Geschreven in juli 2019.
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
Van trash naar treasure
We hebben het vaak met je over duurzaamheid, en dat is goed. Maar het kan nog beter dan duurzaam, we gaan nu een stapje verder: het kan ook circulair. Het grote verschil? Afval! Of eigenlijk de interpretatie daarvan. Een circulaire economie streeft naar een systeem waarin producten niet worden weggegooid, maar van waarde zijn voor nieuwe producten. Er zijn geen nieuwe grondstoffen nodig en er ontstaat geen ongebruikt afval. Zo ontstaat een gesloten ecosysteem waarin alle schakels in verband staan met elkaar: de cirkel is rond en afval bestaat niet.
Op is op
Circulaire oplossingen komen uit het besef dat grondstoffen op deze aarde eindig zijn. Die eindigheid maakt dat we anders moeten nadenken over deze grondstoffen en onze producten. Het herhaaldelijk met nieuwe grondstoffen (take) produceren (make) en vervolgens weggooien (waste), ook wel een lineair productieproces, is niet houdbaar. We hebben maar één aardbol met grondstoffen. Op is écht op. We moeten dus zorgen dat we grondstoffen en producten keer op keer opnieuw blijven gebruiken. Waardeloos afval wordt dan waardevol materiaal: van trash naar treasure.
Circulair in Nederland
In Nederland komt circulair ondernemen steeds meer in the picture en zijn er steeds meer start-ups en pioniers die zich onderscheiden in hun circulariteit. Om te zorgen dat niet iedereen op zijn eigen eilandje blijft circuleren, vormt LoopedGoods een webshop voor alle circulaire initiatieven. Ze bevorderen samenwerking en kruisbestuiving, zodat de bedrijven elkaar kunnen helpen in plaats van te concurreren. Een gezamenlijk podium zorgt voor een sterker uitgedragen boodschap en platform. Iedereen streeft immers naar hetzelfde: zo circulair mogelijk ondernemen en dat laten verworden tot de nieuwe status quo. Alleen zó kan de impact groot genoeg zijn om het verschil te maken en iedereen te inspireren met een nieuwe mindset.
5x circulair
Afvalpreventie
Het voorkomen van afval is de allereerste stap in circulariteit. Dat betekent hergebruiken, maar ook slimmer inkopen. Jij hebt vast altijd een stevige, duurzame waterfles bij je, om niet steeds drinkwater in plastic flesjes te hoeven kopen.
Als je er nog geen hebt, is een bidon van biobased materiaal een goed idee. De Tulper bidon, die je op de website van LoopedGoods vindt, is bijvoorbeeld van Nederlandse bodem, helemaal gemaakt van suikerriet en biologisch afbreekbaar. De missie: in 2020 20 miljoen plastic flesjes bespaard hebben. Ze zijn al goed op weg!
11 tips voor afvalpreventie
- Gooi niet zomaar weg, kun je het echt niet meer gebruiken?
- Koop slim; liever 1x een duurzame waterfles dan 1000 plastic wegwerpflesjes
- Scheid je afval zorgvuldig.
- Maak soep van groentenrestjes.
- Vries overgebleven eten in
- Gebruik zoveel mogelijk opnieuw, wees creatief! Glazen potjes zijn bijvoorbeeld prima bewaarbox, waxinehouder, of drinkglas
- Gebruik zo min mogelijk wegwerpplastic, neem zelf een tas mee
- Kijk of je producten kunt delen, zoals een auto of een boormachine
- Ruil of doneer oude kleding
- Koop refurbished apparaten
- Stuk? Repareer liever dan te vervangen
Recycling
Door te recyclen worden producten teruggebracht naar grondstoffen, bijvoorbeeld plastic korrels, die weer gevormd worden tot nieuwe producten. Wij kunnen dat meestal niet zelf doen, dat moeten afvalverwerkingsbedrijven voor ons regelen.
Wel kunnen wij zorgen dat ons afval goed gescheiden binnenkomt. Alleen zo kunnen de grondstoffen hervormd worden tot iets nieuws.
Verpakking
Een mooi voorbeeld van effectief recyclen is Seepje. Zij wonnen een Red Dot award voor de verpakking van hun natuurlijke wasmiddel, helemaal gemaakt van gerecyclede Engelse melkflessen. Na gebruik kan de fles opnieuw gerecycled worden en de kartonnen wikkel bij het oud papier.
Sorteren en samenwerken
Belangrijk bij initiatieven als Seepje is de samenwerking met andere bedrijven. Het komt alleen tot stand door uitvoerige afvalscheiding van een externe partij. Hun afval vormt de grondstof voor nieuwe producten. Hoe beter afval gesorteerd is, hoe meer mogelijkheden voor hergebruik en recycling. Goed scheiden dus! Thuis kun je dat het beste met verschillende prullenbakken doen. Bijvoorbeeld de BinBang, gemaakt van gerecycled materiaal. Door thuis goed afval te scheiden red je in je leven wel 22.000 kilo afval van de verbrandingsoven.
Kwaliteitsverlies
In het ideaalplaatje wordt het recyclen een schakel in de productieketen en blijft de grondstof daar altijd circuleren. Technologisch gezien zijn we daar nog niet helemaal. Plastic verliest bijvoorbeeld elke recycleronde kwaliteit en zal niet eeuwig inzetbaar blijven. Hergebruik is daarom beter dan recyclen.
Upcycling
Van iets ouds iets nieuws maken doe je ook met upcyclen. Bij deze creatieve manier van denken geef je een afgedankt product een ander, nieuw gebruik. Daarmee krijgt het oude product opeens weer nieuwe waarde, maar is nog steeds duidelijk herkenbaar. Ten opzichte van recycling is dat een voordeel, omdat er minder waarde van het materiaal verloren gaat.
NS-upcycle
NS heeft inmiddels talloze recycle en upcycle projecten. Materialen van oude treinen krijgen een nieuw leven ingeblazen. Zo maken ze vogelhuisjes, serveertrays en notebooks van oude treintijdborden en mooie tassen van oude stoelbekleding. Grappig toch, je kunt aan je dienblad zien hoe laat je favoriete trein destijds vertrok.
Circulaire keten
Koffiedik
Is koffiedik afval? Zeker niet! De 14 miljard kopjes koffie die wij Nederlanders drinken, zorgen voor bergen van 300 miljoen kilo koffiedik. Hartstikke bruikbare grondstof voor het bedrijf Coffee Based. Zij maken notebookcovers, lampen, bloempotten en binnenkort ook servies van het koffiedik van bedrijven. Dat zou anders worden weggegooid, nu is het grondstof. En als er te veel koffiedik is? Dan kan Rotterzwam het goed gebruiken voor de kweek van oesterzwammen .
Voedsel als grondstof
Maar er is nog veel meer voedsel dat weggegooid wordt, terwijl het vaak heel geschikt is om te blijven gebruiken. En niet alleen als compost! Wij, als consument, moeten proberen zo slim mogelijk inkopen te doen, maar je houdt eigenlijk altijd wel restjes. Diana van Ewijk ontdekte dat mensen vooral inspiratie nodig hebben om restjes groenten te verwerken. Daarom ontwikkelde ze Soephoofd, een soepstarter waarmee je groentenrestjes tot een áltijd lekkere soep verwerkt. Dat scheelt al gauw 50 kilo aan groenteverspilling per persoon per jaar!
Product als dienst
Eigenaarschap
Wanneer men anders gaat denken over eigenaarschap, gebeuren er interessante dingen. Zodra een bedrijf namelijk eigenaar van zijn product blijft, en de consument alleen voor de dienst betaalt, gaat de producent anders, duurzamer produceren. Wat kan ik vervangen als het kapot is? Hoe blijft dit het langste heel? Die vragen worden relevant voor een bedrijf dat ervan profiteert.
Licht is een dienst
Zo is Philips gaan nadenken over de verkoop van licht in plaats van lampen. De lamp blijft van Philips, waardoor het bedrijf beter nadenkt over reparaties of vervanging van kleine onderdelen, in plaats van de complete lamp weg te gooien. En eigenlijk is het ook logisch; laat het lekker aan de kenner over!
Abonnement op je wasmachine
Zo werkt het ook voor het wasmachine abonnement van Bundles. Zij kiezen bewust voor modellen wasmachines met goed vervangbare onderdelen. Bij een defect repareren ze dat ene onderdeel, en kan de wasmachine weer lekker draaien. Die hoefde echt nog niet bij het vuilnis.
Lease je jeans
Op gebied van spijkerbroeken willen we Mud Jeans wederom niet onvermeld laten. Zij bieden de mogelijkheid om je broek te leasen. Je kunt een spijkerbroek leasen voor een maandelijks bedrag.
Als de jeans versleten zijn, of, als je na 12 maanden toe bent aan een nieuwe, kun je je omruilen naar een nieuw paar. Zij recyclen de oude jeans tot nieuwe broeken.
Door jeans te leasen en de materialen te recyclen of upcyclen, verschuiven we naar een circulaire kledingindustrie.
Een nieuw innovatief concept, dat meer navolging verdient!
Verdieping
Meer weten van creatief omgaan met afval? Zoek verdieping met deze boeken, podcasts en video’s en laat je inspireren!
- Tedx Talk Lisanne Addink – van Trash naar Treasure
- Podcast van De Correspondent met Rik Ruigrok over zijn circulaire mindset
- VPRO Tegenlicht – het einde van bezit
- VPRO Tegenlicht – groene dromen
- Boek Thomas Rau en Sabine Oberhuber – Material Matters
- Boek Gunter Pauli – Blauwe economie