Ben jij klaar om je aan te sluiten bij Klooker en je leven stap voor stap te verduurzamen? Meld je hier aan voor Klooker

Lees verder als je meer wilt leren over het minderen van je afval. Benieuwd naar Klooker’s andere Plastic onderwerpen? Neem een kijkje


GENIET NU VAN GRATIS TOEGANG TOT EEN KLOOKER ARTIKEL

Verminder je afval in deze 5 stappen

minder afval en plastic.jpg

Een dag zonder afval

De 'zero-waste' lifestyle is hot en happening, leuk om erover te kletsen, al schieten we daar niets mee op natuurlijk. Laten we het gewoon doen. Voorstel: plan een dag en bestempel die tot jouw officiële 'Dag Zonder Afval'. Check even om je heen of een vriend, huisgenoot of de buurvrouw ook mee wil doen en maak er een gezamenlijke challenge van!

Op deze pagina krijg je alle tips en tricks om die dag afval-vrij door te komen. Soms zijn het open deuren en soms vraagt het wat moeite: verandering gaat nou eenmaal niet vanzelf. Er staan ook handige gadgets tussen, dus hopelijk levert dat in je daily life een structurele verandering op naar minder afval! Kies er uit wat voor jou van toepassing is!

infographic-afvalvermindering-gedeelte-641x604 (1).jpg

Oh, en nog een dingetje. Geen afval, daar zit meer achter dan niks in de prullenbak gooien. We willen het 'zero-waste' principe breder trekken dan dat. Hoe duurzaam een product is geproduceerd heeft ook een invloed op hoeveel 'afvalsporen' het al heeft gemaakt voordat jij het kocht.

Maar ook van welk materiaal het is gemaakt maakt uit voor de impact die het uiteindelijk als mogelijk afval gaat hebben (een plastic tandenborstel weggooien of een tandenborstel van bamboe maakt verschil). En niet te vergeten hoe intensief je het product gebruikt. Het voelt toch heel anders als je na tig keren gebruik die versleten katoenen boodschappentas weggooit of dat je een berg tasjes weggooit na 1 dag shoppen (al zijn het papieren tasjes). Dus vergeet niet: iets weggooien is wat ons betreft geen doodzonde. Maar de wegwerpcultuur wel.


Duik in de 5 stappen

Wat heb je nodig en wat niet

Stap 1: Je badkamer rituelen onder de loep

PlasticInsert.jpg

Voor badkamer rituelen geldt: less is more. Al die goedjes waarvan de cosmetische industrie je doet geloven dat je niet zonder kan, doen vaak meer kwaad dan goed voor je gezondheid (én het milieu). Dus probeer de hoeveelheid verzorgingsproducten en cosmetica te downsizen tot wat je écht nodig hebt.

Heel wat verzorgingsproducten kun je trouwens gewoon zelf maken, het ene product heeft een wat hoger slagingspercentage dan het andere, maar die niet waagt die niet wint. Check hier voor recepten en inspiratie (YouTube staat er ook vol mee!). Hoef je het ook niet meer in een plastic verpakking te kopen :)

Omdat er toch producten zullen overblijven die je wilt kopen (voor de een minder dan de ander), hier een lijstje met alternatieven. 

 • Shampoo en douchegel: daar is geen plastic fles voor nodig. Je kan shampoo aanschaffen in duurzame verpakking, zoals die van O'right. Of zelfs zonder verpakking, dan bedoelen we de 'shampoo bars', die krijg je o.a. bij de webshop Leven zonder afval. 

 • Tandenborstel: 2 miljard tandenborstels worden er per jaar weggegooid. Die zijn vaak helemaal van plastic. Moet en kan anders! Kies er een van bamboe, zoals die van The Bamboo Brush Society, of een van gerecycled materiaal van Monte Bianco (verkrijgbaar bij o.a. Ekoplaza). Daarvan vervang je het borsteltje alleen, scheelt weer!

 • Tandpasta: de tandpasta van Lamazuna is als een ijsje op een stokje. Geen tube nodig; check! O.a. verkrijgbaar bij Big Green Smile. 

 • Deodorant: Kies een natuurlijke deodorant in een glazen potje. Of een waar je een refill voor kan bestellen, zoals die van Loveli

 • Wattenstaafjes en -schijfjes: No plastic please! Bij Leven zonder Afval koop je wattenstaafjes zonder plastic. Er zijn ook wasbare wattenschijfjes te verkrijgen, zie hier.

 • Toiletpapier: kies voor gerecycled toiletpapier! Dan hoeft er in ieder geval geen nieuwe boom te worden gekapt, iedere keer dat jij naar de toilet gaat. Check hier het merk 100%eco. Wij laten geregeld een grote doos komen!

 • Een spons die 100% plantaardig is en composteerbaar, handig! Lees hier een review erover. 

Stap 2: Boodschappen doen en een keuken zonder afval

boodschappen.jpg

Vers eten is gezonder én vaak makkelijker zonder verpakking te krijgen dan eten uit pakjes en zakjes. Komt dat even goed uit.. wordt je dus ook nog gezonder van dit zero-waste plan. Stapje beter is om dan ook te winkelen waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

Ideaal is als je je eigen potten en bakjes in de supermarkt kan bijvullen, zogenaamde 'bulk adressen'. Hier vind je een overzicht van die supermarkten. Op de markt of bij de boer winkelen voorkomt ook veel verpakking. Teken trouwens ook gelijk de petitie 'Stop onnodige plastic verpakkingen in de supermarkt'.

PlasticInsert2.jpg

Hier de benodigdheden om de rest van mogelijk afval ook achterwege te laten: 

 • Neem je éigen boodschappen tas mee.. (en nog een extra, mocht je ineens helemaal los gaan in de supermarkt). 

 • Bijenwasdoek en Boc'n'Roll wrap: ideaal alternatief voor alumiunium- en huishoudfolie. Tegenwoordig op vele plekken te verkrijgen, o.a. bij Earth Rebels en Green Jump.

 • De broodzak; daarmee bespaar je 6.000 broodzakjes per jaar. Verkrijgbaar bij Leven zonder Afval. 

 • Ga voedselverspilling tegen! Heel wat restaurants en winkels bieden gerechten aan die ze over hebben, voor een goed prijsje. Vind jouw maaltijd via de app Too Good To Go. In je eigen keuken kan je ook voorkomen dat je iets weggooit. Het boek van Antivoedselverspillingketen Instock helpt je daarbij, hier lees je er meer over. 

Stap 3: Bewust buiten de deur zijn

Bewust buiten zijn.jpg

Vooral in de steden wordt er steeds meer buiten de deur gegeten en gedronken. 's Ochtends een koffie to-go op het station, tussendoor even gauw een flesje water scoren bij de kiosk, misschien ook nog gauw iets te snacken erbij (9 vd 10x verpakt in plastic), 's avonds iets lekker te eten afhalen (moet ook weer een tasje bij): dat gaat niet de goede kant op. Herken je je hierin? Kijk dan eens wat je kan doen om al die wegwerpspullen te vervangen voor duurzame herbruikbare items. 

 • Neem je eigen flesje mee: grote kans dat je al zo'n leuke duurzame fles hebt. Van DopperTulper, of een ander merk. Zo niet; moeite waard om aan te schaffen. 

 • Haal je regelmatig een koffie to-go? Neem dan voortaan je eigen mok mee. Earthrebels heeft er een heleboel. 

 • Neem een tasje mee. Zo'n klein katoenen tasje prop je zelfs in het kleinste handtasje, dan hoef je nooit bij een onverwachte aankoop een plastic tasje te vragen. 

 • Ga je een hele dag op pad of reis je rond etenstijd; stop een setje bestek in je tas. Als je nóoit iets te eten haalt op het station of bij een kraampje, is het een wat overbodige tip. Maar er zijn mensen (inclusief wijzelf) die daar gebruik van maken. Laat die plastic vork liggen en pak je eigen! Of schaf zo'n handige 'spork' aan: een lepel en vork in een. Webshop Bag-again heeft het allemaal. 

 • Ben je een liefhebber van eten afhalen? Neem dan voortaan je eigen bakje mee en vraag aan je lievelingswinkeltje of het daarin mag. Zelfs als je een keer naar de frituur gaat, kan je dat gewoon vragen. Voelt een beetje gek, maar daar ben je zo overheen ;). 

4. Je kledingkast aanpakken

Duurzame kledingkast.jpg

Het het produceren van kleding en transporteren bevat wel heel wat afval én je kleding maar 1x dragen en daarna weggooien, maakt dat shirtje ook tot afval. Of te wel: koop alleen wat écht de moeite waard is (= dat je het vaak gaat dragen) en koop ook eens tweedehands. Dan hoeft er niets nieuws te worden gemaakt. Check de mailing over een duurzame kledingkast als je meer hierover wilt weten. 

5. Schoonmaken en wassen

Kleding wassen.jpg

Schoonmaakartikelen is eigenlijk vergelijkbaar met al die cosmetische producten. Al die verschillende producten, dat is soms best overbodig. En je kan het vaak ook zelf maken! Ga je daar niet aan beginnen? Check dan of je producten kan aanschaffen in een zo min mogelijk belastende verpakking. Denk eens aan de producten van Marcel's Green Soap. Die maken al hun verpakkingen van gerecycled materiaal.

Tijdens de was maak je afval. Hoe? Doordat er plastic microvezels loslaten van je synthetische kleding en met het water in het riool verdwijnen. En zoals je hoogstwaarschijnlijk al weet; die worden niet afgebroken en belanden in de oceanen, waar het waterleven denkt dat het voedsel is. Pure ellende kun je wel stellen. Gelukkig zijn er nu oplossingen voor. Bijvoorbeeld de Cora Ball, verkrijgbaar bij de Green Jump

Illustratie door Laszlo Kubiny

Illustratie door Laszlo Kubiny

Zo, dat was dat. Hele waslijst! Hopelijk kan je er je benodigde inspiratie uithalen om jouw Dag zonder Afval zo afvalloos mogelijk door te komen! Mis je toch nog info, dan kunnen Nicky en Jessie van Het Zero Waste Project je misschien helpen. Check hun platform hier, heel inspirerend en handig. 

Plastic-vissen-Plastic-Whale.jpg

Stel, je hebt het helemaal te pakken en wilt méér doen aan al het afval in de wereld. Dan kan je bij heel wat organisaties terecht, bijvoorbeeld hierbij:  

 • Plastic vissen uit de Amsterdamse grachten met de Plastic Whale Foundationzoals de foto hierboven. Je kan met je vrienden gaan, als bedrijfsuitje, met een kinderfeestje, alles kan!

 • Stranden opruimen: doe mee als vrijwilliger met de International Coastal Cleanup.

 

Wil jij weten hoe je je plastic verbruik kan minderen?

Naar de oplossing

Één kant van de oplossing is het verwerken van al het overtollige plastic dat overal in de wereld ronddwaalt. Geen alledaagse taak.

De andere kant is het vervangen van plastic producten met duurzame alternatieven. Via ons doorlopende onderzoek naar deze alternatieven helpen wij je graag ieder onderdeel van je leven langzaam zoveel mogelijk plastic-vrij te maken. Handig en dat scheelt je behoorlijk wat tijd.

Van het probleem..

Er is geen tekort aan berichten over de negatieve impact van overmatig plastic verbruik. En je bent je zeker al bewust van de zee van plastic nabij California, VS, die al uitgegroeid is tot drie keer de grootte van Frankrijk. En dat micro-plastic vervuiling via zeeleven in onze eigen voeding terecht komt en daarnaast vele diersoorten uitroeit.

Fijn dat jij de stap wilt zetten om je steentje bij te dragen aan het veranderen van dit probleem!


Wat leer je nog meer bij Klooker over Plastic & Jezelf?

Monthly Topic Mailings

 • Supermarkt

 • On the go

Weekly Mailings

 • Duurzaam Printen: recycle die inktcartridges


Meld je vandaag nog aan bij

KL-Logo.png
 

Met Klooker heb je eindelijk alles op één plek

We weten dat de wereld van duurzaamheid steeds groter wordt. Er is zoveel om te ontdekken. Nieuwe levensstijlen, nieuwe duurzame producten en vele handige tips. Ons team hier bij Klooker helpt je hierin te navigeren en selecteert alleen de beste opties zodat jij tijd overhoudt voor ontspanning, je (klein)kids, je werk en andere dingen.


Eerlijk, duurzaam én onafhankelijk

We highlighten alleen eerlijke en duurzame producten die gewoon echt verantwoord zijn. Klinkt logisch, toch? Maar anders dan de meeste duurzaamheidsblogs, werken wij niét met gesponsorde content. Merken die wij vermelden verdienen hun plek puur door hun kwaliteit en oprechte duurzaamheid, en niet omdat zij ons betalen om getoond te worden. Met de steun van je membership kunnen onze mensen in onafhankelijkheid zoeken naar de beste duurzame producten en tips voor je op een rijtje zetten. We vragen daarvoor een kleine bijdrage vanaf €4,- per maand.


Hoe we de beste shops en tips voor je selecteren

Als onafhankelijk platform onderzoeken wij of producten, merken en shops OK zijn. Daarbij kijken we als belangrijkste pijlers naar: 1. minimale milieu-impact 2. leefbare inkomens & fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en 3. geen dierenleed. We checken keurmerken, company policies en allerlei andere (openbare) informatie, gebruik makend van alle bronnen die we kunnen vinden en eigen onderzoek.


Duik met je membership in de wereld van Klooker, en geniet van…

 • Toegang tot de volledige Klooker Catalogus met al ons advies per product of onderwerp

 • Wekelijks Klooker Mailings met tips, inspiratie en duurzame producten

 • Specifieke Topic Mailings naar keuze (kies uit ‘Food Habits’, ‘Duurzame Mode’ en ‘Plastic & Jezelf’), zodat jij bij blijft wat er op dit gebied gebeurt.

 • Leuke kennismakingskortingen voor duurzame producten

 • Klooker Challenges, waarmee je wordt uitgedaagd je leven te verduurzamen op een specifiek gebied

 • De sociale Klooker Community, waarin we elkaar helpen en dieper op onderwerpen ingaan

Samen maken we impact! Doe jij ook mee?

 
 

Meld je nu aan voor Klooker en ontvang naast ons standaard membership extra ‘Plastic & Jezelf’ mailings

Abonnementsvormen

 
 

Basisabonnement

MEEST GEKOZEN

Meest voordelig

 
 
 

= €4.83 per maand

Nu 40% korting!

 = €4.08 per maand

49% voordeliger

Klooker doet het anders. Een beetje tegendraads.

Klooker kost een speciaalbiertje per maand. In ruil waarvoor jij als lid verrast gaat worden met mooie, eerlijke en duurzame producten. Met veelal aantrekkelijke kennismakingskortingen.

En wij zijn onafhankelijk van retailers, wij laten ons niet door hen betalen. Wij vragen retailers die vergoeding als prijskorting aan onze leden door te berekenen. Zo maken we samen eerlijke en duurzame producten zo snel mogelijk mainstream! 

 

Nieuwsgierig naar meer Klooker Mailings?

Het bovenstaande artikel is een Klooker Mailing. Neem hieronder een kijkje in nog 2 andere voorbeeldmailings

 

Heb je nog vragen?

Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen
 

 • Hoe checkt Klooker of producten ook echt verantwoord zijn?

  Er is verspreid over het internet veel informatie te vinden over producten en hun duurzaamheid. Voorbeelden zijn Rank a Brand, de keurmerken checker van goedewaar.nl, de keurmerkenwijzer van milieucentraal, Ethical Consumer in de UK en nog veel meer. Maar het is vaak best wat uitzoekwerk. Wij ontlasten je daarin. Wij checken of een product ook verantwoord genoeg is. En pas dan gaan we het product meenemen in onze challenges, mailings en catalogus. Dat scheelt jou veel tijd!

 • Hoe komt het dat ik nog nooit eerder van Klooker gehoord heb?

  Waarschijnlijk omdat Klooker nog super jong is. Na een heroriëntatie is Klooker eigenlijk pas echt begonnen november 2016, dus dat is kort geleden.

  Inmiddels groeit Klooker als kool.

  Allicht dat je ons binnenkort meer zult tegenkomen. Je ziet ons straks steeds vaker in de pers en via blogs.

 • Hoeveel andere mensen doen mee?

  Sinds onze start in november 2016 hebben zich elke maand honderden mensen aangemeld. Het beste nieuws: Klooker groeit als kool! Elke maand is (veel) beter dan de vorige. We hebben nu een paar duizend leden en daardoor wordt onze impact ook elke maand groter en groter!

 • Wat betekent Klooker eigenlijk?

  Klooker is afgeleid van het Twentse woord 'klook', dat 'verstandig' betekent. In het (oud-) Engels en (oud-) Duits heeft het ook die betekenis. Een naam waarvan wij vinden dat die precies past bij wat we willen bereiken!

 • Kan ik Klooker vertrouwen?

  Zo af en toe krijgen we een berichtje van iemand die zich afvraagt of Klooker wel ‘legit’ is. En dat is best een vraag die we ons kunnen voorstellen, omdat we ook nog niet zo lang bestaan.

  Klooker is helemaal betrouwbaar. We hebben ook al met vele toonaangevende duurzame winkels samengewerkt. En onze duizenden leden kunnen dit beamen.

  Je kunt ons altijd bereiken op 085-3033925 of via een DM via Facebook.

    Klooker is gevestigd in Amsterdam, haar Kamer van Koophandel nummer is 62546252 en ons BTW nummer is NL854860800B01. En je zult in de komende periode ook steeds meer persberichten, artikelen en blogs over ons zien.

 • Waarom kost Klooker geld? Waarom niet gratis?

  Bij Klooker geloven we in transparantie en eerlijkheid.

  De meeste sites die gratis iets vertellen over eerlijke en duurzame producten krijgen een vergoeding als zij producten van een bepaalde winkel of bedrijf in het zonnetje zetten. Vaak in de vorm van een 'transactiefee' achteraf. Wij vinden dan dat de onafhankelijkheid in het geding is. En dan doe je al snel concessies aan transparantie en eerlijkheid.

  En soms wordt het gedaan zonder vergoeding, uit pure liefhebberij. Maar dan is de impact vaak klein. Onze missie is om eerlijke en duurzame producten mainstream te maken. Zo snel mogelijk, dus veel impact. Dan maak je kosten en uiteindelijk moeten die kosten ook ergens door afgedekt gaan worden. 

  Daarom doen wij het anders. Een beetje tegendraads. Wij vertrouwen op de community. En dat de community hier graag een symbolisch klein bedrag voor over heeft. Heel transparant en eerlijk.

 • Hoe wordt mijn geld besteed?

  We gebruiken het geld grofweg voor twee doelen: 1. om onze kosten te dekken (wat het nu nog niet doet trouwens 😉) en 2. om te groeien.

    Groeigeld gebruiken we voor marketingactiviteiten om te zorgen dat meer mensen Klooker ontdekken, zodat we samen een grotere impact kunnen maken.

  P.s. wil je Klooker helpen groeien? Deel Klooker dan op Facebook, via email, check ook onze member-get-member actie. Of vertel het je collega's bij het koffiezetapparaat. Dat helpt ons enorm!

 • Wat is het verschil tussen de verschillende abonnementsvormen?

  Inhoudelijk is er geen verschil. Het enige is dat je meer korting krijgt als je een abonnement afsluit met een langere frequentie. Dus op het jaarabonnement krijg je de meeste korting. De meeste mensen nemen trouwens het halfjaarsabonnement.

 • Wie zit er achter Klooker?

  Hoi, ik ben Dennis Kamst. Ik ben de eigenaar en initiatiefnemer van Klooker. Ik ben ondernemer, vader, dichter en Tukker. Leuk om je hier te zien!

  Als lid ontvang je met regelmaat mailtjes direct van mij. Naast mijzelf werkt er een klein team van mensen om Klooker mogelijk te maken en te laten groeien. 

 • Kan ik makkelijk opzeggen / stoppen?

  Ja, dat kan! Soms past Klooker toch niet bij je levensstijl. Of leef je al helemaal duurzaam.

  Je kunt Klooker altijd opzeggen door een mailtje te sturen naar opzeggen@klooker.com. Als je wilt annuleren hoef je nooit een reden te geven, formulieren in te vullen of door hoepeltjes te springen: een simpel mailtje is genoeg.

 • Kan ik zelf een product aanbevelen of aanvragen?

  Goed dat je het vraagt. 

  Ja, dat kan!

  We werken er momenteel hard aan om de 'Klooker community' vorm te geven, zodat je met andere Klookeraars in contact kunt komen. Als je lid bent geworden, dan kun je je aldus aansluiten bij onze besloten Facebook groep "Klooker NL Community". 

  Ook kun je simpelweg een mailtje naar ons sturen met ideeën, tips, suggesties of verzoekjes. Gewoon sturen naar dennis@klooker.com.

 • Ik vind Klooker leuk, maar ik vind dat het nog steeds kopen promoot. En ik wil juist consuminderen

  We zijn helemaal voor consuminderen. Wij vinden sowieso dat als je iets niet nodigt hebt, dat je het dan niet moet kopen.

  Maar je kunt jezelf nooit 100% consuminderen. Iedereen zal in zijn levenspatroon op een bepaalde manier blijven consumeren. En ons streven is DIE consumptie te verduurzamen. Dus niet meer consumeren, maar duurzamer consumeren.

 • Hoe kan ik een bijdrage leveren aan het succes van Klooker?

  Vind je Klooker leuk en wil je graag een bijdrage leveren? De makkelijkste manier is om Klooker lid te worden. Dit helpt ons op een aantal verschillende manieren:

  - je betaalt een klein bedrag per maand. dit helpt ons om de kosten te dekken.
  - door jouw lidmaatschap groeit de Klooker community. Hierdoor krijgen we meer slagkracht, want 'samen staan we sterk'.
  - Uiteindelijk maakt jouw koopgedrag natuurlijk het echte verschil. 

  Nog aan andere tip om Klooker te helpen: deel ons op Facebook, via email of op de vrijdagmiddagborrel. En sluit je aan bij ons leuke member-get-member programma. Dank je wel!

 

Klooker members aan het woord

 
 
 
Pieter Moorman rounded.png
Ik wil wel graag duurzaam, maar al dat uitzoekwerk, dat vond ik maar niets. Klooker helpt prima. En ik wist niet dat er al zoveel kan. Ik kijk elke keer uit naar hun volgende mailing!
— Loes (Oldenzaal)
Ik vind het er echt super uit zien! Leuk dat er altijd een kennismakingskorting bij zit en een heel fijne manier om met nieuwe merken in aanraking te komen.
— Kimberley (Waddinxveen)
Ik ben al 15 jaar vegetariër, en over het algemeen vrij bewust van hoe ik leef. Aan de andere kant; ik ben ook een gemaksdier. Klooker is er eigenlijk precies voor mij.
— Pieter (Utrecht)
 

Meer over duurzaamheid? Sluit je aan bij onze sociale kanalen