Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
Geschreven in augustus 2020
Dat we in Nederland echte kaas eters zijn, heb je vast wel eens gehoord. We eten jaarlijks 17 kilo kaas per persoon. Kaas wordt ook vaak gebruikt als vervanger als mensen er voor kiezen om geen vlees te eten. Maar kaas is vaak niet perse een duurzame optie. We nemen de effecten van kaas, en wat duurzame alternatieven voor kaas onder de loep.
Klik hier om gelijk door te gaan naar de vegan alternatieven voor kaas.
Impact van kaas
Kaas wordt gemaakt van verse melk, die kort warm wordt gemaakt. Hier worden zuursel (melkzuurbacteriën) en stremsel (spijsverteringsenzymen waarvan de melk gaat klonteren) aan toegevoegd. Zo ontstaat er wrongel. Die wrongel wordt op verschillende manieren bewerkt, en uiteindelijk in een vorm geperst. De kaas wordt in die vorm door een pekel (zout) bad gehaald en moet vervolgens voor minimaal 4 weken rijpen.
Wat kaas niet zo duurzaam maakt is vooral de hoeveelheid melk die nodig is om een stukje kaas te maken. Om 1 kilo kaas te maken, is zo’n 9 à 10 liter melk nodig. Over het algemeen is het eten van vlees minder duurzaam dan een vegetarisch alternatief, maar bij het maken van kaas wordt zoveel melk gebruikt, dat een plakje kipfilet op je boterham, als je naar klimaatimpact kijkt, eigenlijk duurzamer is dan een plakje kaas. En ja, dat is helaas echt zo…
Dit is vooral omdat melk natuurlijk van koeien komt, koeien zijn naar verhouding veel belastender voor het klimaat dan kippen omdat ze meer eten, meer grond nodig hebben én veel meer methaan loslaten. Natuurlijk is het eten van kaas wel weer een stuk duurzamer dan het eten van rundvlees, een koe geeft duizenden liters melk (waar je vervolgens kaas van maakt), terwijl je hem maar één keer kunt slachten. Meer lezen over de impact van melk? Lees onze Topic mailing hierover.
Bij de productie van kaas wordt ook redelijk wat CO2 uitgestoten. Daarnaast moeten harde kazen, zoals Goudse kaas, maanden rijpen. Het kost flink wat energie om de opslagruimtes op de juiste temperatuur te krijgen. Dat heeft allemaal impact op het milieu.
Als je graag kaas wilt eten, maar wel een duurzamere keuze wil maken, dan kun je beter kiezen voor zachte kazen, zoals hüttenkäse en roomkaas of zuivelspread. Zachte kazen zijn minder milieubelastend, omdat ze minder geconcentreerd zijn dan harde kaas. Er wordt minder melk gebruikt om ze te maken, en ze bevatten meer water. Daarnaast scheelt het ook dat ze geen maanden hoeven te rijpen.
Alternatieven voor kaas
Dat het als echte Hollandse kaaskop moeilijk is om kaas te laten staan, is natuurlijk begrijpelijk. Maar er zijn al een heleboel natuurlijke ‘namaak’ kazen op de markt. Al is het natuurlijk niet altijd nodig om kaas 1 op 1 te vervangen. Als je je recept simpelweg iets smaakvoller of romiger wilt maken door middel van kaas kun je dit ook makkelijk doen door andere natuurlijke ingrediënten. Probeer bijvoorbeeld eens om in plaats van kaas zongedroogde tomaatjes, olijven, kappertjes, guacamole, verse kruiden of plantaardige pesto of tapenade toe te voegen aan je salade, pasta, burrito quiche of broodje.
Vegan kaas
Ben je echt op zoek naar de kaassmaak die je zo gewend bent? Dan kun je kijken naar vegan alternatieven.
Edelgist
Edelgistvlokken zijn simpelweg vlokken van gedroogde en bewerkte gist. Ze hebben – in tegenstelling tot bakkersgist geen ‘rijzende’ eigenschappen, maar dat maakt ze niet minder bruikbaar. Edelgistvlokken hebben een hartige, kaasachige smaak. Je kunt ze zowel warm als koud gebruiken, en het is een beetje vergelijkbaar met parmezaanse kaas. Ook mooi meegenomen is dat gistvlokken rijk zijn aan B-vitamines zoals B1, B2, B6 en foliumzuur.
Vegan kaas in de supermarkt
Violife
Violife is een van de populairste vegan kaasmerken die te koop zijn in Nederland. De plakjes hebben als hoofdingrediënt kokosolie, en zijn in de meeste Albert Heijns verkrijgbaar, wel zo makkelijk. Ze hebben een stevige, rubberachtige textuur die je doet denken aan Amerikaanse kaasplakjes en een milde smaak. Ze zijn lekker op brood, maar ook uit het vuistje. Daarnaast maken ze ook een vegan versie van mozzarella, parmezaan, roomkaas en feta!
Wilmersburger
Wilmersburger is te vinden op de kaasafdeling van de meeste Jumbo-supermarkten. Het assortiment bevat zowel geraspte kaas als plakjes kaas, die qua smaak te vergelijken zijn met jonge kaas. Net als bij de plakjes van Violife is het hoofdingrediënt van de vegan kaas van Wilmersburger kokosolie.
Vegan Deli
Vegan Deli heeft een uitgebreid assortiment aan vegan kaassmaken, waaronder mozzarella, gerookte kaas en cheddar. De verschillende smaken zijn online en bij de meeste Ekoplaza-winkels beschikbaar, geraspt of in plakjes. Naast vegan kaas maken ze ook ander vegan broodbeleg.
Charly’s all is fair
Bij Charly’s maken ze verschillende vegan roomkazen, brie, geitenkaas, parmezaam, en zelfs kaasfondue. De kazen bevatten geen e-nummers, of geur-, kleur- of smaakstoffen. Alles is puur natuur en vol goede voedingsstoffen; alle producten zijn namelijk op basis van noten en zaden. Ze werken met Biologische Fairtrade cashew uit Burkina Faso, waar de organisatie van boeren voor onderwijs, gezondheidszorg en kinderopvang zorgt. Carly’s all fair kaas is te krijgen bij een aantal Ekoplaza winkels, en een boel andere verkooppunten.
Vegan kaas online & in Speciale vegan kaaswinkels
Rosie & Riffi
Rosie & Riffi is een vegan kaasatelier in Amsterdam waar verschillende vegan kazen gemaakt worden. De bekendste is wel de cashew camemberti. Een heerlijk romige camembert gemaakt van cashewnoten. De kazen van Rosie & Riffi zijn online te koop, en in een tiental speciaalzaken in Amsterdam.
Willicroft
De winkel van plantbased start-up Willicroft in hartje Amsterdam is volledig gewijd aan vegan kazen. De plantaardige kaas-producten van Willicroft zijn gemaakt van noten. Zo is er bijvoorbeeld vegan kaasfondue en roomkaas. Naast hun eigen producten verkopen ze ook vegan kaas van andere aanbieders, en bijpassende wijnen.
Veggideli
Veggideli is een webshop voor allerlei 100% plantaardige producten. Ze hebben ontzettend veel verschillende vegan kazen. Naast kant en klare vegan kaas kun je bij Vegideli ook een starterskit kopen om zelf verschillende soorten vegan kaas te maken.
Een Vegan kaasplankje bestellen
Mr. & Mrs. Watson
Het restaurant met kaaswinkel. Mr. & Mrs. Watson staat bekend om haar vegan kaasjes. Hun kaas won o.a. de “Best Vegan Cheese” award van PETA. De kazen zijn gemaakt met biologische ingrediënten zoals cashewnoten, amandel en soja. Sinds 2017 worden Watson’s plantaardige kazen in Amsterdam ontwikkeld en gerijpt. In het restaurant heb je naast een vegan kaasplankje en kaasfondue bijvoorbeeld ook een vegan cheeseburger en spaghetti. Ook leuk is, dat er voor elk gerecht dat geserveerd wordt er een boom wordt geplant.
Juice by nature
Juice by nature is een restaurant in Amsterdam waar ze gezonde, verse, maar toch leuke en lekkere gerechten serveren. Op het menu staat een vegan kaasplankje voor twee personen. Je krijgt dan drie verschillende kaassoorten: een cashew cream cheese met allerlei kruiden, een camembert gebaseerd op cashewnoten en een harde truffel’kaas’.
Zelf vegan kaas maken
Als je het leuk vindt om een beetje te experimenteren in de keuken is het natuurlijk ook leuk om zelf een poging te wagen om vegan kaas te maken. Dit kan heel simpel of ontzettend ingewikkeld zijn. Als je bijvoorbeeld zelf kaas wilt fermenteren ben je een stuk langer bezig dan wanneer je de blender erbij pakt voor wat simpelere kaasjes.
In het onderstaande filmpje zie je ter inspiratie drie eenvoudige manieren hoe je zelf vegan kaas maakt.
Er is zijn voldoende mogelijkheden om je gasten de volgende keer te verassen met een volledig vegan kaasplankje. Let er als je regelmatig vegan kaas eet wel op dat de voedingswaarden van vegan kazen heel anders kunnen zijn dan die van normale kaas. Kaasvervangers die gemaakt zijn van noten bevatten bijvoorbeeld vaak wat meer eiwitten dan kaasvervangers gemaakt van kokosolie, die soms helemaal geen eiwitten hebben.
Heb je nog leuke tips, of wil je je mening delen over kazen die je geprobeerd hebt uit deze mailing, deel het met ons of op de FB community.