Geschreven in oktober 2018.
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
JASSEN
We doen zelf jaren met jassen, maar dit jaar is het toch echt tijd voor een nieuwe. En laat wat ons betreft een winterjas een item bij uitstek zijn om duurzaam aan te schaffen.
Waarom? Omdat duurzame aankopen idealiter investeringen zijn waar je zo lang mogelijk mee doet; check, jassen gaan heel wat seizoenen (als niet een heel leven) mee! Daarnaast kan je met de aankoop van een winterjas een flink verschil maken, omdat jassen vaak heel wat milieuonvriendelijk materiaal bevatten (denk bijvoorbeeld aan de synthetische stoffen om ze waterafstotend te maken). Dus reden te meer om een duurzame jas aan te schaffen.
In deze zoektocht laten we de fast fashion industrie dan ook links liggen. Menigeen van jullie is ermee bekend dat die industrie bijzonder mensonterend en milieuvervuilend is. Voor de nieuwkomers nog even wat info op een rijtje. Onderaan de mailing vind je onze favoriete duurzame merken én de ledenaanbiedingen!
Fast fashion: nee, dankje!
Het grootste gedeelte van de kledingindustrie valt tegenwoordig onder het concept fast fashion: hoge productiesnelheid, lage productiekosten. Vaak geproduceerd in landen waar de lokale wetten dat toestaan, zoals Bangladesh. Vaak onder slechte omstandigheden voor de arbeiders, en met heel wat negatieve implicaties voor het milieu.
Gelukkig zijn er steeds meer duurzame kledingmerken te vinden. Merken die hun best doen kleding te produceren die jij met trots kan dragen. Om te weten welke merken dit zijn, kan je onder andere gebruik maken van de volgende keurmerken (voor meer informatie van de eisen die ieder keurmerk stelt, klik op het keurmerk).
Fair Wear Foundation Betere arbeidsomstandigheden in naaiateliers.
- Veilige en gezonde arbeidsomstandigheden en eerlijke arbeidsrechten volgens wettelijke normen en industriestandaarden
Fairtrade Textile Production Standard Betere arbeidsomstandigheden vanaf de verwerking van de oogst tot aan de winkel.
- Veilige en gezonde arbeidsomstandigheden en eerlijke arbeidsrechten volgens wettelijke normen en industriestandaarden
- Milieu eisen voor het beheer van afval, energie, water en het gebruik van bepaalde schadelijke stoffen
- Bij gemengd textiel moet minstens 50% van het kledingstuk Fairtrade katoen zijn en de rest moet biologisch gecertificeerd textiel zijn
PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) – Approved Vegan Kleding waar geen dieren voor worden gedood of geschaad
- 100% dieren-vrije, veganistische, kleding
- Op individuele producten of, als alle producten die ze verkopen 100% vegan zijn, op (kleding)merken
GOTS (Global Organic Textile Standard) Biologische natuurvezelteelt en verwerking tot kledingstuk.
- Geen synthetische gewasbescherming, genetisch gemodificeerde organismen en kunstmest
- Milieu eisen voor waterbeheer, verpakking, en fournituren
- Veilige en gezonde arbeidsomstandigheden en eerlijk loon voor arbeiders in productie, volgens wettelijke normen en industriestandaarden
- Twee soorten labels die aangeven uit hoeveel procent het kledingstuk uit biologisch materiaal bestaat: Made with Organic label: tenminste 70% en Organic label: tenminste 95% van het kledingstuk.
Ökotex Standard 100 & Made in greenTest voor schadelijke stoffen voor je gezondheid en voor het milieu in kleding. Dit is vooral van belang bij jassen die waterproof zijn; om dat te realiseren, worden er vaak schadelijke chemicaliën gebruikt.
- Test grenswaarden van restanten van schadelijke stoffen in het eindproduct
- Milieu eisen aan onder andere het gebruik van zware metalen, schadelijke kleurstoffen en gewasbeschermingsmiddelen
In een recente Klookermail over de Duurzame Kledingkast lees je meer over de kledingindustrie, duurzame kleding en tips hoe jij jou kledingkast zo goed mogelijk kan verduurzamen! Klik hier om naar die mailing te gaan. Wil je niet alleen erover lezen, maar ook echt iets veranderen in jouw kledingkast? Check dan de Klooker Challenge Duurzame Kledingkast! In 5 dagen tijd leer je hoe je de komende tijd jouw kledingkast eerlijker en milieuvriendelijker maakt!
DUURZAME JASSEN
Terug naar de jassen. Allereerst zijn tweedehands en vintage shops een duurzame en vaak financieel aantrekkelijke optie voor een goede jas. Een van onze favorieten is Episode. Zij verzamelen kleding van over de hele wereld en repareren het of maken er iets helemaal nieuws van.
Ga je liever voor een nieuwe, dan zijn er al heel wat merken met eerlijke en milieuvriendelijke jassen in hun collectie. We zullen onze favorieten hieronder noemen. Alle brands hebben zowel dames als herenjassen!
LangerChen (Duitsland)
“Made in China’’ hoeft niet per definitie slecht te zijn. Dat bewijzen Miranda Chen & Philipp Langer met hun merk LangerChen. Hun jassen hebben een tijdloos design, zijn gemaakt van duurzame (GOTS-gecertificeerde) materialen en bieden maximale functionaliteit. Ze produceren al hun jassen in hun eigen fabriek net buiten Shanghai, die inmiddels zo successvol is geworden dat ze er nu ook kleding voor andere duurzame merken produceren (zoals ARMEDANGELS). Ze betalen hun werknemers een eerlijk loon, geven ze een zorgverzekering en pensioen, bieden ze 1 gratis maaltijd per dag en gratis transport van en naar de fabriek.
- Je vindt deze jassen in heel wat shops, maar bij de winkel Karakter (met o.a. duurzame merken, te vinden in Gouda én online) krijg je nu speciaal als Klookeraar 10% korting. Vinden wij de moeite waard! Gebruik de code ‘KLOOKER’ (geldig t/m 30-11-2018).
Kings of Indigo (NL)
Ze zijn onder andere aangesloten bij de Fair Wear Foundation en blijven zoeken naar nieuwe, nog duurzamere methodes om hun kleding te produceren. Zo zijn de jassen rechts gemaakt van 100% gerecyclede PET (plastic flessen), dus de voering én de buitenkant. Hun missie is om 100% transparantie te kunnen bieden over de productieketen. Op de website lees je nog veel meer over hun aanpak en hun doelen.
Het merk Kings of Indigo wil consumenten motiveren meer selectief te zijn met de kleding die ze kopen en het zo lang mogelijk te dragen. Daarom zijn hun designs lang houdbaar en bieden ze de ‘‘Triple-R philosophy’’ aan: Recycle, repair, reuse. Zo is de blauwe jas (rechts) gemaakt van gerecyclede denim. Ze maken en delen leuke DIY video’s die jou motiveren je oude kleding zelf te repareren of te upcyclen in plaats van weg te doen.
- Speciaal voor Klookeraars ontvang je nu 10% korting op de jassencollectie met de code ‘Klooker_KOI’ (geldig t/m 30-11-2018).
Maium (NL)
Regenjassen gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Het Amsterdamse bedrijf Maium helpt jou zonder stress door de regen te gaan. Met de rits aan de zijkant kan je de jas namelijk makkelijk in een poncho veranderen, waardoor je ook op de fiets helemaal droog blijft!
Het duurzame materiaal gemaakt van gerecycled plastic bevat geen schadelijke stoffen. Ook worden de jassen onder veilige en gezonde werkomstandigheden geproduceerd in China, gegarandeerd door het Ökotex certificaat en het BSCI (Business Social Compliance Initiative) lidmaatschap dat hun leverancier bezit.
- Speciaal voor Klookerleden geeft Maium €20,- korting op de regenjas. Gebruik daarvoor de code ‘maiumxklooker’, de actie is geldig tot en met 31-12-2018.
Hoodlamb (NL – vegan)
In de jaren 90 ontstond het idee om warme, duurzame jassen te gaan maken. Inmiddels doen ze dat ook echt: van hennep. Volgens hun dé grondstof om duurzame fashion te maken. Het is een sterke vezel, heeft maar half zoveel water nodig als katoen en insecticiden en pesticiden zijn overbodig. Textiel van hennep gaat ook enorm lang mee en wordt ook al sinds mensenheugenis gebruikt als grondstof voor kleding.
De grondstoffen zijn GOTS gecertificeerd en er wordt samengewerkt met kleine fabrieken in China (vaak familiebedrijven) waar goede arbeidsomstandigheden worden gewaarborgd.
- De nieuwe herfst/winter collectie is nog maar net gelanceerd en alleen te pre-orderen. Daarom kunnen we geen speciale Klooker aanbieding geven, maar via de website krijg je 10% korting op een pre-order.
De volgende merken zijn lastiger vindbaar in Nederland. Zo is Thought alleen online te bestellen en de jassen van Armedangels zijn te vinden in kleine shops, maar er is geen winkel met het volledige assortiment. Maar we vinden het wel mooie producten, dus ter inspiratie noemen we ze hier toch. Wie weet kom je het een keer tegen in Engeland of Duitsland.
Thought (UK)
Gestart als kledingmerk voor mannen, om meer duurzame, stijlvolle kleding op de markt the brengen. Inmiddels is het merk Thought uitgebreid, met ook duurzame jassen voor mannen en vrouwen. Yes! Hun jassen zijn gemaakt van natuurlijke, biologische of gerecyclede bamboe, katoen, wol, hennep en plastic. Daarnaast biedt Thought hun werknemers minimumloon, eerlijke urenen een schone en veilige werkomgeving volgens wettelijke normen en industriestandaarden.
ARMEDANGELS (Duitsland)
Hun missie is om eerlijke werkomstandigheden en duurzame, goede kwaliteit materialen te combineren met stijlvolle designs. Dit doen ze door samen te werken met de organisaties Fairtrade, PETA, GOTS, en Fair Wear om te garanderen dat hun kledingstukken zo duurzaam mogelijk zijn. Zo maken ze voor hun winterjassen bijvoorbeeld gebruik van biologisch katoen en wol, gerecycled polyester en TENCEL (TM) Lyocell (gemaakt van hout, lees er hier meer over). Ook wordt hun kleding geproduceerd in dezelfde fabriek als de jassen van LangerChen. Daarnaast is hun kleding verpakt in de Grassbox: een duurzame verpakking gemaakt van gras.