Geschreven in juni 2019.
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
Hi Klookeraar, wil je direct meer lezen over ons offline event? Check dan hier.
DUURZAAM BARBECUEN
Zaterdag en zondag zon! Raad eens wat dat betekent? De parken stromen vol, de tuinstoelen komen uit de schuur en niet te vergeten: alle ‘grillmeisters’ ontwaken uit hun winterslaap. In alle wijken en parken is het straks te ruiken; het barbecue seizoen breekt aan en ieders avondeten krijgt van die leuke donkere streepjes.
“We snappen het allemaal wel, het liefst doen we álles buiten bij mooi weer. Buiten koken dus ook! ”
Je zou het misschien ook kunnen hebben over het feit dat de buren de rook uit hun tuin moeten wapperen en alle extra grondstoffen die het kost om de barbecue heet genoeg te krijgen. Het is nou niet bepaald de meest efficiënte manier van koken, laat staan de meest schone.
Toch barbecuet éen derde van de Nederlanders 6x per jaar of vaker. Hoog tijd om eens te kijken hoe je dat doet met minder rookwalmen en fossiele brandstoffen. Want, niet getreurd, die opties zijn er wel!
DE HOLLANDSCHE BARBECUES
Gelukkig is er de laatste jaren al een kentering in onze barbecuecultuur zichtbaar. Er staat meer salade op tafel en er ligt minder vlees op de roosters. Kwaliteit haalt kwantiteit in, en er wordt beter nagedacht over stookwijzen. De Nederlander verdient een pluim wat dat betreft!
Om te weten hoe je zo duurzaam mogelijk van je barbecue geniet, leggen we je eerst wat uit over de keuzes die je hebt.
Grofweg zijn er drie soorten barbecues: de kolenbarbecue, de gasbarbecue en de elektrische barbecue. We behandelen ze allemaal, maar gaan er vanuit dat minder lezers een luxe buitenkeuken op gas hebben. Vooral de gewone huis, tuin en keuken-barbecue bespreken we.
Inderdaad, die met…
HOUTSKOOL
Houtskool is – duh – gemaakt van hout, een hernieuwbare en natuurlijke grondstof. Dat klinkt goed! De verbranding is schoner dan bij gewoon hout. Klinkt ook goed! Is het ook duurzaam? …Daar valt over te twisten. Voor 1 kilo houtskool is 10 kilo hout nodigen de herkomst van dat hout wordt slecht tot niet gecontroleerd. Oerbossen moeten het vaak ontgelden en bij de productie van het houtskool komen in landen met slechte controle giftige stoffen vrij, zoals koolmonoxide, roet en methaan. Alsof dat nog niet giftig genoeg is, worden er vaak chemicaliën aan het houtskool toegevoegd, om de verbranding te verbeteren. Ai. Niet zo goed dus!
CHECK JE HOUTSKOOL
- Kies altijd voor houtskool met een FSC keurmerk. Zo weet je zeker dat er geen oerbossen gekapt zijn voor je kooltjes.
- Mijd de goedkopere houtskool, vaak in de supermarkt en benzinepomp verkrijgbaar. Het internet staat vol verhalen over groene vlammen van zware metalen, fossiele brandstoffen voor extra brandbaarheid en zwavel bij bruine houtskool. Laat je liever informeren bij een camping/outdoor winkel in je buurt.
- Houtskool gekocht? Ruik aan de zak! Het hoort geurloos te zijn. Is het dat niet, dan hangt er letterlijk en figuurlijk een luchtje aan.
BRIKETTEN
Briketten zijn een goed alternatief voor houtskool. Ze zijn vaak gemaakt van geperst hout, maar je vindt ze ook van andere materialen zoals bamboe of kokosbast. Het duurt iets langer voor ze goed branden, maar branden daarna ook veel langer. Door die lange brandtijd, gebruik je veel minder van de brandstof en zijn briketten een stuk zuiniger dan houtskool. Vooral de kokosbriketten zijn een favoriet milieuvriendelijk alternatief. Ze worden goed heet, branden lang en roken weinig. Vaak worden ze gemaakt van afval van de kokos-industrie in Indonesië. Goed, want het is upcycling, minder goed vanwege de slechte productieregulatiein het land, net als bij houtskool. Probeer dus altijd kritisch na te denken over de herkomst van je aankoop en koop het liefst van Europese komaf. Het is bovendien een goed idee om de briketten op chemische toevoegingen te controleren. Net als bij houtskool wordt er veel gesjoemeld met fossiele brandstoffen als paraffine om de initiële brandbaarheid te verhogen. Dat geeft veel extra roet en is erg slecht voor het klimaat. Goed opletten dus! We helpen je verder in dit artikel met wat goede voorbeelden hoor, geen nood 😉
GAS
De gasbarbecues zijn flink duurder dan de ‘gewone’ barbecue, dus als je weinig grillt is dit misschien niet jouw ding. Gas heeft terplekke wel een groot voordeel: het verbrandt een heel stuk netter dan kolen en briketten. Bij de verbranding is er bijvoorbeeld minder CO2 uitstoot en komt er minder roet en rook in de lucht. Bovendien kun je de gaskraan dichtdraaien als iedereen lekker zit te eten. Voor een nieuwe ronde draai je het gas gewoon weer aan, tijdens het eten verbrandt niets onnodig. Ook nog eens zuinig dus!
Helaas is propaangas, in die blauwe flessen, meestal een fossiele brandstof. Helemaal niet klimaatneutraal. Gelukkig heeft Primagaz sinds april dit jaar ook biopropaan in flessen. Neem je deze blauwe EasyBlue flessen, dan vlamt jouw BBQ op biogas!
ELEKTRISCH
Ook voor de elektrische barbecue geldt: ter plekke brandt het schoner dan de kolen of briketten. Geen rook, geen CO2 uitstoot, luchtvervuiling of giftige gassen. Of de productie van de elektriciteit zonder CO2-uitstoot ging… Dát is weer een ander verhaal en is afhankelijk van je energieleverancier.
Echt zuinig zijn de elektrische barbecues niet. De gemiddelde elektrische barbecue verbruikt in één sessie al gauw net zoveel elektriciteit als vijf wasjes op veertig graden. Maar stel nou dat die elektriciteit van een hele zonnige bron komt?
ZON?
Je kunt natuurlijk zonne-energie gebruiken voor een elektrische barbecue, maar het kan nog een stap verder. Wellicht een tikkeltje futuristisch, maar er zijn voldoende uitvinders die het bewerkstelligen om ín de zonnestralen te barbecuen. Goedkoop zijn die uitvindingen nog niet, beginnend rond de €250. Zo is er bijvoorbeeld de GoSunGrill, een langwerpige oven die heel slim zonnestralen en weerkaatsing gebruikt om het eten op te warmen. Of de SolSource, die hetzelfde principe gebruikt, maar dan in schotelantenne-vorm. Handig, maar duur. En telt dit wel als barbecue?
Voordat er een meeneemvariant in de Nederlandse winkels ligt, zijn we waarschijnlijk nog wel een aantal crowdfundacties verder. Maar voor wie echt niet kan wachten: maak je eigen zonne-oventje van een oude pizzadoos!
9 TIPS VOOR EEN DUURZAME BARBCUE
- Gebruik een kleine barbecue. Voor alle soorten barbecues geldt: hoe groter hij is, hoe meer brandstof hij verbruikt. Benut de warmte dus zo efficiënt mogelijk. Ga je grillen met een groep? Neem dan liever twee kleine barbecues. Zo verspil je weinig warmte en kun je er één gebruiken bij een kleine grillsessie. Je kunt ook een barbecue huren bij je plaatselijke slager voor de echt grote feesten. Die zijn vaak op gas, dus kies dan de juiste gassoort.
- Gebruik een deksel. Zo voorkom je dat je barbecue warmte lekt. Zeker bij meerdere rondes eten blijft je vuurtje lekker warm onder het deksel. Pas wel op met de rook van houtskool.
- Gebruik liever geen wegwerpservies bij je parkbarbecue, maar kies voor een duurzamere optie, bijvoorbeeld van Zuperzozial.
- Vang het lekkende vet op. Wanneer het vet van vlees verbrandt, komen er giftige stoffen vrij. Kies voor een barbecue waarvan de (gas)vlammen zijn afgedekt. Zo valt het vet niet in de vlammen.
- Eet minder vlees.En kijk of het bijvoorbeeld biologisch kan. Koop vooral wat je opeet en niet meer dan dat.
- Eet meer groenten.Mmm, lekker, gegrilde groenten! Maiskolfje erbij…
- Stop op tijd en gooi niet onnodig veel op het vuur. Ruime tijd voor je klaar bent met eten kun je al stoppen met brandstof toevoegen.
- Blus je vuur met zand in plaats van water, daar komt veel rook bij vrij dat de lucht vervuilt.
- De as kan in de prullenbak. Kleine beetjes houtskool as mogen bij de composthoop, niet te veel! Zorg er dan voor dat het goed gemengd is met de rest van de compost. Zo voorkom je dat de as het composteer proces verstoort.
ECHT houtskool en houtbriketten
BARBECUE BRANDSTOF UIT EUROPESE BOSSEN MET EUROPESE REGELS.
‘De mannen’ van ECHT staan voor duurzaamheid. Van productie tot gebruik, over elk stadium is nagedacht. Het hout voor hun houtskool en briketten komt uit Europese bossen, minder dan 200km van de fabriek verwijderd. Het heeft een FSC keurmerk en is daarmee veel duurzamer dan de reguliere houtskoolsoorten. Bovendien is de productie een stuk efficiënter geregeld. Waar normaal 10 kilo hout nodig is voor 1 kilo houtskool, doet ECHT dat met 5 kilo hout. De gassen die bij het verbrandingsproces vrijkomen worden opgevangen en gebruikt voor groene energie van huizen. Goed geregeld!
De ECHT Briketten zijn online te bestellen, maar tegenwoordig ook verkrijgbaar bij veel SHELL tankstations.
- ACTIE: Via de ECHT website kun je hun houtskool en briketten bestellen met 15% korting.
- Check de code op onze kortingspagina.
CasusGrill
WEGWERPBARBECUE VAN KARTON. ECHT WAAR!
Karton? Vuur? Wij moesten ook even twee keer kijken. Maar deze wegwerpbarbecue van CasusGrill is écht van karton en helemaal biologisch afbreekbaar. Dat klinkt een stuk beter dan de aluminiumvariant die wij vaak in het park zien!
Het geheim zit ‘m in het lavasteen, daardoor barbecuet het karton niet mee met de kooltjes. Het barbecuerooster zet je snel in elkaar met een soort satéprikkers van bamboe.
Dat de kooltjes zijn van bamboe. Dat maakt ze vrij duurzaam en ze branden lekker heet. Het betekent ook dat je er gauw doorheen bent. Bamboe groeit namelijk als kool, maar brandt ook rap. Echt eenmalig gebruik dus, maar goed voor een uur grillen in het park.
- De CasusGrill is voor €7,95 verkrijgbaar in verschillende BeverSport filialen. En natuurlijk online.
EcoGrill
BARBECUEN IN ELZENHOUT
De EcoGrill is ook een barbecue die je helemaal op kunt branden, als je wil. Geïnspireerd op een oude Scandinavische gewoonte, brand je de kolen in een uitgeholde boomstam van Elzenhout. Er zitten kleine inkepingen in de binnen- en buitenkant van het hout, waardoor er voldoende luchttoevoer is om het vuur gaande te houden. Tot het helemaal opgebrand is dus!
In de uitgeholde stam zit houtskool, ook van Elzenhout en natuurlijk met FSC-keurmerk. Elzenhout heeft een relatief hoog koolstofgehalte, waardoor het vuur gemakkelijk brandt. 100% natuurlijke vlammen dus, zonder toegevoegde chemicaliën.
Het aansteken van de EcoGrill vergt geen grill diploma, gewoon het aanmaakblokje (geen paraffine!) in het midden aansteken en het vuur doet de rest. In 20 minuten kan er duurzaam gebarbecued worden tot een uur of twee later. Je eten krijgt daarbij net een beetje rooksmaak van het Elzenhout.
Momenteel is de EcoGrill alleen online te krijgen, maar soms verschijnt hij bij de Blokker. Let er wel op dat hij zonder rooster komt! Als je zelf geen rooster hebt liggen, bestel je er het beste eentje bij, of zet de grill in je eigen barbecue.
KLOOKER SCREENING 11 JUNI: THE BIGGEST LITTLE FARM
Met trots presenteren wij jullie: het eerste Klooker offline event!
In samenwerking met Cinemien en The Impact Hub Amsterdam organiseren wij dinsdag 11 juni een prachtige filmvertoning: The Biggest Little Farm.
OVER DE FILM
“The Biggest Little Farm is een inspirerend verhaal over het verwezenlijken van je dromen. Een absolute eye-opener en een ode aan het idealisme, aan de eindeloze complexiteit van de natuur en aan de cyclus van het leven.
Het begon allemaal met een belofte aan hun hond Todd… In 2011 laten filmmaker John Chester en zijn vrouw Molly hun werk en het stadsleven achter zich om hun droom te realiseren. Even buiten Los Angeles probeert het koppel een stuk dor land om te bouwen tot een unieke boerderij met een bloeiend, zelfregulerend ecosysteem. “
WAT KAN IK OP DE AVOND ZELF VERWACHTEN?
We beginnen met een korte introductie vanuit de Impact Hub gefocust op hun ‘Food Chain’ programma, dan volgt de vertoning van de documentaire. En hierna hebben we een korte Q&A met mensen uit het veld, gevolgd door een gezellig drankje samen.
WAAR EN HOE LAAT?
Vanaf 19.30 in het voormalige Tropentheater in Amsterdam! Tickets voor Klooker members zijn voor de helft van de prijs! Slechts €5,- excl transactiekosten.