Klooker helpt je om stap voor stap niet méér, maar juist duurzamer te consumeren.

Meer weten over biologisch eten? Lees dan door in deze bijdrage van onze Sara. Direct naar de korting? Klik HIER. Alle vetgedrukte grijze schuine woorden linken door naar andere pagina's.

Eerlijk voedsel, direct van het land

Tegenwoordig staat kwantiteit voorop in het grootste gedeelte van de voedselproductie. Er moet zoveel mogelijk geproduceerd worden voor zo weinig mogelijk geld.

Dit zorgt ervoor dat er antibiotica, chemische bestrijdingsmiddelen, en meststoffen worden gebruikt. Aan de ene kant wordt er gezegd dat wij hierdoor veel gifstoffen binnenkrijgen, zoals b.v. de onkruidbestrijder glyfosaat.

Over deze stof is veel in de media geweest en het bestrijdingsmiddel werd door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in 2015 „waarschijnlijk kankerverwekkend bij mensen” genoemd. Andere onderzoeksinstituten hebben echter minder eenduidige aanbevelingen, het is dus niet altijd zwart-wit.

Er is volgens de wet een maximale hoeveelheid chemische bestrijdingsmiddelen vastgesteld die nog op groente en fruit mag zitten. Volgens het voedingscentrum is de kans dat zo’n rest een gevaar voor de gezondheid vormt klein. En verwaarloosbaar t.o.v. het gezondheidsverlies door het eten van te weinig groente en fruit. 

Op deze pagina van het voedingscentrum staat veel uitgelegd over de effecten van bestrijdingsmiddelen op de gezondheid van de mens, en hoe het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt gecontroleerd.

E-nummers

E-nummers, ook wel additieven genoemd, zijn toevoegingen aan ons eten die er onder andere voor kunnen zorgen dat een product langer houdbaar is of ‘’mooier’’ van kleur blijft.

E-nummers klinken misschien onnatuurlijk, maar dat zijn ze lang niet altijd. E-nummers kunnen zowel kunstmatig geproduceerd als van natuurlijke bron zijn.

e-nummer.jpeg

De truc is om te weten welk E-nummer natuurlijk is, en welke niet. Hetzelfde voedingscentrum heeft een pagina samengesteld waar uitleg staat over hoe je een etiket moet lezen.

Dit kan je helpen om er zelf achter te komen wat er nou eigenlijk in een product zit. Daarna kun je op deze pagina opzoeken wat het E-nummer die je op het etiket gevonden hebt nou eigenlijk is.

Seizoen producten uit de regio

In Nederland zijn we het gewend dat we het hele jaar door alle soorten groenten en fruit kunnen eten. We moeten echter niet vergeten dat groenten en fruit die van origine niet in Nederland groeien, vanuit het buitenland worden ingevlogen of in verwarmde kassen worden geplant.

Beide opties kosten heel veel energie en zijn vervuilend voor het milieu. Door seizoen producten uit Nederland te kopen, kan je dit energieverbruik tegengaan. Milieu Centraal heeft een groente- en fruitkalender die je daarbij kan helpen.

Goede alternatieven

TuinSalland is een biologisch tuinbouwbedrijf dat zich vestigt aan de rand van Zwolle. Zij bieden een wekelijks groenteabonnement aan voor inwoners van Zwolle, die bestaat uit alleen biologische groente die geen lange afstanden hebben moeten afleggen om bij de consument te komen. Zij maken gebruik van meerdere pick-up-points in de achtertuinen van leden, waarna de consument de groenten zelf met de fiets kan oppikken.

Dit soort initiatieven zitten verspreid over het hele land, onder andere de website van het Friesstreekproduct die links geeft naar eten, drinken en andere producten uit de provincie Friesland.

De Achterhoek Eko is de biologische productenvereniging van de Achterhoek. Op hun website kan je verkoopadressen vinden van biologische (boerderij)winkels uit de regio.

Bewust Biologisch

Bewust Biologisch

Op de website van LekkersDichtbij kan je een map vinden met biologische boeren over het hele land.

En de website van Bewustbiologisch heeft per provincie een kaartje met biologische bedrijven met boerderijwinkels, biologische  tuinders, markten, supermarkten, slagerijen, bakkerijen, gelegenheid voor overnachten, restaurants, cateraars, en webwinkels.

 

 

 

Wij besteden verder aandacht voor een initiatief dat niet uit Nederland komt, maar dat wel biologische streekproducten uit warmere oorden biedt. InCampagna vanuit Sicilië.

Wij kennen nog niet veel van dergelijke initiatieven en met hun moedige duurzame visie vinden wij hen de moeite waard om te belichten. 

 

 
 

InCampagna is een groep boeren en producenten uit de biologische landbouw en verwerkingssector. Ze zijn sterk verbonden met hun grondgebied in het zuid-oostelijk deel van Sicilië.

Ze bewerken dankzij de ligging en klimaat het land het hele jaar door, oogsten de beste producten en verwerken en bewaren ze. Ze handelen daarbij met respect voor mens, dier en het milieu. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

logo incampagna.png

Oude tradities vieren hoogtij en samen wil deze groep dit voor de toekomst voortzetten en zeker stellen. 

Je kunt de boerderijen ook gewoon bezoeken!

Zij hebben hun groente, citrusfruit en avocado's niet op voorraad in een koelcel, maar aan de bomen of in de velden.

Pas nadat er besteld is worden ze geoogst, geselecteerd, verpakt en uiteindelijk verzonden.

Individuele streekproducten als kazen, olijven, noten, honing e.d. worden gewoon in je cubotto (= een soort kratje) bijgelegd en de rest wordt opgevuld met je bestelde groente en fruit. Waar je er dan meteen een flinke voorraad van hebt 😉 - of kunt delen met je vrienden, familie of buren!

Een nadeel is dat het wel in hun cubotto's vervoerd moet worden over een redelijke afstand, maar ja, dat geldt eigenlijk voor al het citrusfruit en dan is Sicilië relatief dichtbij. 

Ze hebben hun eigen Italiaanse producten met hun eigen smaak, niet opgekweekt in energieverslindende kassen, niet opgeslagen in koelcellen en ze slaan de schakels met supermarkten e.d. geheel over. 

Vinden wij moedig en getuigen van een duurzame visie. Wij zijn in ieder geval fan.

InCampagna geeft Klookeraars nu 10% korting tot eind 2017 met de kortingscode 'KLOOKER2017' (let op de hoofdletters). Hoe mooi is dat? Leuk om eens te proberen!

P.S. Vond je het een leuke post? Deel het dan. 

Naar Klooker? Klik dan HIER.