Geschreven in maart, 2022
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten én tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
Heb je ooit een pizza besteld bij Thuisbezorgd en je vervolgens afgevraagd waar je de pizzadoos moet gooien? Als je het bij oud papier hebt weggegooid, dan heb je (zoals vele van ons) niet gerecycled maar wishcycled!
Hoewel we het niet slecht bedoelen, doet wishcycling meer kwaad dan goed.
In deze mailing vertellen we je meer over wishcycling of wishful recycling en beschrijven we kort:
- wat wishcycling is
- waarom wishcycling een probleem is
- hoe je wishcycling eenvoudig kan voorkomen
I recycle, You recycle, We Wishcycle!
Afgelopen vrijdag was het International Recycling Day. International Recycling Day staat in het teken van het belang van recycling voor de toekomst van onze planeet.
Maar belangrijk is ook om aandacht te besteden aan de dingen die niet goed gaan met recycling, zoals wishcycling.
Wishcycling is het weggooien van afval waarvan we denken dat ze gerecycled kunnen worden, maar die in werkelijkheid niet recyclebaar zijn. Zo beland veel afval in de verkeerde bakken omdat niet duidelijk is wat wel of niet gerecycled kan worden.
Even terug naar de pizzadoos. Pizzadozen worden vaak gebruikt als voorbeeld voor wishcycling omdat deze het meest worden wishcycled.
Niet alle pizzadozen zijn recyclebaar. Zodra een pizzadoos vervuild is met vet en voedselresten, kan deze niet worden gerecycled en moet bij de restafval.
Niet alleen pizzadozen worden vaak wishcycled maar ook:
- Plastic folie
- Papieren bekers voor koffie
- Potten en pannen
- Inktpatronen
- Tupperware
- Piepschuim
Het probleem
In plaats van ons afval te verminderen, vergroot wishcycling ons afvalprobleem. Door een artikel in de verkeerde bak te plaatsen, raakt de recyclebare stroom gecontamineerd. Als de recyclebare stroom gecontamineerd is, wordt de hele partij afgekeurd en belandt het op de stortplaats. Best jammer als het afval dat gerecycled had kunnen worden op de stortplaats belandt. Daarom is het belangrijk om wishcycling te voorkomen, maar hoe?
Hoe kan je wishcycling voorkomen? Eigenlijk best simpel!
Wishcycling kan simpel voorkomen worden door bewust te recyclen. Informeer jezelf over wat wel en niet gerecycled kan worden. Check de website van jou gemeente of gebruik de handige afvalscheidingswijzer tool van Milieu Centraal.
Je kunt de afvalscheidingswijzer ook op je telefoon downloaden. Zo kun je altijd even snel kijken wat waar hoort. Klik hier om de app te downloaden.
En bij twijfel niet recyclen!