Geschreven in juli 2018.
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
De zomervakantie staat voor de deur! Tijd voor een zomerse checklist om duurzaam te gaan genieten. Want juist tijdens de vakantie wordt er vaak gebruik gemaakt van wegwerpspullen, wordt er veel gereisd, zijn er van allerlei toeristische trekpleisters met mogelijk nadelige effecten voor de omgeving. Dus heel veel momenten om te kiezen voor duurzamere opties 😉.
We helpen je graag met de benodigde inspiratie, in de hoop dat we met z’n alle een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter laten. Want de vakantie is er om te genieten en uit te rusten, maar óók een tijd dat je even niet in je dagelijks routine zit. Er is ruimte om eens om je heen te kijken.
De reis
Anno 2018 is het vrij normaal als je het vliegtuig neemt om op je vakantiebestemming te komen. Maar vliegen is natuurlijk de klapper wat CO2 uitstoot betreft. Lees hier de feiten en cijfers. Ben je benieuwd naar een schatting van jouw CO2-vakantie-uitstoot, vul de ‘KlimaatWijs op Vakantie’ checker in van Milieu Centraal.
Kom je tot de conclusie dat je met jouw vakantie een flinke ecologische voetafdruk achter gaat laten? Het zou zo maar kunnen dat je je nu ineens schuldig voelt. Wat ons betreft moet je vooral geen spijt hebben van al gemaakte beslissingen, want daar wordt de wereld niet beter van.
Bovendien lijkt het erop dat juist schuldgevoel en spijt ertoe bijdragen dat we nog minder makkelijk gewoontegedrag veranderen. Hoe? Omdat je brein het interne conflict dat je ervaart gaat oplossen: bijvoorbeeld weten dat vliegen slecht is voor het milieu, maar wel gaan want het is geboekt, wordt als volgt opgelost: jíj kan toch in je eentje geen impact maken, wat maakt het nou uit; het vliegtuig gaat ook zonder mij etcetera.
Bij deze een oproep aan alle schuld-gevoelige Klookeraars: laten we het anders doen deze zomer! Blijf bij je plan, je weet nu dat het mogelijk een flinke impact heeft op het milieu en dat is nou eenmaal zo. Richt je op zaken waar je wel invloed op hebt, dat zijn er genoeg! In deze mailing komt van alles aanbod, dus laten we gauw beginnen.
4X NO WASTE
Vermijd (plastic) wegwerpartikelen. Dat klinkt simpeler dan het is. Maar goed, een beetje uitdaging houdt ons scherp. En onthoud: niemand is perfect, blijven proberen is veel meer waard.
1. Waterflesjes; Ben je in een land waar kraanwater niet drinkbaar is, dan ben je vaak overgeleverd aan de plastic flessen in de supermarkt. Koop dan zo groot mogelijke verpakkingen (je weet wel, die grote jerrycans met 5L of meer) en neem je eigen niet-plastic waterfles mee die je steeds bijvult.
Of kook water eerst (mits je toegang hebt tot een kookstel/keuken) en laat het even afkoelen en vul je flesje daarmee. Ga je de bergen in? Zorg dan voor een waterfiltersysteem, waarmee je water uit beekjes en stroompjes gefilterd weer mee kan nemen in je fles.
Er is tegenwoordig zo veel keus in alternatieve flesjes, maar mocht je toch nog op zoek zijn: wij vinden de bidons van Tulper heel tof. Gemaakt van suikerriet, leuke printjes en kan veel in! Meer info, klik hier.
2. Tasjes; zorg dat je (ook al ga je maar voor een ijsje een blokje om) een boodschappen tasje meeneemt. Een dun katoenen tasje kan je zo klein opvouwen, dat kan zelfs mee in het kleinste handtasje. Zo weet je in ieder geval zeker dat je geen plastic tasjes hoeft aan te nemen.
Hierbij hoeven we je hoogstwaarschijnlijk niet te tippen over waar je zo’n tasje koopt. Want wie heeft er nou niet een katoenen boodschappentas ergens liggen of zo’n dun katoenen tasje ergens gekregen als promotiemateriaal bij een winkel of event. Hergebruiken maar!!
3. Servies; Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt, neem een setje duurzaam servies en/of bestek mee op vakantie. Als je dan een keer bij een kraampje iets koopt (op het strand of in een stadje) kan je heel wat plastic besparen.
Ga je kamperen? Dan heb je vermoedelijk je servies al bij elkaar; zitten daar nog plastic wegwerpitems tussen, probeer die dan te vervangen voor je komende vakantie!
Wij vinden het servies van Zuperzozial heel handig: licht gewicht, mag in de vaatwasser, gemaakt van bamboe en mais en het ziet er ook nog leuk uit! Dus ook leuk voor gewoon bestek.
4. Rietjes; in de winter zou dit vooral voor de Klookeraars met kinderen gelden, maar in de zomer lijken het de volwassenen die de meeste rietjes consumeren. Denk aan fleurige cocktails, drankjes op festivals, milkshakes, frisse sapjes.. het ziet er vaak leuk uit, maar ‘t idee was toch mínder rietjes?! Dus: vermijd rietjes! Heb je ze nodig ?(voor kinderen, omdat je je cocktail anders niet lekker vindt of nog ‘n andere hele belangrijke reden), schaf dan zelf een duurzaam rietje aan en stop ‘t in je koffer. Je hebt tegenwoordig duurzame rietjes in alle soorten en maten: van RVS, tot bamboe, tot rieten rietjes. Heb je ze niet nodig: vraag dan eens aan de bar of je je drankje zonder rietje mag! En again; niemand is perfect.. al lukt het je om 1 rietje te vermijden, dat is toch weer 1 minder in de oceaan.
Kijk eens bij de lopende ledenkortingen of je jouw benodigdheden bij de betreffende shops kan krijgen. Zo zijn er kortingsactie bij de webshops Earthrebels en Levenzonderafval.nl, met super handige gadgets! Of misschien heb je iets aan de verschillende groene drogisterijen, waar je vakantie spulletjes kan inslaan. Klik hieronder om erheen te gaan.
5X GENIETEN VAN DE ZON!
1. Zonnebrand. De voornaamste reden om de reguliere zonnebrand in de schappen te laten liggen is het stofje oxybenzone. Allereerst omdat het schadelijk is voor het milieu. Al jaren stapelt bewijs zich op dat koraal afsterft door de niets vermoedende toeristen die zich braaf insmeren met zonnebrand. Lees hier een nieuwsartikel over het werk van Wageningen Marine Research. Daarin wordt al gespeculeerd over de gouverneur van Hawai die oxybenzon wilt verbieden, inmiddels is dat ook werkelijkheid geworden. Lees hier over dat besluit.
Maar welke zonnebescherming is dan wel oké? Linda van Loveli heeft daar een uitgebreid artikel over geschreven, met een review van een hele waslijst zon producten. Check het hier, echt de moeite waard.
Zoals je daar kunt lezen, zijn natuurlijke zonnefilters ook niet zonder nadelen, maar vele malen beter dan de chemische filters. Het probleem dat kan ontstaan bij de natuurlijke filters is dat ze worden verkleind tot nanodeeltjes; die zouden de huid kunnen binnendringen. Maar daar is alweer een oplossing voor: de nanodeeltjes worden ingepakt met een natuurlijke coating, zodat ze niet het lichaam binnen dringen. Weer wat geleerd!
- Bij Shizo ontvangen jullie 25% korting op de producten van Lovea, die komen ook voor in het lijstje van Linda. Gebruik de code ‘KLOOKERZON’ (geldig t/m 1-8-2018).
2. Hamamdoek. Maar dan wel een waar je blij van wordt, die je overal mee naar toe sleept. Cor heeft tijdens zijn verblijf in Turkije Metin ontmoet, een wever van traditionele hamamdoeken. Daar is een mooie samenwerking uit voortgekomen: Happy Towels. Deze hamamdoeken worden geweven van biologisch katoen en/of bamboe. Onder eerlijke werkomstandigheden. Dat is opzich al goed. Maar deze hamamdoeken heten niet voor niets Happy Towels: ze zijn ook nog eens superzacht, absorberend, sneldrogend en mooi (en 2 meter lang!). Én oprichter Cor wil er ook andere mensen blij mee maken, daarom doneert hij per verkoop 2,- euro aan een onderwijsproject voor meisjes in Turkijke.
- Speciaal voor klooker-leden krijg je via onderstaande link 15% korting op een bestelling! Een code is niet nodig, de link doet het werk 😉
3. Waka Waka. Wij zijn fan van Waka Waka en hun missie: Share the Sun. Iedereen heeft namelijk behoefte aan energie. Met hun zaklampen en opladers (of allebei ineen) met zonnepanelen kan je overal je telefoon opladen of ‘s nachts een lampje aan doen. En als wij daar gebruik van kunnen maken, dan vindt Waka Waka dat mensen in nood daar ook recht op hebben. Dus bij iedere aankoop, wordt er een Waka Waka lamp weggegeven. Met deze mooie visie hebben ze al 1,2 miljoen mensen toegang gegeven tot licht en stroom. Check hier de impact map. Helaas gaat het bedrijf nu door een moeilijk tijd, we hopen van harte dat ze zich erdoorheen slaan.
4. Zwemkleding. Dat is nog niet zo makkelijk om die duurzaam aan te schaffen. De stoffen die nodig zijn om het elastisch te maken en waterproof, maken het ingewikkelder dan een simpel t-shirtje. Het nederlandse duurzame fashionplatform PROJECT CECE heeft van een aantal Nederlandse webshops de badmode verzameld en gelabeld volgens hun duurzaamheidscriteria. Verder zijn er vooral internationale merken die aan de weg timmeren, maar niet zo maar hier te verkrijgen. Hier lees je een blog met een lijstje van die merken die goed bezig zijn.
5. Zonnebril. Neem een goede zonnebril mee op vakantie: belangrijk om je ogen goed te beschermen én je voorkomt dat je gebruik gaat maken van ‘de wegwerpzonnebrillen’ van plastic. Wij vinden nog steeds Gobi – gemaakt op de Hollandse bodem, van bewerkt katoen en houtpulp – een tof merk. Extra handig is dat je een opvouwbaar hoesje erbij krijgt; dan gaat íe nog langer mee. Meer weten; check hier de recente mailing over duurzame accessoires; daar vind je heel wat zonnebrillenmerken op een rijtje.
7X DUURZAME INSPIRATIE
1. Lezen: Verborgen impact – Babette Porcelijn
Voor Klookeraars die de verborgen impact willen ontdekken van onze leefwereld: vage feiten en cijfers worden tastbaar weergegeven.
2. Kijken: The myth of climate change apathy – Renee Lertzman
Voor de Klookeraars die in de psyche van de consument willen duiken, hoe verander je gedrag en waarom is het zo moeilijk? Psychodynamics zouden wel eens de oplossing kunnen zijn. (Engels)
3. Lezen: Dit is een goede gids – Marieke Eyskoot (nu ook Internationale editie in het engels)
Voor de Klookeraars die tijdens de vakantie liever door een boek bladeren dan van een scherm de nieuwe Klooker mail lezen, maar toch duurzame inspiratie willen: dit is écht een goede gids om duurzamer te leven.
4. Lezen: Living well now and in the future – Randall Curren & Ellen Metzger
Voor de Klookeraars die het concept duurzaamheid eens helemaal willen uitpluizen, flinke dosis abstract denkniveau vereist. (Engels)
5. Lezen:Verlangen naar minder – Jelle Derckx
Voor Klookeraars die benieuwd zijn naar een minimalistische en duurzame lifestyle: Jelle Derckz neemt je mee in zijn inspirerende zoektocht naar minder.
6. Kijken: Why it’s time for ‘Doughnut Economics– Kate Raworth
Voor de Klookeraars die vinden dat de huidige economische modellen niet meer van deze tijd zijn: complexere visies zijn nodig om de uitdagingen van de 21ste eeuw te tackelen.
7. Kijken op Netflix: | Cowspiracy | The true cost | A plastic ocean | Minimalism | No Impact Man | Forks over nives | More than honey | Planet Earth | Frozen planet |
?. Heb je nog een tip over een inspirerend boek of life changing docu? Deel het in de facebook groep: Klooker NL Community.
FIJNE VAKANTIE ALLEMAAL!