Geschreven in januari 2020.
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
Het is weer bijna zover, de tijd van de fashion weeks. In de week van 6 februari wordt de 2020 herfst- en wintercollectie geshowd in New York, en in de weken er na onder andere in Londen, Milaan en Parijs. Over het algemeen staat de mode-industrie natuurlijk niet bekend als de meest duurzame industrie. Daarnaast hebben grote evenementen zoals de fashion week natuurlijk een milieu-impact. Toch wordt er steeds meer geprobeerd fashion een duurzamer imago te geven. Zo wordt er op verschillende manieren geprobeerd om de fashion weeks duurzamer te laten verlopen, en zijn er een aantal opkomende merken die duurzame kleding maken. Hoog tijd om eens onder de loep te nemen welke duurzame initiatieven er eigenlijk zijn bij de verschillende fashion weeks.
Klik hier om gelijk naar de kortingen om zelf duurzaam te shoppen te gaan.
Wat is de Fashion week
Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen. Tijdens de fashion week laten de top ontwerpers uit de mode-industrie hun nieuwe collecties zien door middel van verschillende modeshows en presentaties. Dit gebeurt twee keer per jaar. In februari voor de herfst- en wintercollectie van het volgende jaar, en in september voor de lente-en zomercollectie van het jaar erop.
De meest prominente fashion weeks worden gehouden in New York, Londen, Parijs en Milaan. Deze steden worden ook wel de ‘big four’ genoemd. Tegenwoordig hebben de meeste grote steden een fashion week. Ook in Amsterdam is sinds 2004 een fashion week.
De mode-industrie en duurzaamheid
Dat de mode-industrie vervuilend is, is al langer bekend. Ieder jaar worden honderd miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd. Een derde daarvan wordt nooit gedragen. Elke seconde wordt er een hoeveelheid ter grootte van een vrachtwagen aan kleding weggegooid. De mode-industrie is verantwoordelijk voor zo’n 10 procent van de totale CO2-uitstoot, dat is meer dan de uitstoot van alle internationale scheep- en luchtvaart bij elkaar.
In de mode-industrie is men natuurlijk ook bewust van de negatieve impact. Steeds meer merken, van confectieketens tot high-fashion merken beloven duurzamer te zijn op allerlei verschillende manieren. Natuurlijk is het de vraag of dit slimme marketing of oprechte betrokkenheid is. Maar zo lang ze doen wat ze beloven, nemen we de intentie voor lief.
Impact van een fashion show
De Stockholm Fashion Week van afgelopen september werd geannuleerd omdat het evenement volgens de organisatie niet aan de gewenste duurzaamheidseisen voldeed. Volgens hen was het toe aan een vernieuwde opzet.
Ook in Londen werden er afgelopen september vraagtekens geplaatst bij de noodzaak van een fysieke fashion week. Actiegroep Extinction Rebellion vroeg de Britse Fashion Council om de fashion week te annuleren. Toen hier geen gehoor aan werd gegeven organiseerde de groep verschillende protesten in het thema van een symbolische ‘begrafenis’ voor de London Fashion Week.
Zo gek zijn al die protesten eigenlijk niet. Een precieze berekening van de impact van een modeshow is niet te vinden. Maar beeld je één van de grotere shows eens in. Een evenement van 15 minuten, waarvoor maandenlang wordt gepland. Er worden ontwerpers, modellen, pers, influencers en modefans vanuit overal ter wereld ingevlogen. Na de show blijven er bakken aan plastic waterflesjes, notities, uitnodigingen, bloemen en decorstukken achter. Daarnaast zet het voortdurend showen van nieuwe trends modeliefhebbers uiteindelijk natuurlijk aan om nieuwe kleding te kopen. Terwijl we allemaal al veel te veel kleding weggooien en hebben. Duurzaam kan een modeshow dus niet echt genoemd worden.
Maar voor veel merken en fashion media zijn de Fashion Weeks erg belangrijk voor hun succes. Door het opkomen van digitale media zijn de shows niet alleen belangrijk binnen de mode-industrie, maar zijn ze daarnaast ook erg waardevol voor de marketing van merken.
Duurzaamheid bij de Fashion Weeks
Na het annuleren van de Stockholm fashion week kondigde de Zweedse fashion council aan van plan te zijn een internationaal platform genaamd Fashion X op te richten voor betrokkenen in de mode-industrie. Dit platform werd op 22 januari gelanceerd en is bedoeld om voor meer duurzaamheid in de mode-industrie te zorgen.
Het compleet cancelen van de fashion week is het meest extreme voorbeeld van de veranderingen die de fashion weeks op internationaal niveau hebben doorgemaakt. Maar de laatste jaren zijn ze ook bij andere fashion weeks bezig geweest om bewuster met duurzaamheid om te gaan. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende kanten aan een Fashion week die duurzamer kunnen. Met alleen het showen van merken die duurzaam geproduceerde kleding maken ben je er nog niet. Tijdens het evenement moet er ook gelet worden op het gebruik van plastic, elektriciteit, het recyclen van afval en de impact van transport tijdens en naar het evenement. Ook kan het duurzamer zijn om meer lokale merken te laten zien, en om alleen decorstukken te huren in plaats van te kopen. Voor een echt duurzaam evenement moet met alles rekening gehouden worden. De organisaties van bijna alle Fashion weeks geven aan duurzaamheid tijdens de evenementen belangrijk te vinden. Er zijn het afgelopen jaar tijdens veel Fashion weeks panels gehouden om te overleggen over duurzame mode in de toekomst. Maar bij de meeste Fashion weeks worden nauwelijks duidelijke maatregelen beschreven. De volgende initiatieven worden wel genoemd:
Londen
Afgelopen seizoen stond de London Fashion week vooral in het teken van duurzaamheid. Veel ontwerpers namen dit mee in hun collecties. De London fashion week afgelopen september werd gestart met een show van Vin + Omi om het openen van een openbare waterfontein te vieren. Deze fontein was bedoeld om het gebruik van plastic flesjes te verminderen. Met de collectie die volledig van gerecyclede materialen was gemaakt, was er veel aandacht voor duurzaamheid tijdens de opening. De volgende dag werd de film “The True Cost” vertoond. Deze film laat aan de hand van interviews met voorlopers in duurzame mode zien wat de daadwerkelijke kosten zijn voor het milieu bij de productie van kleding. Hopelijk was vorig jaar een inspiratie voor andere ontwerpers, en gaan we aankomende fashion week in London nog meer aandacht voor duurzaamheid zien.
Milaan
Ook tijdens de afgelopen fashion week in Milaan was duurzaamheid een veelvoorkomend onderwerp. Volgens Carlo Capasa, hoofd van de Italiaanse Fashion Chamber, willen vooral jonge ontwerpers graag met duurzaamheid aan de slag. Hij geeft ook aan dat de Fashion Chamber een zo duurzaam mogelijke fashion week wil organiseren door minder elektriciteit te verbruiken en gerecyclede materialen te gebruiken. Om voor duurzaam vervoer te zorgen werkt de Milaan Fashion week samen met Helbizbike, een bedrijf dat elektrische fietsen verspreid die je via een app kunt huren. De afgelopen drie jaar werden in Milaan ook de Green Carpet fashion awards uitgereikt. Dit zijn awards voor modehuizen die voorlopen in duurzaamheid.
Amsterdam
Over duurzaamheid tijdens de Amsterdam Fashion Week is weinig te vinden. Alleen dat de Fashion week na gesprekken met People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) heeft verklaard om vanaf 2019 volledig bontvrij te worden.
Elk jaar in oktober vindt ook de Dutch Sustainable Fashion week plaats. Het doel van deze fashion week, is het onder de aandacht brengen van duurzame ontwikkelingen en merken binnen de mode-industrie. De week is volledig gefocust op duurzaamheid en innovatief design.
Duurzame high- fashion merken
Stella McCartney
Je kunt er niet omheen als je het hebt over duurzame ontwerpers. Stella McCartney was al lang bezig met duurzaamheid toen ze in 2001 met haar merk begon. Al ver voordat duurzaamheid een veelbesproken onderwerp was in de mode-industrie. Stella staat vooral bekend omdat ze een voorloper was in het boycotten van dierlijke producten. Bij Stella McCartney zijn ze een ster in het ontwikkelen van materialen die als leer, bont of wol door kunnen gaan, maar dan volledig vegan. Daarnaast is McCartney helemaal gericht op recyclen. De polyester die door het modehuis gebruikt wordt, is bijvoorbeeld gemaakt van gerecyclede waterflesjes. Haar winkel in Londen is ook noemenswaardig. De paspoppen zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar rietsuiker, er wordt gebruik gemaakt van groene energie, en er is een filteringssysteem voor schone lucht. Ook heeft ze een eigen lab, waar gewerkt wordt aan vernieuwende duurzame materialen en productieprocessen.
RVDK Ronald van der Kemp
Nederlandse ontwerper Ronald van der Kemp is Nederlands trots als het gaat om duurzame high-fashion. Sinds hij zijn merk begon in 2014 probeert hij het lineaire systeem van de mode-industrie tegen te gaan door kleding te ontwerpen die uniek en tijdloos is, en niet gebonden aan een seizoen. Voor zijn producten gebruikt hij alleen al bestaande materialen, en alle producten worden handgemaakt in kleine ateliers in Nederland.
Duran Lantink
Een andere Nederlandse ontwerper die veel belang hecht aan duurzaamheid is Duran Lantink. In veel van zijn collecties levert hij kritiek op de overconsumptie in de kledingindustrie. Hij werkt alleen met overgebleven kleding en creëert nieuwe ontwerpen met afgedankte designerkleding. Één van zijn collecties uit 2019, genaamd ‘straight from the bin’ is een aanklacht tegen het vernietigen van kleding aan het eind van de productieketen. Niet verkochte designerkleding wordt vaak verbrand of versnipperd, omdat uitverkoop de waarde van de andere kleding van een merk naar beneden kan halen. Dit vernietigen van perfecte, nieuwe kleding vindt Lantink bizar.
Hoewel het natuurlijk moeilijk is om een groot evenement als de Fashion week 100% duurzaam te maken, worden er gelukkig wel een heleboel stappen in de goede richting gezet. In plaats van het aanzetten tot meer koopgedrag, kan de Fashion week ook gebruikt worden om meer aandacht te vragen voor duurzaamheid in de mode-industrie. De ontwerpers hierboven hebben de eerste stap al gezet. Hopelijk gaan we hier bij de aankomende fashion week nog meer van zien.
Wil je zelf bewuster omgaan met de kleding die je (niet) koopt? In dit artikel vind je tips & tricks voor het duurzaam kopen van kleding. Als je zelf een designerstuk wilt bemachtigen, kan dit bijvoorbeeld veel duurzamer via tweedehandswinkels of websites zoals United Wardrobe. Dat scheelt vaak ook nog eens in de portemonnee! Op de onderstaande websites kun je ook duurzame merken vinden.
Duurzame webshops
Shop Like You Give a Damn
Shop Like You Give a Damn is een groot online vegan, fair trade en duurzaam warenhuis dat verkoopt door heel Europa. Hier kan je terecht voor vegan, fair en duurzamere fashion, schoenen, tassen en cosmetica. De collectie is zorgvuldig samengesteld aan de hand van 14 criteria. Shop Like You Give a Damn nodigt je uit om te kopen met compassie. Zo min mogelijk, en altijd vegan, fair en zo duurzaam als maar kan.
Project Cece
Project Cece is de grootste verzamelwebsite voor duurzame en eerlijke kleding van Europa. Ze verzamelen het online aanbod van duurzame en eerlijke kleding door middel van ‘webscrapers’, waardoor het aanbod van eerlijke winkels automatisch op Project Cece wordt geladen en daarom altijd up-to-date is. Bij alle kleding is overzichtelijk weergegeven op welke manier het duurzaam is, welke keurmerken het heeft en wat het verhaal is achter de kleding. Een duurzame keuze maken was nog nooit zo makkelijk. Project Cece heeft samen met meer dan 50 van hun partners de Fair Fashion Giftcard opgezet. Met deze Fair Fashion Giftcard kun je shoppen bij 50 winkels die stuk voor stuk prachtige duurzame producten verkopen.
Komende thema’s
Made to order
Vegan kaas