Klooker helpt je om stap voor stap niet méér, maar juist duurzamer te consumeren.

Meer weten over duurzame kado's? Lees dan door in deze bijdrage van onze Brechje. Direct naar de highlight van de week? Klik HIER. Alle vetgedrukte grijze schuine woorden linken door naar andere pagina's.

Hallooo duurzame Sinterklaas en Kerstman!

Schoen zetten, pakjesavond en dan cadeautjes voor onder de kerstboom, kerstkaarten of nieuwjaarskaarten sturen… pfff.. hoe doen we dat op een duurzame manier?

Sinterklaas en de Kerstman gaan natuurlijk shoppen bij duurzame winkels

Ook in de wereld van duurzame cadeaus kan je verdwalen: tussen de fairtrade and ecologische verantwoorde sweet heroes -knuffels die je steeds opnieuw met stiften kan kleuren-, de kado’s bij eco-logisch, speelgoed of cadeaus bij greenjump, bij ecomondo, Waschbär, de kleine vogelaar, eerlijk speelgoed, de plaatselijke of online wereldwinkel, of een cadeaubon van more-than-hip.

Als je dan toch traditionele cadeaus niet achterwege wil laten, kijk dan eens op Ecotex, Waschbär voor ondergoed en sokken ;-) of bij de we love the planet, groene drogist of biggreensmile voor natuurlijke cosmetica, meer hierover in de eerdere mailing over duurzame drogisterijen.

fairtrade.png

Ook in grote ketens zoals C&A en HEMA vindt je een selectie van biokatoen: let op het label!

Een lekker duurzaam luchtje is natuurlijk ook OK, check ook deze eerdere mailing hierover.

En voor chocoladeletters gaan we natuurlijk voor bio, fairtrade of UTZ certified chocola, toch?

 

Moeten cadeautjes altijd nieuw zijn?

Lastig... denkt menigeen. Dit artikel stelt dat als je een uniek item kiest van kwaliteit, er eventueel nog een persoonlijk tintje aan geeft, dit zeker ok is. En bedenk, na de feestdagen bieden we wel veel cadeautjes te koop aan online, waarom dan niet ook vóór de feestdagen?

De Reshopper app, gekozen tot beste kinderapp 2015 in Denemarken is overgewaaid. Hier kan je lokaal kinderspullen en speelgoed kopen en verkopen.

Voor Kerst is het dobbelspel waar je de afspraak kan maken dat iedereen een ingepakt 2e hands cadeautje meebrengt. Gezellig en duurzaam!

 

Wat te vermijden

Het klinkt erg voorspelbaar, maar toch lukt het ons vaak niet om impuls aankopen tegen te gaan, al dan niet onder invloed van onze kinderen. Dus bedenk bij goedkope cadeautjes, zoals die bij de Action: hoe lang zal dit meegaan?

Iets dat na een paar keer mee spelen kapot gaat, gaat dus eigenlijk linea recta de verbrandingsoven in. Zonde toch en niet goed voor het milieu, zelfs niet voor ‘maar’ €1,50.

 

Voor volwassenen die alles al hebben

Geef een belevenis. Een etentje, een bioscoopbon, een sauna bezoek, luchtballonvaart, een tegoedbon voor middagje samen wat doen! Of bv een Ecokadobon.

Of geef iets van eten of drinken? Die fles bio wijn of bio olijfolie?

Geef een certificaat voor een cadeau aan een goed doel: Geef een geit of een van de andere cadeaus via OXFAM  Novib. Eco goodies heeft hier nog meer van dit soort initiatieven bij elkaar gezet.

In Nederland leven nog veel kinderen in armoede. De Sinterklaasbank zorgt ervoor dat Sinterklaas hun huisje niet voorbij rijdt, hier kan je doneren.

En dan zelf even een certificaatje erbij maken.

sinterklaasbank-0-0-820-540.jpg

En daarna: wat doe je met ongewenste cadeautjes?

Gebruik ze voor het dobbelsteenspel of breng een bezoekje aan de lokale Kringloopwinkel, verkoop het via Reshopper, Marktplaats of op een rommelmarkt.

 

Oja, en ook nog kaarten sturen

Kaarten zijn leuk om te ontvangen en geven een gelegenheid contact te leggen met mensen die je niet vaak ziet. Een kaart heeft natuurlijk zoals elk product een ecologische voetafdruk.

De ecologische voetafdruk van een kaart betreft papierproductie, inkt, bezorgen van de kaart en het recyclen van de kaart en het folie waar de kaart vaak in verpakt wordt.

GD_600xauto-70_uncropped_auto_1447756795_image.jpg

Qua papier kan je het beste kaarten kopen die gemaakt zijn van gerecycled papier. Dat heeft evenveel energie nodig als nieuw papier, maar minder water en geen landbouwgrond voor productiebomen.

Bekend feitje, maar hoe weet je welk keurmerk goed, beter, best is. Dit overzicht van Milieu Centraal geeft wat uitsluitsel.

Inkt gemaakt van natuurlijke oliën, zoals soya zijn beter voor het milieu dan inkt gemaakt van petroleum. Deze zijn biologisch afbreekbaar. Dit bedrijf vertelt je er meer over.

 

Ok waar kan ik goede kaarten kopen? Duurzame kaarten met een sociaal hart?

Geld dat je uitgeeft aan kaarten van goede doelen organisaties, zoals Amnesty, Oxfam Novib, en vele anderen komt zeker goed terecht. Amnesty geeft aan dat de kaarten FSC gecertificeerd zijn.

Bij de andere kaarten wordt niets aangegeven over de oorsprong van het gebruikte papier en inkt.

Ecomondo webshop gebruikt bijvoorbeeld gerecycled papier van schapendrolletjes maar zegt er niets bij over de gebruikte inkt. Die combinatie van informatie blijkt erg lastig te vinden. Misschien moeten wij, als consument, er ook meer naar vragen?

 

P.S. Klooker vertrekt onafhankelijke informatie en wordt op geen manier betaald door genoemde bedrijven of organisaties. Klooker advies is gebaseerd op het stimuleren van een duurzame, sociale wereld voor ons allemaal.

 

 

 
 

FairMail

Omdat wij het gebruik van duurzame kaarten willen aanmoedigen, geven we hier een voorbeeld van een sociale onderneming die ook duurzaam is (FSC papier print, plantaardige inkt gebruikt), namelijk FairMail.

FairMail verkoopt kaarten met foto’s gemaakt door kansarme tieners uit ontwikkelingslanden als Peru en India.

Zij krijgen een fototoestel ter beschikking gesteld, gaan op pad en met de verkoop van de kaarten kunnen ze sparen voor hun toekomst.

Van de opbrengst van de kaarten wordt namelijk 50% ter beschikking gesteld voor educatie en huisvesting van de jeugdige fotograaf.  

Deze video geeft een goed beeld hiervan. Meer weten? Zie hier hun veelgestelde vragen.

FairMail biedt ook de optie gepersonaliseerde zakelijke kerstkaarten te bestellen of je kan kiezen uit de collectie, (ook via Greetz online te versturen).

Veel duurzame keuze dus èn vóór een goed doel! En omdat het voor een goed doel is, highlighten we hen deze week zonder een korting.

Wij dachten dat jullie dit wel OK zouden vinden 🙂👍🏻.

 

P.S. Vond je het een leuke post? Deel het dan. 

Naar Klooker? Klik dan HIER.