Geschreven in juli 2019.
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
Gefeliciteerd! Met je verjaardag? (das toevallig!) Of met de mooie dag van vandaag? Wat je ook te vieren hebt, vier het! Want feesten, daar zijn we dol op. We zijn alleen niet zo dol op afval, dus daarom helpen we je een handje met duurzaam feestgedruis en weinig afval. Slecht nieuws voor de partytrashers, goed nieuws voor de feestbeesten, want met zó weinig troep kun je elke dag wel feesten!
Servies
Omarm de afwas
‘Afwas, dat klinkt als een verlangen’.
Loesje zei het ooit, en eerlijk is eerlijk, weinig mensen doen graag de afwas. Dat geldt toch wel het meest voor op je eigen feest. Je staat toch liever te kletsen met een cocktail dan te schrobben met een schuurspons. Dat snappen wij ook wel. Maar voor iedereen zonder vaatwasser: spaar het op die afwas, doe hem samen, zet er een karaoke muziekje bij aan en houd een bubbelgevecht met het schuim, maar laat de afwas geen reden zijn voor wegwerpservies! Kijk, duurzame wegwerpbordjes zijn beter dan plastic, maar nog steeds wegwerp, nog steeds single use. Nog steeds ont-zet-tend zonde van de grondstoffen. Kies liever iets dat je vaker gebruikt.
Goede bordentip
Een goed alternatief is een goedkope stapel borden van de kringloop. Het kost maar een paar cent per bord en je kunt er eeuwig taart van eten. Misschien is het zelfs geschikt als feestservies voor je hele vriendengroep! Zo komt de stapel bij het volgende feestje wel weer tevoorschijn. Het bespaart elke festiviteit opnieuw een lading onnodig afval, het ziet er echt gezellig uit met al die verschillende bordjes en jawel, je bent dus lekker bezig!
Versiering
Slingers
Over plastic wegwerpslingers hoeven we niet veel uit te leggen. ‘Plastic’ en ‘wegwerp’ zijn allebei geen favorietjes in ons eco-vocabulaire, dus daar blijven we lekker van weg. Maar wat slinger je dan de lucht in voor je feest? Je DIY deco bijvoorbeeld! Zo kun je eetbare slingers maken van marshmallows of popcorn, of verzamel je een collectie oude lapjes en gordijnen voor zelfgenaaide herbruikbare slingers.
Slingers van stof zijn sowieso een goed idee, omdat je ze vaak kunt gebruiken. Niet zo’n fröbelaar? Geen nood hoor, er worden prachtige stoffen slingers verkocht. Zoals de Par Tea Flag, gemaakt van oude Indiase theezakken of de handgemaakte stoffen slingers van Diana van Verslingerd.
Kaarsjes
Kaarsjes zijn een onmisbare toevoeging aan je sfeerlicht in het donker, maar let op! Niet alle soorten zijn even lumineus in hun duurzaamheid. Veel waxinelichten zijn gemaakt van paraffine en/of stearine. Paraffine is een bijproduct van smeerolie en die smeerolie is weer gemaakt van een fossiele brandstof: aardolie. Bij de verbranding komt fossiele CO2 vrij, wat bijdraagt aan het broeikaseffect.
Stearine is meestal dierlijk vet dat overblijft na het slachten. De CO2 die vrijkomt bij verbranding van stearine is niet fossiel, dus dat scheelt. Maar de meningen over de duurzaamheid van dierlijk stearine verschillen. Een bijproduct uit de vleesindustrie dat anders niet gebruikt zou worden, maar dus wel van dieren afkomstig is.
Ok, en niet-dierlijk stearine dan? Bijvoorbeeld van palmolie? Dat wordt ook daadwerkelijk vaak gebruikt in kaarsjes, maar door de vele ruimte die de palmbomen innemen en de ontbossing van oerwouden voor palmplantages is Palmolie een van de minst duurzame oplossingen voor kaarslicht.
Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes in de kaarsenwereld. Er zijn bijvoorbeeld kaarsen en theelichtjes van bijenwas verkrijgbaar bij je plaatselijke EkoPlaza. Of bijenwaskaarsjes voor je verjaardagstaart van Dipam. WeLoveThePlanet heeft kokosnoot geurkaarsen van sojawas en zo zijn er heel veel alternatieven. Behalve dat deze kaarsen beter zijn voor het milieu, hebben ze nog een ander voordeel: ze branden lekker lang.
Glitters
Ouch… de dag dat we erachter kwamen dat veel glitters micro-plastics zijn… Die dag vergeten we niet gauw. Wist je dit ook niet? Luister goed, die vrolijke kleine glinstertjes zijn meestal van plastic, PET of aluminium en spoelen zó het milieu in met je douchewater. De moeilijk afbreekbare glitters starten een tweede leven als onderdeel van de plastic soep, of in de voeding van zeedieren. Let daarom goed op je glittersoort, en kies voor een goed afbreekbare variant zonder plastic.
Natuurlijke glitters
Natuurlijke glitters dan maar? Nou, ook sommige natuurlijke glitters hebben een onzuiver geweten. Ze zijn dan gemaakt van mica, een natuurlijke stof om glans in cosmetica en eetbare producten te verkrijgen. ‘Natuurlijk’ is in dit geval niet beter, want het winnen van mica gebeurt het meest in India en helaas vaak door kinderen. Gelukkig is er ook synthetische mica zonder ethische bezwaren, die herken je op de verpakking als synthetische mica of synthetische fluorflogopiet. In Nederland is Ingeschminkt.nl een fijne leverancier voor je verantwoorde eco-glitters.
Ballonnen
‘Wat de lucht in gaat, komt ook weer naar beneden,’ zegt actiegroep dieballongaatnietop.nl. Zij strijden al jaren tegen het gebruik van ballonnen. Met name voor zeedieren en vogels zijn de gevolgen van de gekleurde feestballonnen desastreus. Ze worden in vogelmagen gevonden of dieren raken in de linten verstrikt. Voor biologisch afbreekbare ballonnen geldt dat helaas net zo goed als voor de latex variant. Hoewel ze in huiselijke setting gewoon in de prullenbak terechtkomen (toch?) kun je ballonnen misschien beter vervangen door iets anders gezelligs. Wat dacht je van bellenblaas? Of van verse biologische bloemen? Nog steeds lekker kleurig, en dat onschadelijke maakt het extra feestelijk!
Cadeaupapier
Het leven van cadeaupapier gaat niet over rozen: rits, rats, uitgepakt, en hop, de prullenbak in. Wat een kort en zinloos bestaan, dat kan vast anders! En jawel hoor, Lush pakt bijvoorbeeld in met fleurig gekleurde ‘knot-wraps’ die je daarna gewoon opnieuw gebruikt. Als riem, haarband, DIY kussenhoes of… opnieuw als cadeaupapier. De ene Lush-lap is gemaakt van gerecyclede plastic verpakkingen, de ander is vintage. Dat kunnen wij natuurlijk ook. Een fietstochtje naar de kringloop levert vrijwel altijd leuke doekjes op. Herbruikbaar cadeau’papier’ voor héél weinig geld!
Wat laatste tips
- Koop geen wegwerpborden, maar leen van vrienden, of haal een leuke stapel bij de kringloop.
- Verzamel stukjes textiel, als ‘inpak lapjes’ in plaats van papieren cadeaupapier
- Spaar lege jampotjes; ze zijn geschikt als drinkglas, voor dips of als kaarsjeshouder. Ach, waar zijn ze eigenlijk níet goed voor?
Klooker kortingen
IngeSchminkt
Inge verkoopt natuurlijke, kinderarbeid vrije mica en Bio-glitter®. Bio-glitter® is een biologisch afbreekbare glitter gemaakt van plantmateriaal. Duidelijk verschil is dat Bio-glitter meer glittert en in grotere maten (hexagon vorm) verkrijgbaar is, tot 2,4 mm! De Bio-glitter® is na 56 dagen 90% afgebroken als het bijvoorbeeld in douchewater of op de grond belandt. De glitters hebben het OK Biodegradable keurmerk.
Verslingerd
Diana van Verslingerd maakt katoenen slingers in allerlei kleuren en maten! Zelfs naamslingers en anderen slingers op maat. Een slinger die je vaker kan gebruiken, geeft natuurlijk de voorkeur voor een plastic slinger die je na één feestje weer weg kunt gooien, toch?