Geschreven in maart 2020 door Myrthe.
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
We drinken flink wat bakkies troost met z’n allen. Gemiddeld zo’n 4 kopjes per dag, waarvan we er 3 thuis zetten. Maar wat leveren al die koffietjes op aan afval? Nou, dat ligt nogal aan de zetmethode, maar we kunnen je al verklappen dat de ‘makkelijke’ cups en pads een prijs hebben: afval. En dat terwijl er zoveel makkelijke zero waste zetmethodes zijn! Deze mailing zit boordevol do’s en dont’s voor een lekker duurzaam kopje koffie. Zeker in deze tijden is het handig als je de supermarkt zo min mogelijk hoeft te bezoeken. Dus neem nog een slokje en lees verder!
Waarom single use koffiecups geen goed idee zijn
Het zal je niet verbazen dat single use verpakkingen geen duurzame opties zijn. Fabrikant Nespresso, van de aluminium koffiecups, weet dat ook en biedt een recycle optie aan voor hun aluminium cups.
“Wij hebben heel bewust voor aluminium gekozen, als duurzame optie. Onze capsules zijn namelijk niet alleen te recyclen, ze zijn oneindig te recyclen.”
Klinkt goed? In de praktijk valt het tegen. Hoewel Nespresso stappen zet in verduurzaming en het beperken van de CO2-uitstoot, worden met dit recycle programma momenteel nog maar 24% van de cups gerecycled. De rest wordt verbrand als restafval en is daarmee juist erg schadelijk voor het milieu. De productie van aluminium heeft namelijk een grote voetafdruk. En sowieso: zouden we afval niet liever mijden dan maken? Het is misschien handig voor de kleinverbruiker dat je één kopje per keer kunt zetten en geen leftovers hoeft weg te gooien. Maar buiten dat zorgt deze zetmethode alleen maar voor onnodig afval.
Zoals je kon lezen in ons eerdere artikel over de impact van koffie, worden er wereldwijd zo’n 10 tot 12 miljard koffiecups gebruikt per jaar. Een deel daarvan is van plastic, een ander deel, zoals de Nespressocups, zijn van aluminium.
De plastic koffiecup kost
- 5g plastic per cupje
- 75 miljoen liter olie per jaar om alle plastic cups te maken
- 2kg CO2-uitstoot per liter olie. Dat is samen 150.000 ton CO2 per jaar.
Om over de afvalverwerking nog maar te zwijgen, want je komt moeilijk verantwoord van de cups af. Ze kunnen niet gerecycled bij het plastic omdat er koffiedik in zit. Het koffiedik kan op zijn beurt niet bij het gft in z’n plastic verpakking. Volgens Milieu Centraal kun je de cups het beste openmaken, uitspoelen en bij het plastic afval gooien. Dat zou inderdaad al een stuk schelen. Maar nemen mensen echt die moeite? En gaat dat niet volledig voorbij aan het idee van ‘gemak’ van de zetmethode?
Biologisch afbreekbare koffiecups
Er zijn ook initiatieven voor andere, minder vervuilende materialen voor koffiecups. Die maken geen gebruik van aluminium of plastic, maar van suikerriet of andere hernieuwbare en biologisch afbreekbare materialen. Zo is er het merk Peeze, dat cups maakt van suikerriet en cellulose. Een stuk beter dan plastic of aluminium, maar nog steeds niet de beste optie voor je milieuvriendelijke koffie. Want hoewel de grondstoffen van de verpakking hernieuwbaar zijn, is het afval niet te recyclen. Geen nood, je hoeft je Nespresso apparaat echt niet weg te gooien. Lees maar verder!
6x zero waste koffie zetten
1. Hervulbare koffiecups
Handig, je hoeft je apparaat voor cups nog niet weg te gooien. Er zijn ook soorten die je keer op keer kunt gebruiken en vullen met je eigen koffiemaling. Zorg dan wel even voor de juiste maling, anders bouwt er te veel of te weinig druk op in je apparaat. Bij Simon Lévelt kun je koffie laten malen in precies de juiste graad. Maalgraad 3 of 4, dat is afhankelijk van je cup. Oh, en vergeet niet het apparaat uit te zetten na gebruik 😉
Tip Kijk goed of jouw apparaat wel geschikt is voor hervulbare cups. Een met een pin die de bovenkant van de cups perforeert werkt bijvoorbeeld niet.
Nadeel Het vullen is meer gedoe. De tijd van ‘cuppie erin en gaan’ is met de hervulbare cups voorbij. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn natuurlijk, maar was het niet het ding dat ze gemakkelijk in gebruik zijn?
Waar te koop?
Starterkits verkopen ze bij Simon Lévelt en zelfs bij gewoon bij de HEMA. Je kunt bij allebei zowel in de winkel als online terecht, of bijvoorbeeld bij bol.com, Wijzijneco voor de RVS variant.
In normale tijden zouden we je graag wijzen op lokale winkels. Maar nu zouden we je ook willen wijzen op het belang van veel thuisblijven. Online opties zijn op dit moment verantwoorder, en als je 1x een herbruikbaar alternatief hebt aangeschaft, hoef je daarna minder naar buiten. Mooi toch?
2. Cafetière/French press
Echt een zero waste favorietje dit: een glazen kan met een deksel waar een metalen filter aan zit. Dat filter duw je naar beneden als de koffie ca. 4 minuten heeft getrokken, waardoor alle koffie op de bodem blijft liggen. Neem wel een grove maling, filterkoffie maling komt vaak door het metalen filter van de cafetière.
Feit Het metalen filter laat veel meer oliën en vetten door dan een papieren filter. Hierdoor is de smaak van de koffie voller dan die van filterkoffie, maar de koffie is ook een stuk vetter. Jep, vette koffie!
Tip Wees geduldig en druk niet te hard! Je wil liever niet de koffieprut van het plafond moeten vegen omdat je iéts te enthousiast was met de press. We spreken uit ervaring. Rustig aan dus 😉
Waar te koop?
De French Press is makkelijk te verkrijgen. Een (online) shoprondje bij de Bijenkorf, Hema of Ikea moet zijn werk doen. Mooiere en ook iets stevigere varianten vind je bij het merk Bodum, te koop in bijna elke koffiespeciaalzaak, de Dille & Kamille en Simon Lévelt.
3. Percolator
Coffee Italian Style, voor een lekker pittig bakkie. Niet geschikt voor grootverbruikers, want met de meeste pruttelpotjes kun je maar een paar kopjes tegelijk zetten. Het duurt bovendien even voor alles van beneden naar boven is doorgelopen, maar dan heb je wel echt lekkere koffie. En op één of andere manier geeft het pruttelende geluid van deze zetmethode een heerlijk huiselijk gevoel.
Waar te koop?
Het meest voorkomende percolatormerk is Bialetti, net als de French Press verkrijgbaar in kookwinkels en koffiespeciaalzaken zoals Simon Lévelt. Voor een iets goedkopere huismerkvariant kun je wederom naar Hema, Ikea en Dille & Kamille.
4. Filterkoffie met herbruikbare koffiefilters
Voor sommigen is dit gewoon de allerbeste koffie. Handig als je visite hebt, want je zet makkelijk een grote pot. Koffiefilters kunnen gewoon bij het GFT na gebruik, maar nog beter zijn herbruikbare filters. Daardoor hoef je nooit meer filters weg te gooien. Zoals bijvoorbeeld Deze van Simon Lévelt, of de herbruikbare filters van bio-restkatoen van FAIR coffee, gewoon in Nederland gemaakt. En mocht je op outdoor vakantie zijn en je herbruikbare koffiefilter vergeten zijn, dan kun je altijd nog een koffiesok gebruiken.
Waar te koop?
We willen niet te veel in herhaling vallen, maar Simon Lévelt en Dille & Kamille zijn echt je go-to voor deze filters. En om er een onverwachte wending aan te geven, bij Bever Sport zijn ze ook te krijgen. Vast doordat deze filters zo handig zijn op reis.
Een klein, vrij nieuw merk is het FAIR koffiefilter van biokatoen. Sinds kort online verkrijgbaar en laten wij nou toevallig een mooie actie met ze hebben!
5. Cowboykoffie
Ook wel de Al Fresco methode genoemd en heel geschikt voor Marrokkaanse koffie. Je maakt dit lekker in het bos met een ketel op het kampvuur of gewoon op je inductieplaat, voor de keukencowboys onder ons. Breng het water aan de kook en laat het nét een paar graden afkoelen. Voeg vervolgens je de grofgemalen koffie toe en het wachten kan beginnen. Terwijl je het drankje zo’n 4 minuten laat trekken, zakt het koffiedik naar beneden. Na een tijdje wachten kun je de koffie – heel langzaam – in bekers schenken.
Nadeel hoe langzaam je ook schenkt, er komt eigenlijk altijd wel koffiedik mee. De laatste slokjes kun je dus beter in je kopje laten, of je schenkt de koffie door een zeefje. Het vergt bovendien aardig wat geduld tot alles naar de bodem is gezakt. Ze noemen dit niet voor niets slow coffee.
Tips
- Gebruik een zeefje bij het schenken
- Voeg een paar eetlepels koud water aan je ketel toe om de koffieprut sneller te laten zakken
- Voeg een snufje poeder van eierschaal toe. Dat maak je door schoongemaakte eierschalen te drogen en verpulveren. Het bindt de koffieprut, waardoor het sneller zakt. Bovendien doen de schalen wat met de smaak, want de koffie smaakt daarna minder bitter.
6. Koffie van de pistonmachine
Ze zijn steeds populairder en eerlijk is eerlijk, er komen verdraaid lekkere koffietjes uit pistonmachines. Het is een behoorlijke investering, en het moet maar net in je keuken passen, maar dan kun je wel een flink aantal jaar vooruit. Bovendien zit er meteen een melkopschuimer aan, zodat je zelf je flat white met havermelk kunt maken. Knappe barista trouwens die met een huis-tuin-en-keukenmachine goed melkschuim weet te maken om figuurtjes mee te schenken. Is jou dat weleens gelukt?
Bijna Zero Waste
Natuurlijk heeft iedereen zo zijn eigen koffieritueeltjes en zijn eigen voorkeur voor smaak en gemak. Gelukkig zijn er voldoende zetmethodes die duurzaam zijn en naast lekkere koffie bíjna geen afval opleveren. Bijna, want het koffiedik houd je altijd over. Gelukkig kun je dat bij het GFT of op de composthoop gooien, maar nog veel beter: je kunt het hergebruiken! Niet nog eens voor een bakkie koffie (blegh), maar om mee te scrubben, oesterzwammen op te kweken, je planten mee te voeden en nog veel meer. Kijk hier eens om inspiratie op te doen voor het gebruiken van je koffiedik. Enjoy!
Komende thema’s
Made to order
Vegan kaas