Geschreven in oktober 2019
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
In Nederland wordt gigantisch veel weggegooid. De vaardigheden die nodig zijn om spullen te repareren worden ons al lang niet meer aangeleerd en gaan dus verloren. Veel van ons weten niet meer hoe we onze spullen kunnen repareren en zo eindigt het bij het eerste zicht van schade of slijten al bij het afval. Volgens SIRE gooien Nederlanders jaarlijks gemiddeld per persoon 18 kilo aan elektrische apparaten,15 kilo aan textiel en 16 kilo aan meubels en speelgoed weg!
Al dit weggooien is zonde want repareren is in meeste gevallen beter voor het milieu omdat er dan minder grondstoffen en energie nodig is voor een nieuw product.
In deze mailing lees je over hoe je dingen zelf kan repareren, ook al heb je daar misschien zelf de vaardigheden en gereedschappen (nog) niet voor. Ook leer je welke producten je beter wel, en welke producten je beter niet kan repareren in verband met milieuvriendelijkheid.
Waardeer Het. Repareer Het.
Sinds september heeft SIRE een nieuwe campagne genaamd Waardeer Het. Repareer Het. In deze campagne willen ze bewustzijn creëren voor het feit dat repareren beter is voor het milieu. Deze campagne is ook voorzien van een leuke website waar jij terecht kan als je iets wilt repareren, maar niet weet hoe. Wij hebben hierdoor al een rits van een broek en het handvat van een koffer kunnen repareren! Check de site zelf hier en zie onderstaand één van hun campagne video’s:
Iets is kapot. Wat nu?
Oke, het gebeurd wel eens… Iets gaat kapot. Wat doe je nu? Je hebt meerdere opties:
Weggooien
Weggooien is zonde, en eigenlijk bijna nooit nodig omdat we zoveel recycle mogelijkheden hebben. Sommige grote voorwerpen zijn lastiger weg te brengen (naar bijvoorbeeld de kringloop). Zeker als men geen auto tot beschikking heeft. Dat snappen wij, en daarom geven wij in deze mailing nog een paar handige tips voor deze gevallen.
Recyclen
Zoals hierboven al gezegd, zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden voor recyclen in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de textielcontainer en de inzamelingspunten van Wecycle. Ook kan je vaak oude apparaten wegbrengen in de winkel bij aankoop van een nieuwe, of soms zelfs als je niks koopt. Als laatste is het mogelijk om de apparaten in te leveren bij de gemeente. Echter geldt niet voor elke gemeente dat het dan gerecycled wordt. Zie dat op de website van jouw gemeente. Vaak worden deze spullen opgehaald door de gemeente bij jou thuis, dan hoef jij je geen zorgen te maken over het transport van je oude spullen. Lees op deze pagina meer over het inleveren van oude en gebruikte spullen bij de gemeente.
Kringloop, donatie, verkoop
Als iets beschadigd is maar nog niet echt kapot kan je het ook proberen naar de kringloop te brengen, te doneren of te verkopen. Er zijn vast mensen die het nog wel graag zouden willen hebben.
Ook in dit geval is er vaak kans dat je oude spullen voor je kunnen worden opgehaald als jij er niet toe in staat bent om ze te brengen. Veel kringloopwinkels hebben een (gratis) ophaalservice, bijvoorbeeld Het Goed. Op deze website kan je een overzicht zien van alle kringlopen in Nederland, inclusief hun contactgegevens. Dan kan je altijd even bellen of er een mogelijkheid is voor ophaalservice.
Ook kan je jouw oude spullen doneren, bijvoorbeeld aan een goed doel. Op de website van Stichting Inzameldoelen staat een overzicht van alle goede doelen die jouw oude spullen graag willen inzamelen. Sommige van deze doelen schenken de spullen dan direct aan een ander, of soms wordt het verkocht en met de inkomsten worden dan projecten gedaan.
Als laatste kun je nog wat verdienen met jouw oude spullen als je het verkoopt. Dit kan je online doen, of bijvoorbeeld bij plekken in je buurt die oude spullen inkopen om gebruik te maken van de onderdelen. Ook is je oude, zelfs kapotte, telefoon geld waard. Er zitten namelijk waardevolle materialen in! Op veel online websites of lokale winkels kan je jouw oude en/of kapotte telefoon verkopen.
Reparatie
En nu komen we eindelijk bij het onderwerp van de dag: reparatie! Je heb binnen deze optie weer meerdere keuzes te maken, maar eerst willen we het kort hebben over wanneer je nou beter wel en wanneer beter niet je spul kunt (laten) repareren.
Wanneer wel en wanneer niet repareren?
Volgens Milieu Centraal is het niet altijd aan te raden je oude spullen te repareren. Dan gaat het eigenlijk specifiek om oude apparatuur. De reden hiervoor is dat sommige oude apparaten echte energieslurpers zijn, en het is dus beter voor het milieu om ze te vervangen.
Milieu Centraal raad aan om oude elektronica en kleine huishoudelijke apparaten wel altijd te (laten) repareren. Grote huishoudelijke apparaten kunnen het beste vervangen worden wanneer ze ouder zijn dan 12 jaar of een energielabel van lager dan A++ hebben.
Natuurlijk is het duur om grote huishoudelijke apparaten te vervangen, maar het is belangrijk te onthouden dat energieslurpers ook geldslurpers zijn! Een zuiniger apparaat is niet alleen goed voor het milieu, maar het bespaart je ook nog geld. Bijvoorbeeld het vervangen van een afvoer- of condensdroger die vijf jaar of ouder is door een wasdroger met het label A++, levert al meteen financieel voordeel op.
Lees meer over het onderwerp ‘repareren of vervangen’ op deze pagina van Milieu Centraal.
Laten repareren
Als je zelf niet weet hoe, geen gereedschap of materialen tot beschikking hebt en geen tijd hebt kan je je kapotte spul natuurlijk laten repareren. Je kan hier iemand voor betalen, of misschien ken je iemand in je omgeving die er handig mee is.
Wist je dat er zelfs plekken zijn die jouw spullen op een dúúrzame manier kunnen repareren? Een voorbeeld hiervan is Studio Fijnstof, die jouw oude meubels opnieuw kan stofferen. Ze maken zoveel mogelijk gebruik van duurzame stoffen zoals linnen en hennep, of gerecyclede stoffen zoals gerecycled wol. Je kunt Studio Fijnstof vinden in Utrecht.
Andere bedrijven die duurzaam repareren kan je vinden met behulp van keurmerken. Bijvoorbeeld het keurmerk GroenGedaan!, is een kerumerk die bedrijven krijgen wanneer ze op een milieuvriendelijke manier te werk gaan. Dit keurmerk is specifiek gericht op de autobranche en vastgoed. Ook het keurmerk Duurzaam Repareren kan je helpen om een duurzame reparateur voor je motorvoertuigen te vinden. Bij dit keurmerk zijn het gebruik van niet-vervuilende producten, het verantwoorde afvoer van afval en het aanbieden van milieuvriendelijk vervangend vervoer belangrijke criteria.
Samen doen
In het geval dat je nou iemand persoonlijk kent die je spul voor je kan repareren, dan kan je ook vragen of jullie het samen kunnen doen. Zo leer je nog wat, en kan je trots zijn dat je gedeeltelijk zelf je spullen hebt gerepareerd! Wie weet kan je het de volgende keer zelf, of help jij één van jouw vrienden.
Ken je nou niemand die er handig mee is en heb je geen geld voor een reparateur, of wil je het gewoon graag zelf (met de hulp van een ander) proberen te repareren? Neem je kapotte spul dan mee naar een Repair Cafe bij jou in de buurt! Repair Cafe’s zijn serieus bijna overal te vinden, zelfs in kleinere dorpen en steden!
Wat zijn Repair Cafe’s?
Repair Cafe’s zijn (gratis) bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Er is altijd gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren en er zijn deskundige vrijwilligers aanwezig met reparatie kennis en vaardigheden. Je neemt van huis iets mee dat kapot is, het kan van alles zijn: kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed, enzovoort! Zie de video hier onder om er meer over te leren:
Bij Repair Cafe’s wordt waardevolle praktische kennis overgedragen, spullen worden gered van de sloop en dus hoeven we minder nieuwe spullen te kopen en te produceren. Dit scheelt weer grondstoffen en is dus beter voor het milieu. Vind hier een Repair Cafe bij jou in de buurt!
Zelf doen
Ook kan je het natuurlijk zelf, in je eentje, repareren. Dit is niet alleen een mogelijkheid voor mensen die er al handig in zijn, je kan het ook zelf proberen door middel van instructies die je vindt in een boek of op het internet. YouTube staat bomvol met super handige instructie video’s! Wel willen we natuurlijk even zeggen dat als je geen ervaring hebt met repareren en je wilt een reparatie maken die eventueel gevaarlijk zou kunnen zijn dan is het beter dat je hulp erbij roept. Zelf proberen is super tof, maar wees verantwoordelijk en gebruik je gezond verstand.
Stel je wilt zelf iets repareren, maar hebt simpelweg het gereedschap er niet voor? In dat geval kan je het lenen van een ander, of op zoek gaan naar een werkplaats.
Bruikleen
Als je gereedschap nodig hebt, kan je dat lenen van anderen. Ken je niemand die gereedschap heeft? Geen probleem! Op bepaalde platforms kan je ook spullen van anderen lenen. Een oude bekende bij Klooker is Peerby.
Peerby is een website waar je spullen van anderen kan huren. Voor dingen als gereedschap is dit heel handig want dat gebruiken we vaak minder dan één keer per maand. Door gereedschap te delen met anderen hoeft er minder gekocht en geproduceerd te worden. Zo besparen we weer wat grondstoffen en CO2 uitstoot.
Peerby werkt heel gemakkelijk: Je zoekt op een bepaald voorwerp dat je nodig hebt in jouw buurt, stuurt een berichtje naar de aanbieder en bevestigt de transactie met hen!
Werkplaats
Als je thuis geen plek hebt of het gereedschap niet hebt kan je opzoek gaan naar een werkplaats. Hier kan je een werkbank huren en gebruik maken van het gereedschap dat ze daar ter beschikking stellen.
In Rotterdam en Utrecht heb je bijvoorbeeld werkplaats Buurman. Hier kan je een werkplek reserveren per uur, per dag, of per dagdeel. Als je gebruik maakt van een werkplaats bij Buurman is er ook altijd iemand van het team aanwezig om je te helpen. Daarnaast kan je bij Buurman ook je materialen kopen, ze bieden exclusief tweedehands materialen die worden gedoneerd door particulieren en bedrijven. Werkplaats Buurman steunt dus niet alleen de reparatie van spullen maar ook het hergebruik van materialen. Dat bespaart extra veel grondstoffen, lekker duurzaam dus!
Werkplaatsen kan je ook vinden in andere steden, zo heb je in Meppel bijvoorbeeld Werkplaats4you en in Amsterdam de Openbare Werkplaats. Niet alle werkplaatsen zijn echter specifiek bezig met duurzaamheid, maar het feit dat jij er bent om jouw kapotte spullen te repareren maakt het al duurzaam!
Cursussen
Weet je niet goed hoe je jou spullen kan repareren? Of ben je niet goed met gereedschap? Dan kan je ook een cursus volgen! Er zijn over het hele land veel cursussen die je leren handig te worden met gereedschap door dingen te bouwen en/of te repareren. Onder andere bij Buurman kan je terecht voor leuke (groeps)workshops. Maak gebruik van onderstaande korting!
Ook kun je altijd een workshop met z’n tweetjes boeken waarbij de tweede persoon maar voor de helft van de prijs mee gaat. Kun je gezellig samen aan een projectje werken! Bekijk het aanbod bij Buurman.
We hopen dat deze mailing jou net zo inspireert als het bij ons gedaan heeft, om meer dingen (zelf) te repareren in plaats van te vervangen. Wij hebben het al geprobeerd en geloof ons, zelf repareren is echt leuk en heel belonend! Laat het ons en andere Klookeraars ook vooral weten hoe jullie reparaties er aan toe gaan en wanneer jullie bijvoorbeeld een werkplaats of een Repair Cafe bezoeken.