Klooker

Concrete hulp bij verduurzamen. Samen maken we duurzaam consumeren het nieuwe normaal!

  • Home
  • Product
  • Over ons
  • Word lid
  • Login
  • Het Klooker Manifest
  • Privacy en cookies
  • Algemene voorwaarden
  • Werken bij Klooker
  • Contact
Home » Archives for July 2018

Archives for July 2018

Wat maakt een schoen een duurzame schoen?

Schoenen cirkel

Geschreven in juli 2018.


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.


DUURZAME SCHOENEN

Uit het World Footwear Yearbook (2017) blijkt dat in 2016 23 miljard paar schoenen zijn geproduceerd, bijna allemaal in Azie. Die industrie is nog niet erg duurzaam en nog lang niet zo op de radar als de impact van de kledingindustrie, dat lees je ook in dit artikel. Dus hoog tijd voor wat aandacht voor schoenen: wat maakt een schoen een duurzame schoen? 

Allereerst de grondstoffen, daar zijn heel wat duurzame alternatieven voor. Hier een samenvatting van de meest voorkomende onderdelen van een schoen. 

  • Leer. Hierbij spelen twee vragen een rol: waar komt het leer vandaan en hoe wordt het bewerkt. Duurzamer leer wordt gemaakt van leer dat anders was weggegooid (bijv. als restproduct uit de vleesindustrie) en wordt natuurlijk gelooid, zonder zware chemicalien die belastend zijn voor het milieu. Het voordeel van leer is dat het heel lang mee gaat, het nadeel is dat er dierlijk materiaal voor wordt gebruikt. 
  • Textiel. Hier geldt het zelfde verhaal als de kledingindustrie. Synthethisch textiel is niet duurzaam, het is milieubelastend zowel in productie als uiteindelijk op de afval hoop. De uitdaging wordt om meer schoenen te maken van jute, hennep, bamboe enzovoorts. Daar valt nog heel wat te experimenteren. Zo is er zelfs al koffiedik gebruikt om schoenen van te maken. Gerecycled polyester is ook een stap in de goede richting. 
  • Lijmstoffen. Deze zijn essentieel om de zool met de rest van de schoen te verbinden. Maar de stoffen die daarvoor gebruikt zijn, worden vaak met behulp van straling of enorm hete ovens uitgehard. Met alle gevolgen van dien. 
  • Schuim polymeren. Het comfort van de hedendaagse schoen (met name de sneaker) ontstaat door het gebruik van een synthethische schuimlaag. De grondstof daarvoor kan worden vervangen door plant-based materiaal, bijvoorbeeld soja bonen. 
  • (Synthethisch) rubber. Hierbij is het van belang dat we overstappen op natuurlijk rubber in plaats van het vervuilende synethethische rubber. Dat moet natuurlijk wel met respect voor de natuur. Bovendien worden er ook al autobanden gerecycled tot zool. En zelfs kauwgom uit Amsterdam is verwerkt tot schoenzool. Genoeg mogelijkheden dus!

Ten tweede: bijna alle schoenen die we in heel de wereld kopen, zijn geimporteerd uit Azie. Zo blijkt uit een artikel dat van de geconsumeerde schoenen in 2014 in de Verenigde Staten maar liefst 98,3% geimporteerd was (al dan niet uit Azie). Dat betekent dat iedere schoen er al een vliegreis op heeft zitten voordat jij ‘m aantrekt. Dus hoe lokaler geproduceerd, hoe beter!

Een overzicht van waar de meeste schoenen  vandaan worden geïmporteerd in 2017. Bron: World footwear yearbook, 2017.

Bron: World Footwear Yearbook, 2017.

Ten derde, hoe weten we of schoenen eerlijk zijn gemaakt? We bekommeren ons meer en meer om de werkomstandigheden van de arbeiders in de kledingindustrie, maar voor de schoenenindustrie zouden we dat net zo moeten doen. We moeten het nu doen met de keurmerken van de kledingindustrie, die af en toe ook van toepassing kunnen zijn op schoenen. 

Tot slot is de verwachting dat er komende tijd stappen worden gezet in het design van schoenen. Dat is nu nog helemaal niet gerichte op circulariteit, terwijl schoenen bijna altijd als afval eindigen. Met de schoenen die nu worden gemaakt is het heel lastig om daar bruikbare onderdelen uit te halen en te recyclen, maar met aanpassing in materiaalkeuze en design kan daar veel winst worden behaald. Bovendien is ook de kwaliteit van belang: hoe langer een schoen mee gaat, hoe kleiner de ecologisch voetafdruk wordt. Werk aan de winkel voor schoenenland! 

Het aanbod van duurzame schoenen is vaak op een van deze punten verbeterd, maar we zijn nog lang niet zo ver dat je 100% duurzame, fairtrade, recyclebare, lokaal getransporteerde schoenen kan kopen. 


Vegan schoenen van NAE

NAE
Nae is een Portugees schoenenmerk, met een vegan en duurzame filosofie. Ze werken met alternatieve materialen, zoals kurk, ecologische microfibers, ananas bladeren en plastic van gerecyclede pet-flessen. Of met gerecyclede airbags en banden, zoals de schoenen hierboven! Ze hebben een uitgebreid assortiment, voor zowel dames als heren. En heren, check onze favoriet hier. 

Je kunt ze bestellen via hun eigen webshop of via de Nederlandse webshop EN&. 

Naar nae vegan

Schoenen van Matt&Nat

MATT&NAT
Het merk is ontstaan in Canada en heeft zich laten inspireren door de mooie materialen (MATT) uit de natuur (NAT). In de loop van de tijd is er verder geëxperimenteerd met gerecyclede materialen, zoals gerecyclede nylons, karton, rubber en kurk. Sinds 2007 gebruiken ze alleen 100% gerecyclede plastic flessen voor de voeringen. Onlangs zijn er gerecyclede fietsbanden toegevoegd aan hun collectie basismaterialen. Ze richten zich ook op eerlijke en sociaal verantwoorde productie en transparantie. 

Je kunt MATT&NATT online bestellen, maar er zijn ook meerdere verkooppunten in Nederland, storelocater vind je hier. 

NAar matt&nat

Vegan gympen van Veja

VEJA
In 2004 zijn twee Franse jongens gestart met Veja, om anderen te inspireren met een business model gebaseerd op People, Planet, Profit. Inmiddels gaan deze hippe sneakers heel de wereld rond! Ze worden eerlijk gemaakt in Brazilie en ze gebruiken zo veel mogelijk duurzame materialen (biologisch katoen, natuurlijk rubber) en werken toe naar een supply chain die steeds transparanter wordt. 

Veja is in heel wat Nederlandse webshops en winkels te koop, check hier voor de verkooppunten. Uiteraard kan je ook via Veja zelf bestellen.

Naar veja

Schoenen van Vivo barefoot

VIVO Barefoot
Dan nog even iets heel anders. Doen we er wel goed aan om schoenen te dragen? Je voet bevat meer dan 200.000 zenuwuiteinden, die je lichaam van informatie voorzien – sensory feedback: door het dragen van schoenen maak je daar amper gebruik van. VIVO Barefoot heeft hier een oplossing voor bedacht; schoenen die eigenlijk geen schoenen heten, maar een soort hoesje om je voeten, waarme je voet nog zoveel mogelijk sensorische informatie kan oppikken van de oppervlakte waar je loopt, rent, klimt of springt. Bovendien zijn ze heel innovatief met hun materiaalkeuze: van gerecyclde plastic flessen tot algen, en het leer dat ze gebruiken is duurzaam (natuurlijk gelooid en bijproduct). 

Naar vivo barefoot

DUURZAME ZOMERSCHOENEN

TOMS
Het is allemaal begonnen met het One for One principe: voor ieder verkocht paar schoenen, doneert TOMS een paar aan kind in nood. De oprichter Blake Mycoskie begon daarmee in 2006 en inmiddels zijn er 86 miljoen schoenen weggegeven.

Maar inmiddels helpen ze heel wat gemeenschappen wereldwijd op allerlei manieren: ze voorzien gemeenschappen van educatie en gezondheidszorg, geven water en gezichtsvermogen, doen sociale investeringen en nog veel meer. Maar de schoenen blijven hun grootste trademark. De materialen die daarvoor worden gebruikt proberen ze steeds duurzamer te maken. Zo maken ze o.a. gebruik van biologisch katoen en hennep, verpakkingen bestaan grotendeels uit recycled afval en binnen de collectie vind je ook een groot assortiment aan vegan schoenen. 

  • SPECIALE KLOOKERKORTING: ontvang nu 10% korting op je nieuwe TOMS met de code ‘KLOOKER2018’, geldig t/m 31-8-2018 (niet geldig i.c.m. met andere actie’s).
Naar toms

Esgii
Esgii (spreekt uit: eskie) is het Mongoolse woord voor vilt. Alle viltproducten die Esgii importeert zijn handgemaakt en duurzaam. Elk item is gemaakt met zorg voor mens, dier en milieu. De viltproducten komen uit Mongolië op basis van eerlijke handel. Elk product heeft een bijzonder verhaal en levert een positieve bijdrage aan een betere wereld!

Voor de zomer hebben ze deze Gurus Slippers in hun webshop opgenomen, gemaakt van natuurlijk rubber uit India. Ook die zijn eerlijk gemaakt en met respect voor de natuur (voor iedere verkoop wordt er een nieuwe rubber boom geplant). 

  • SPECIALE KLOOKERKORTING: ontvang nu 10% korting op je nieuwe Esgii slippers of sloffen met de code ‘esgii-klooker’ (geldig t/m 31-12-2018).
Naar esgii

Je eigen afval verminderen met handige deze tips en tricks!

Afvalvrije verpakkingen in de keuken

Tekst geschreven in juli 2018


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.

EEN DAG ZONDER AFVAL: DOE JE OOK MEE?


De ‘zero-waste’ lifestyle is hot en happening, leuk om erover te kletsen, al schieten we daar niets mee op natuurlijk. Laten we het gewoon doen. Voorstel: plan een dag (niet te ver vooruit, van uitstel komt afstel) en bestempel die tot jouw officiële ‘Dag Zonder Afval’. Check even om je heen of een vriend, huisgenoot of de buurvrouw ook mee wil doen en maak er een gezamenlijke challenge van!

In deze mailing krijg je alle tips en tricks om die dag afval-vrij door te komen. Soms zijn het open deuren en soms vraagt het wat moeite: verandering gaat nou eenmaal niet vanzelf. Er staan ook handige gadgets tussen, dus hopelijk levert dat in je daily life een structurele verandering op naar minder afval! Kies er uit wat voor jou van toepassing!

infographic-afvalvermindering-gedeelte-641x604.jpg

Oh, en nog een dingetje. Geen afval, daar zit meer achter dan niks in de prullenbak gooien. We willen het ‘zero-waste’ principe breder trekken dan dat. Hoe duurzaam een product is geproduceerd heeft ook een invloed op hoeveel ‘afvalsporen’ het al heeft gemaakt voordat jij het kocht.

Maar ook van welk materiaal het is gemaakt maakt uit voor de impact die het uiteindelijk als mogelijk afval gaat hebben (een plastic tandenborstel weggooien of een van bamboe maakt verschil). En niet te vergeten hoe intensief je het product gebruikt. Het voelt toch heel anders als je na tig keren gebruik die versleten katoenen boodschappentas weggooid of dat je een berg tasjes weggooit na 1 dag shoppen (al zijn het papieren tasjes). Dus vergeet niet: iets weggooien is wat ons betreft geen doodzonde. Maar de wegwerpcultuur wel. 


WAT HEB JE NODIG (EN WAT NIET!)

Badkamer rituelen

Voor badkamer rituelen geldt: less is more. Al die goedjes waarvan de cosmetische industrie je doet geloven dat je niet zonder kan, doen vaak meer kwaad dan goed voor je gezondheid (én het milieu). Dus probeer de hoeveelheid verzorgingsproducten en cosmetica te downsizen tot wat je écht nodig hebt.

Heel wat verzorgingsproducten kun je trouwens gewoon zelf maken, het ene product heeft een wat hoger slagingspercentage dan het andere, maar die niet waagt die niet wint. Check hier voor recepten en inspiratie (youtube staat er ook vol mee!).

Wil je meer weten over hoe je je hele badkamer duurzamer inricht, houd dan je inbox in de gaten! Binnenkort lanceren we de Klooker Badkamer challenge! 

Alternatieven badkamer producten voor minder afval!

Omdat er toch producten zullen overblijven die je wilt kopen (voor de een minder dan de ander), hier een lijstje met alternatieven. 

  • Shampoo en douchegel: daar is geen plastic fles voor nodig. Je kan shampoo aanschaffen in duurzame verpakking, zoals die van O’right. Of zelfs zonder verpakking, dan bedoelen we de ‘shampoo bars’, die krijg je o.a. bij de webshop Leven zonder afval. 
  • Tandenborstel: 2 miljard tandenborstels worden er per jaar weggegooit. Die zijn vaak helemaal van plastic. Moet en kan anders! Kies er een van bamboe, zoals die van The Bamboo Brush Society, of een van gerecycled materiaal van Monte Bianco (verkrijgbaar bij o.a. Ekoplaza). Daarvan vervang je het borsteltje alleen, scheelt weer!
  • Tandpasta: de tandpasta van Lamazuna is als een ijsje op een stokje. Geen tube nodig; check! O.a. verkrijgbaar bij Big Green Smile. 
  • Deodorant: Kies een natuurlijke deodorant in een glazen potje. Of een waar je een refill voor kan bestellen, zoals die van Loveli. 
  • Wattenstaafjes en -schijfjes: No plastic please! Bij Leven zonder Afval koop je wattenstaafjes zonder plastic. Er zijn ook wasbare wattenschijfjes te verkrijgen, zie hier.
  • Toiletpapier: kies voor gerecycled toiletpapier! Dan hoeft er in ieder geval geen nieuwe boom te worden gekapt, iedere keer dat jij naar de toilet gaat. Check hier het merk 100%eco. 
  • Een spons die 100% plantaardig is en composteerbaar, handig! Lees hier een review erover. 

Boodschappen doen en een keuken zonder afval

Vers eten is gezonder én vaak makkelijker zonder verpakking te krijgen dan eten uit pakjes en zakjes. Komt dat even goed uit.. wordt je dus ook nog gezonder van dit zero-waste plan. Stapje beter is om dan ook te winkelen waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Check de supermarkten op het Klooker platform die al stappen in de goede richting zetten. 

Ideaal is als je je eigen potten en bakjes in de supermarkt kan bijvullen, zogenaamde ‘bulk adressen’. Hier vind je een overzicht van die supermarkten. Op de markt of bij de boer winkelen voorkomt ook veel verpakking. Teken trouwens ook gelijk de petitie ‘Stop onnodige plastic verpakkingen in de supermarkt’.

homemade-deliciousness.net__0.jpg

Hier de benodigdheden om de rest van mogelijk afval ook achterwege te laten: 

  • Neem je éigen boodschappen tas mee.. (en nog een extra, mocht je ineens helemaal los gaan in de supermarkt). 
  • Bijenwasdoek en Boc’n’Roll wrap: ideaal alternatief voor alumiunium- en huishoudfolie. Tegenwoordig op vele plekken te verkrijgen, o.a. bij Earth Rebels en Green Jump.
  • De broodzak; daarmee bespaar je 6.000 broodzakjes per jaar. Verkrijgbaar bijLeven zonder Afval. 
  • Ga voedselverspilling tegen! Heel wat restaurants en winkels bieden gerechten aan die ze over hebben, voor een goed prijsje. Vind jouw maaltijd via de app Too Good To Go of ResQ Club. In je eigen keuken kan je ook voorkomen dat je iets weggooit. Het boek van Antivoedselverspillingketen Instock helpt je daarbij, hier lees je er meer over. 

Buiten de deur

Vooral in de steden wordt er steeds meer buiten de deur gegeten en gedronken. ‘s Ochtends een koffie to-go op het station, tussendoor even gauw een flesje water scoren bij de kiosk, misschien ook nog gauw iets te snacken erbij (9 vd 10x verpakt in plastic), ‘s avonds iets lekker te eten afhalen (moet ook weer een tasje bij): dat gaat niet de goede kant op. Herken je je hierin? Kijk dan eens wat je kan doen om al die wegwerpspullen te vervangen voor duurzame herbruikbare items. 

  • Neem je eigen flesje mee: grote kans dat je al zo’n leuke duurzame fles hebt. Van Dopper, Tulper, of een ander merk. Zo niet; moeite waard om aan te schaffen. 
  • Haal je regelmatig een koffie to-go? Neem dan voortaan je eigen mok mee. Earthrebels heeft er een heleboel. 
  • Neem een tasje mee. Zo’n klein katoenen tasje prop je zelfs in het kleinste handtasje, dan hoef je nooit bij een onverwachte aankoop een plastic tasje te vragen. 
  • Ga je een hele dag op pad of reis je rond etenstijd; stop een setje bestek in je tas. Als je nóoit iets te eten haalt op het station of bij een kraampje, is het een wat overbodige tip. Maar er zijn mensen (inclusief wijzelf) die daar gebruik van maken. Laat die plastic vork liggen en pak je eigen! Of schaf zo’n handige ‘spork’ aan: een lepel en vork in een. Webshop Bag-again heeft het allemaal. 
  • Ben je een liefhebber van eten afhalen? Neem dan voortaan je eigen bakje mee en vraag aan je lievelingswinkeltje of het daarin mag. Zelfs als je een keer naar de frituur gaat, kan je dat gewoon vragen. Voelt een beetje gek, maar daar ben je zo overheen ;). 

Kleding

Het het produceren van kleding en transporteren bevat wel heel wat afval én je kleding maar 1x dragen en daarna weggooien, maakt dat shirtje ook tot afval. Of te wel: koop alleen wat écht de moeite waard is (= dat je het vaak gaat dragen) en koop ook eens tweedehands. Dan hoeft er niets nieuws te worden gemaakt. Check de mailing over een duurzame kledingkast als je meer hierover wilt weten. 

Schoonmaken en wassen

Schoonmaakartikelen is eigenlijk vergelijkbaar met al die cosmetische producten. Al die verschillende producten, dat is soms best overbodig. En je kan het vaak ook zelf maken! Ga je daar niet aan beginnen? Check dan of je producten kan aanschaffen in een zo min mogelijk belastende verpakking. Denk eens aan de producten van Marcel’s Green Soap. 

illustration_microfibers.jpg

Tijdens de was maak je afval. Hoe? Doordat er microvezels loslaten van je kleding en met het water in het riool verdwijnen. En zoals je hoogstwaarschijnlijk al weet; die worden niet afgebroken en belanden in de oceanen, waar het waterleven denkt dat het voedsel is. Pure ellende kun je wel stellen. Gelukkig zijn er nu oplossingen voor. Bijvoorbeeld de Cora Ball (deze is nog niet verkrijgbaar in Nederland, maar houd je inbox in de gaten: hier komt binnenkort nieuws over). 


Zo, dat was dat. Hele waslijst! Hopelijk kan je er je benodigde inspiratie uithalen om jouw Dag zonder Afval zo afvalloos mogelijk door te komen! Mis je toch nog info, dan kunnen Nicky en Jessie van Het Zero Waste Project je misschien helpen. Check hun platform hier, heel inspirerend en handig. En vergeet niet Klooker’s Kortingspagina te checken voor alle ledenaanbiedingen bij de genoemde webshops en brands. 

Plastic-vissen-Plastic-Whale.jpg

Stel, je hebt het helemaal te pakken en wilt méér doen aan al het afval in de wereld. Dan kan je bij heel wat organisaties terecht, bijvoorbeeld hierbij:  

  • Plastic vissen uit de Amsterdamse grachten met de Plastic Whale Foundation, zoals de foto hierboven. Je kan met je vrienden gaan, als bedrijfsuitje, met een kinderfeestje, alles kan!
  • Stranden opruimen: doe mee als vrijwilliger met de International Coastal Cleanup.

LAAT ONS WETEN HOE JOUW DAG ZONDER AFVAL IS VERLOPEN.

POST EEN FOTO VAN JOUW FAVORIETE ZERO-WASTE GADGET OP SOCIAL MEDIA MET #KLOOKER 

Tips voor een duurzame vakantie! No waste en duurzaam genieten van de zon.

Duurzame vakantie

Geschreven in juli 2018.


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.


De zomervakantie staat voor de deur! Tijd voor een zomerse checklist om duurzaam te gaan genieten. Want juist tijdens de vakantie wordt er vaak gebruik gemaakt van wegwerpspullen, wordt er veel gereisd, zijn er van allerlei toeristische trekpleisters met mogelijk nadelige effecten voor de omgeving. Dus heel veel momenten om te kiezen voor duurzamere opties 😉.

We helpen je graag met de benodigde inspiratie, in de hoop dat we met z’n alle een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter laten. Want de vakantie is er om te genieten en uit te rusten, maar óók een tijd dat je even niet in je dagelijks routine zit. Er is ruimte om eens om je heen te kijken. 

De reis

Anno 2018 is het vrij normaal als je het vliegtuig neemt om op je vakantiebestemming te komen. Maar vliegen is natuurlijk de klapper wat CO2 uitstoot betreft. Lees hier de feiten en cijfers. Ben je benieuwd naar een schatting van jouw CO2-vakantie-uitstoot, vul de ‘KlimaatWijs op Vakantie’ checker in van Milieu Centraal. 

hoeveel kilo CO2 stoot je tijdens je vakantie uit?

Kom je tot de conclusie dat je met jouw vakantie een flinke ecologische voetafdruk achter gaat laten? Het zou zo maar kunnen dat je je nu ineens schuldig voelt. Wat ons betreft moet je vooral geen spijt hebben van al gemaakte beslissingen, want daar wordt de wereld niet beter van.

Bovendien lijkt het erop dat juist schuldgevoel en spijt ertoe bijdragen dat we nog minder makkelijk gewoontegedrag veranderen. Hoe? Omdat je brein het interne conflict dat je ervaart gaat oplossen: bijvoorbeeld weten dat vliegen slecht is voor het milieu, maar wel gaan want het is geboekt, wordt als volgt opgelost: jíj kan toch in je eentje geen impact maken, wat maakt het nou uit; het vliegtuig gaat ook zonder mij etcetera.

Bij deze een oproep aan alle schuld-gevoelige Klookeraars: laten we het anders doen deze zomer! Blijf bij je plan, je weet nu dat het mogelijk een flinke impact heeft op het milieu en dat is nou eenmaal zo. Richt je op zaken waar je wel invloed op hebt, dat zijn er genoeg! In deze mailing komt van alles aanbod, dus laten we gauw beginnen.


4X NO WASTE

Vermijd (plastic) wegwerpartikelen. Dat klinkt simpeler dan het is. Maar goed, een beetje uitdaging houdt ons scherp. En onthoud: niemand is perfect, blijven proberen is veel meer waard. 

1. Waterflesjes; Ben je in een land waar kraanwater niet drinkbaar is, dan ben je vaak overgeleverd aan de plastic flessen in de supermarkt. Koop dan zo groot mogelijke verpakkingen (je weet wel, die grote jerrycans met 5L of meer) en neem je eigen niet-plastic waterfles mee die je steeds bijvult.

Of kook water eerst (mits je toegang hebt tot een kookstel/keuken) en laat het even afkoelen en vul je flesje daarmee. Ga je de bergen in? Zorg dan voor een waterfiltersysteem, waarmee je water uit beekjes en stroompjes gefilterd weer mee kan nemen in je fles.

Er is tegenwoordig zo veel keus in alternatieve flesjes, maar mocht je toch nog op zoek zijn: wij vinden de bidons van Tulper heel tof. Gemaakt van suikerriet, leuke printjes en kan veel in! Meer info, klik hier. 

bidon van Tulper.

2. Tasjes; zorg dat je (ook al ga je maar voor een ijsje een blokje om) een boodschappen tasje meeneemt. Een dun katoenen tasje kan je zo klein opvouwen, dat kan zelfs mee in het kleinste handtasje. Zo weet je in ieder geval zeker dat je geen plastic tasjes hoeft aan te nemen. 

Hierbij hoeven we je hoogstwaarschijnlijk niet te tippen over waar je zo’n tasje koopt. Want wie heeft er nou niet een katoenen boodschappentas ergens liggen of zo’n dun katoenen tasje ergens gekregen als promotiemateriaal bij een winkel of event. Hergebruiken maar!! 

katoenen tasje


3. Servies; Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt, neem een setje duurzaam servies en/of bestek mee op vakantie. Als je dan een keer bij een kraampje iets koopt (op het strand of in een stadje) kan je heel wat plastic besparen.

Ga je kamperen? Dan heb je vermoedelijk je servies al bij elkaar; zitten daar nog plastic wegwerpitems tussen, probeer die dan te vervangen voor je komende vakantie!

Wij vinden het servies van Zuperzozial heel handig: licht gewicht, mag in de vaatwasser, gemaakt van bamboe en mais en het ziet er ook nog leuk uit! Dus ook leuk voor gewoon bestek. 

Bamboe en mais servies van Zuperzozial.

4. Rietjes; in de winter zou dit vooral voor de Klookeraars met kinderen gelden, maar in de zomer lijken het de volwassenen die de meeste rietjes consumeren. Denk aan fleurige cocktails, drankjes op festivals, milkshakes, frisse sapjes.. het ziet er vaak leuk uit, maar ‘t idee was toch mínder rietjes?! Dus: vermijd rietjes! Heb je ze nodig ?(voor kinderen, omdat je je cocktail anders niet lekker vindt of nog ‘n andere hele belangrijke reden), schaf dan zelf een duurzaam rietje aan en stop ‘t in je koffer. Je hebt tegenwoordig duurzame rietjes in alle soorten en maten: van RVS, tot bamboe, tot rieten rietjes. Heb je ze niet nodig: vraag dan eens aan de bar of je je drankje zonder rietje mag! En again; niemand is perfect.. al lukt het je om 1 rietje te vermijden, dat is toch weer 1 minder in de oceaan. 

RSV herbruikbare rietjes

Kijk eens bij de lopende ledenkortingen of je jouw benodigdheden bij de betreffende shops kan krijgen. Zo zijn er kortingsactie bij de webshops Earthrebels en Levenzonderafval.nl, met super handige gadgets! Of misschien heb je iets aan de verschillende groene drogisterijen, waar je vakantie spulletjes kan inslaan. Klik hieronder om erheen te gaan. 

Naar Klooker’s kortingspagina

5X GENIETEN VAN DE ZON! 

1. Zonnebrand. De voornaamste reden om de reguliere zonnebrand in de schappen te laten liggen is het stofje oxybenzone. Allereerst omdat het schadelijk is voor het milieu. Al jaren stapelt bewijs zich op dat koraal afsterft door de niets vermoedende toeristen die zich braaf insmeren met zonnebrand. Lees hier een nieuwsartikel over het werk van Wageningen Marine Research. Daarin wordt al gespeculeerd over de gouverneur van Hawai die oxybenzon wilt verbieden, inmiddels is dat ook werkelijkheid geworden. Lees hier over dat besluit.

Maar welke zonnebescherming is dan wel oké? Linda van Loveli heeft daar een uitgebreid artikel over geschreven, met een review van een hele waslijst zon producten. Check het hier, echt de moeite waard.

Zoals je daar kunt lezen, zijn natuurlijke zonnefilters ook niet zonder nadelen, maar vele malen beter dan de chemische filters. Het probleem dat kan ontstaan bij de natuurlijke filters is dat ze worden verkleind tot nanodeeltjes; die zouden de huid kunnen binnendringen. Maar daar is alweer een oplossing voor: de nanodeeltjes worden ingepakt met een natuurlijke coating, zodat ze niet het lichaam binnen dringen. Weer wat geleerd!

Logo Shizo, natural cosmetics.
  • Bij Shizo ontvangen jullie 25% korting op de producten van Lovea, die komen ook voor in het lijstje van Linda. Gebruik de code ‘KLOOKERZON’ (geldig t/m 1-8-2018).  
Naar shizo voor Lovea

2. Hamamdoek. Maar dan wel een waar je blij van wordt, die je overal mee naar toe sleept. Cor heeft tijdens zijn verblijf in Turkije Metin ontmoet, een wever van traditionele hamamdoeken. Daar is een mooie samenwerking uit voortgekomen: Happy Towels. Deze hamamdoeken worden geweven van biologisch katoen en/of bamboe. Onder eerlijke werkomstandigheden. Dat is opzich al goed. Maar deze hamamdoeken heten niet voor niets Happy Towels: ze zijn ook nog eens superzacht, absorberend, sneldrogend en mooi (en 2 meter lang!). Én oprichter Cor wil er ook andere mensen blij mee maken, daarom doneert hij per verkoop 2,- euro aan een onderwijsproject voor meisjes in Turkijke. 

Hamamdoek, happy towels.
  • Speciaal voor klooker-leden krijg je via onderstaande link 15% korting op een bestelling! Een code is niet nodig, de link doet het werk 😉 
Naar happy towels

3. Waka Waka. Wij zijn fan van Waka Waka en hun missie: Share the Sun. Iedereen heeft namelijk behoefte aan energie. Met hun zaklampen en opladers (of allebei ineen) met zonnepanelen kan je overal je telefoon opladen of ‘s nachts een lampje aan doen. En als wij daar gebruik van kunnen maken, dan vindt Waka Waka dat mensen in nood daar ook recht op hebben. Dus bij iedere aankoop, wordt er een Waka Waka lamp weggegeven. Met deze mooie visie hebben ze al 1,2 miljoen mensen toegang gegeven tot licht en stroom. Check hier de impact map. Helaas gaat het bedrijf nu door een moeilijk tijd, we hopen van harte dat ze zich erdoorheen slaan. 

Waka Waka oplader voor onderweg.
Naar Waka waka

4. Zwemkleding. Dat is nog niet zo makkelijk om die duurzaam aan te schaffen. De stoffen die nodig zijn om het elastisch te maken en waterproof, maken het ingewikkelder dan een simpel t-shirtje. Het nederlandse duurzame fashionplatform PROJECT CECE heeft van een aantal Nederlandse webshops de badmode verzameld en gelabeld volgens hun duurzaamheidscriteria. Verder zijn er vooral internationale merken die aan de weg timmeren, maar niet zo maar hier te verkrijgen. Hier lees je een blog met een lijstje van die merken die goed bezig zijn. 

zwemmen
Naar project cece

5. Zonnebril. Neem een goede zonnebril mee op vakantie: belangrijk om je ogen goed te beschermen én je voorkomt dat je gebruik gaat maken van ‘de wegwerpzonnebrillen’ van plastic. Wij vinden nog steeds Gobi – gemaakt op de Hollandse bodem, van bewerkt katoen en houtpulp – een tof merk. Extra handig is dat je een opvouwbaar hoesje erbij krijgt; dan gaat íe nog langer mee. Meer weten; check hier de recente mailing over duurzame accessoires; daar vind je heel wat zonnebrillenmerken op een rijtje. 

Zonnebril van Gobi.
Naar Gobi

7X DUURZAME INSPIRATIE

Ontspannen een boek lezen in een hangmat op het strand

1. Lezen: Verborgen impact – Babette Porcelijn
Voor Klookeraars die de verborgen impact willen ontdekken van onze leefwereld: vage feiten en cijfers worden tastbaar weergegeven. 
2. Kijken: The myth of climate change apathy – Renee Lertzman
Voor de Klookeraars die in de psyche van de consument willen duiken, hoe verander je gedrag en waarom is het zo moeilijk? Psychodynamics zouden wel eens de oplossing kunnen zijn. (Engels)
3. Lezen: Dit is een goede gids – Marieke Eyskoot (nu ook Internationale editie in het engels)
Voor de Klookeraars die tijdens de vakantie liever door een boek bladeren dan van een scherm de nieuwe Klooker mail lezen, maar toch duurzame inspiratie willen: dit is écht een goede gids om duurzamer te leven. 
4. Lezen: Living well now and in the future – Randall Curren & Ellen Metzger
Voor de Klookeraars die het concept duurzaamheid eens helemaal willen uitpluizen, flinke dosis abstract denkniveau vereist. (Engels)
5. Lezen:Verlangen naar minder – Jelle Derckx
Voor Klookeraars die benieuwd zijn naar een minimalistische en duurzame lifestyle: Jelle Derckz neemt je mee in zijn inspirerende zoektocht naar minder.
6. Kijken: Why it’s time for ‘Doughnut Economics– Kate Raworth
Voor de Klookeraars die vinden dat de huidige economische modellen niet meer van deze tijd zijn: complexere visies zijn nodig om de uitdagingen van de 21ste eeuw te tackelen.
7. Kijken op Netflix: | Cowspiracy | The true cost | A plastic ocean | Minimalism | No Impact Man | Forks over nives | More than honey | Planet Earth | Frozen planet | 
?. Heb je nog een tip over een inspirerend boek of life changing docu? Deel het in de facebook groep: Klooker NL Community. 

FIJNE VAKANTIE ALLEMAAL!

Copyright © 2025 · Klooker on Genesis Framework · WordPress · Log in