Klooker helpt je om stap voor stap niet méér, maar juist duurzamer te consumeren.

Weet jij hoe banken met jouw geld omgaan?

Als we denken aan duurzamer leven, denken we vaak aan hoe we duurzamer kunnen consumeren. Maar met het geld dat je juist nog even niet wilt uitgeven en op je spaarrekening blijft staan, kan je ook bijdragen aan een duurzamere wereld.

Het geld op een spaarrekening leen je eigenlijk aan de bank. Hiervoor ontvang je een vergoeding, namelijk de spaarrente die de bank vergoedt.

Vervolgens doen banken precies hetzelfde: zij gebruiken het spaargeld van consumenten om leningen en hypotheken te verstrekken, of om te beleggen. Voor bv leningen en hypotheken vragen zij een rente die hoger is dan de spaarrente, waardoor het uitlenen van geld voor banken rendement oplevert.

Banken investeren dus in een hele hoop verschillende projecten, van nationale overheidsprojecten tot internationale bedrijven. Die investeringen zijn niet altijd met evenveel respect voor mens, dier en milieu.

Zo zijn meerdere banken betrokken geweest bij financiering van wapenhandel, fossiele brandstof, bio industrie. Zo kwam ING in 2015 uit de bus als grootste investeerder in milieuonvriendelijke energiebronnen, maar liefst 89% van hun investeringen in energiebronnen ging naar olie, kolen en gas.

Ook het steunen van projecten in landen waar mensenrechten worden geschonden is helaas geen uitzondering. Zo schetste het onderzoeksrapport ´The dark site of granite´ de grimmige omstandigheden in bedrijven die natuursteen produceren, zoals kinderarbeid. Onder andere ABN Amro en de Rabobank bleken in verschillende van deze bedrijven te hebben geïnvesteerd.

Er wordt wel steeds meer geadverteerd met duurzame idealen, maar lang niet alle banken zien duurzaamheid als kernwaarde.

rabo-ing-vuile-handen-fb-3.jpg

Misleidende tv-commercials laten soms een bank groener lijken dan die daadwerkelijk is.

Enerzijds duurzame projecten financieren zoals groene stroom, maar ondertussen ook beleggen in kolencentrales klinkt ambivalent.

Het gebrek aan transparantie van banken maakt het moeilijk om op eigen houtje uit te vinden waar jouw spaargeld nou eigenlijk heen gaat.

 

De eerlijke geldwijzer en meer

Daar is een oplossing voor bedacht: de eerlijke geldwijzer. Deze website (Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection) heeft de tien bekendste banken in Nederland onderzocht op een 21 thema’s die met eerlijkheid en duurzaamheid te maken hebben.

De website wordt ieder jaar weer geupdatet met de nieuwste onderzoeksresultaten en probeert banken aan te sporen eerlijker en duurzamer te werk te gaan.

En goed nieuws, het blijkt dat banken steeds transparanter proberen te zijn. Zo kwam de Rabobank in het nieuws doordat zij kritisch te werk gaan met bedrijven die misstanden hebben begaan.

ABN Amro heeft als eerste bank in de wereld gerapporteerd over mensenrechten. Hoewel de bankenwereld nog een lange weg te gaan heeft om echt duurzaam te worden, lijken de eerste stappen te worden gezet.  

Als je je spaargeld wilt beleggen, kan je ook kiezen voor duurzame fondsen. De door de overheid erkende duurzame fondsen staan hier op een rijtje. Het beleggen in deze fondsen biedt een aantal belastingvoordelen, daarover lees je hier meer.

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) is de enige vereniging in Nederland die opkomt voor het belang van duurzame beleggers, op hun website lees je hier meer over.  

Benieuwd welke banken er het beste af komen op dit moment?

 
 

Wie zich oriënteert op duurzaamheid binnen Nederlandse bankenwereld ontdekt al gauw twee categorieën: de duurzame banken en de rest.

ASN bank en Triodos bank steken met kop en schouders boven alle andere banken, omdat ze juist zijn opgericht als duurzame banken. Alhoewel de SNS bank (als moederbedrijf van de ASN bank) ook hoge ogen gooit.

Ze investeren alléén in duurzame bedrijven of initiatieven en blijven uit de buurt van milieuvervuilende en oneerlijke projecten. Ook worden lokale en kleinere ondernemingen gesteund.

Voorbeelden hiervan zijn te vinden in de rapportage waarin ASN Bank meldt dat er in 2017 al 75,5% klimaatneutraal wordt geïnvesteerd, met als doel in 2030 100% klimaatneutraal te investeren. En Triodos bank toont bijvoorbeeld een lijst met alle projecten waarin zij investeren, waarbij je gelijk kan lezen hoe het de bedrijven of initiatieven vergaat.

Zijn er ook verschillen? De rentestanden verschillen (alhoewel minimaal). En de Triodosbank biedt ook hypotheken, iets dat de ASN bank niet doet. De ASN bank biedt weer een credit card, iets dat Triodosbank weer niet doet.

Zowel de ASN als de Triodos bank hebben een Overstapservice die het je super makkelijk maakt de overstap te wagen.

  • Al je betalingen worden 13 maanden lang gratis doorgeleid
  • Incasserende organisaties worden op de hoogte gebracht

Enfin, check ze beiden zelf.

 

P.S. Wat vond jij van deze post? Laat het ons weten, b.v. via onze community!  

Oja, wij worden niet betaald door de bedrijven die we highlighten. Wij worden betaald door onze leden. Daarmee blijven we onafhankelijk! 👍🏻