Geüpdate in mei 2020.
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
We Skypen, Zoomen en Hangouten alsof ons leven er vanaf hangt. De corona uitbraak zorgde voor een toename van 25% van het Nederlandse internetgebruik. En dat is ook niet zo gek: meer mensen moeten thuiswerken, en ’s avonds kruipen veel mensen achter Netflix of YouTube. Fijn dat het kan, en goed dat voor vergaderingen minder autoritjes nodig zijn. Maar wat is de impact van internetten eigenlijk? We zochten het uit en de conclusie is: die impact is groter dan je denkt!
Liever meteen naar tips voor duurzaam internetten? Klik hier om direct naar beneden te gaan.
Mailen: een mailtje levert gemiddeld meer CO2-uitstoot op dan een kaartje sturen per post*
Het is helaas geen grap, het versturen van mails kost bedroevend veel energie. Elke mail die je verstuurt, wordt dubbel opgeslagen in de cloud: eentje voor de ontvanger en één voor de verzender. Voor die opslag zijn servers nodig, of eigenlijk hele server farms. Die servers moeten data versturen, verwerken, opslaan, analyseren en zichzelf ook nog eens koelen. En omdat je altijd bij je mails moet kunnen, staan de servers 24/7 te loeien. Tja, dat kost helaas veel energie. Een vergelijking die Hoogleraar Cramer van de UU in september 2019 maakte: een jaar lang 20 mails per dag versturen, staat gelijk aan 1000 km autorijden. Een gemiddelde mail is daarmee net zo vervuilend als 150 meter rijden met de auto. En bedenk je nu eens… hoeveel mails verstuur en ontvang jij per dag?
*Edit: Papieren media en digitale media zijn qua complete milieuvoetafdruk moeilijk te vergelijken, zoals Marlon Mintjes van Milieu Centraal benoemd: “Er is niet veel zinnigs over te zeggen omdat er niet één milieuparameter is om beide op te vergelijken.” De vergelijking hierboven gaat over de CO2 uitstoot van het versturen van een brief of email (mits deze rondgebracht wordt in een elektrische bestelbus die al rijdt voor andere pakketten), niet het maken van de apparaten die nodig zijn om de email te zien, of de postzegel die gedrukt moet worden voor jouw brief.
Zoeken: elke zoekopdracht stoot indirect 20 milligram CO2 uit of meer!
Een google zoekopdracht is ook niet zo onschuldig als je denkt. Een zoekopdracht betrekt altijd verschillende dataservers, die net als bij mailen ontzettend veel energie slurpen. Daar komt nog bij dat je eigenlijk niet maar één zoekopdracht uitvoert. Onze slimme zoekmachines doen tal aan zoeksuggesties, nog voor we onze zoekopdracht hebben uitgetikt. Handig, maar kost ook allemaal extra data en dus extra energie en extra uitstoot. Alles bij elkaar leveren de datacentra wereldwijd meer CO2-uitstoot op dan de luchtvaart!
Streamen: de ene dienst is duurzamer dan de ander
Streamingdiensten draaien overuren in tijden van #blijfthuis. Niet allemaal zijn ze even transparant over waar de energie voor hun dataservers vandaan komt. Greenpeace deed onderzoek naar verschillende diensten en de conclusie? Netflix heeft nog grote stappen te zetten wat betreft hernieuwbare energie. Lees hier meer van het onderzoek.
Kun je energie besparen met een zwarte achtergrond in plaats van wit?
Het opladen en koelen van je apparaat kost energie natuurlijk. Het maakt daarbij nogal uit wat je doet met je laptop of mobiel, hoe de software is ingericht en welke instellingen je gebruikt. Bij websites kost het laden van plaatjes extra energie en voor sommige, oudere schermen geldt: de ene kleur kost meer energie dan andere. Een wit scherm kost voor dan de meeste energie doordat de rode, groene en blauwe lampjes allemaal moeten branden voor wit licht. Om deze reden werd Blackle in het leven geroepen. Een zoekmachine met een zwart scherm in plaats van wit, die claimde dat Google 750 MegaWatt uur per jaar zou besparen als de achtergrond zwart was. Helaas geldt de claim niet voor nieuwe beeldschermen, maar alleen voor de oldschool CRT schermen. Blackle was daarom een leuk idee, tot de LCD schermen hun intrede deden. De zoekmachine is nog wel in gebruik, maar nooit echt van de grond gekomen. Toch loont het om er eens een zoekopdrachtje te doen, want wat hier wél goed aan werkt is dat het zwarte scherm bij elke zoekopdracht je doet je herinneren aan de impact van die opdracht. Een geschikt moment om even te reflecteren op de noodzaak van het zoeken.
5G verbruikt straks 2x meer stroom dan 4G
Sneller internet kost meer energie. Voor een snellere reactietijd moet je tenslotte meer data per seconde versturen en dat versturen kost stroom. Dat geldt ook voor de ontwikkeling van het nieuwe draadloze 5G netwerk. 5G zal 100x sneller zijn dan 4G, maar heeft ook zo’n 5x meer zendstations nodig. Die gaan allemaal ontzettend veel energie kosten. Gelukkig wordt er ook nagedacht over efficiënter energiegebruik bij de ontwikkeling van 5G, maar feit blijft dat het meer vervuilt dan 4G.
Groen internetten doe je zo:
Plant een boom met je zoekopdracht: Ecosia
Yes, een lief initiatief! We schreven hier al eerder over deze zoekmachine Ecosia, die 80% van de winst investeert in het planten van nieuw groen op onze aardbol. Hun eigen servers lopen bovendien op 100% hernieuwbare energie van hun eigen zonnepanelenpark. Daarmee is je zoekopdracht met Ecosia niet energieneutraal, maar haalt zelfs CO2 uit de lucht. Word je hier nieuwsgierig van? Ze zijn zelf erg transparant over hun werkwijze en het, meestal toch wel kritische, blog ‘Zaailingen’ schreef er een prachtige post over.
Kies een duurzame provider
KPN noemt zichzelf de groenste. Niet alleen van Nederland, maar ze zeggen zelfs één van de meest groene bedrijven ter wereld te zijn. Daar zijn nog wat vraagtekens bij te plaatsen, omdat die claim gebaseerd is op een ranglijst die voornamelijk kijkt naar beleid en niet naar uitvoering. Bovendien is het onderzoeksorgaan helemaal niet afhankelijk en transparant. Een korrel zout erbij kan dus geen kwaad. Los daarvan is KPN in Nederland wel de enige met een duidelijk groene visie en laat daarmee de andere providers ver achter zich.
Host je website bij Greenhost
Heb je een eigen website? Dan kun je kiezen voor deze Nederlandse hostingpartij die rekening houdt met de aarde. Bij Greenhost zijn ze zich bewust van de schade die datacentra aan de wereld kunnen aanrichten. Daarom zorgen ze dat ze efficient werken en zo min mogelijk energie verbruiken. De dataservers staan in het klimaatvriendelijke IronMountain data centrum en de energie die ze wél gebruiken is hernieuwbare groene energie van Nederlandse windmolens.
Stop met onnodige e-mails en trakteer je inbox op een grote schoonmaak!
Nu je weet dat een e-mail niet zo onschuldig is, kun je kijken hoe je onnodige e-mails kunt voorkomen. Kijk eens kritisch of een mail met alleen ‘bedankt’ wel nodig is. Vermijd ‘reply-all’ en mail liever direct. En al die spam die blijft opgeslagen in je inbox? Gooi het er allemaal uit! Als je slim bent meld je je ook meteen af voor alle nieuwsbrieven die je niet interessant vindt, ons mag je houden natuurlijk 😉
Houd je apparaat zuinig
Of je nou een tablet, PC, laptop of smartphone hebt, haal de stekker uit het stopcontact als die niet meer nodig is. Een laptop bijvoorbeeld, die kost zonder aan te staan nog altijd 0,5-2 watt aan energie; Vampire power. Zorg verder dat je de helderheid van je scherm zo laag mogelijk instelt, en zoek in je apparaat naar de energiebesparende modus. Zo verspil je geen onnodige energie bij het surfen.
Pak je zoekopdrachten slim aan
Websites die je vaak bezoekt kun je het beste direct bezoeken en in je favorieten opslaan. Dat scheelt weer een zoekopdracht en dat spaart energie. Voor kleine zoekopdrachten kun je het beste je tablet of smartphone gebruiken, die gebruiken minder energie dan een laptop of PC.
Gebruik groene stroom
Practice what you preach zullen we maar zeggen. Laad je lieftallige machines waar je het wereldwijde web mee ‘besurft’ met frisgroene stroom en een schoon geweten. Als je zelf je energieleverancier kunt kiezen, kijk dan of je écht groene stroom kunt afnemen. Geen ‘groene’ stroom van verbrand bio-afval, maar lokaal geproduceerd, door windmolens en zonnepanelen. En dan het liefst bij een bedrijf dat ook nog eens actief bijdraagt aan de totale omslag naar groene energie en bijvoorbeeld niet in kolencentrales investeert. En gelukkig, er is keuze. De Consumentenbond, WISE, Greenpeace en Natuur & Milieu deden samen onderzoek. Deze bedrijven haalden de hoogste cijfers, en je ziet het goed, de toppers haalden tienen! Lees hier meer over deze groene energieleveranciers.
Maak je zoekopdracht waardevol: Tabforacause
Met de tabforacause Chrome-extensie levert elk nieuw geopend tabblad geld op voor een goed doel. Net als bij Ecosia worden er bomen geplant, maar je kunt ook kiezen voor de bouw van bibliotheken en drinkwatervoorzieningen of medische hulp voor kids in gezinnen met corona. In de app kun je zelf kiezen aan welk doel je jouw advertentiegeld doneert. Jep, het geld komt dus van advertenties, maar is het niet beter dat het geld dat met advertenties wordt verdiend eindelijk eens naar een goed doel gaat in plaats van te verdwijnen in de zakken van grote bedrijven?
Winkelen voor bomen in India met Treeclicks
Dit keer een gratis browserextensie van Nederlandse bodem: Treeclicks. Als je shopt via Treeclicks, spaar je mee voor het planten van bomen in de Khasiheuvels in India. De advertentiefees die dit bedrijfje verdient met jouw surfende shopacties worden gedoneerd aan Weforest, die er vervolgens bomen van plant. 50.000 winkels zijn aangesloten en de prijs van je aankoop blijft hetzelfde, dus daar hoef je het niet om te laten. Hoeveel van het geld precies naar bomen gaat konden we overigens niet achterhalen, Treeclicks heeft bijvoorbeeld geen openbare jaarverslagen. Wel geven ze aan wanneer ze geld overmaken en dat doen ze regelmatig. En het is een fijn idee dat je aankoop bijdraagt aan meer CO2 in de lucht.
Het is natuurlijk een fijn idee om indirect bomen te planten door met de muis op de juiste sites te klikken, maar om de impact van internet in de kern aan te pakken, moeten wereldwijd alle datacenters op hernieuwbare groene energie gaan draaien. Gelukkig zien grote internetmagnaten als Google en Amazon daar wel heil in en wordt er steeds meer geïnvesteerd in zonnepanelen en windenergie. We zijn er nog niet, maar we zijn op weg. En tot die tijd is het ook heel energiebesparend en gezond om af en toe die computer lekker uit te laten. Heerlijk! En vergeet de stekker niet uit het stopcontact te halen 😉
Komende thema’s
Made to order
Vegan kaas