Geschreven in juni 2019.
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
Genieten van de natuur, terwijl je ook lief bent voor de natuur.
Ga je kamperen deze zomer? Go you! Duurzaam vakantievieren doe je het best door te kamperen, het is zelfs duurzamer dan thuis blijven! Toch is het fijn om ook bij je campingtrip een zo klein mogelijk voetspoor achter te laten. Dat hoeft helemaal niet saai of ingewikkeld te zijn. Wij helpen je wegwijs te worden in de wereld van de groene kampeerder.
Het zit ons in de genen. Jaarlijks zijn wij Hollanders met 3,5 miljoen medekampeerders te vinden op de camping. Fijn om te merken dat in al dat vakantievieren steeds meer aandacht is voor de kampeeromgeving. Campings gaan duurzamer om met afval en energie. De kampeerders doen zo automatisch mee en begrijpen steeds beter dat ze te gast zijn in de natuur.
Back to basic, bamping, non wi-fi campings, farm campings, no-energy campings, wanderlust… allemaal prachtige hippe vakantietermen die dezelfde behoefte uitspreken: even een stapje terug uit het werkleven, even dichter bij de natuur.
WAAROM KAMPEREN?
- Op de camping stoot je minder CO2 uit dan in hotels en vakantiehuisjes.
- Alleen al door er te zijn, kom je dichter bij de natuur.
- Je kunt, als je wil, zelfvoorzienend zijn.
- Even testen of je nog wel zonder wi-fi kunt.
Scroll naar beneden als je meteen alle tips wil lezen!
HOE DUURZAAM IS JOUW CAMPING?
Hoe kies je een camping? Alles kan. Je kunt je volledig onderdompelen in een glamping-experience of wildkamperen op de Veluwe en je avondeten zelf plukken. Hoe duurzaam jouw camping is, kun je vaak zien aan verschillende keurmerken. Een goede pijler is GreenKey. Alle campings aangesloten bij GreenKey doen meer voor het milieu dan de wet van ze verlangt. De mate waarin ze duurzaamheid toepassen bepaalt of het een bronzen, zilveren of gouden keurmerk oplevert.
De stroomvoorziening wordt bijvoorbeeld geregeld met zonnepanelen en is er goed nagedacht over waterbesparing, energiebesparing en het beperken van chemische middelen.
Zowel in Nederland als België en Frankrijk kun je kiezen voor campings op natuurkampeerterreinen. Daar heb je jaarlijks een natuurkampeerkaart voor nodig, waarop je verklaart dat je zorgvuldig met je omgeving om zult gaan. Fijn aan deze campings is dat je altijd midden in de natuur kampeert en dat je relatief veel ruimte hebt op je staplaats. Hier kom je echt voor je rust. Dat betekent overigens niet dat er geen warm water is hoor, en wifi is (meestal) gewoon verkrijgbaar.
HET ZWEMWATER
Chloor is een erg giftige en moeilijk afbreekbare stof en heel slecht voor het milieu. Voor openbare zwembaden is chloor bij wet verplicht, maar op campings zijn die regels net wat soepeler. Gelukkig! Zo zijn er campings met biologische zwembaden. Het water wordt dan gefilterd door de wortels van plantjes die erin groeien. Dat is letterlijk en figuurlijk een stuk groener! Natuurlijk kun je ook campings zoeken met poedelmogelijkheden in echt natuurwater. Niets mis met een riviertje, meertje of de zee!
AFVAL EN RECYCLING
Afval wordt natuurlijk gescheiden op groene campings, het liefst met zo min mogelijk restafval. Daar zijn gewoon regels voor, maar de ene camping gaat net iets verder dan de ander. Zo hergebruiken ze allemaal regenwater en gebruiken alleen schoonmaakmiddelen met milieukenmerk, maar zijn er ook campings met een compleet eigen circulair rioleringssysteem.
ENERGIEVOORZIENING
Is er elektriciteit verkrijgbaar? Zit daar een maximum op per staplaats? En waar komt de energie vandaan? Op duurzame campings zie je zonnepanelen en LED-lampen, maar ook sensoren die brandend licht weer uitdoen. En soms, inderdaad, een maximum wattage per standplaats, of gewoon, alleen elektra bij de receptie.
JE TENT
Op festivals en op de camping, de lichtgewicht tent is een trend. Maar waar wordt die vederlichte tent eigenlijk van gemaakt? Plastic! In alle soorten en maten, met allerlei waterdichte technologieën, of niet, maar het materiaal is vaak gewoon plastic. De levensduur van de plastic tent is betrekkelijk kort, soms zelfs maar één festival. Dat kan toch beter?
Ja hoor. Bijvoorbeeld stevig tentdoek van duurzaam, natuurlijk materiaal. Dit wordt al jaren in Nijverdal verwerkt en gecoat door TenCate Outdoorfabrics. Zij leveren bijvoorbeeld de doeken voor De Waardtenten en ESVO-tenten, die makkelijk jarenlang meegaan op vakantie. Dat durven wij wel duurzaam te noemen! Het katoen wordt in Nederland verwerkt tot tentdoek en het gebruikte water van wassen en verven, wordt gefilterd in hun eigen watertoren. Het wordt dan schoner dan ons drinkwater uit de kraan! Helaas worden er nog weinig tenten gemaakt van bio-katoen, maar een katoenen tent gaat wel zeker een stuk langer mee dan de plastic variant.
Bij Blue LOOP Originals vinden ze dat het beter kan. Zij maken daarom stevige tenten van gerecyclede jeans: de BlueCamp tent. De Waddenvereniging vroeg hen na te denken over duurzame huisvesting voor hun vrijwilligers op de wadden. Het antwoord op de vraag kwam uit hun expertise in gerecyclede denim, samengevoegd met de eeuwenoude TenCate textielkennis. Het resultaat mag er zijn! Stevige, waterdichte tenten, gemaakt van jouw oude spijkerbroeken. Daarnaast is deze tent een goed vertrekpunt om je af te vragen: waar komt mijn tent vandaan?
Vooralsnog zijn de tenten alleen te huur op waddenfestivals als Oerol. De stof is helemaal opgebruikt aan de tenten van de eerste lichting. Maar niet getreurd: er is veel zakelijke interesse in de innovatieve denimstof, dus dikke kans dat die straks gewoon gefabriceerd wordt door TenCate. Dán wordt het pas echt leuk, want dan wordt het een tent voor de consument!
WAT MOETEN WIJ DAN?
Tot die tijd kun je ook een goede tent tweedehands kopen. Er zijn dan wel een paar dingen waar je even op moet letten. Zo meet je slijtage niet met leeftijd, maar met ‘sta weken’. En slijt een tent in 10 jaar minder hard op een grasveld dan in de duinen. Het is de moeite waard om de tips van De Kampeermeneer erop na te slaan bij de aanschaf van je nieuwe oude tent.
Wat we trouwens nog niet konden vinden is een goede tent van duurzaam materiaal die óók te vervoeren is op een treinreis. Misschien een ideetje voor ontwikkelaars? Wel weten we dat er gewerkt wordt aan tenten met zonnepanelen. Over glamping gesproken!
JE SLAAPZAK
Lekker aan elkaar ritsen en dicht tegen elkaar kruipen. Of een potje rupslopen naar de andere kant van het campingveld. Slaapzakken zijn hartstikke gezellig! Toch? De herkomst laat vaak te wensen over. Wist je bijvoorbeeld dat het dons in je ritsbare deken vaak niet zo diervriendelijk verkregen is? Het levend plukken van de ganzen zorgt voor wonden, pijn en stress. Een strenge regelgeving ontbreekt. Ook in Europa.
Het merk Vaude steekt daar een stokje voor en gebruikt alleen dons met een Responsible Down Standard. Dat betekent dat het nooit van een levende gans geplukt is, het volledig traceerbaar is tot de boerderij en dat er geen sprake was van dwangvoeding bij de dieren. Dat klinkt al een stuk beter.
Kies je voor de synthetische variant, dan lig je vaak in polyester of nylon. Lekker lichtgewicht voor onderweg, maar met olie als grondstof en weinig duurzaam materiaal. Om te voorkomen dat kleine deeltjes polyester microplastic in het water terechtkomen bij een wasbeurt kun je wel een Guppyfriend of Cora-Ballgebruiken.
9 GROENE KAMPEERTIPS
- Zoek het dicht bij huis. Hoe verder weg, hoe meer CO2 je uitstoot tijdens je reis. Op Greentickets kun je verschillende vervoerstypes vergelijken op uitstoot. De trein komt vaak als beste uit de bus.
- Huur een fiets voor je uitstapjes. Zo hoef je niet met de auto en zie je gelijk meer van je omgeving.
- Of denk eens aan een fietsvakantie. Op sommige natuurkampeerterreinen krijg je dan ook nog eens trekkerskorting.
- Laat geen rommel achter. Logisch toch? De wasbare afvalzak van Flextrash helpt je een handje.
- Eet uit de buurt en zoek de lokale boer met seizoensgroenten.
- Kook op biopropaan, in plaats van aardgas. Zoek naar de EasyBlue flessen van Primagaz.
- Gebruik geen wegwerpservies. Kijk of je een duurzamer alternatief kunt vinden. Bijvoorbeeld het kampeerservies van Light My Fire, gemaakt van Bioplastic en verkrijgbaar bij buitensportzaken als Bever Sport.
- Wees zuinig met elektriciteit. Heb je echt die waterkoker nodig? En moet je telefoon wel altijd aan?
- Gebruik zonne-energie. Onze favoriet blijft steevast de WakaWaka Solar Power.
WakaWaka Solar Power
Deze gele lamp én zonne-oplader ineen kan echt niet ontbreken in ons lijstje. Gegarandeerd je beste maatje op de camping! Voor als je ‘s avonds een boekje wil lezen of je telefoon weer moet opladen om door al je kekke vakantiekiekjes te scrollen.
Met hun Share The Sun missie zijn de WakaWaka lampen en zonneladers niet alleen voor kampeerders zonder stopcontact, maar geven ze bij elke aankoop een WakaWaka aan bewoners van rurale gebieden zonder elektriciteit.
Yesss, korting voor Klookeraars!
- 15% Korting op de WakaWaka bij Nextwayofliving.
- Check de code op onze kortingspagina.
- Deze is geldig tot 31 juli 2019.
Veel kampeerplezier!
KLOOKER SCREENING 11 JUNI: THE BIGGEST LITTLE FARM
Met trots presenteren wij jullie: het eerste Klooker offline event!
In samenwerking met Cinemien en The Impact Hub Amsterdam organiseren wij dinsdag 11 juni een prachtige filmvertoning: The Biggest Little Farm.
OVER DE FILM
“The Biggest Little Farm is een inspirerend verhaal over het verwezenlijken van je dromen. Een absolute eye-opener en een ode aan het idealisme, aan de eindeloze complexiteit van de natuur en aan de cyclus van het leven.
Het begon allemaal met een belofte aan hun hond Todd… In 2011 laten filmmaker John Chester en zijn vrouw Molly hun werk en het stadsleven achter zich om hun droom te realiseren. Even buiten Los Angeles probeert het koppel een stuk dor land om te bouwen tot een unieke boerderij met een bloeiend, zelfregulerend ecosysteem. “
WAT KAN IK OP DE AVOND ZELF VERWACHTEN?
We beginnen met een korte introductie vanuit de Impact Hub gefocust op hun ‘Food Chain’ programma, dan volgt de vertoning van de documentaire. En hierna hebben we een korte Q&A met mensen uit het veld, gevolgd door een gezellig drankje samen.
WAAR EN HOE LAAT?
Vanaf 19.30 in het voormalige Tropentheater in Amsterdam! Tickets voor Klooker members zijn voor de helft van de prijs! Slechts €5,- excl transactiekosten.