Geschreven in april 2018.
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
DE FARMACEUTISCHE INDUSTRIE
De meningen verschillen over het nut, de werkwijze en de visie van de booming farmaceutische business. Wij praten je in deze mailing bij over de ontwikkelingen wat duurzaamheid betreft. Want ook farmaceutische bedrijven zijn zich aan het oriënteren om milieuvriendelijker te produceren en minder grondstoffen te verbruiken (zie Geneesmiddelendebat).
Veel mensen staan er niet bij stil, maar voor een pijnstiller is een ingewikkeld productieproces nodig dat niet altijd even milieuvriendelijk is. Gemiddeld is er 100 kilo aan grondstoffen nodig om 1 kilo werkzame stof te produceren.
Dat klinkt niet erg efficient. Om hier iets aan te doen, is het project CHEM21 opgezet. Hier komen wetenschappers uit de farmaceutische industrie samen met wetenschappers die zich bezig houden met ‘groene’ chemie.
De website van DCAT ValueChainINSIGHTS heeft uitgezocht hoe ver de farmaceutische bedrijven inmiddels zijn met het verduurzamen van hun productieproces.
Veel van de goedkope medicijnen op de Nederlandse markt worden trouwens in India geproduceerd. Zembla laat in een recente uitzending een verontrustend beeld zien van hoe dat in zijn werk gaat.
Werknemers worden uitgebuit, het milieu wordt zwaar vervuild en daardoor wordt de gezondheid van de bewoners aangetast. En dan te bedenken dat er dagelijks zo’n 60.000 doosjes medicijnen over de toonbank van Nederlandse apotheken gaan, geproduceerd in een van de omstreden Indiase fabrieken.
Nederlandse zorgverzekeraars geven hun reactie, maar CZ is de enige die actie onderneemt en vanaf 2019 alleen nog maar duurzaam geproduceerde medicijnen wil verkopen.
RESTEN VAN MEDICIJNEN IN HET MILIEU
In de 12.000 geneesmiddelen die in Nederland gebruikt worden, zitten in totaal 850 verschillende actieve stoffen. Volgens een onderzoek van de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) worden ongeveer 200 van die stoffen aangetroffen in het milieu.
Na het innemen van medicatie, dus ook paracetamol, verdwijnen de stoffen die je lichaam niet opneemt via het toilet zo het riool in. Een groot deel (65 procent) van die uitgescheiden geneesmiddelen kunnen worden verwijderd. De rest komt in het oppervlaktewater terecht.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het zeer onwaarschijnlijk dat de restanten van medicijnen in ons drinkwater een negatief effect hebben op onze gezondheid. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van een verwaarloosbaar gezondheidsrisico.
Dieren komen er minder goed vanaf. Onderzoekers van het Amsterdamse Waternet schreven in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde (NtvG) dat in studies weefselbeschadiging in vissen waargenomen was. Ze zagen nier-, kieuw- en leverschade bij forellen nadat de vissen drie weken lang waren blootgesteld aan diclofenac, een ontstekingsremmer en pijnstiller. “
Diclofenac haal je slecht uit het watersysteem. Het verwijderen van het vergelijkbare ibuprofen, naproxen (merknaam Aleve) en paracetamol gaat veel beter” staat in NtvG. (Oneworld)
WAT KAN IK DOEN MET OUDE MEDICIJNEN OF MEDICIJNRESTJES?
Medicijnen vallen onder het klein chemisch afval. “Het beste is om medicijnen die je over hebt bij de apotheek in te leveren of naar een inzamelpunt voor klein chemisch afval te brengen. Zij zorgen voor vernietiging. Gooi nooit restjes in het toilet, want die komen meteen in het riool terecht”, zegt Caroline Moermond van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
HOMEOPATHISCHE GENEESMIDDELEN
In Nederland gebruiken we de term ‘homeopathie’ voor plantaardige geneesmiddelen die vallen onder de noemer fytotherapie ofwel kruidengeneeskunde. Als je homeopathie zeer ruim neemt, kun je er bijna alle natuurgeneeskundige medicijnen onder scharen.
Er zijn dan ook homeopathische (natuurlijke) alternatieven verkrijgbaar voor vrijwel alle reguliere (synthetische) geneesmiddelen (Gezondr.nl) Hieronder een paar voorbeelden van homeopathische geneesmiddelen:
- Efamol (stress & nervositeit)
- Santasapina (keelpijn)
- Symphytum (droge en/of schrale huid)
- Tarwekiemolie (futloosheid)
- Avena Sativa Complex (slapeloosheid)
Ga er echter niet van uit dat wanneer een product als homeopathisch verkocht wordt, het productieproces van dat geneesmiddel altijd duurzaam is. Bij de producenten A.VogelenVSMis hier wel aandacht voor.
Een andere vorm van preventie is de inname van Omega-3 DHA vetzuren uit vis en algen. Die van Arctic Bluezijn alle MSC gecertificeerd en enkele van Bonusan ook.
Omega-3 DHA heeft als een van de weinige voedingsstoffen de Europese Gezondheidsclaim: Goed voor de hersenfunctie (en gezichtsvermogen). Dit onderzoek laat bv zien dat het de concentratie en het leervermogen van kinderen en jongeren bevordert.
Het allerbeste ‘medicijn’ is natuurlijk preventie in plaats van genezing. Zorg dus dat je voldoende water drinkt, voldoende slaap en rust krijgt, voldoende beweging krijgt en goede voeding binnen krijgt. Klinkt als een open deur, maar vaak genoeg ontbreekt het aan een of meerdere basisvoorwaarden voor gezondheid.
ARCTIC BLUE
Er gaan soms wel tot 30 ansjovisvissen in 1 visoliecapsule, zoals deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde laat zien!
Ludo van de Wiel wilde dit in 2014 anders aanpakken. Hij wilde uit kabeljauwvisresten visolie maken. Ter informatie: 1 kabeljauw is goed voor 250 visoliecapsules. Check ook hun infographic.
Met de Noorse visolie van Arctic Blue (gemaakt van snijresten van de kabeljauwfilet) weet je 100% zeker dat deze gemaakt is zonder onnodige overbevissing of nadelige effecten voor milieu, zeevogels, zeezoogdieren en lokale bevolking.
Dit heeft hen als een van de weinigen het MSC keurmerk opgeleverd, internationaal en ook in Nederland. En aan de veganisten en vegetariërs hebben ze ook gedacht, want ze bieden ook Algenolie als bron voor Omega-3.
- Met de kortingscode ‘klooker’ krijg je 20% korting en geen bezorgkosten. Check ze!