Geschreven in januari 2020
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
Dat hoe en wat we eten een impact op het milieu heeft, wist je vast al wel. Eten en drinken zorgt voor 20 tot 30 procent van onze milieubelasting. Om de impact van wat je eet te verkleinen kun je minder vlees eten, minder weg gooien en duurzaam geproduceerde voeding eten. Maar hoe zit het als je uit eten gaat? Het is een stuk moeilijker om te weten wat je op je bord hebt als je het niet zelf hebt gekookt, en je niet zelf de ingrediënten hebt gekocht. En hoe zit het met voedselverspilling in de keuken? In dit artikel bespreken we waar je op kunt letten als je op zoek bent naar een duurzaam restaurant. Ook hebben we enkele duurzame restaurants op een rijtje gezet. Misschien leuk voor Valentijnsdag?
Waar kun je op letten?
Gelukkig zijn er zijn een heleboel duurzame restaurants in Nederland. Wil je checken of het restaurant bij jou om de hoek een duurzame keuze is? En wil je je avondje uit ook echt duurzaam maken? Let dan op de volgende tips.
No waste
Jaarlijks wordt in de keuken rond de 51.000 ton aan voedsel verspild. Dit gebeurt zowel in de keuken als doordat gasten hun bord niet leegeten. Restaurants kunnen voedselverspilling tegen gaan door slim in te kopen en goed op de houdbaarheidsdatum te letten. Ook kunnen ze restproducten gebruiken voor het maken van nieuwe gerechten. Groenten die over zijn doen het bijvoorbeeld prima in een soep of ovenschotel. Wastewatchers werkt samen met restaurants om de voedselverspilling in die restaurants te verminderen.
Zelf kan je ook zorgen dat er minder voedsel verspild wordt. Probeer als je niet zo’n grote eter bent te vragen om een kleinere portie, of vraag of ze de bijgerechten weg laten. Het is natuurlijk helemaal super als een restaurant al verschillende formaten van een gerecht aanbiedt. Heb je toch wat te veel besteld? Vraag dan om een doggybag. Zo wordt er geen eten verspild, en kan je de volgende dag ook nog van je gerecht genieten.
Minder vlees
Dat het eten van vlees een grotere milieu impact heeft dan het eten van plantaardig voedsel heb je vast al eens gehoord. 40% van de klimaatbelasting door voedsel van de gemiddelde Nederlander wordt veroorzaakt door Vlees. Natuurlijk kun je af en toe vlees eten, maar als je thuis geen vlees eet, maakt het je restaurantbezoek natuurlijk niet duurzamer als je dan ineens wel vlees gaat eten. Het is in ieder geval duurzamer om gerechten te kiezen waarbij vlees niet in de hoofdrol staat.
Biologische producten
Bij het kiezen van een restaurant is het ook handig om te letten op het soort producten dat een restaurant gebruikt. Via Puur! Uit eten vind je een lijst met restaurants die met biologische en lokale producten werken. Natuurlijk staan niet alle restaurants in deze lijst, maar meestal wordt het ook wel aangegeven als in een restaurant met biologische producten wordt gewerkt.
Seizoensgebonden en lokale producten
Kies voor restaurants die met lokale en seizoensgebonden producten werken. Als een restaurant het hele jaar door hetzelfde uitgebreide menu heeft, met exotische ingrediënten, dan is de kans dat de ingrediënten lokaal zijn erg klein.
Als een restaurant elk seizoen van menu veranderd, en een kleinere menukaart heeft met seizoensgebonden ingrediënten. Dan is de kans natuurlijk groter dat ingrediënten lokaal zijn. Je kunt natuurlijk ook altijd op de groente en fruit kalender hiernaast kijken. Zo kun je makkelijk zien of de ingrediënten van je gerecht, ook de ingrediënten van het seizoen zijn.
Duurzame restaurants
The Green house (Utrecht)
Erg bijzonder aan The Green House in Utrecht is het gebouw. Het restaurant bevindt zich namelijk in een volledig circulair en duurzaam gebouwd pand met ingebouwde kas. Het gebouw kan compleet gedemonteerd worden, om ergens anders weer opgebouwd te worden. Bij de bouw werden er zoveel mogelijk hergebruikte materialen gebruikt en er worden zoveel mogelijk producten geleased.
Ook in de keuken staat duurzaamheid centraal. Ze proberen door de jaren heen steeds minder energie te gebruiken. De Green house heeft een publiek toegankelijke kas bij het restaurant. De ingrediënten uit deze Urban Farm worden gebruikt voor de gerechten in het restaurant, en aangevuld met lokale duurzame producten.
Speciaal voor Valentijnsdag (te bestellen op 13 t/m 16 februari) hebben de chefs bij The Green House een viergangenmenu samengesteld voor € 34,50 per persoon. Maak je reservering hier.
*100% PROSECCO – ITALIË | VENETO
VAL D’OCA | BIOLDO | PROSECCO | TREVISO | SPUMANTE EXTRA DRY | ORGANIC
Stevige verfijnde mousse, in smaak droog met rijp witfruit en meloen
Restaurant Karakter (Rotterdam)
Bij restaurant Karakter in Rotterdam serveren ze seizoensgebonden en dagverse gerechten, met vooral biologische producten. Ze hebben geen vaste kaart maar veranderen het menu elke één a twee weken, zodat de chefs kunnen inspelen op het aanbod aan ingrediënten. Eigenaren Nathan en Pety stellen het wisselende menu samen met het oog op, zoals zij dat noemen “culinair bewustzijn’, dit houdt in dat alles zowel ontzettend lekker als duurzaam moet zijn.
Op 14 februari serveren ze bij restaurant Karakter een speciaal zes gangen Valentijns menu. Er is ook een veganistische variant. De kosten van het menu zijn €69,50 inclusief bubbels. Maak je reservering hier.
Daily Local Cooking (Amersfoort)
Daily Local Cooking in Amersfoort, ook wel DLC-restaurant heeft de intentie om in alle aspecten duurzaam te zijn. Als je binnenstapt zie je dat gelijk. Het restaurant is volledig opgebouwd uit gerecyclede materialen. De ingrediënten komen uit de kas en moestuin bij het restaurant, of zijn van boeren uit de omgeving. Daarnaast werken ze bij DLC ook samen met verschillende maatschappelijke organisaties. Cliënten van stichting bikkel hebben geholpen met de bouw van het restaurant en de kas, en cliënten van zorgorganisatie Amerpoort kweken de de groenten in de kas en moestuin. Op deze manier krijgen mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt een kans om mee te draaien in de maatschappij.
Bij DLC hebben ze op Valentijnsdag een menu met verschillende smaakvolle gerechtjes voor twee personen voor €37,50 per persoon. Reserveer het hier.
Circl (Amsterdam)
De Chef van Circl in Amsterdam kookt in het restaurant volgens zijn circulaire principes. Hij gaat de strijd aan tegen voedselverspilling door te experimenteren met duurzame kooktechnieken zoals fermenteren en wekken. Zijn doel is om met zo min mogelijk afval en energieverbruik heerlijke gerechten te serveren. De meeste groenten en fruit die gebruikt worden bij Circl komen van Instock, die restpartijen van supermarkten verwerken. Andere producten zijn zoveel mogelijk lokaal.
Reserveer hier een tafeltje bij Circl.
Bij Albrecht (Eindhoven)
Bij Albrecht is opgericht door gepassioneerde chef-kok Manfred en natuurvoedingsadviseuse Bernadette. Samen hebben ze één droom. “Horeca met een minimale footprint, inspirerend voor een vegetarische en veganistische lifestyle.” In het restaurant kun je kiezen tussen een veganistische 4-, of 5- gangen food experience, waar volgens Manfred en Bernadette iedereen van kan genieten, óók als je eigenlijk een liefhebber bent van een stukje vlees of vis. Alle gerechten zijn veganistisch en gemaakt met dagverse producten, in de keuken wordt geprobeerd te koken zonder verspilling.
Reserveer hier een tafeltje bij Bij Albrecht
Restoranto app (Rotterdam & Amsterdam)
Geen restaurant, maar wel handig als je uit eten gaat is de Restoranto app. Met de Restoranto app wordt voedselverspilling in de horeca tegengegaan door de prijzen van gerechten te veranderen aan de hand van hoe druk het in een restaurant is. Als er maaltijden over zijn die vandaag nog verkocht moeten worden, gaat de prijs omlaag. Dit betekent extra omzet voor het restaurant, een goedkoper avondje uit voor jou, en minder voedselverspilling. Ook doneert Restoranto voor elk gerecht dat via de app gekocht wordt een gerecht aan een kind in Oeganda.
Download Restoranto hier.