Geschreven in mei 2020
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
Nederlandse huishoudens verspilden in 2019 gemiddeld 34,3 kg eten per persoon per jaar. Dit is natuurlijk hartstikke veel, maar wel een daling ten opzichte van 2018. We gooien dus minder weg, en dat is super. Maar het is natuurlijk niet zo duurzaam om je restjes voor de volgende dag in te pakken in, bijvoorbeeld, een enorme laag huishoudfolie. Of om je half warme lasagne je koelkast, en al het andere eten hierin, op te laten warmen. Daarom hierbij tips en tricks om je eten langer te bewaren op een duurzame manier. Zo bespaar je een hoop geld, kun je langer genieten van je eten, en ben je ook nog eens duurzaam bezig!
Handige tips om je eten langer te bewaren
Heb je nét verse aardbeien gekocht, zijn ze alweer aan het schimmelen. Bij sommige producten lijkt het wel alsof ze spontaan bederven zodra je ze op wilt gaan eten. Er zijn een paar simpele manieren waarop je kan zorgen dat het verse eten in je keuken mindere snel bederft.
Let op de indeling van je koelkast
De temperatuur en vochtigheid in de koelkast veranderen op verschillende plekken in de koelkast. Daarom is het handiger om je koelkast in te delen zoals de afbeelding hiernaast. Zo zorg je ervoor dat al het eten zo lang mogelijk goed blijft.
Creatiever met de vriezer omgaan
De vriezer is natuurlijk top voor het bewaren van ijsjes, maar je kan er nog zoveel meer mee. In de vriezer kunnen geen bacteriën groeien (als de vriezer goed koud is). Daarom is je vriezer ideaal om eten te bewaren dat anders zou bederven. De meeste producten blijven wel drie maanden goed als je ze invriest.
In de vriezer kunnen geen bacteriën groeien, als de temperatuur laag blijft. Wel kan de kwaliteit van producten wat achteruit gaan. De meeste producten kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezer. Kijk hier voor een overzicht van verschillende producten, en hoe lang je ze kunt bewaren.
Je kunt veel producten invriezen waarbij je dit in eerste instantie niet zou verwachten. Denk bijvoorbeeld aan die doos eieren die je nooit meer op gaat krijgen voor ze bederven. Als je ze invriest in een ijsblokjesvorm, kun je ze daarna makkelijk stuk voor stuk gebruiken.
Als je bepaalde verse kruiden nodig hebt voor een gerecht kun je vaak alleen een hele bos kopen. Waarna de rest van de kruiden gegarandeerd weg liggen te rotten. Hiervoor is ook een simpele oplossing met een ijsblokjesvorm. Snijd de kruiden in stukjes en verdeel ze over de vormpjes. Bedek ze vervolgens met olijfolie. Zo kun je de volgende keer dat je gaat koken, simpelweg een kruiden ijsblokje in de pan gooien, en klaar is kees! Je kunt ook verschillende kruiden mengen in een ijsblokje, zo is koken daarna een eitje!
Dingen invriezen kan je leven dus ook een stuk makkelijker maken. Vers fruit dat normaal gesproken snel bederft, kun je ook in porties invriezen. Zodat je alleen maar snel een portie in de blender hoeft te gooien voor een verse smoothie.
Groenten en fruit langer bewaren
Verse groenten en fruit bederven extra snel. Je kunt natuurlijk kiezen voor de ingevroren variant, maar er zijn ook een aantal tips, waardoor je verse groenten en fruit net wat langer meegaan.
- Kun je je sla niet gelijk opeten? Stop er dan een theedoek, of herbruikbaar keukenpapier, zoals deze bamboo towels bij. Het papier neemt het condens op, waardoor dit niet in de sla gaat zitten, en deze niet slap en papperig wordt.
- Zorg er sowieso voor dat groenten niet allemaal tegen elkaar gepropt in de groentela zitten. Er moet een beetje luchtcirculatie tussen groenten zitten. Anders dan bederven ze. Ontstaan er toch wat bruine plekjes op je groenten? Haal de bedorven groenten gelijk tussen de andere groenten uit! Anders bederft de rest ook sneller.
- Aardbeien, bramen, frambozen, bosbessen en andere bessen zijn hartstikke lekker en gezond, maar vers zijn ze ook redelijk duur en blijven ze maar kort goed. Als je ze wast met een mengsel van ⅔ water en ⅓ azijn, en ze vervolgens goed droog dept, worden de beginnende schimmels gedood, en kun je ze iets langer in de koelkast laten staan voordat ze bederven.
Avocado’s zijn ook helemaal hip en gezond. Maar om er eentje te pakken te krijgen die perfect rijp is, is een hele opgave. Als je avocado’s nog niet rijp zijn kun je ze het beste op kamertemperatuur laten rijpen. Als ze eenmaal rijp zijn blijven ze het beste goed in de koelkast. Dan stopt het rijpingsproces namelijk weer. Maar een halve avocado nodig voor je gerecht? Als je een avocado eenmaal hebt opengesneden, blijft deze het beste goed met de pit er nog in, en een beetje citroensap over het vruchtvlees.
Slimme duurzame producten
Als je eten wilt bewaren is het natuurlijk makkelijk om het even in aluminiumfolie te wikkelen. Of er een plastic zakje omheen te doen. Maar het nadeel hier van is natuurlijk dat dit verpakkingsmateriaal later bij het afval terecht komt. Gelukkig zijn er een aantal slimme producten op de markt die je wel kunt hergebruiken.
Waxwraps
Aluminiumfolie en huishoudfolie zijn ontzettend handig voor het afsluiten van bakjes, het bewaren van eten, of gewoon het meenemen van boterhammen. Helaas kun je dit folie vaak maar één keer gebruiken, en belandt het daarna bij het afval. Een alternatief voor het gebruiken van folie zijn waxwraps. Waxwraps kun je voor bijna alles gebruiken, alleen niet voor vlees. Daarvoor kun je dit papieren folie gebruiken, dat zelfs ook in de oven kan.
Waxwraps van bijenwas
Waxwraps zoals bijvoorbeeld die van Beeswrap zijn gemaakt met katoen, bijenwas, biologische kokosolie en boomhars. Door de warmte van je handen wordt de bijwenwasdoek flexibel. Hierdoor kun je hem precies zo vormen als je wilt. Na het loslaten van je handen zal de wrap goed blijven zitten. Beeswraps hebben een antibacteriële werking. Daardoor zijn ze hygiënisch in het gebruik en blijven producten langer vers. Doordat ze gemaakt zijn van bijenwas, zijn Beeswraps alleen niet vegan.
Vegan wraps
Vegan waxwraps, bijvoorbeeld deze werken vrijwel hetzelfde als de bijenwas variant. Alleen in plaats van bijenwas zijn ze gemaakt van bijvoorbeeld soja wax, en daarom wel vegan.
Zowel vegan als bijenwas waxwraps kunnen niet warm gebruikt worden, omdat de was dan smelt. Je moet ze dus ook schoonspoelen onder koud water.
Zelf wraps maken
In een creatieve bui? Je kunt ook zelf waxwraps maken. Bijvoorbeeld zoals in deze DIY. Hier heb je alleen katoenen lapjes, bijenwaskorrels, bakpapier, een bakplaat en een vuurvast schaaltje voor nodig.
Siliconen lids & food huggers
Je ziet het steeds meer. Keukenproducten van siliconen. Van herbruikbaar bakpapier, tot kwasten, en nu ook steeds meer food huggers en andere handige siliconen hulpmiddelen om je eten op te bergen. Siliconen lijken misschien vervuilend, met alle felle kleurtjes. Maar het is een stuk beter dan plastic. Siliconen worden gemaakt van silicium (kiezel) en zuurstof atomen. Er zit dus geen aardolie in, zoals in plastic. Siliconen kunnen ook gerecycled worden, al gebeurt dit in Nederland nog weinig. Siliconen kunnen over het algemeen gewoon in de over, vriezer, magnetron en vaatwasser. Let wel op, sommige producten worden niet van 100% siliconen, maar van een mix van siliconen en plastic gemaakt.
Food huggers
Food huggers zijn een soort mutsjes van siliconen, die je om je eten kan doen om het af te sluiten. Een handig mutsje voor je aangesneden ui, banaan, komkommer, aardappel, tomaat, courgette, citroen of limoen. Hierdoor blijven je aangesneden groenten en fruit langer vers, zonder dat je keuken- of aluminiumfolie hoeft te gebruiken.
Siliconen deksels
Naast Food huggers, die je direct om je groenten en fruit kunt doen, heb je ook rekbare siliconen deksels, of extra rekbare, zoals deze. Hiermee kun je bakjes en schaaltjes luchtdicht afsluiten. Bij bakjes en schalen met een gladde rand ontstaat er een vacuüm, waardoor je vaak het bakje, als je dat zou willen, zelfs aan het deksel op kunt tillen. Luchtdicht verpakt gaan je etenswaren natuurlijk een stuk langer mee.
Stasher bags
Een ander handig siliconen opbergmiddel zijn stasher bags. Waterdichte siliconen zakjes. Waar je makkelijk eten, maar ook andere spullen in kunt bewaren. Het zijn letterlijk alleskunners. Je kunt er eten in invriezen, opwarmen, vlees in marineren maar ook je telefoon waterdicht opbergen voor een dagje naar het strand. En ze kunnen gewoon in de vaatwasser.
Bamboe keukenpapier en doeken
Gooi je ook elke keer weer een rol keukenpapier in je winkelmandje? En is die ook zo weer verdwenen? Keukenpapier is voor van alles en nog wat te gebruiken. Helaas is het een wegwerpproduct, en kan het ook niet bij het oud papier, waardoor het bij het restafval beland.
Gelukkig zijn er ook herbruikbare alternatieven voor keukenpapier. Bijvoorbeeld deze van bamboe. Bamboe doekjes zijn super sterk en absorberend. Ook kunnen ze gewoon in de wasmachine, waarna je ze weer kunt gebruiken. Misschien iets meer werk, maar volgens ons is het het zeker waard!
Er zijn dus genoeg manieren om je eten op een zo duurzame manier te bewaren. Natuurlijk is het ook gewoon belangrijk om op te letten met wat je inkoopt. Naast het slim bewaren van teveel ingekocht eten kun je verse producten ook goed kwijt door er bouillon of een quiche van te maken. Wil je meer tips om minder weg te gooien? Lees dan de Weekly over verpakkingsvrij leven.
Handig Goed
Handig Goed is een webwinkel met handige spullen, originele cadeaus en gewoon leuke dingen voor huis, tuin, werk en reizen. Bij Handig Goed zijn ze elke dag op zoek naar handige gebruiksvoorwerpen, die op een duurzame of verantwoorde manier zijn geproduceerd en het leven een beetje leuker maken. Ze willen hun bijdrage aan de enorme hoeveelheid afval beperken en speuren dus naar dingen die van gerecycled materiaal zijn gemaakt, of weer hergebruikt kunnen worden. Bij Handig goed vind je daarom ook een heleboel duurzame producten om eten te bewaren. Zoals Food huggers, waxwraps, Stasher bags, siliconen deksels en nog veel meer!