Bij Klooker staan wij garant voor eerlijk en objectief advies over hoe jij je leven duurzamer kan maken.

Verminder je afval in deze 5 stappen

Een dag zonder afval

De 'zero-waste' lifestyle is hot en happening, leuk om erover te kletsen, al schieten we daar niets mee op natuurlijk. Laten we het gewoon doen. Voorstel: plan een dag en bestempel die tot jouw officiële 'Dag Zonder Afval'. Check even om je heen of een vriend, huisgenoot of de buurvrouw ook mee wil doen en maak er een gezamenlijke challenge van!

Op deze pagina krijg je alle tips en tricks om die dag afval-vrij door te komen. Soms zijn het open deuren en soms vraagt het wat moeite: verandering gaat nou eenmaal niet vanzelf. Er staan ook handige gadgets tussen, dus hopelijk levert dat in je daily life een structurele verandering op naar minder afval! Kies er uit wat voor jou van toepassing is!

infographic-afvalvermindering-gedeelte-641x604 (1).jpg

Oh, en nog een dingetje. Geen afval, daar zit meer achter dan niks in de prullenbak gooien. We willen het 'zero-waste' principe breder trekken dan dat. Hoe duurzaam een product is geproduceerd heeft ook een invloed op hoeveel 'afvalsporen' het al heeft gemaakt voordat jij het kocht.

Maar ook van welk materiaal het is gemaakt maakt uit voor de impact die het uiteindelijk als mogelijk afval gaat hebben (een plastic tandenborstel weggooien of een tandenborstel van bamboe maakt verschil). En niet te vergeten hoe intensief je het product gebruikt. Het voelt toch heel anders als je na tig keren gebruik die versleten katoenen boodschappentas weggooit of dat je een berg tasjes weggooit na 1 dag shoppen (al zijn het papieren tasjes). Dus vergeet niet: iets weggooien is wat ons betreft geen doodzonde. Maar de wegwerpcultuur wel.


Duik in de 5 stappen

Wat heb je nodig en wat niet

Stap 1: Je badkamer rituelen onder de loep

Voor badkamer rituelen geldt: less is more. Al die goedjes waarvan de cosmetische industrie je doet geloven dat je niet zonder kan, doen vaak meer kwaad dan goed voor je gezondheid (én het milieu). Dus probeer de hoeveelheid verzorgingsproducten en cosmetica te downsizen tot wat je écht nodig hebt.

Heel wat verzorgingsproducten kun je trouwens gewoon zelf maken, het ene product heeft een wat hoger slagingspercentage dan het andere, maar die niet waagt die niet wint. Check hier voor recepten en inspiratie (YouTube staat er ook vol mee!). Hoef je het ook niet meer in een plastic verpakking te kopen :)

PlasticInsert.jpg

Omdat er toch producten zullen overblijven die je wilt kopen (voor de een minder dan de ander), hier een lijstje met alternatieven. 

 • Shampoo en douchegel: daar is geen plastic fles voor nodig. Je kan shampoo aanschaffen in duurzame verpakking, zoals die van O'right. Of zelfs zonder verpakking, dan bedoelen we de 'shampoo bars', die krijg je o.a. bij de webshop Leven zonder afval. 

 • Tandenborstel: 2 miljard tandenborstels worden er per jaar weggegooid. Die zijn vaak helemaal van plastic. Moet en kan anders! Kies er een van bamboe, zoals die van The Bamboo Brush Society, of een van gerecycled materiaal van Monte Bianco (verkrijgbaar bij o.a. Ekoplaza). Daarvan vervang je het borsteltje alleen, scheelt weer!

 • Tandpasta: de tandpasta van Lamazuna is als een ijsje op een stokje. Geen tube nodig; check! O.a. verkrijgbaar bij Big Green Smile. 

 • Deodorant: Kies een natuurlijke deodorant in een glazen potje. Of een waar je een refill voor kan bestellen, zoals die van Loveli

 • Wattenstaafjes en -schijfjes: No plastic please! Bij Leven zonder Afval koop je wattenstaafjes zonder plastic. Er zijn ook wasbare wattenschijfjes te verkrijgen, zie hier.

 • Toiletpapier: kies voor gerecycled toiletpapier! Dan hoeft er in ieder geval geen nieuwe boom te worden gekapt, iedere keer dat jij naar de toilet gaat. Check hier het merk 100%eco. Wij laten geregeld een grote doos komen!

 • Een spons die 100% plantaardig is en composteerbaar, handig! Lees hier een review erover. 

Stap 2: Boodschappen doen en een keuken zonder afval

Vers eten is gezonder én vaak makkelijker zonder verpakking te krijgen dan eten uit pakjes en zakjes. Komt dat even goed uit.. wordt je dus ook nog gezonder van dit zero-waste plan. Stapje beter is om dan ook te winkelen waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

Ideaal is als je je eigen potten en bakjes in de supermarkt kan bijvullen, zogenaamde 'bulk adressen'. Hier vind je een overzicht van die supermarkten. Op de markt of bij de boer winkelen voorkomt ook veel verpakking. Teken trouwens ook gelijk de petitie 'Stop onnodige plastic verpakkingen in de supermarkt'.

PlasticInsert2.jpg

Hier de benodigdheden om de rest van mogelijk afval ook achterwege te laten: 

 • Neem je éigen boodschappen tas mee.. (en nog een extra, mocht je ineens helemaal los gaan in de supermarkt). 

 • Bijenwasdoek en Boc'n'Roll wrap: ideaal alternatief voor alumiunium- en huishoudfolie. Tegenwoordig op vele plekken te verkrijgen, o.a. bij Earth Rebels en Green Jump.

 • De broodzak; daarmee bespaar je 6.000 broodzakjes per jaar. Verkrijgbaar bij Leven zonder Afval. 

 • Ga voedselverspilling tegen! Heel wat restaurants en winkels bieden gerechten aan die ze over hebben, voor een goed prijsje. Vind jouw maaltijd via de app Too Good To Go. In je eigen keuken kan je ook voorkomen dat je iets weggooit. Het boek van Antivoedselverspillingketen Instock helpt je daarbij, hier lees je er meer over. 

Stap 3: Bewust buiten de deur zijn

Vooral in de steden wordt er steeds meer buiten de deur gegeten en gedronken. 's Ochtends een koffie to-go op het station, tussendoor even gauw een flesje water scoren bij de kiosk, misschien ook nog gauw iets te snacken erbij (9 vd 10x verpakt in plastic), 's avonds iets lekker te eten afhalen (moet ook weer een tasje bij): dat gaat niet de goede kant op. Herken je je hierin? Kijk dan eens wat je kan doen om al die wegwerpspullen te vervangen voor duurzame herbruikbare items. 

 • Neem je eigen flesje mee: grote kans dat je al zo'n leuke duurzame fles hebt. Van DopperTulper, of een ander merk. Zo niet; moeite waard om aan te schaffen. 

 • Haal je regelmatig een koffie to-go? Neem dan voortaan je eigen mok mee. Earthrebels heeft er een heleboel. 

 • Neem een tasje mee. Zo'n klein katoenen tasje prop je zelfs in het kleinste handtasje, dan hoef je nooit bij een onverwachte aankoop een plastic tasje te vragen. 

 • Ga je een hele dag op pad of reis je rond etenstijd; stop een setje bestek in je tas. Als je nóoit iets te eten haalt op het station of bij een kraampje, is het een wat overbodige tip. Maar er zijn mensen (inclusief wijzelf) die daar gebruik van maken. Laat die plastic vork liggen en pak je eigen! Of schaf zo'n handige 'spork' aan: een lepel en vork in een. Webshop Bag-again heeft het allemaal. 

 • Ben je een liefhebber van eten afhalen? Neem dan voortaan je eigen bakje mee en vraag aan je lievelingswinkeltje of het daarin mag. Zelfs als je een keer naar de frituur gaat, kan je dat gewoon vragen. Voelt een beetje gek, maar daar ben je zo overheen ;). 

4. Je kledingkast aanpakken

Het het produceren van kleding en transporteren bevat wel heel wat afval én je kleding maar 1x dragen en daarna weggooien, maakt dat shirtje ook tot afval. Of te wel: koop alleen wat écht de moeite waard is (= dat je het vaak gaat dragen) en koop ook eens tweedehands. Dan hoeft er niets nieuws te worden gemaakt. Check de mailing over een duurzame kledingkast als je meer hierover wilt weten. 

5. Schoonmaken en wassen

Schoonmaakartikelen is eigenlijk vergelijkbaar met al die cosmetische producten. Al die verschillende producten, dat is soms best overbodig. En je kan het vaak ook zelf maken! Ga je daar niet aan beginnen? Check dan of je producten kan aanschaffen in een zo min mogelijk belastende verpakking. Denk eens aan de producten van Marcel's Green Soap. Die maken al hun verpakkingen van gerecycled materiaal.

Tijdens de was maak je afval. Hoe? Doordat er plastic microvezels loslaten van je synthetische kleding en met het water in het riool verdwijnen. En zoals je hoogstwaarschijnlijk al weet; die worden niet afgebroken en belanden in de oceanen, waar het waterleven denkt dat het voedsel is. Pure ellende kun je wel stellen. Gelukkig zijn er nu oplossingen voor. Bijvoorbeeld de Cora Ball, verkrijgbaar bij de Green Jump

Illustratie door Laszlo Kubiny

Illustratie door Laszlo Kubiny

Zo, dat was dat. Hele waslijst! Hopelijk kan je er je benodigde inspiratie uithalen om jouw Dag zonder Afval zo afvalloos mogelijk door te komen! Mis je toch nog info, dan kunnen Nicky en Jessie van Het Zero Waste Project je misschien helpen. Check hun platform hier, heel inspirerend en handig. 

Plastic-vissen-Plastic-Whale.jpg

Stel, je hebt het helemaal te pakken en wilt méér doen aan al het afval in de wereld. Dan kan je bij heel wat organisaties terecht, bijvoorbeeld hierbij:  

 • Plastic vissen uit de Amsterdamse grachten met de Plastic Whale Foundationzoals de foto hierboven. Je kan met je vrienden gaan, als bedrijfsuitje, met een kinderfeestje, alles kan!

 • Stranden opruimen: doe mee als vrijwilliger met de International Coastal Cleanup.

 

Ontdek jouw duurzame bijdrage

Wil jij weten hoe je je plastic verbruik kan minderen?

Er is geen tekort aan berichten over de negatieve impact van overmatig plastic verbruik. En je bent je zeker al bewust van de zee van plastic nabij California, VS, die al uitgegroeid is tot drie keer de grootte van Frankrijk. En dat micro-plastic vervuiling via zeeleven in onze eigen voeding terecht komt en daarnaast vele diersoorten uitroeit. Fijn dat jij de stap wilt zetten om je steentje bij te dragen aan het veranderen van dit probleem!

 
 

Naar de oplossing

Één kant van de oplossing is het verwerken van al het overtollige plastic dat overal in de wereld ronddwaalt. Geen alledaagse taak. De andere kant van een plasticvrije toekomst is het vervangen van plastic producten met duurzame alternatieven. Via ons doorlopende onderzoek naar deze alternatieven helpen wij je graag ieder onderdeel van je leven langzaam zoveel mogelijk plasticvrij te maken. Handig en dat scheelt je behoorlijk wat tijd.

 
KL-Logo.png
 

Klooker maakt duurzamer leven makkelijk en leuk!

Als onafhankelijk platform checken wij of producten, merken en shops OK zijn. Dus leefbare inkomens & fatsoenlijke arbeidsomstandigheden, minimale milieu-impact en geen dierenleed.

Wij werken wij niét met gesponsorde content. Merken die wij vermelden verdienen hun plek puur door hun kwaliteit en oprechte duurzaamheid.

Als Klooker-lid geniet je van alle voordelen.

 • Toegang tot de volledige Klooker Catalogus met al ons advies

 • Wekelijks Klooker mailings met tips, inspiratie en duurzame producten incl. leuke kennismakingskortingen

 • Specifieke Topic Mailings naar keuze

 • Klooker Challenges waarmee je jezelf gaat uitdagen om je leven te verduurzamen op een specifiek gebied

 • De sociale Klooker Community waarin we elkaar helpen en dieper op onderwerpen ingaan

Samen maken we impact!

Doe jij ook mee?

 
 

Meld je nu aan voor Klooker en ontvang naast ons standaard membership extra ‘Plastic & Jezelf’ mailings

Abonnementsvormen

 
 

Basisabonnement

MEEST GEKOZEN

Meest voordelig

 
 
 

= €4.83 per maand

Nu 40% korting!

 = €4.08 per maand

49% voordeliger

Klooker doet het anders. Een beetje tegendraads.

Klooker kost een speciaalbiertje per maand. In ruil waarvoor jij als lid verrast gaat worden met mooie, eerlijke en duurzame producten. Met veelal aantrekkelijke kennismakingskortingen.

En wij zijn onafhankelijk van retailers, wij laten ons niet door hen betalen. Wij vragen retailers die vergoeding als prijskorting aan onze leden door te berekenen. Zo maken we samen eerlijke en duurzame producten zo snel mogelijk mainstream!