Geschreven in November 2020
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
Dat de impact van de kledingindustrie op het milieu enorm is, dat weten we ondertussen wel. Zo schreven we al eerder over duurzame schoenen, spijkerbroeken, shirts en jassen. Maar heb je ooit stilgestaan bij wat je onder al die kleding draagt? Precies! Ondergoed.
Waar het aanbod in duurzaam ondergoed in eerste instantie misschien klein was, is duurzaam ondergoed tegenwoordig ver van de geitenwollen slip tot aan je oksels. (wel lekker warm!) Duurzaam ondergoed is er nu volop, in allerlei kleuren en maten. Voor zowel mannen als vrouwen. Je moet er vaak iets meer voor neertellen dan je basic h&m t- shirt/bh, maar hier krijg je bij de volgende merken een mooi, duurzaam, en soms ook op maat gemaakt product voor terug. We hebben al eerder wat mooie basic merken aan jullie voorgesteld, maar er zijn weer een boel nieuwe leuke merken op de markt. Daarnaast zijn er ook een aantal duurzame merken die prachtige lingerie maken.
Nederlandse merken
Savara Intimates
De ontwerpen van Savara Intimates zijn gemaakt om er prachtig uit te zien, en om overconsumptie voorkomen. Dit realiseren ze met maatschappelijk verantwoorde productie, duurzaamheid in het hart van het bedrijf en transparante communicatie.
De mooie lingerie wordt gemaakt van TENCEL textiel gemaakt van houtpulp, en kant als stofoverschot. Kant blijft vaak over bij andere fabrieken omdat ze in grote hoeveelheden moeten kopen en niet alles opmaken, of er worden verkeerde berekeningen gemaakt. Naar schatting gaat 40% van de wereldproductie van textiel verloren voordat er kleding van gemaakt wordt. Daar doet Savara Intimates wat aan! Alleen de voorgevormde cups zijn gemaakt van synthetische materialen en daarom niet zo duurzaam. Daarom krijg je niet standaard cups bij je bralette, maar kun je die los bestellen mocht je die toch erbij willen.
De lingerie van Savara Intimates wordt onder goede werkomstandigheden gemaakt in Nederland en Letland. De productie in Nederland draait op zonne-energie gecombineerd met groene energie. Daarnaast wordt er een donatie gedaan aan One Tree Planted voor elk verkocht item, zodat zij bomen kunnen planten. Voor een mooie luxe bralette van Savara Intimates betaal je tussen de 55 en 75 euro.
Urban Poetry
Urban Poetry intimates is een organic lingerie merk uit Amsterdam. Ieder item wordt gemaakt in een atelier in Nederland. Net als bij meer merken in dit lijstje worden de producten gemaakt van Tencel. Het elastiek wordt gemaakt van natuurlijk rubber en biologisch katoen. Het atelier wordt gerund door een geheel vrouwelijk team waar ook enkel vrouwen werkzaam zijn. Ze worden betaald met een eerlijk loon volgens de CAO-richtlijnen.
Door middel van het REPURPOSE programma kunnen klanten hun preloved producten terug geven. Afhankelijk van de staat en behoefte van het product, geeft Urban Poetry het product weer een nieuwe purpose. Denk aan het repareren van een gebroken onderdeel, het hergebruiken van de sluitingen of het recyclen van de stof. Voor een bralette van het merk betaal je zo’n 50 euro.
Ari van Twillert
Ari van Twillert is een bijzonder merk in dit rijtje. De lingerie van dit merk wordt namelijk op maat gemaakt aan de hand van een HD 3D scan van je lichaam. Hier wordt dan met behulp van een 3D printer een perfect passende BH van gemaakt. Daarnaast kun je via de webshop ook niet op maat gemaakte bralettes, bodysuits en slips bestellen. De lingerie van Ari van Twillert is gemaakt van duurzame materialen. Daarnaast vertellen de ontwerpen verhalen over duurzaamheid. de nieuwste collectie, die vanaf februari verkrijgbaar is beeld de muziek van zangeres ANNA uit, die zingt over thema’s als fast fashion en klimaatverandering. Hiermee is ontwerpster Lidewij van Twillert genomineerd voor de Fashion Makes Sense Award. Haar vorige collectie, de Water Drift collectie, visualiseerd data over het stijgende waterniveau in Nederland op lingerie. Voor een bralette van de Water Drift collectie betaal je zo’n 160 euro, maar dan heb je wel een echt slow fashion design item in handen. Deze collectie is op dit moment met een fikse korting, zolang deze op pre-order besteld.
Merken uit buurlanden
Lara Intimates
De lingerie van het engelse merk Lara Intimates wordt gemaakt in hun eigen kleinschalige fabriek in de buurt van Londen. In de fabriek werken uitsluitend vrouwen, voor een eerlijk loon en in goede werkomstandigheden. Bij Lara Intimates vinden ze dat elke vrouw een perfect passende, duurzame BH verdient. Daarom hebben ze naar eigen zeggen de wijdste range in maten van alle duurzame ondergoed merken, van cup A tot GG.
De items zijn duurzaam omdat ze gemaakt zijn van deadstock materiaal, stoffen die over zijn gebleven in fabrieken en anders eigenlijk in een landfill terecht zouden raken. Alle andere onderdelen, zoals elastiek, labels en het verpakkingsmateriaal worden lokaal gemaakt door duurzame leveranciers. Ze proberen bij Lara Intimates zo efficiënt mogelijk te werken, en het geld dat ze hiermee besparen, berekenen ze door in de prijs. Voor een BH betaal je zo’n 50 euro. Je kunt online een afspraak maken voor een virtuele passessie, zodat je zeker weet dat je BH perfect zit.
Organic Basics
De naam van het Deense merk Organic Basics zegt eigenlijk al genoeg. Het merk maakt mooie basics voor mannen en vrouwen; shirts, sokken, hemdjes en ondergoed, van biologische materialen. Duurzaamheid staat centraal, daarom werken ze alleen met duurzame materialen, en werken ze alleen samen met fabrieken in Europa, waar men bewust bezig is met de milieu impact van hun productie. Een deel van de collectie is van GOTS gecertificeerd katoen. Daarnaast gebruiken ze Tencel, gemaakt van eucalyptusbomen, en gerecyclede materialen zoals cashmere, wol en nylon. Voor een bralette van Organic Basics betaal je zo’n 40 euro. Ook handig, de producten van Organic basics zijn ook te krijgen bij de Bijenkorf!
Do you green
Het is even een zoektocht op de Franse of Engelstalige website, maar het Franse merk Do You Green hoort zeker in dit lijstje thuis. Dit merk maakt betaalbare lingerie en ondergoed, gemaakt van, ja je hoort het goed, dennenhout! De hele collectie van het merk is gemaakt van dit 100% natuurlijke materiaal, en er worden geen schadelijke stoffen gebruikt in het productieproces. Alle grondstoffen komen uit Frankrijk, en de producten worden daar ook lokaal gemaakt. Voor een bh van Do You Green betaal je 20-30 euro. In tegenstelling tot veel duurzame merken hebben ze niet alleen bralettes, maar ook beugel bh’s, push up bh’s en een bh met extra ondersteuning voor grotere maten.
Anekdot
Ook het Duite merk Anekdot kan hier niet ontbreken. Bij Anekdot doen ze aan Upcycling. Dat betekend zeker niet dat je in iemand z’n oude ondergoed rondloopt. Ze gebruiken materiaal dat overblijft, bijvoorbeeld door een productiefoutje, een fabriek die sluit, of een ander foutje. Daarnaast gebruiken ze materialen van gerecycled nylon. Alle producten van Anekdot worden onder goede werkomstandigheden gemaakt in Berlijn, of in het buurland Polen. Bij Anekdot maken ze prachtige lingerie, hier kun je terecht voor mooie luxe setjes, die ook duurzaam zijn. Voor een bralette betaal je tussen de 69 en 79 euro.
Underprotection
Nog een Deens merk dat echt niet kon ontbreken is Underprotection. Voor een effen basic bh is dit misschien niet het goede adres. Maar wel voor prachtige lingerie met allerlei printjes, kantjes en andere leuke details. De lingerie van Underprotection is gemaakt van een boel verschillende duurzame materialen. Bijvoorbeeld gerecycled polyester en wol. Ook gebruiken ze Tencel lyocell (van eucalyptus) en biologisch katoen. Er wordt alleen samengewerkt met gecertificeerde fabrieken, met goede werkomstandigheden. Voor een mooie bralette betaal je tussen de 40 en 70 euro.
Speciaal voor mannen
Bambigo
Ook voor mannen zijn er een aantal merken die mooi ondergoed maken, maar dan een stuk duurzamer. Bambigo is daar één van. Bij Bambigo maken ze ondergoed, T-shirts en sokken van bamboe. De producten zijn handgemaakt van bamboe viscose. Deze viscose is een mix van bamboe met een beetje katoen, polyamide en/ of elastaan. Zo ontstaat er een super zachte, elastische stof. Bamboe groeit op een natuurlijke wijze en heeft geen kunstmatige bewatering nodig. Bamboe kan zelfs tot bijna één meter per dag groeien. De bamboe komt wel uit China, en de fabriek van Bambigo vervolgens in Turkije, niet echt lokaal dus, maar dit legt niet meer afstand af dan je standaard katoenen onderbroek. En het materiaal van de Bambigo onderbroeken is in ieder geval wel een vooruitgang. Voor een 2-pack boxershorts betaal je zo’n 25 euro.
Er zijn nog meer merken die boxers maken van bamboeviscose. Bijvoorbeeld die van Thought.
Undiemeister
De onderbroeken van Undiemeister worden gemaakt van de gepatenteerde stof ‘Mellowood’ die speciaal voor Undiemeister ontwikkeld is. Deze stof is een combinatie van Tencel modal en biologisch katoen. Tencel modal wordt gemaakt van duurzaam verbouwd beukenhout. Er ontstaat een stof die makkelijk verfbaar is, dat scheelt chemicaliën bij het verven. Daarnaast is de stof volgens Undiemeister ontzettend zacht, ventilerend, hypoallergeen en vochtopnemend. De grondstoffen voor de nieuwe stof komen uit Europa. Hier vindt ook het productieproces van de Undiemeister boxers plaats. De boxers zijn er in 5 neutrale kleuren. Klinkt allemaal super! Daar betaal je ook wel voor. Voor een boxer betaal je zo’n 25 euro.
Het is dus wel duidelijk, duurzame kleding hoeft niet te stoppen bij de bovenkleding. Er zijn genoeg leuke merken voor duurzaam ondergoed en duurzame lingerie. Natuurlijk hoef je niet gelijk je hele ondergoedla een metamorfose te geven. Kijk volgende keer dat je nieuw ondergoed of een nieuw lingeriesetje koopt gewoon ook eens bij de merken hierboven! En misschien zitten hier wel leuke tips bij voor onder de kerstboom?