Klooker helpt je om stap voor stap niet méér, maar juist duurzamer te consumeren.

Duurzaam op vakantie

Het is voor veel mensen weer tijd om de zomervakantie te plannen. Of om nog te genieten van een wintersportvakantie. Kan dat ook met duurzaamheid in het achterhoofd?

Zeker, 2017 was zelfs het United Nations Internationaal Jaar voor Duurzaam Toerisme voor Ontwikkeling waarmee het belang om in deze sector duurzaamheid te bevorderen erkend wordt.

Een eerste stap: als je wilt weten wat jouw vakantie-impact is op het milieu, doe dan deze test van Milieu Centraal. Zo bereken jij jouw CO2 uitstoot van de vakantie.

Een alternatief is de vakantie voetafdruk. Deze berekent het aantal vierkante meters (een letterlijke voetafdruk) die jouw vakantie nodig heeft en zet het af tegen een 'eerlijke' voetafdruk..

Dan heb je een beeld waar we het over hebben met elkaar 😉.

 

De grootste voetafdruk: het reizen zelf

De helft van de milieubelasting van je vakantie wordt veroorzaakt door hoe je reist naar je bestemming (50%). Vaak heb je het vervoermiddel echter niet voor het kiezen, maar soms wel. 

Dan is het handig om te weten wat je CO2 uitstoot per vervoermiddel is. Dit is onderstaand per kilometer mooi in beeld gebracht door de National Observer in 2016.

Kijk hierboven maar eens wat jouw impact als reiziger is.

Kijk hierboven maar eens wat jouw impact als reiziger is.

Auto's en met name vliegtuigen stoten veruit het meeste uit als je reist.

En de vervuiler betaalt niet voor wat hij vervuilt. Werkelijk alles, van de kerosine, vliegtuigen en de landingsbanen is op de een of andere manier wel gesubsidieert. Ook zit er geen BTW op vliegtickets en wel op treintickets. Check ook dit artikel.

Dus als je het kunt vermijden of als je er zo efficiënt mogelijk gebruik van maakt door met zoveel mogelijk mensen tegelijk te reizen, dat zou mooi zijn. 

Ook zijn er alternatieven, waarvoor je niet hoeft te vliegen. Zoals in deze blog van Natuur en Milieu aangegeven. Ook hebben zij een blog geschreven over de mooiste treinreizen.

Wat je tegelijkertijd ook kunt doen is je CO2 uitstoot compenseren.

GreenSeat heeft een tool om meteen je CO2 uitstoot van je vakantie te compenseren. Probeer het hier uit. Zij besteden jouw bijdrage aan projecten die jouw CO2 compenseren.

Ook trees for allHivos, CO2logic en atmosfair berekenen je CO2 uitstoot en bieden je de optie om dit direct te compenseren.

 

Accommodatie - Waar kan je op letten?

Kies een accommodatie die let op het energie- en waterverbruik, afvalmanagement (afval verminderen en afval scheiden), vervoer (wat is de meest duurzame optie), duurzame inkoop en sociaal beleid. Dat geldt voor zowel zomer als wintersport accomodaties.

Dit kan een kleine private accomodatie zijn van een bevlogen eigenaar, maar ook een accomodatie aangesloten bij een keurmerk. 

In 2011 is het Bewust op Reis label gelanceerd voor duurzame bedrijfsvoering. Het bewust op reis label wordt toegekend aan bedrijven die aan de Green Key, Green Globe en ISO 14001 criteria voldoen. Andere keurmerken zijn EU Ecolabel en ISO 14001.

 

Duurzame reisaanbieders

Daarnaast zijn er ook duurzame reisorganisaties, die je b.v. via het Travelife certificaat kunt vinden. Reisorganisaties met een Travelife certificaat gebruiken hun unieke positie tussen accommodatie en reiziger om consumentenvraag, inkoopbeleid en de ontwikkeling van bestemmingen vanuit een duurzaamheidsperspectief te beïnvloeden. 

Voorbeelden van reisorganisaties met het Travelife certificaat zijn:

Ga naar Travelife om er nog meer te vinden. 

Andere voorbeelden van interessante 'ethical' reisaanbieders zijn

Er zijn ook vele blogs en websites over ecotoerisme, we geven je er hieronder een paar ter inspiratie.

Er zijn er nog meer te vinden, maar deze vonden we heel mooi!

Speciale aandacht geven we hieronder aan BookDifferent. Ze hebben net de Sustainable Travel Award 2018 gewonnen!

 
 

Hun missie is reizen groener en eerlijker te maken om zo toerisme in te zetten voor een betere wereld. Zij zijn een social enterprise en staan voor impact maximalisatie in plaats van winst maximalisatie.

Met 6000 eco gecertificeerde hotels zijn zij de grootste aanbieder van groene en sociale hotels. Zij werken samen met de top 20 van eco-certificerende organisaties wereldwijd. 

Ze delen b.v. ook 10% van hun omzet met partner organisaties, die bestemmingen helpen zodat toerisme op een positieve manier bijdraagt aan een bestemming, de natuur, de mensen en dieren die er wonen.

Een vakantie is om van te genieten. En als dat ook nog op een meer duurzame manier kan, dan geeft dat een dubbel goed gevoel 👍🏻😊.

 

 

P.S. Wat vond jij van deze post? Laat het ons weten, b.v. via onze community!  

Oja, wij worden niet betaald door de bedrijven die we highlighten. Wij worden betaald door onze leden. Daarmee blijven we onafhankelijk! 👍🏻