Klooker is jouw onafhankelijke gids om stap voor stap niet méér, maar juist duurzamer te consumeren.

Meer weten over leuke lekkere biertjes en duurzaamheid? Lees dan door. Direct naar de korting? Klik HIER. Alle vetgedrukte grijze schuine woorden linken door naar andere pagina's.

Alles over bier en duurzaamheid

Per jaar drinken we zo’n 72 liter bier per persoon per jaar. En de bierliefhebber heeft in de maand oktober een goede maand: de herfstbok bieren zijn er weer!

Voor ons aanleiding om ons wat meer te verdiepen in de wereld van het bier en te zien hoe daar met duurzaamheid wordt omgegaan.

Zowel bij de grote brouwers, als de kleintjes. Er komen in Nederland namelijk steeds meer brouwerijen bij. Het aantal kleine brouwerijen dat b.v. craftbier maakt is in de afgelopen 2 jaar gegroeid van ongeveer 150 brouwerijen naar meer dan 350 brouwerijen. Daarmee zijn we zelfs België gepasseerd.

De grotere brouwers hebben onderling afspraken gemaakt om in 2020 een aantal ambitieuze klimaatdoelstellingen te halen. En ze vinden zelf dat ze goed op weg zijn, zie onder.

RANKABRAND heeft echter ook onderzoek gedaan in 2016 en die zijn toch nog wel iets minder positief hoe de brouwers zich qua duurzaamheid ontwikkelen.

Alleen Gulpener Bier lijkt het iets beter te doen. En een onbekend Duits bier heeft net een b-score gehaald, dat wil zeggen net goed genoeg.

Het verschil is wel dat de brouwers in hun overzicht de ontwikkeling sinds 2012 laten zien. En RankaBrand alleen de tussentijdse score in 2016.

De RankaBrand 2016 top 10

De RankaBrand 2016 top 10

Enfin, er zijn dus nog wel stappen te zetten.  

Meer weten, check het hier.

 

En er is nog wel meer over bier brouwen en de impact op het milieu te vertellen, check dit achtergrondartikel maar eens.

Zij laten bv ook zien dat de locatie waar bier wordt gebrouwen een enorme impact kan hebben op het milieu.

 

Wij vinden het leuk om een paar ontwikkelingen even extra te benoemen

Zo zijn er er paar ‘circulaire’ bieren. Bieren die gemaakt worden van piepers. Of van oud brood (kijk hier en hier)! Sterker nog, van het overblijfsel uit het brouwproces (bierborstel) kun je ook weer brood maken, hoe circulair is dat, check het hier.

Andere brouwers maken weer gebruik van regenwater voor hun Hemelswater Code Blond. Ze winnen er zelfs prijzen mee. En er komt er nog zo'n een aan, Rainbeer. In de VS maken ze trouwens zelfs bier van rioolwater

Sommige brouwers kijken ook verder dan alleen hun product of proces en maken ook keuzes met betrekking tot hun medewerkers. Brouwerijen zoals bijvoorbeeld de Molen, de Prael, de 7 deugden of de Praght hebben mensen in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Je kunt zelfs investeren in duurzame bieren, zoals bij het Utrechtse Heuvelrug Bier.

gerst-e1431102742276.jpg

Een andere ontwikkeling is de opkomst van biologische bier. Biologisch bier wordt gemaakt van gerst, hop en eventuele andere ingrediënten zoals kruiden of fruit. Maar die moeten dan biologisch geteeld en gecertificeerd zijn.

Alleen het gebruikte water is niet gecertificeerd (biologisch water moet nog worden uitgevonden 😉).

Kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn dus niet toegestaan. Wat overblijft is puur natuur. Natuurzuiver dus. 

En dat neemt een grote vlucht. Zo nam biergigant Inbev in 2016 voor het eerst een biologische brouwer over.

Er zijn ook steeds meer biologische brouwerijen. En deze biertjes worden ook al driftig genuttigd en getest, kijk hier maar eens.

Bij Klooker hebben we met name dit soort biologische bieren en speciale bieren voor jou op een rijtje gezet.

En om het eens te proberen hebben we een leuke kennismakingskorting voor je kunnen regelen. Bij Biologischbier.nl, check het maar snel hieronder! Via hen kun je bij een groot aantal kleine, onafhankelijke, biologische brouwerijen je biertje bestellen.

 

 

 
 

Biologischbier.nl

Frank Rozendaal is de oprichter. Bij BiologischBier.nl vind je een groot assortiment van biologische bieren. Al hun bieren zijn bio gecertificeerd, want ze vinden het belangrijk dat (biologische) brouwers en akkerbouwers de natuur de ruimte geven. Ze halen de bieren uit Nederland, België, maar ook Oostenrijk, Denemarken en Italië!

Klooker-leden krijgen van hen een speciale 10% kennismakingskorting, behalve op de Koopjes en de bierpakketten.

Gebruik daarvoor de code "KlookerZegtProost" bij de checkout.

 

P.S. Vond je het een leuke post? Deel het dan. 

Naar Klooker? Klik dan HIER.