Geschreven in juni 2020
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
Nu een vliegreis naar het buitenland er hoogstwaarschijnlijk niet meer inzit deze zomer, is het een goed moment om op een andere manier met onze zomervakantie om te gaan. Denk bijvoorbeeld eens aan een vakantie dicht bij huis. Dit hoeft niet met de auto, maar kan bijvoorbeeld ook op de fiets. Of ga op wandelvakantie!
Op fietsvakantie
Zo’n 33.000 mensen maken jaarlijks een fietsvakantie in Nederland. Met alle spullen achterop de fiets, van camping naar camping, of langs airbnb’s, bed and breakfasts of hotels.
Stichting Natuurkampeerterreinen biedt twee fietsroutes aan langs Natuurkampeerterreinen. Natuurkampeerterreinen zijn campings waar duurzaam beheer wordt gevoerd. Denk bijvoorbeeld aan afvalscheiding, het gebruik van biologische schoonmaakmiddelen, waterbesparende douches en toiletten. Op sommige terreinen wordt gebruikgemaakt van zonnecellen of windenergie. Beide routes zijn ongeveer 300 kilometer lang, en kunnen met of zonder kinderen gefietst worden. De grootste afstand tussen twee Natuurkampeerterreinen is 52 km (Achterhoek) of 41 km (Groningen).
De ANWB heeft ook verschillende fietsroutes van meerdere dagen.
Nog op zoek naar een duurzame fiets voor je fietsvakantie? We schreven eerder al een artikel over duurzame fietsen.
Op wandelvakantie
Naast fietsen is Nederland ook super om te gaan wandelen. Dit is lekker duurzaam en ook nog eens goed voor je conditie en gezondheid. Nederland heeft veel gebieden waar je prachtig kunt wandelen, die ook goed te bereiken zijn met de trein of bus. Stel bijvoorbeeld zelf je wandelvakantie samen via NS wandelen. Hier kun je wandeltochten samenstellen van station naar station. Je kunt kiezen voor verschillende afstanden, wandelingen door het bos, de stad, langs het strand of door de duinen. Er zijn zowel wandelingen van één dag, als van meerdere dagen.
Wandelschoenen
Voor een succesvolle wandelvakantie zijn goede schoenen natuurlijk essentieel. Gelukkig zijn er steeds meer merken die op een duurzamere manier berg- en wandelschoenen maken.
Kijk bijvoorbeeld eens naar de BIO collectie van Hanwag. De schoenen uit deze collectie worden stuk voor stuk op ambachtelijke wijze en zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd. Zo zijn het de eerste schoenen met een geheel biologisch afbreekbare zool. Je kunt kiezen voor wandelschoenen van het CO2-neutrale Terracare Zero Leer. Terracare® leer wordt zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd: dankzij een minimaal verbruik van hulpbronnen, transparante herkomst van de grondstoffen en een optimaal recyclingpercentage.
Duurzame tenten
Een makkelijk, en licht tentje is natuurlijk ideaal als je gaat kamperen. Helaas worden goedkope, lichte tentjes vaak als wegwerpproduct behandeld. Eén plastic wegwerptent zorgt voor dezelfde vervuiling als 8.700 rietjes of 250 bekers. Niet zo duurzaam dus, zo’n wegwerptentje. Daarom is het aan te raden om te investeren in een kwalitatief goede tent, die jaren mee gaat. Als je alleen maar voor een keertje gaat kamperen kun je natuurlijk beter een tent lenen of huren.
Het is even een wat grotere investering dan het gemiddelde “wegwerp” tentje van een paar tientjes, maar kijk bij de aanschaf van een tent bijvoorbeeld eens naar de tenten van Vaude. Vaude gebruikt geen PVC’s en PFC’s (fluorkoolstof) en andere schadelijke stoffen in hun tenten. Ze houden zich aan de Blue Design standaard, wat zich richt op een schone productie, efficiënt gebruik van grondstoffen, en goede arbeidsomstandigheden.
Natuurhuisje
Als je op je fiets- of wandelvakantie aan het genieten bent van een mooie omgeving in Nederland, wil je natuurlijk ook op een mooie en duurzame plek overnachten. Bij natuurhuisje.nl kun je accommodaties boeken in de natuur, weg van de massa en niet op een grootschalig vakantiepark. Voor iedere nacht die je bij natuurhuisje.nl boekt, wordt er een boom gepland. Hoe duurzaam een huisje is hangt natuurlijk af van de accommodatie, maar je kunt bij het zoeken naar een huisje bijvoorbeeld filteren op duurzaamheid, en zo zoeken naar huisjes met groene energie, afvalscheiding en eten uit eigen tuin.
Leave no trace
Tijdens een fiets of wandelvakantie bevind je je meestal in de natuur of in ieder geval buiten. Als je aan het genieten bent van de natuur, wil je deze natuurlijk ook graag behouden. Leave no trace, een non-profit organisatie die eigenlijk gericht is op het behouden van Amerikaanse National Parks en natuurgebieden, heeft zeven principes opgezet, die ook in de Nederlandse natuur goed toe te passen zijn.
1. Planning en voorbereiding: een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg dat je de specifieke regels van het gebied kent en hou je daaraan.
2. Reis en kampeer op duurzame grondsoorten: Op de camping krijg je vaak een stuk grond toegewezen, en is dit misschien minder van toepassing. Maar zorg wel dat je altijd op de bestaande paden loopt.
3. Laat geen afval achter: Misschien wel de meest voor de hand liggende tip. Neem al je afval mee. Ook je WC-papier.
4. Laat alles liggen: Laat stenen, planten en andere natuurlijke objecten liggen zoals je ze bent tegengekomen.
5. Kijk uit met kampvuren: In Nederland mag je alleen en kampvuur maken op bepaalde, hiervoor aangewezen plekken.
6. Respecteer de buren: Houdt rekening met de dieren in een gebied. Probeer ze niet te storen, en berg eten en afval altijd op.
7. Denk aan andere bezoekers: wees vriendelijk, gun elkaar de ruimte en maak geen harde geluiden.
Leuk voor mee op vakantie
- Fietstassen van Ortlieb: Fietstassen van Ortlieb zijn waterproof , en worden gemaakt met een zo’n klein mogelijke voetafdruk.
- Fietskleding van wieleroutfits.nl: van fietskleding van gerecycled materiaal tot volledig duurzame wielerkleding waarbij alle gebruikte materialen en ook de verf een duurzaam karakter hebben.
- Zaklamp op zonnenergie: De Luci lampen van het merk Mpowerd zijn duurzame, opblaasbare lampen op zonne-energie. De lampen hebben geen batterij nodig, zijn waterdicht en zijn zowel indoor als outdoor te gebruiken.
- Zonnebrillen van Sea2see: Volledig gemaakt van gerecycled oceaanplastic. Per verkochte bril wordt 1 kilo plastic ingezameld en gerecycled.
Een Groene Wereld!
Een groene wereld is een webshop in allerlei eerlijke natuurlijke & Biologische producten en waar de mens, dier en natuur het eerst komen. In het assortiment zitten bijvoorbeeld verzorgingsproducten, etherische oliën, parfum, wierook, culinaire producten en een heleboel andere handige producten. Zo ook bijvoorbeeld deze sneldrogende handdoek van bamboevezels. Deze duurzame handdoek is een ultralicht, extreem absorberend en ruimtebesparend alternatief voor normale microvezel handdoeken.