Geschreven in november 2020
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
Het is weer bijna zover; 5 december. Van oorsprong was dit een dag waarop de rijken de sterfdag van de heilige Sint-Nicolaas vierden door wat te geven aan arme kinderen, eten of schoenen bijvoorbeeld. Tegenwoordig heeft het sinterklaasfeest nog maar weinig te maken met het geven van eten aan armen. In plaats daarvan is het uitgegroeid tot een gezellig familiefeest. Maar we kunnen tegenwoordig ook flink overdrijven, met enorme bergen onnodige cadeaus en overdadig eten. Dat is eigenlijk helemaal niet nodig voor een gezellige avond. We geven je tips voor een net zo gezellige, maar duurzame sinterklaas.
Duurzame cadeaus
Voor veel mensen (en kinderen) is sinterklaas niet hetzelfde zonder alle cadeautjes. Voor een duurzamer sinterklaasfeest hoef je ook echt niet alle cadeautjes de deur uit te doen, maar er iets bewuster mee omgaan is wel belangrijk.
De simpelste manier om je sinterklaas al snel een stuk duurzamer te maken, is door alleen cadeautjes te kopen die de ontvanger echt wil. Vaak kopen we een boel kleine cadeautjes, om maar iets te geven te hebben. Die cadeautjes zijn even leuk bij het uitpakken, maar belanden vervolgens ergens in de kast, waar er nooit meer naar omgekeken wordt. Koop in plaats van een heleboel kleine dingen voor iemand één cadeau wat diegene echt wilt. Als je wat eerder begint met cadeautjes kopen, voorkom je dat je last minute plastic troep koopt.
Tweedehands cadeautjes
In plaats van gloednieuwe cadeautjes geven, kun je ook tweedehands spullen cadeau geven, of zelf cadeautjes maken. Kijk bijvoorbeeld bij een kringloopwinkel of andere tweedehands winkel, op marktplaats, of geef iets van jezelf. Misschien is het leuk om het traditionele sinterklaas dobbelspel een twist te geven door iedereen wat kleine spullen die ze zelf niet gebruiken te laten meenemen. Zo gaat iedereen met iets leuks naar huis, zonder dat er nieuwe spullen zijn gekocht.
Tijdens je zoektocht naar leuke tweedehands speelgoed, kun je ook een kijkje nemen bij de speelgoed ruilmarkten van Recycle Sint. Recycle Sint wil zoveel mogelijk speelgoed een tweede leven geven op de speelgoed ruilmarkt. Zo hebben je eigen kinderen, en de kinderen van een ander, in één klap een leuk sinterklaascadeautje. Op het moment worden de markten ook online georganiseerd.
Zelf cadeaus maken
Als je een uniek cadeau wilt geven, kun je er ook voor kiezen om zelf een leuk cadeautje te maken. Hier geven we al een paar voorbeelden van leuke cadeaus. Zo geef je echt iets persoonlijks. Wees natuurlijk wel bewust van de materialen die je gebruikt. Tover bijvoorbeeld spullen die je al hebt liggen om tot iets nieuws.
Geef een ervaring
Een ander cadeau wat zeker niet vergeten zal worden, is een ervaring. Dit kan heel simpel zijn, knutsel bijvoorbeeld zelf een bonnetje voor een middagje picknicken, en maak op de dag zelf een goed gevulde picknickmand. Je kunt er ook voor kiezen om een bon te maken voor een avondje uit eten, (zodra de restaurants weer open zijn) bijvoorbeeld bij een leuk duurzaam restaurant. Of ga voor een duurzaam dagje uit.
Bekijk voor meer duurzame cadeautips ook ons artikel over duurzaam geven, dat we een tijdje geleden schreven.
Duurzaam inpakken
Een cadeautje geven (en krijgen) is natuurlijk een stuk feestelijker als het als een kunstwerkje is ingepakt. Maar elk jaar rollen inpakpapier inslaan, die vervolgens weer linea recta in de prullenbak belanden is natuurlijk een beetje zonde.
De simpelste manier om duurzamer in te pakken is door simpelweg om je heen te kijken naar materialen die anders in de prullenbak belanden. Zoek een mooie pagina uit in een oud tijdschrift, een krant, of verpakkingen van spullen die je eerder hebt gekocht. Dit ziet er vaak juist geweldig uit!
Heb je nog een stukje stof liggen? Misschien is inpakken met de Furoshiki techniek dan wat voor jou. Furoshiki is een Japanse inpakdoek. Het staat super leuk, en de doek kan je hierna gewoon hergebruiken. Hoe je met de Furoshiki techniek kunt inpakken, lees je hier.
Surprises
Het in elkaar knutselen van een surprise voor sinterklaas kan ontzettend leuk zijn. Je kunt allerlei materialen gebruiken om het zo gek of mooi mogelijk te maken. Hierbij wat tips om dit ook zo duurzaam mogelijk te doen, geïnspireerd op de tips van het zero waste project.
- Kies liever karton dan plastic. Kijk bijvoorbeeld bij de supermarkt voor doosjes en ander overgebleven verpakkingsmateriaal.
- Gebruik restjes stof in plaats van gekleurd papier. Je hebt vast wel een oud shirt, eenling sok of andere restjes stof.
- Maak een eetbare surprise. Bak bijvoorbeeld een taart of cake en snijd hem open om het cadeautje er binnenin te verbergen. Vervolgens kun je de taart weer dichtmaken met (vegan) slagroom of botercrème. Als je er een laagje fondant, icing, marsepein of chocola overheen smeert ziet niemand meer dat de cake open is geweest.
Zorg daarnaast dat al het verpakkingsmateriaal aan het eind van de avond goed gescheiden wordt, of bewaar nog oké inpakpapier gewoon voor de volgende keer.
Duurzaam Eten
Chocola
Chocoladeletters, chocolademunten, chocoladefiguurtjes en ga zo maar door. Sinterklaas en chocola zijn eigenlijk onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Waar je bij een normale reep chocola misschien stilstaat bij de herkomst van de cacao en andere bestanddelen, kan je dat bij sinterklaas chocolade natuurlijk niet vergeten.
Gelukkig hebben de meeste chocoladeletters die op het moment in de supermarkt liggen het UTZ-keurmerk, zelfs de goedkoopste letters hebben dit keurmerk vaak. Helaas controleert dit keurmerk niet alle aspecten en grondstoffen van een chocoladeletter. Zo wordt de cacao in een letter wel gecontroleerd, maar de rietsuiker niet. Als je echt zeker wilt zijn van eerlijke chocolade kun je kiezen voor chocolade die ook fairtrade en biologisch is.
De bekende toppers van de duurzame chocoladeletters zijn natuurlijk de letters van Tony Chocolony. Hoe de letters van Tony’s gemaakt worden, lees je hier. In de meeste onderzoeken naar duurzaamheid is dit ook de supermarkt letter die het hoogste scoort.
In 2014 (al wel een tijdje geleden) deed questionmark een onderzoek naar chocoladeletters met een keurmerk. Hieruit bleek dat bij veel chocoladeletters met een keurmerk het helemaal niet duidelijk was waar de chocolade vandaan kwam, en of dit duurzaam was. Wel goed uit deze test kwamen Tony Chocolony en ook Bonvita. Bonvita maakt vegan chocoladeletters met rijstdrink. Ze zijn duidelijk over de herkomst van hun ingrediënten, en hebben een label voor biologische chocolade. De letters hebben geen fairtrade keurmerk. Volgens Bonvita gaat het geld dat bedrijven betalen voor dit keurmerk vooral naar marketing, in plaats van naar de mensen die het nodig hebben. Daarom hebben ze er voor gekozen om geen fairtrade logo op hun producten te zetten, en in plaats daarvan geld te doneren aan Internationaal Kinderzorg project in de Domenicaanse Republiek, waar hun cacao vandaan komt. Daarnaast geven ze natuurlijk wel volgens de fairtraide principes een eerlijke prijs aan hun boeren. Bonvita is o.a. verkrijgbaar bij Ekoplaza en de Jumbo. Het chocolademerk Maitre Mathis (geen chocoladeletters) wat ook onderdeel van Bonvita is ook verkrijgbaar bij de Albert Heijn.
Een leuke webshop waar ze duurzamere chocolade verkopen is Chocstar. Hier kan je gepersonaliseerde chocolade bestellen, of op laten sturen als cadeau. Een leuk gebaar voor wie er dit jaar misschien niet bij kan zijn op pakjesavond. Nog leuker is dat de chocolade van Chocstar UTZ- gecertificeerd en fairtrade is. Daarnaast werkt Callebaut, de chocolade leverancier van chocostar, samen met de Cocoa Horizons Foundation aan een eerlijke prijs voor cacaoboeren en aan een verantwoorde en duurzame cacaoproductie
Pepernoten en kruidnoten
Naast chocolade, kunnen pepernoten ook echt niet ontbreken op pakjesavond. Of kruidnoten, laten we aan die discussie maar niet beginnen. Wij vinden ze allebei heerlijk. Waar een groot deel van de chocoladeletters een duurzaamheidslabel heeft, is maar een klein deel van de pepernoten gecertificeerd. Wel heeft bijna elke supermarkt een bio variant van de normale kruidnoten en pepernoten.
Normale kruidnoten zijn bijna altijd veganistisch, maar bevatten wel vaak palmolie. Bij palmolie is de kans groot dat de grondstoffen niet op een duurzame manier verbouwd worden, en er bijvoorbeeld regenwoud voor gekapt is. Daarover schreven we hier.
Kruidnoten zonder palmolie zijn bijvoorbeeld van de Jumbo (niet veganistisch). De bakkers pepernoten van de Albert Heijn zijn wel vegan, en bevatten ook geen palmolie. Als je vegan kruidnoten wilt zonder palmolie, kun je die natuurlijk ook zelf maken. Bijvoorbeeld met dit recept.
Zoek je pepernoten zonder verpakking? Want laten we eerlijk wezen, zonder plastic smaakt het natuurlijk nog beter 😉 Zoek dan een bulkwinkel bij jou in de buurt , vraag aan je bakker of je de pepernoten in een eigen zakje mag doen, of als je al klant bent bij Pieter Pot, dan kun je daar ook terecht voor verpakkingsvrije pepernoten (zij hebben helaas wel een wachtlijst voor nieuwe klanten, dus nog even geduld, als je dat nog niet bent).
Een duurzame sinterklaas is dus echt niet zo moeilijk. Door wat extra op te letten, duurzame cadeautjes te kopen, bewust in te pakken en wat van het eerlijke snoepgoed hierboven in te slaan, heb je het zo voor elkaar. Daar wordt het zeker niet minder gezellig van!