Klooker

Concrete hulp bij verduurzamen. Samen maken we duurzaam consumeren het nieuwe normaal!

  • Home
  • Product
  • Over ons
  • Word lid
  • Login
  • Het Klooker Manifest
  • Privacy en cookies
  • Algemene voorwaarden
  • Werken bij Klooker
  • Contact
Home » Archives for December 2020

Archives for December 2020

Een duurzaam begin van 2021

een gelukkig nieuwjaar van Klooker


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.

Een gelukkig nieuwjaar namens Klooker! We hebben een gek jaar achter de rug. Maar laten we 2021 goed beginnen. We hopen dat duurzaam leven een plekje op je goede voornemens lijstje heeft veroverd, en dat je dat natuurlijk wat langer dan een weekje vol kunt houden. Sowieso helpt het om in plaats van een goed voornemen te hebben met een soort ‘einddoel’, je beter kan werken met een thema. Waarbij alles wat je binnen dat thema lukt om te doen gewoon mooi meegenomen is. Zo kun je alleen maar slagen! Of je nou kiest voor een thema als ‘duurzaamheid’, ‘gezondheid’ of ‘ontspannen’, wij hebben een paar leuke merken gevonden om je daar mee te helpen. 

Moyee 

Dit jaar zullen we nog even op ons thuiskantoor moeten beginnen. En misschien gaan we daar sowieso wel vaker zijn vanaf nu. Koffie met collega’s zit er nog even niet in, maar je kunt wel zorgen dat je thuis altijd lekkere en duurzame koffie drinkt. De koffie van Moyee is hier een goed voorbeeld van. 

Op het moment verdwijnt 90% van de totale waarde van koffie naar de bankrekening van grote multinationals, terwijl de koffieboeren nauwelijks iets over houden.

Bij Moyee willen ze de koffieketen herstellen. Ze willen eigenlijk een stapje verder gaan dan Fairtrade, en een 50/50 relatie creëren tussen de productie en verkoop. Zo blijft er meer geld over in het land van de koffieboeren, terwijl consumenten niet meer betalen voor hun koffie. De koffie wordt voor het overgrote deel in het land van herkomst verbouwd, gebrand en verpakt. Zo is de productieketen zo kort mogelijk. 

Bij Moyee kun je terecht voor losse koffie, capsules, cadeauboxen en je kunt ook een abonnement nemen zodat je altijd verzekerd bent van duurzame koffie.

Bestel nu een proefpakket voor 10 euro

Je kunt nu een proefpakket bestellen bij Moyee voor slechts tien euro in plaats van 16.50. In het pakket zitten drie soorten koffie. Je hebt keuze uit filtermaling, espresso maling of hele bonen. Ga naar de kortingspagina voor de actie.

Iron Roots

‘Meer sporten’ of ‘gezonder leven’ zal vast ook weer bij veel mensen op het lijstje staan. Hoewel de sportscholen nog even dicht zijn, kunnen we wel op andere manier zorgen dat we lekker actief blijven, of worden. Ga bijvoorbeeld lekker buiten sporten, of doe een thuis work-out. 

Fijne sportkleding kan natuurlijk werken als motivatie om wat meer te gaan bewegen. Helaas is het overgrote deel van de sportkleding gemaakt van een materiaal dat polyester bevat. Bij het wassen van deze kleding komen kleine stukjes plastic (microplastics) vrij die wateren vervuilen en in ecosystemen terecht komen. 

Iron Roots sportkleding

De sportkleding van Iron Roots is gemaakt van natuurlijke materialen in plaats van polyester. De materialen die gebruikt worden zijn hennep, eucalyptus en beukenbomen en biologisch katoen. Deze natuurlijke stoffen hebben elk hun eigen unieke eigenschappen, zoals dat ze antibacterieel en antistatisch zijn, of ze hebben juist verkoelende eigenschappen. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor verschillende trainingsdoeleinden. 

Alle sportkleding wordt gemaakt in GOTS-gecertificeerde fabrieken in Portugal en Griekenland. Daarnaast worden de producten plasticvrij verstuurd, wordt er binnen het bedrijf Iron Roots zoveel mogelijk digitaal gewerkt (papier besparen) en krijgen klanten korting als ze hun gebruikte Iron Roots producten terugsturen zodat deze weer gerecycled kunnen worden tot nieuwe producten.

20% Korting op de Sportkleding van Iron Roots!

Krijg nu 20% korting op de mooie duurzame sportkleding van Iron Roots. Ga naar de kortingspagina voor de kortingscode.

Cultuurticket

Na een goede sportsessie, of op een regenachtige avond, is niets lekkerder dan om even op de bank te ploffen en een goede film te kijken. Cultuurticket.nl is hét nieuwe streamingplatform voor de hele culturele sector. Zo willen ze cultuur toegankelijk maken voor iedereen, overal en altijd. Er zitten ook een aantal leuke films over duurzaamheid en mooie natuurbeelden tussen het aanbod. 

The biggest little farm

De documentaire the biggest little farm gaat over John Chester en zijn vrouw Molly, die vanuit de stad naar het platteland verhuizen. Hier proberen ze een duurzame boerderij met een bloeiend, zelfregulerend ecosysteem op te zetten. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. 

Mountain

De documentaire Mountain, gebaseerd op het boek van Macfarlane, is een ode aan de bergen. Je gaat mee met alpine klimmers naar de hoogste toppen ter wereld, en dit levert prachtige beelden op. 

Atlantic

Marokkaanse visser Fettah kan zich meten met de beste Europese windsurfers die jaarlijks in zijn dorp komen. Wanneer hij verliefd wordt op de Nederlandse Alexandra, wordt hij geconfronteerd met de kloof die gaapt tussen hem en zijn leeftijdsgenoten uit West-Europa. Hij besluit om langs de Atlantische kust van Marokko naar Europa te windsurfen. Maar de tocht van 900 km over de onvoorspelbare oceaan is vol gevaren.

50% Korting bij Cultuurticket.nl

Krijg nu 50% korting op je eerste film bij cultuurticket.nl. Ga naar de kortingspagina voor de kortingscode .


Met deze merken kun je dit jaar duurzaam beginnen. En natuurlijk kun je de rest van 2021 ook op Klooker rekenen om de leukste duurzame merken aan je voor te stellen.

Komende thema’s

* De veelzijdigheid van paddenstoelen
* Een duurzame bruiloft

Wil je ons tips geven over de komende onderwerpen? Of is er een onderwerp waar je graag meer over wilt weten? Stuur dan een mailtje naar Dennis@klooker.com

Check onze lopende kortingen.

Ga naar de kortingspagina!

Duurzaamheid in 2020: de effecten van de coronacrisis

Coronacrisis en milieueffecten

Geschreven in december 2020


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.

Dat 2020 een raar jaar was, zal vast niemand ontkennen. Er waren enorme bosbranden in Australië, de Brexit werd een feit, er waren enorme Black Lives Matter-protesten, en ik hoef het eigenlijk niet eens te zeggen, de Covid-19 pandemie. De economie kromp, het vliegverkeer lag stil, de horeca ging dicht, toen weer open, en nu toch weer dicht. Daarnaast stapten we vanwege hygiënemaatregelen weer massaal over op plastic wegwerp verpakkingen in plaats van herbruikbare verpakkingen. Met je herbruikbare to-go beker was je ineens bij veel koffietentjes niet meer welkom. Het was vaak niet meer dan logisch, maar al deze maatregelen hebben wel effect gehad op hoe duurzaam 2020 was. 2020 is misschien nog niet helemaal voorbij, maar wij zochten het vast uit.  

Luchtvervuiling 

Sinds Covid-19 begin dit jaar Nederland binnenglipte. Zijn er, zoals iedereen ongetwijfeld heeft gemerkt veel maatregelen genomen om te zorgen dat het virus zich niet zou kunnen verspreiden. Iedereen ging zoveel mogelijk thuiswerken, het vliegverkeer lag bijna compleet stil, net als een groot deel van de industrie. Dit had natuurlijk effect op de stoffen die in de lucht terecht kwamen.

Volgens de consultancybureau To70 daalde de stikstofuitstoot rond Schiphol met 74 procent, de CO2-uitstoot verminderde met 79 procent en de uitstoot van fijnstof zelfs met 83 procent. Daarnaast verdween ook vrijwel alle geluidsoverlast rondom Schiphol. 

Dat bijna iedereen thuis ging werken, en dat de industrie deels stillag zorgde ook voor een stuk minder auto’s op de weg. Dat was te zien aan de luchtkwaliteit in steden. In maart bleek dat in China de luchtvervuiling sterk afgenomen was. zoals te zien op de beelden van NASA. Die laten de hoeveelheid stikstofdioxide te zien voor en na het begin van de quarantainemaatregelen. 

De hoeveelheid stikstofdioxide was in maart met 38 procent gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Voor fijnstof lag dat percentage op 34 procent. Dat klinkt misschien als een onbedoeld positief puntje van COVID-19. Maar helaas is de luchtvervuiling in China ondertussen al weer bijna op het oude niveau. 

Onderzoekers verwachten dat dit in Europa hetzelfde zal zijn. Begin april schatte het KNMI grofweg dat de corona maatregelen voor Nederland hadden geleid tot een afname van tussen de 20 en 60 procent van de concentraties schadelijke stoffen als koolstofdioxide en stikstofdioxide. Maar het is moeilijk om dit met zekerheid te zeggen, omdat metingen afhankelijk zijn van heel veel factoren, zoals bijvoorbeeld de windrichting en andere weersomstandigheden. 

Wat kunnen we hiervan leren? 

Als we na de coronacrisis weer op precies dezelfde manier de draad oppakken als voor de crisis, dan zal de luchtkwaliteit er weinig op vooruit zijn gegaan. Maar misschien kunnen we van de crisis wel wat leren. In veel bedrijven leren ze dat werken op afstand vrij makkelijk te doen is voor een hoop mensen. Dit zou een structurele verandering kunnen worden. 

Uit verschillende studies is namelijk gebleken dat 40 tot 60% van de mensen in Nederland die nu thuiswerken overwegen om dit na de coronacrisis voor een aantal dagen per week te blijven doen. Als we hierdoor in de toekomst allemaal wat minder in de auto stappen, is dat wel degelijk een positief effect. 

Recyclen en plastic 

Aan het begin van de corona crisis was de prioriteit natuurlijk gezondheid. Naar de milieueffecten van COVID-19 werd nog weinig gekeken. Dat is natuurlijk niet zo gek, maar daardoor leek het wel alsof we een stapje terug gingen in het verminderen van plastic afval. 

De meest voor de hand liggende toename is die van medisch afval. Doordat er in de ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, en natuurlijk testcentra nu ontzettend veel beschermingsmateriaal nodig is, dat daarna besmet is, en daarom op hoge temperaturen verbrand moet worden, om ontsmet te worden. Vervolgens komt het in een landfill terecht. Naast al het medisch vanuit ziekenhuizen en andere medische instellingen, gebruiken we zelf ook een boel deels plastic wegwerp mondkapjes, die ook niet goed te recyclen zijn. 

er wordt veel plastic gebruikt in de coronateststraat

Naast medisch afval gebruiken we vaak door Covid-19 in het dagelijks leven ook meer plastic. Het simpelste voorbeeld is dat je bijvoorbeeld vaak je koffie-to-go niet meer in een hervulbare beker mee mag nemen. Om het risico op besmetting te verkleinen mag je in veel koffietentjes alleen nog wegwerpbekers gebruiken. Ook krijg je in de winkel tegenwoordig geen gratis plastic tasjes meer mee. Maar bij veel online boodschappen services krijg je al je boodschappen wel in een heleboel plastic binnen. Net als veel kleding en andere spullen die je nu misschien online besteld. En al het eten dat je normaal van een bord in een restaurant zou eten, krijg je nu als take away, vaak in plastic bakjes mee. 

Dit alles zou minder een probleem zijn als al het plastic netjes gerecycled zou worden. Voor Covid-19 gebeurde dit echter meer omdat plastic recyclen een poosje goedkoper was dan het laten maken van plastic van olie. Op het moment is de olieprijs zo erg gedaald dat dit niet meer opgaat. Het is nu een stuk goedkoper om plastic te laten maken, dan om plastic te recyclen. Daardoor belandt een groot deel van het plastic wat we gebruiken in de verbrandingsoven. Daarom is het nu, nog meer dan eerst, belangrijk dat we letten op ons plastic gebruik. Bestel bijvoorbeeld bij horeca waar niet in plastic wordt verpakt, maar een duurzamer wegwerp materiaal, en gebruik herbruikbare mondkapjes zoals de mooie made-to-order mondkapjes van The Garland Stories.

Duurzame mondkapjes van The Garland Stories

Korting bij The Garland Stories

Krijg 15% korting op de duurzame waste free mondkapjes van the Garland Stories. Ga naar de kortingspagina voor de kortingscode.

Wat is er te zien in de natuur? 

Vooral in de eerste lockdown zagen we ze veel langskomen. Beelden van de natuur, die zich hersteld van menselijke impact als alle mensen thuis moeten blijven. In Venetië was het water voor het eerst weer helder, en waren er vissen te  zien. Zoals we eerder beschreven was er plotseling een stuk minder smog in veel grote steden in Azië. In Wales wandelden de wilde berggeiten zelfs een dorpje binnen, toen alle bewoners binnen moesten zitten. In Amerika liepen er zelfs Coyotes op de Golden Gate bridge. 

Lopende onderzoeken 

Die effecten op de korte termijn zijn natuurlijk leuk, en het is mooi om te zien hoe veel verschil het maakt als we ons even terugtrekken.

Er wordt ook onderzoek gedaan naar effecten die je wat minder makkelijk met het blote oog kunt zien. Zo wordt er onderzoek gedaan naar een verband tussen de dalende luchtvervuiling en dat er een stuk minder regen was in het westen van de VS. De theorie hierachter is dat vocht in de atmosfeer condenseert rond deeltjes in de lucht, en vervolgens als regen of sneeuw naar beneden valt. Minder deeltjes in de lucht zou zo dus voor minder regen kunnen zorgen. 

Een ander onderzoek kijkt naar de effecten van stedelijke verontreinigende stoffen op de waterkwaliteit en de gezondheid van koraalriffen. Dit onderzoek vindt plaats voor de kust van Belize, het grootste Barrièrerif op het Noordelijke Halfrond. Volgens de onderzoekers werd hier door de pandemie een natuurlijk experiment gecreëerd. 

Milieubewustheid 

Zien Nederlanders door al de aanpassingen die we hebben gedaan, en hoe de natuur hierop reageert misschien dat we dingen toch anders moeten aanpakken? Uit opiniepeilers blijkt dat Nederlanders zeggen sinds de corona meer bewust te zijn van de gevaren van klimaatverandering. Er is zelfs meer bereidheid om minder te vliegen en minder de auto te pakken.

Meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat juist nu het moment is om duurzaamheid hoog op de politieke agenda te zetten. Nu de samenleving al een complete metamorfose ondergaat. 

Waar sommigen bang zijn voor een terugval op het gebied van duurzaamheid, omdat met de focus op economisch herstel het milieu in de politiek prioriteit zou kunnen verliezen, zien anderen juist kansen. Als er investeringen gedaan moeten worden om de economie op gang te krijgen, kan deze juist ook gedaan worden in duurzame initiatieven. Ook aan overheidssteun voor bedrijven kunnen aanvullende groene voorwaarden worden gesteld. 

Komende thema’s

* De veelzijdigheid van paddenstoelen
* Een duurzame bruiloft

Wil je ons tips geven over de komende onderwerpen? Of is er een onderwerp waar je graag meer over wilt weten? Stuur dan een mailtje naar Dennis@klooker.com

Check onze lopende kortingen.

Ga naar de kortingspagina!

Duurzaam ondergoed en lingerie

duurzame lingerie

Geschreven in November 2020


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.

Dat de impact van de kledingindustrie op het milieu enorm is, dat weten we ondertussen wel. Zo schreven we al eerder over duurzame schoenen, spijkerbroeken, shirts en jassen. Maar heb je ooit stilgestaan bij wat je onder al die kleding draagt? Precies! Ondergoed. 

Waar het aanbod in duurzaam ondergoed in eerste instantie misschien klein was, is duurzaam ondergoed tegenwoordig ver van de geitenwollen slip tot aan je oksels. (wel lekker warm!) Duurzaam ondergoed is er nu volop, in allerlei kleuren en maten. Voor zowel mannen als vrouwen. Je moet er vaak iets meer voor neertellen dan je basic h&m t- shirt/bh, maar hier krijg je bij de volgende merken een mooi, duurzaam, en soms ook op maat gemaakt product voor terug. We hebben al eerder wat mooie basic merken aan jullie voorgesteld, maar er zijn weer een boel nieuwe leuke merken op de markt. Daarnaast zijn er ook een aantal duurzame merken die prachtige lingerie maken. 

Nederlandse merken 

Savara Intimates 

De ontwerpen van Savara Intimates zijn gemaakt om er prachtig uit te zien, en om overconsumptie voorkomen. Dit realiseren ze met maatschappelijk verantwoorde productie, duurzaamheid in het hart van het bedrijf en transparante communicatie. 

Duurzame lingerie van Savara Intimates

De mooie lingerie wordt gemaakt van TENCEL textiel gemaakt van houtpulp, en kant als stofoverschot. Kant blijft vaak over bij andere fabrieken omdat ze in grote hoeveelheden moeten kopen en niet alles opmaken, of er worden verkeerde berekeningen gemaakt. Naar schatting gaat 40% van de wereldproductie van textiel verloren voordat er kleding van gemaakt wordt. Daar doet Savara Intimates wat aan! Alleen de voorgevormde cups zijn gemaakt van synthetische materialen en daarom niet zo duurzaam. Daarom krijg je niet standaard cups bij je bralette, maar kun je die los bestellen mocht je die toch erbij willen. 

De lingerie van Savara Intimates wordt onder goede werkomstandigheden gemaakt in Nederland en Letland. De productie in Nederland draait op zonne-energie gecombineerd met groene energie. Daarnaast wordt er een donatie gedaan aan One Tree Planted voor elk verkocht item, zodat zij bomen kunnen planten. Voor een mooie luxe bralette van Savara Intimates betaal je tussen de 55 en 75 euro.

Gratis verzending bij Savara Intimates

Laat je bestelling bij Savara Intimates nu gratis bezorgen. Ga naar de kortingspagina voor de kortingscode

Ga naar Savara Intimates

Urban Poetry 

Urban Poetry intimates is een organic lingerie merk uit Amsterdam. Ieder item wordt gemaakt in een atelier in Nederland.  Net als bij meer merken in dit lijstje worden de producten gemaakt van Tencel. Het elastiek wordt gemaakt van natuurlijk rubber en biologisch katoen. Het atelier wordt gerund door een geheel vrouwelijk team waar ook enkel vrouwen werkzaam zijn. Ze worden betaald met een eerlijk loon volgens de CAO-richtlijnen.

Door middel van het REPURPOSE programma kunnen klanten hun preloved producten terug geven. Afhankelijk van de staat en behoefte van het product, geeft Urban Poetry het product weer een nieuwe purpose. Denk aan het repareren van een gebroken onderdeel, het hergebruiken van de sluitingen of het recyclen van de stof. Voor een bralette van het merk betaal je zo’n 50 euro.

Urban poetry

Korting bij Urban Poetry Intimates

Krijg nu 25% korting op de lingerie en andere producten van Urban Poetry. Ga naar de kortingspagina voor de kortingscode.

Ga naar Urban Poetry

Ari van Twillert 

ari van twillert

Ari van Twillert is een bijzonder merk in dit rijtje. De lingerie van dit merk wordt namelijk op maat gemaakt aan de hand van een HD 3D scan van je lichaam. Hier wordt dan met behulp van een 3D printer een perfect passende BH van gemaakt. Daarnaast kun je via de webshop ook niet op maat gemaakte bralettes, bodysuits en slips bestellen. De lingerie van Ari van Twillert is gemaakt van duurzame materialen. Daarnaast vertellen de ontwerpen verhalen over duurzaamheid. de nieuwste collectie, die vanaf februari verkrijgbaar is beeld de muziek van zangeres ANNA uit, die zingt over thema’s als fast fashion en klimaatverandering. Hiermee is ontwerpster Lidewij van Twillert genomineerd voor de Fashion Makes Sense Award. Haar vorige collectie, de Water Drift collectie, visualiseerd data over het stijgende waterniveau in Nederland op lingerie. Voor een bralette van de Water Drift collectie betaal je zo’n 160 euro, maar dan heb je wel een echt slow fashion design item in handen. Deze collectie is op dit moment met een fikse korting, zolang deze op pre-order besteld.

Ga naar Ari van Twillert

Merken uit buurlanden 

Lara Intimates 

De lingerie van het engelse merk Lara Intimates wordt gemaakt in hun eigen kleinschalige fabriek in de buurt van Londen. In de fabriek werken uitsluitend vrouwen, voor een eerlijk loon en in goede werkomstandigheden. Bij Lara Intimates vinden ze dat elke vrouw een perfect passende, duurzame BH verdient. Daarom hebben ze naar eigen zeggen de wijdste range in maten van alle duurzame ondergoed merken, van cup A tot GG.

lara intimates duurzame lingerie

De items zijn duurzaam omdat ze gemaakt zijn van deadstock materiaal, stoffen die over zijn gebleven in fabrieken en anders eigenlijk in een landfill terecht zouden raken. Alle andere onderdelen, zoals elastiek, labels en het verpakkingsmateriaal worden lokaal gemaakt door duurzame leveranciers. Ze proberen bij Lara Intimates zo efficiënt mogelijk te werken, en het geld dat ze hiermee besparen, berekenen ze door in de prijs. Voor een BH betaal je zo’n 50 euro. Je kunt online een afspraak maken voor een virtuele passessie, zodat je zeker weet dat je BH perfect zit.

Ga naar Lara Intimates

Organic Basics 

Organic Basics

De naam van het Deense merk Organic Basics zegt eigenlijk al genoeg. Het merk maakt mooie basics voor mannen en vrouwen; shirts, sokken, hemdjes en ondergoed, van biologische materialen. Duurzaamheid staat centraal, daarom werken ze alleen met duurzame materialen, en werken ze alleen  samen met fabrieken in Europa, waar men bewust bezig is met de milieu impact van hun productie. Een deel van de collectie is van GOTS gecertificeerd katoen. Daarnaast gebruiken ze Tencel, gemaakt van eucalyptusbomen, en gerecyclede materialen zoals cashmere, wol en nylon.  Voor een bralette van Organic Basics betaal je zo’n 40 euro. Ook handig, de producten van Organic basics zijn ook te krijgen bij de Bijenkorf! 

Ga naar Organic Basics

Do you green

Het is even een zoektocht op de Franse of Engelstalige website, maar het Franse merk Do You Green hoort zeker in dit lijstje thuis. Dit merk maakt betaalbare lingerie en ondergoed, gemaakt van, ja je hoort het goed, dennenhout! De hele collectie van het merk is gemaakt van dit 100% natuurlijke materiaal, en er worden geen schadelijke stoffen gebruikt in het productieproces. Alle grondstoffen komen uit Frankrijk, en de producten worden daar ook lokaal gemaakt.  Voor een bh van Do You Green betaal je 20-30 euro. In tegenstelling tot veel duurzame merken hebben ze niet alleen bralettes, maar ook beugel bh’s, push up bh’s en een bh met extra ondersteuning voor grotere maten. 

Ga naar Do You Green

Anekdot 

Ook het Duite merk Anekdot kan hier niet ontbreken. Bij Anekdot doen ze aan Upcycling. Dat betekend zeker niet dat je in iemand z’n oude ondergoed rondloopt. Ze gebruiken materiaal dat overblijft, bijvoorbeeld door een productiefoutje, een fabriek die sluit, of een ander foutje. Daarnaast gebruiken ze materialen van gerecycled nylon. Alle producten van Anekdot worden onder goede werkomstandigheden gemaakt in Berlijn, of in het buurland Polen. Bij Anekdot maken ze prachtige lingerie, hier kun je terecht voor mooie luxe setjes, die ook duurzaam zijn. Voor een bralette betaal je tussen de 69 en 79 euro. 

Ga naar Anekdot

Underprotection 

Nog een Deens merk dat echt niet kon ontbreken is Underprotection. Voor een effen basic bh is dit misschien niet het goede adres. Maar wel voor prachtige lingerie met allerlei printjes, kantjes en andere leuke details. De lingerie van Underprotection is gemaakt van een boel verschillende duurzame materialen. Bijvoorbeeld gerecycled polyester en wol. Ook gebruiken ze Tencel lyocell (van eucalyptus) en biologisch katoen. Er wordt alleen samengewerkt met gecertificeerde fabrieken, met goede werkomstandigheden. Voor een mooie bralette betaal je tussen de 40 en 70 euro.

Ga naar Underprotection

Speciaal voor mannen 

Bambigo 

Ook voor mannen zijn er een aantal merken die mooi ondergoed maken, maar dan een stuk duurzamer. Bambigo is daar één van. Bij Bambigo maken ze ondergoed, T-shirts en sokken van bamboe. De producten zijn handgemaakt van bamboe viscose. Deze viscose is een mix van bamboe met een beetje katoen, polyamide en/ of elastaan. Zo ontstaat er een super zachte, elastische stof. Bamboe groeit op een natuurlijke wijze en heeft geen kunstmatige bewatering nodig. Bamboe kan zelfs tot bijna één meter per dag groeien. De bamboe komt wel uit China, en de fabriek van Bambigo vervolgens in Turkije, niet echt lokaal dus, maar dit legt niet meer afstand af dan je standaard katoenen onderbroek. En het materiaal van de Bambigo onderbroeken is in ieder geval wel een vooruitgang. Voor een 2-pack boxershorts betaal je zo’n 25 euro. 

Ga naar Bambigo

Er zijn nog meer merken die boxers maken van bamboeviscose. Bijvoorbeeld die van Thought. 

Undiemeister 

De onderbroeken van Undiemeister worden gemaakt van de gepatenteerde stof ‘Mellowood’ die speciaal voor Undiemeister ontwikkeld is. Deze stof is een combinatie van Tencel modal en biologisch katoen. Tencel modal wordt gemaakt van duurzaam verbouwd beukenhout. Er ontstaat een stof die makkelijk verfbaar is, dat scheelt chemicaliën bij het verven. Daarnaast is de stof volgens Undiemeister ontzettend zacht, ventilerend, hypoallergeen en vochtopnemend. De grondstoffen voor de nieuwe stof komen uit Europa. Hier vindt ook het productieproces van de Undiemeister boxers plaats. De boxers zijn er in 5 neutrale kleuren.  Klinkt allemaal super! Daar betaal je ook wel voor. Voor een boxer betaal je zo’n 25 euro.

Ga naar Undiemeister

Het is dus wel duidelijk, duurzame kleding hoeft niet te stoppen bij de bovenkleding. Er zijn genoeg leuke merken voor duurzaam ondergoed en duurzame lingerie. Natuurlijk hoef je niet gelijk je hele ondergoedla een metamorfose te geven. Kijk volgende keer dat je nieuw ondergoed of een nieuw lingeriesetje koopt gewoon ook eens bij de merken hierboven! En misschien zitten hier wel leuke tips bij voor onder de kerstboom?

Komende thema’s

* De veelzijdigheid van paddenstoelen
* Een duurzame bruiloft

Wil je ons tips geven over de komende onderwerpen? Of is er een onderwerp waar je graag meer over wilt weten? Stuur dan een mailtje naar Dennis@klooker.com

Check onze lopende kortingen.

Ga naar de kortingspagina!

Copyright © 2025 · Klooker on Genesis Framework · WordPress · Log in