Klooker helpt je om stap voor stap niet méér, maar juist duurzamer te consumeren.

Meer weten over hoe je je kerst een duurzaam tintje kan geven? Lees dan door. Direct naar de kortingscode voor een duurzame aankleding van je kerst? Klik HIER. Alle vetgedrukte grijze schuine woorden linken door naar andere pagina's.

Gezellige Kerst met duurzame tintjes

Kerst staat weer voor de deur! Een tijd van familie, gezelligheid en lekker genieten. En hoe leuk is het als dit ook nog met een duurzaam tintje kan.

Dit begint al bij de voorbereidingen.

  • Bij het boodschappen doen
  • Bij de aankleding: van het huis en tafel tot jezelf.
  • Als de Kerstman langskomt: welke cadeaus te kopen (voor mensen die vaak alles al hebben).

Wij hebben wat tips en tricks voor je op een rijtje gezet.

Boodschappen

Top kok Pierre Wind adviseert eerst in je keukenkastje te kijken wat voor ingrediënten te nog hebt.

Om de voetafdruk van je kerstmaal te verminderen, kies een keer voor een vegetarisch of veganistisch gerecht. Hier is een voorbeeld van een duurzaam kerstmenu.

Kies groenten en fruit uit het seizoen, deze site helpt je daarbij. Ze hebben ook een Groente-en fruitkalender app voor als je al in de winkel bent.

Melk, kies de eerlijke, duurzame variant.

Voor mensen die niet vegetarisch of veganistisch zijn, zie onder een paar tips waar je dan op kunt letten.

Voor vis, check de viswijzer en kijk in de supermarkt of die vis het ASC (duurzame kweekvis) of het MSC keurmerk (voor duurzame wildvangst) heeft:

Op deze site kan je recepten vinden voor vis die ok is.

Voor kalkoen, koe en kip heb je online adressen waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat, zoals koopeenkalkoen.nl, koopeenkoe.nl, koopeenkip.nl. Supermarkten maken voorzichtig een stapje in die richting: let op de sterren van het beter leven keurmerk.

Dat past toch goed bij de Kerst gedachte…

Naast de keuze voor duurzame producten, is de verpakking van de producten een aandachtspunt (plastic!) en verspilling.

  • Kies producten die zo min mogelijk verpakkingsmateriaal hebben (vermijd dus de per stuk verpakte koekjes of crackers)
  • Neem je eigen boodschappentassen mee (misschien wat meer tassen dan gewoonlijk! Om te voorkomen dat je toch een plastic tas moet kopen)
  • Koop niet teveel

Geen zin om zelf boodschappen te doen, genoeg keuze in de duurzame maaltijdboxen markt, zoals de vegetarische en omnivoor Kerstmenu’s bij Ekomenu, Hofweb, de krat en Willem&Drees voor een veganistische optie. Je hoeft je niet te abonneren om een Kerstbox te kopen.

Voor na de Kerst: gooi eten niet weg, maar vries het in. Of maak 2e of 3e Kerstdag de restjes-dag. Lekker smullen en je hoeft niet opnieuw te koken! Win-win. Veel eten of ingrediënten die overblijven kunnen omgetoverd worden tot nieuwe gerechten, hier zijn wat voorbeelden.

 

De volgende stap: de aankleding

De meeste mensen zullen de kerstversiering al in huis hebben. Of een echte of nep kerstboom beter is voor het milieu hangt van vele factoren af. Hoe ver rijd je om deze te kopen? Beste opties zijn: adopteer of huur een kerstboom! (Maar rijd daar niet te ver voor..)

Ben je op zoek naar versiering: kijk eens bij een tweehandswinkel of op Marktplaats.

Aankleding van de tafel is ook leuk met blaadjes, dennenappels en beukennootjes die je verzamelt tijdens een wandeling in het bos. 

En gebruik vooral geen synthetische glitters. Deze kleine plastic deeltjes zijn te klein om uit het water gefilterd te worden. Waarom plastic een probleem is legt de BBC hier nog eens even uit.

Voor een duurzame kersttafel, misschien onnodig te noemen, maar we doen het toch: vermijd plastic en werpwerp: gebruik stoffen servetten, papieren of RVS rietjes  en kaarsen gemaakt van bijenwas of duurzame sojawas. (de meeste kaarsen bevatten paraffine en dat is een aardolieproduct).

En wil je het ook gezellig maken met geurstokjes, neem dan de goede, want in geurstokjes zitten vaak ook veel verkeerde chemicaliën

Je eigen aankleding:

Om te schitteren tijdens de Kerst, bezoek een 2e hands kledingzaak. Veel tips in deze mailing.

Maar koop vooral iets dat je vaker zal dragen en niet na 1 keer afdankt. En het liefst zonder plastic glitter…

 

Cadeautjes

Of je cadeautjes van de Sint of Kerstman krijgt, deze mailing blijft relevant. En deze post over duurzame parfums ook ;-)

500.jpg

Maarrr, zoals de Britse schrijver George Monbiot zo mooi verwoord:

”Bake them a cake, write them a poem, give them a kiss, tell them a joke, but for god’s sake stop trashing the planet to tell someone you care. All it shows is that you don’t.”

 

Heel Klooker staat vol informatie en shops die je prima kan gebruiken om jouw kerst zo gezellig en duurzaam mogelijk voor te bereiden. Laat je inspireren!

 

Fijne kerstdagen! 

 
 

In de mailing lichten we We love The Planet er nog even kort uit. Omdat wij vinden dat zo'n leuke duurzame startup gehighlight mag worden! En omdat we thuis fan zijn van hun deo's 👍🏻.

Ze kiezen ervoor om bij elk product de meest natuurlijke en verantwoorde manier te gebruiken om hun producten te maken en te verpakken. 

Ze maken o.m. verantwoorde geurstokjes zonder chemicaliën en kaarsen gemaakt van duurzame sojawas (uit de Verenigde staten). Beide gaan 2x langer mee dan de reguliere producten. Dus duurzaam gemaakt en twee maal langer meegaan. 

Gewoon een goed verhaal!

We Love The Planet geeft Klooker leden nu 10% korting met de kortingscode 'klookerkerst' (let op de hoofdletters), met uitzondering van de jaarpakketten. Check ze!

 

P.S. Vond je het een leuke post? Deel het dan. 

Naar Klooker? Klik dan HIER.

 

P.S. Klooker vertrekt onafhankelijke informatie en wordt niet betaald door genoemde bedrijven of organisaties. Klooker advies is gebaseerd op het stimuleren van een duurzame, sociale wereld voor ons allemaal.