Dit artikel is geschreven in september 2019.
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
Je huis verbouwen kan natuurlijk op allerlei manieren; een grote verbouwing zoals een aanbouw met nieuwe keuken, maar ook een kleine verbouwing zoals het verven van de muren en nieuwe deurtjes op de (oude) keuken. Verbouwen kan op een duurzame en niet duurzame manier. Duurzaam verbouwen kan daarbij op verschillende manieren worden opgevat.
Bij duurzaam verbouwen gaat het volgens ons erom dat er zo weinig mogelijk energie gebruikt wordt tijdens het produceren van de bouwmaterialen, maar ook in het bouwproces en in het gebruik van je woning. Duurzaam bouwen wordt gekenmerkt door het gebruik van milieuvriendelijke materialen die zorgen voor een goed binnenklimaat. Hoge kwaliteit en waardevaste gebouwen staan hierbij dan ook voorop.
Wat wij verstaan onder duurzame materialen en tips voor een duurzame verbouwing, dat lees je hieronder!
Duurzame materialen
Zoals hierboven gezegd is het gebruik van milieuvriendelijke materialen belangrijk. Maar wat zijn nu duurzame materialen?
Hout
Hout is een natuurproduct. Het grootschalige gebruik van tropisch hardhout is gelukkig niet meer van deze tijd. De ongecontroleerde kap van regenwouden doet ons milieu geen goed. Tegenwoordig worden er verschillende technieken ingezet om snelgroeiend zacht naaldhout geschikt te maken voor de bouw. Plato-hout en modiwood zijn gemodificeerde houtproducten, bewerkt om de duurzaamheid te vergroten. Ook Accoya-hout is verduurzaamd en bewerkt met azijn. Een hele goede vervanger van hardhout, bijvoorbeeld voor kozijnen. Andere houtsoorten, zoals Douglas hout en Western Red Cedar, zijn van zichzelf hardere houtsoorten.
Het gebruik van hout in je constructie is een prettige manier van bouwen. Je bent flexibel in de vorm en hout is op veel verschillende manieren af te werken.
Damp-open bouwen
Als je extra ruimte wilt toevoegen aan je huis, in de vorm van uit- of aanbouw, is een dampopen, ademende constructie in hout een uitstekend alternatief voor de traditionele dampdichte bouw. Damp-open bouwen is een manier van bouwen die gebruik maakt van natuurlijke isolatie materialen met vochtregulerende eigenschappen. Door een damp-open constructie wordt een zogeheten ademend binnenklimaat verkregen met een natuurlijke vocht- en warmte regulering.
Bij de term ademen denkt men weleens dat er sprake is van tocht door de constructie. Dat klopt niet. De werkelijke dampstroom door de constructie is een factor 50-100 kleiner dan benodigd voor een minimale ventilatie hoeveelheid. Bij het damp-open bouwen wordt vocht dat binnenshuis ontstaat afgevoerd door de constructie en afgegeven aan de buitenlucht.
Leem
Naast onbehandeld hout is ook leem een prettig materiaal voor de afwerking van je interieur. Leem heeft een vochtregulerende werking. Heel fijn voor het binnenklimaat. En prachtig voor een natuurlijke uitstraling. Geert de Bock van Leemshop.nl: “Leem is niet alleen mooi, maar het leven in een woning met dit materiaal op de wanden is ook gezond, omdat de luchtvochtigheid in de woning constant blijft waardoor bijvoorbeeld huisstofmijt minder kans heeft. Het neemt vocht, geluid en geurtjes op.”
De grondstoffen van leemstuc komen allemaal uit Europa en er zit niets chemisch in. Geïnteresseerd om te werken met leem? Neem een kijkje op de Leemshop van Geert de Bock. Ook zie je hier dat er op dit moment in de webshop een korting is op de leemverf van Tierrafino en hebben wij hieronder een speciale Klooker korting voor leemstuc!
Isolatiemateriaal
Natuurlijke isolatiematerialen zijn een gezond alternatief voor de reguliere glas- of steenwol. Denk aan houtvezelisolatie, cellulose isolatie (papiervlokken) en vlaswol. De prijzen liggen ongeveer 10% hoger dan die van normale isolatie. Bovendien kan natuurlijk isolatiemateriaal zonder mondkap en handschoenen geplaatst worden, wel zo fijn voor je gezondheid!
Een paar handige adressen voor duurzame bouwmaterialen zijn:
- Eco-logisch. Hier kun je terecht voor heel veel duurzame bouwmaterialen.
- Op warmteplan.nl vind je ook oplossingen om energie te besparen en veel natuurlijke bouwmaterialen.
- Carte Colori. Hier kun je terecht voor verf op natuurlijke basis, zoals kalk- en krijtverf, in de mooiste kleuren die je je maar kunt bedenken.
- Neem een kijkje bij Jan van Ijken voor wel 1 hectare aan oude bouwmaterialen. Van oude tegels, tot wasbakken van natuursteen. Echt van alles kun je hier vinden, dat jij weer een mooi tweede leven kunt geven!
- Opzoek naar een duurzame aannemer? Neem dan eens hier een kijkje. Met de Eco-logisch Vaklui vind je snel en gemakkelijk de beste vakman of vrouw voor jouw klus. De vaklui die je hier vind hebben ervaring met duurzaam bouwen en verbouwen en je kunt ze zoeken door heel Nederland!
Tips voor een duurzame verbouwing
Maak een verbouwingsplan
Bij verbouwen of renoveren is het belangrijk naar het huis te kijken als geheel. Elke verandering heeft effect op een ander aspect van het huis.
Bijvoorbeeld goede isolatie vraagt om goede ventilatie. Bodemisolatie klinkt interessant, maar bij een onjuiste toepassing kan dit zelfs een negatief effect hebben op het energieverbruik. Elke bestaande woning is immers uniek en vergt een andere en creatieve oplossing.
Duurzaam verbouwen hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn, maar is wel vaak maatwerk. Een duurzame renovatiestrategie, voor een aangenaam binnenklimaat, kan je hier erg bij helpen.
Recycle je materialen
Gun gebruikte bouwmaterialen een tweede leven. Door zorgvuldig te slopen kun je veel materialen hergebruiken.
Bouw- en sloopafval bestaat vaak uit verschillende afvalstoffen: hout, kunststof, steen, keramiek (dakpannen, bakstenen), beton, zand, metaal of chemisch afval.
Probeer deze stoffen zoveel mogelijk gescheiden te houden en breng ze naar de milieustraat. Bij grotere hoeveelheden is het vaak handiger om een afvalzak bij een doe-het-zelfzaak te huren of, bij een grote verbouwing, een speciale container in te huren.
Een duurzaam dak
Vraag de architect of aannemer of in het ontwerp van het dak zonnepanelen of de collector van een zonneboiler kunnen worden ingepast. Meer lezen over zonnepanelen? Klik hier voor onze zonnepanelen mailing.
Je kunt kiezen uit een plat en een schuin (hellend) dak. Omdat op een plat dak langer regenwater blijft staan, is zo’n dak onderhoudsgevoeliger dan een schuin dak. Bovendien gaan de materialen die geschikt zijn voor een schuin dak vele malen langer mee dan de materialen voor een plat dak. Voor platte daken zijn EPDM en PVC met ‘hergebruik garantie’ de eerste keus voor het milieu. Een dakoverstek van 75 centimeter beschermt de onderliggende gevel en kozijnen. Dit bespaart onderhoud aan gevel en kozijnen.
Daglicht
Bespreek met je architect of aannemer hoe je met bijvoorbeeld een aanbouw voldoende daglicht krijgt in je woonkamer. Hoe meer natuurlijk licht je van buiten kunt laten komen, hoe minder lampen je hoeft aan te brengen natuurlijk! TIP: Staat de aanbouw op het zuiden, plaats dan grote ramen in de aanbouw. Daarmee profiteer je het meest van de zonne-energie en invallend licht. Ligt de aanbouw op het noorden, dan zijn kleinere ramen meer geschikt, zodat je niet teveel warmte verliest.
Met een lichtkoepel of lichtstraat in het dak heb je de hele dag prettig licht in je aanbouw. Kies voor triple glas en een goed geïsoleerde aansluiting op het dak: dan verlies je niet te veel warmte en voorkom je condensproblemen.
Kies voor ledlampen in je aanbouw. Je hebt ze in vrijwel alle soorten, maten en tinten. Een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan een halogeenlamp. Lees alles over ledlampen.
Ventilatie
Zorg ervoor dat de ramen van de uitbouw ventilatieroosters bevatten. Goede ventilatie is belangrijk voor gezonde lucht in huis.
Overweeg om in de aanbouw ventilatie met warmteterugwinning toe te passen. Hierbij wordt de ‘nieuwe’, frisse lucht voorverwarmd door de ‘oude’ lucht die naar buiten gaat. Dat scheelt energie, maar voelt ook prettiger aan: je hebt hierdoor geen koude luchtstroom in huis door de ventilatie. Zo’n ventilatiesysteem werkt per kamer (‘decentrale ventilatie met warmteterugwinning’). Lees meer op balansventilatie.
Warmtepomp
Het maken van een aanbouw is een goede aanleiding om je huis geschikt te maken voor verwarmen met een warmtepomp. Met vloer- en/of wandverwarming werkt een warmtepomp efficiënt. Je zou kunnen overwegen om de hele vloer van de woonkamer opnieuw te maken, met vloerverwarming. Voordelen: de vloer in de aanbouw en in de woonkamer vormen één geheel, vloerverwarming is comfortabel, en het ontbreken van radiatoren scheelt ruimte en stof. Maar het kost natuurlijk wel meer geld. Lees meer op lage temperatuur verwarming.
Subsidies en lening voor jouw duurzame verbouwing
Er bestaan een aantal subsidies en leningen voor een duurzame verbouwing. Let natuurlijk wel op dat geld lenen altijd geld kost! Zo is er de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) voor warmtepompen, pelletkachels, biomassaketels en zonneboilers.
Voor een warmtepomp geldt een subsidie van 1.000 tot maximaal 2.500 euro. Dit is een subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Ook bestaan er verschillende leningen voor een duurzame verbouwing, zoals de leningen die hieronder vermeldt worden:
- Duurzaamheidslening voor huiseigenaren en particuliere huurders om energiebesparende maatregelen en zonnepanelen te financieren. De aanvraag verloopt via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn).
- Energiebespaarlening voor isolatie en andere energiebesparende maatregelen voor bestaande woningen. Ook deels geldig voor zonnepanelen. Er is een lening voor particulieren en voor leden van de Vereniging van Eigenaren.
- Triodos Hypotheek voor duurzame woningen. Hoe energiezuiniger je woning, hoe minder rente je betaalt over de hypotheek. Mocht er een extra lening nodig zijn, dan biedt de bank 50 procent korting.
- GreenLoans, een dochter van de ABN Amro bank, heeft een lening voor energiebesparende maatregelen en zonnepanelen.
Via websites als energiewijzer.nl en duurzaambouwloket.nl kun je zien of er voor jouw woningen speciale subsidies of leningen zijn voor het verduurzamen van je huis vanuit de gemeente of provincie.