Geschreven in november 2019
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
We hebben het recentelijk gehad over zwangerschap en hoe je daar duurzaam doorheen komt. Maar ook als je baby er eenmaal is zijn er genoeg dingen om rekening mee te houden met betrekking op duurzaamheid. Het eerste jaar van je baby gaat erg snel en je zal veel dingen moeten aanschaffen voor de verzorging van je baby. Hoe kan je dit zo duurzaam mogelijk doen door zo min mogelijk verspilling te veroorzaken, maar ook een veilige en gezonde verzorging voor je baby te kunnen garanderen?
Je leert in deze weekly onder andere hoe je geld, grondstoffen en CO2 kan besparen door babyspullen te huren in plaats van te kopen. Hierbij willen we wel zeggen dat met een laag of inconsequent inkomen, huren soms een goedkopere optie lijkt maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Je beweegredenen om te huren kunnen beter met een oog op duurzaamheid en gemak zijn, en zal dus niet ‘het uitstellen van geld uitgeven’ moeten zijn. Ook vertellen we je over de voordelen van wasbare luiers en leer je een bult duurzame en natuurlijke babyproducten kennen!
Deze mailing is niet alleen leuk voor alle aanstaande en nieuwe ouders, maar ook voor iedereen die op zoek is naar een cadeau voor vrienden en familieleden die binnenkort een baby verwachten.
Kleertjes
Je baby wordt in het eerste jaar gemiddeld 25 centimeter langer dan zij/hij was bij haar/zijn geboorte. Baby’s beginnen vaak rond kledingmaat 50 en groeien tot wel maat 80 in het eerste jaar! Je zal dus meemaken dat je baby niet lang gebruik maakt van dezelfde kleertjes. Elke keer nieuwe kleertjes kopen en de oude weg doen is natuurlijk niet goed voor het milieu. Hoe kan je daar nou duurzaam mee om gaan? We geven een paar tips!
Wat heb je nodig?
Omdat je de kleding van je baby maar kort kan gebruiken is het natuurlijk beter niet meer in te kopen dan de baby ook daadwerkelijk nodig zal hebben. Hoeveel kleding heeft je baby minstens nodig? Volgens de websites FammeBaby en 24Baby hebben pasgeboren baby’s het volgende nodig:
- 6 rompertjes
- 5 broekjes
- 5 stuks bovenkleding
- 4 paar sokjes
- 1 jasje of vestje
- 2 mutsjes
Dit is natuurlijk maar een richtlijn en sommige baby’s zullen net wat meer of net wat minder nodig hebben.
Duurzaam kleertjes kopen
Toch is dit nog best een groot aantal om elke keer dat je baby weer een maat groeit opnieuw aan te schaffen. Daarom zijn er ook mogelijkheden om kleding tweedehands te kopen of te ruilen! Wij delen een paar van onze favoriete initiatieven met je…
- Krijg de kleertjes: Dit is een non-profit organisatie die ouders bij elkaar brengt om zo hun oude baby- en kinderkleertjes te kunnen ruilen. Zij bieden hun oude kleertjes aan en kunnen daarvoor in ruil kleertjes van een ander aannemen.
- Hulaaloop: Hier kan je ook terecht voor nieuwe of zo goed als nieuwe kleertjes die meegroeien met jouw baby. Elke keer als je een nieuwe kledingmaat nodig hebt kan je de oude kleertjes in sturen en krijg je een nieuwe set. Alle kleertjes aangeboden bij Hulaaloop zijn van duurzame merken die gebruik maken van onder andere biologisch katoen voor de productie van hun kleding. Je hebt dus de optie om duurzaam geproduceerde kleding her te gebruiken en je hoeft geen oude babykleertjes te bewaren achter in je kast!
- GooKinderwagen: Dit merk koopt tweedehands kinderkleding in van topmerken om die dan vervolgens schoon te maken, op te knappen en weer door te verkopen. Ze doen dit om de extra grondstoffen voor de productie van nieuwe kleding en de energie die nodig is voor de verwerking van de oude kleding als ”afval” te besparen. Je kan een verassingssetje kopen in een bepaalde stijl waar je onder andere kan kiezen uit ‘netjes’, ‘kleurrijk’ en ‘stoer’!
Op ons platform onder de categorie Kleding Kinderen en Huis, Tuin en Kinderen kan je nog meer duurzame merken en initiatieven vinden!
Luiers
Niks dat je na 1 keer gebruik weg moet gooien valt onder het begrip duurzaamheid, luiers dus helaas ook niet. Gelukkig is er tegenwoordig een heel groot assortiment aan wasbare luiers beschikbaar! Wasbare luiers zijn vrij van chemicaliën zoals parfum en bleekmiddelen en het handige er aan is dat je ze altijd in huis hebt. Volgens BambooBaby bespaar je wel 22 kg aan afval per maand als je overstapt van wegwerp- naar wasbare luiers! Je bespaart ook een boel geld als je je luiers kan wassen en hergebruiken in plaats van telkens nieuwe moet kopen.
- Zelfs als je de wasbare luiers op 60 graden wast en in de droger doet is volgens MilieuCentraal de uitstoot van broeikasgassen nog steeds 1,5 keer lager dan die van wegwerpluiers. Als je de luiers aan de waslijn laat drogen is het zelfs 2,5 keer lager.
- Gemiddeld kopen ouders 5.300 wegwerpluiers voordat een kindje zindelijk is, de kosten hiervan komen in totaal uit op ongeveer 1310 euro. De kosten van wasbare luiers zijn in de eerste instantie een investering maar gemiddeld zijn ouders er 830 euro voor kwijt voordat hun kind zindelijk is.
Wasbare luiers
Er zijn veel verschillende soorten wasbare luiers: all-in-one, snap-in-one, voorgevormde luiers, zwemluiers, oefenbroekjes… Eerlijk gezegd zijn wij nog niet echt bekend met dit wereldje, jij ook niet? Gelukkig kunnen beginners terecht bij BambooBaby voor een leasepakket met de complete collectie. Zo probeer je het uit en kan je kiezen welke luiers je het fijnste vindt en meer van zou willen. De rest stuur je gemakkelijk terug. De wasbare luiers zijn ook nog eens beschikbaar in verstelbare maten die je de gehele luierperiode kan gebruiken!
Huidverzorging
Voor de verzorging van je baby’s billetjes wil je natuurlijk ook een duurzame optie kunnen kiezen. Bij Skalaris Health kan je terecht voor natuurlijke en biologische producten voor de huidverzorging van je baby. Goed nieuws! Skalaris Health heeft nog een lopende Klookerkorting!
Slapen
Tijdens het slapen heeft een baby niet veel nodig, juist in tegenstelling; onnodige dingen in het wiegje of bedje kunnen er allemaal voor zorgen dat de baby ademhalingsproblemen krijgt. Daarom wordt er geen gebruik gemaakt van losse dekens of knuffels.
Babyslaapzak
Wat gebruik je dan om je baby warm te houden? Een babyslaapzak! We konden niet enorm veel duurzame opties vinden in dit aspect, maar we hebben wel een merk gevonden die babyslaapzakken verkoopt gemaakt van tencel. Tencel is een duurzame stof die zeer goed klimaat- en temperatuur reguleert. Ook neemt het vocht heel snel op en geeft het weer snel af in de lucht. Zo blijft het fijn en droog. Lees meer over de duurzaamheid van tencel in onze duurzame stoffen mailing. Bij de webshop van Nicolientje kan je deze tencel babyslaapzakken kopen.
Wiegje of bedje
Bij Cribster kan je terecht voor het huren van een wieg. Dit is duurzamer omdat je er dan niet zelf een hoeft te kopen en dus grondstoffen voor productie bespaard. Wanneer jij er klaar mee bent gaan de spullen naar Stichting Babyspullen, die baby-startpakketten samenstelt voor families die het financieel moeilijk hebben. Jij bespaart dus de productie van een nieuwe wieg en doneert achteraf een wieg aan een familie die het zelf niet kan betalen!
Eten
Wat zijn duurzame benodigdheden voor het voeren van jouw baby in haar/zijn eerste jaar?
Slabbetjes en servies
Tijdens het eten is het handig om een baby een slabbetje om te doen. In onze recentelijke mailing over zwangerschap hebben we het gehad over het merk Timboo. Dit merk maakt onder andere super zachte slabbetjes van bamboetextiel!
Ook servies is een belangrijk onderdeel van het eten. Bij de webshop Gewoon Groener hebben ze ‘vakjesborden’ met kommetjes gemaakt van bamboe of van duurzame siliconen, om het eten van je baby in te doen. Ook hebben ze lepeltjes voor de eerste hapjes van je baby gemaakt van bamboe en duurzame siliconen.
Badderen
Gelukkig hoeft je baby de eerste paar maanden maar 1 of 2 keer in de week in bad, dat scheelt sowieso al lekker water! Maar het kopen van een speciaal babybadje die je maar voor beperkte tijd gebruikt is eigenlijk een beetje zonde. Wat zijn de alternatieven?
Babybadjes
Bij BabyLoop kan je onder andere babybadjes leasen. Dat betekent dat je er eentje huurt voor een maandelijkse vaste prijs en wanneer je er klaar mee bent dan kan je hem retour sturen. Het is maandelijks opzegbaar, dus je zit nergens aan vast. Je kan een nieuw badje leasen, of een tweedehands badje die refurbished is. Dit betekent dat het badje na gebruik door een ander persoon weer is teruggestuurd en door het bedrijf gecheckt en schoongemaakt wordt. Als hij nog in goede staat is, kan je hem opnieuw leasen. Dit scheelt de grondstoffen die nodig zijn voor de productie van een nieuw badje!
Handdoeken en badcapes
Na het badje moet de baby natuurlijk ook weer droog worden en ondertussen lekker warm blijven. Daarvoor zijn handdoeken nodig en badcapes ideaal. In onze mailing over duurzame zwangerschap, en ook eerder in deze mailing, hebben we het al gehad over het merk Timboo. Ze maken niet alleen slabbetjes, maar ook badcapes van het super comfortabele en zachte bamboetexiel!
Zeep
Baby’s ruiken van zichzelf al heel lekker. Een beetje natuurlijke zeep in het badje is meer dan genoeg voor je baby om lekker schoon te blijven. Bij de webshop van Zepig hebben ze natuurlijke baby zeep met melk en honing die lekker zacht en hydraterend is voor de huid van jou baby. Voor leden hebben we ook nog een Klookerkorting bij Zepig!
Spelen
In het eerste jaar zal een baby nog niet echt onafhankelijk met speelgoed spelen, het zal meer het ontdekken zijn van verschillende vormen, kleuren, texturen, enzovoort. Daarom laten we echt speelgoed hier nog even weg. In onze mailing over kids kan je wel duurzame speelgoedmerken vinden!
Toch is spelen wel belangrijk, ook voor baby’s onder 1 jaar oud. Spelen stimuleert de ontwikkeling van de baby op een leuke manier. Wat gebruiken jonge baby’s om mee te spelen en hoe kan jij dat duurzaam aanbieden?
Duurzame speeltjes
Voor de ontwikkeling van de zintuigen is het leuk voor een baby om een mobiel te hebben. Deze kan je gemakkelijk zelf maken! Denk bijvoorbeeld aan het hangen van schelpjes, gedroogde blaadjes, bloemen en andere dingen die je in de natuur vindt aan een mobiel. Zo kan een baby ontdekken door er naar te kijken. Hou het wel uit het handbereik van de baby, voor de veiligheid. Voor inspiratie om duurzaam zelf dingen te kunnen knutselen, zie onze mailing over natuurlijk knutselen!
Ook andere speeltjes kunnen de zintuigen goed helpen ontwikkelen, denk bijvoorbeeld aan een rammelaar of een bijtring. Bij de webshop van Het Hippe Schaap en die van Reiger en de Raaf bieden ze natuurlijk en duurzaam ‘bijt’-speelgoed.
Met baby op stap
Op een gegeven moment moet het: je moet je huis verlaten samen met je baby. Wat heb je dan allemaal nodig en waar kan je al die spullen duurzaam krijgen? Als laatste onderwerp vertellen we je waar een aantal duurzame benodigdheden kan vinden voor een dagje op stap met je baby.
Kinderwagen
Een kinderwagen is handig omdat je er niet alleen je baby in kan leggen, maar ook al je andere baby benodigdheden in kwijt kan. In onze recentelijke mailing over duurzame zwangerschap hebben we al een goede tip genoemd voor een duurzame kinderwagen: Greentom. Ook wel de groenste kinderwagen te wereld genoemd!
Ook GooKinderwagen is een tof initiatief dat tweedehands kinderwagens inkoopt en refurbished, dat betekend dat ze schoongemaakt en opgeknapt worden, en opnieuw verkoopt voor een betere prijs. Je investeerd bij GooKinderwagen altijd in een kinderwagen van goede kwaliteit zoals de merken Bugaboo en Joolz, maar dan met minder belasting voor het milieu en jou portemonnee.
Draagdoeken en -zakken
Als je jouw baby liever dicht bij je draagt, kan je in plaats van een kinderwagen ook kiezen voor een draagdoek of -zak. Ook hier hebben we in de mailing over duurzame zwangerschap al een goede tip voor gegeven: Bamenboe draagdoeken. Gemaakt van bamboe textiel, deze draagdoeken zijn super zacht en comfortabel voor jou en je baby.
Luiertassen
Extra luiers zijn essentieel als je op stap bent met je baby. Je hebt een luiertas nodig om je extra luiers en andere noodzakelijke spullen te vervoeren! Volgens menige checklisten voor de inhoud van je luiertas moet je er een hele waslijst in kwijt kunnen. Gelukkig kan dat met de luiertassen aangeboden door Used2b! De tassen zijn gemaakt van oude cementzakken en worden duurzaam geproduceerd in kleinschalige fair trade ateliers in India en Banglasdesh. Bij de luiertassen van Used2b komt ook standaard een verschoningmatje, ook gemaakt van upcycled cementzakken. De luiertassen van Used2b zijn voorzien van wel 5 binnen- en 4 buitenvakken en een schouderband gemaakt van upcyclede autogordels!
We hopen dat deze mailing aanstaande en nieuwe ouders heeft geholpen en geïnspireerd om duurzame alternatieven te vinden voor alle benodigdheden in het eerste jaar van je baby. Veel van de oplossingen om spullen te huren in plaats van de kopen besparen niet alleen CO2 en grondstoffen voor de productie maar ook geld voor jou over de lange termijn omdat je niet telkens de spullen (op)nieuw hoeft te kopen. Veel succes en plezier aan alle aanstaande en nieuwe ouders die het op de duurzame manier aan proberen!
Even geen overzicht meer welke kortingen we allemaal voor je in petto hebben? Check het hier!