Geschreven in juli 2020
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
Op een mooie dag is het natuurlijk lekker om in de tuin tussen de planten te zitten. Ook binnen zorgen kamerplanten voor een betere luchtkwaliteit. Maar de planten binnen en in je tuin wil je natuurlijk wel gezond en mooi houden. Helaas kunnen planten bijvoorbeeld lastig worden gevallen door onkruid of ongedierte. Zo kunnen luizen zorgen voor verkleurde of misvormde bladeren en slecht groeiende planten, en kan onkruid voedingsstoffen en zonlicht van de andere planten weghouden.
Het lijkt makkelijk om het eerste beste middeltje te pakken om van dit soort plagen af te komen.‘Vaak staan er op verpakkingen wel kreten als ‘plantaardig’, ‘natuurlijk’ of ‘milieuvriendelijk’ op het etiket. Dit soort vage kreten zeggen weinig bij een bestrijdingsmiddel: gif is gif. Zelfs 100% natuurlijke middelen zijn giftig, anders was het geen bestrijdingsmiddel.
Gelukkig zijn er manieren om van ongewenst bezoek in je tuin en op je planten af te komen. In de natuur hebben dieren en planten ook natuurlijke vijanden, en situaties waarin ze zich niet kunnen ontwikkelen. Soms kunnen we hier gebruik van maken in onze tuin, of bij onze kamerplanten.
Tips tegen ongedierte
Lieveheersbeestjes tegen bladluizen
Van bladluizen worden je planten niet zo blij. De luizen voeden zich met sap uit de bast van planten, waardoor je plant verzwakt. Ook kunnen ze allerlei virussen en ziekten overbrengen van zieke naar gezonde planten. Er zijn een heleboel middeltjes op de markt, die je helpen om van bladluis af te komen. Maar je kunt bladluis ook natuurlijk bestrijden zonder gebruik van gif. Lieveheersbeestjes blijken namelijk echte bladluis killers. Ze eten gemiddeld 100 luizen per dag (120 als larve, 80 als volwassen lieveheersbeestje). Dat zijn 3.000 bladluizen per maand!
Lieveheersbeestjes naar je tuin lokken
De meest natuurlijke manier om aan zoveel mogelijk lieveheersbeestjes in je tuin te komen is door ze naar je tuin te lokken. Lieveheersbeestjes houden van tuinen met wilde planten en veel bloeiende kruiden, bijvoorbeeld de vlierstruik, de linde en de brandnetel. Daarnaast is er ook lokstof voor lieveheersbeestjes te koop.
Als je eenmaal lieveheersbeestjes in je tuin hebt, wil je dat deze hier ook blijven. Een insectenhotel of lieveheersbeestjeskast biedt lieveheersbeestjes een schuilplaats bij slecht weer, en een plek om te overwinteren, waardoor ze gezellig in je tuin blijven.
Lieveheersbeestjes kopen
Er zijn ook lieveheersbeestjes te koop via verschillende websites. Vaak kun je kiezen tussen volwassen lieveheersbeestjes en larven van lieveheersbeestjes. Voor gebruik in kassen zijn volwassen lieveheersbeestjes beter, maar voor in je tuin kun je beter kiezen voor larven. Die kunnen nog niet wegvliegen en willen zich alleen maar helemaal vol eten met bladluizen.
Nematoden
Tegen naaktslakken
Slakken kunnen alle mooie planten in je tuin compleet kaal eten. Om naaktslakken te bestrijden kun je bijvoorbeeld ecologische slakkenkorrels gebruiken, maar ook Nematoden. Nematoden zijn heel kleine aaltjes van 0,1 mm. Ze zijn met het blote oog dus eigenlijk niet te zien. Deze aaltjes dringen naaktslakken binnen en leggen eitjes, waardoor slakken ziek worden en stoppen met eten. Na 1 a 2 weken gaan de nieuwe pasgeboren nematoden alweer op zoek naar nieuwe naaktslakken.
Ongeveer 90% van de naaktslakken zit overdag onder of op de grond. Huisjesslakken zitten vaak boven de grond, daardoor werken nematoden minder goed tegen huisjesslakken.
Nematoden tegen taxuskevers
Taxuskevers zijn zwarte kevers van ongeveer een centimeter lang. Volwassen kevers vreten ‘s nachts golfvormige inkepingen aan de rand van bladeren en bloemen. Daar gaan planten op zich niet dood van. Schadelijker zijn de larven. Taxuskevers leggen in één seizoen honderden eieren in de grond aan de wortels van de planten. Pasgeboren larven voeden zich vervolgens aan de wortels van planten, waardoor de planten verwelken en afsterven.
Nematoden tegen taxuskevers werken eigenlijk hetzelfde als bij naaktslakken. Ze dringen de kevers binnen, en leggen hier eitjes waardoor de kevers ziek worden. Na twee weken komen de eitjes uit, en gaan de nieuwe aaltjes weer op zoek naar nieuwe kevers.
Kruiden en wijn tegen fruitvliegjes
Het kan ontzettend vervelend zijn. Bij een beetje mooi weer zit je hele keuken zo vol met fruitvliegjes. Ook al maak je alles nog zo goed schoon!
Gelukkig hebben fruitvliegjes, net als veel andere insecten, een hekel aan de sterke geur van kruiden. Snijd een sinaasappel half door en stop er kruidnagel in. Deze geur werkt afstotend. Je kunt ook losse kruidnagels, lavendel, dille, salie en knoflook tussen je fruit op de schaal leggen, of een vers basilicum, dille of lavendel plantje neer zetten.
Een iets snellere methode is om een fles met een bodempje wijn of port neer te zetten. Vliegjes kruipen hier in, en worden zo beneveld dat ze niet meer uit de fles kunnen komen en verdrinken.
Tips tegen onkruid
De meeste mensen zijn niet blij met onkruid in hun tuin. Ze nemen het licht, de voeding en de ruimte in van planten die wel gewenst zijn. Hoewel sommige soorten onkruid ook juist heel mooi kunnen zijn, dat is een keuze die je zelf kunt maken. Gelukkig kun je er op een duurzame manier vanaf komen, mocht je dat besluiten.
Kokend water
Het gebruiken van kokend water , dat je overhoudt na het koken, is de meest milieuvriendelijke oplossing. Het is heel simpel. Je giet gewoon het kokende water over het onkruid in je tuin, bijvoorbeeld tussen de tegels. (Je wil natuurlijk dat het alleen over het onkruid en niet over andere planten komt) Als je ook de wortels wil beschadigen, dan moet je het een paar keer herhalen. Dus giet het kookwater van de aardappelen of de pasta af en toe over je terras.
Worteldoek
De makkelijkste manier om onkruid tussen de tegels op je terras tegen te gaan, is met een anti-worteldoek. Deze leg je onder de tegels of bijvoorbeeld je grindpad. Het zorgt er eigenlijk voor dat er geen licht en lucht bij het onkruid kan komen. Zo kan het dus niet kiemen of groeien.
Onkruid wieden
Als het onkruid tussen je andere planten staat, zul je er toch echt aan moeten geloven. Onkruid wieden. Het is natuurlijk even werk, maar dan weet je wel zeker dat je de andere planten in je tuin niet aantast. Het beste moment om onkruid te wieden is vlak na een regenbui. Het is natuurlijk geklieder in de modder, maar het is een stuk makkelijker om onkruid met wortel en al te verwijderen als de grond vochtig is. Zorg altijd dat je de plantjes met wortel en al uit de grond trekt. Anders ben je over een week weer bezig!
De volgende keer dat je onkruid of ongedierte in je tuin tegenkomt, is het dus niet perse nodig om gelijk naar bestrijdingsmiddelen te grijpen. Planten en dieren hebben vaak natuurlijke vijanden, of omstandigheden die ze niet zo fijn vinden. Dat kunnen we ideaal gebruiken om onze tuin op een duurzame manier netjes te houden. Houdt ook in gedachte dat onkruid en veel insecten in je tuin niet perse slecht zijn. Veel onkruid kan ook heel mooi zijn, en veel soorten insecten zijn juist goed om de planten in je tuin te bestuiven.