Geschreven in 2019.
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
AFVAL SCHEIDEN
Wij produceren allemaal dagelijks afval, de ene persoon wat meer dan de ander. Gemiddeld wordt er per jaar per persoon meer dan 500kg afval geproduceerd. Dat is veel he? Gelukkig kun je van deze 500kg zo’n 70% scheiden.
Uit een onderzoek van Radar blijkt dat 83% van de mensen (35.000 deelnemers) het belangrijk vindt om afval te scheiden en dat zelfs 98% van deze 35.000 deelnemers aan het onderzoek dit ook daadwerkelijk doet. 95% van de deelnemers gooit papier gescheiden weg, 91% glas, 82% chemisch afval, 80% plastic, 77% elektrische apparaten, 76% GFT en 75% textiel.
Waarom het scheiden van afval zo belangrijk is en hoe je dit correct doet? Dat leggen we hieronder in deze weekly mailing uit met aan het einde nog leuke tips en een DIY om afval scheiden leuker te maken. In april verschijnt er een topic mailing speciaal over het recyclen van plastic en in mei eentje over het recyclen van kleding.
HET BELANG VAN AFVAL SCHEIDEN
Het scheiden van afval is zeer belangrijk. Het helpt bij het verzamelen van gelijksoortige materialen en zo kan het weer worden gerecycled en hergebruikt. Heel circulair. Niet goed scheiden is minder recycling en hergebruik. Simpel.
Op deze manier sparen we niet alleen het milieu maar ook:
- Minder verbranding van restafval
- Minder CO2 uitstoot
- Minder energie en water verbruik
- Besparing van grondstoffen
- Besparing van geld
- Vergroting betrokkenheid samenleving bij verduurzaming
Als mensen zelf afval scheiden wordt dit bronscheiding genoemd. Als er door machines wordt gescheiden, dan wordt dit nascheiding genoemd. En er is best discussie tussen welke de beste van de twee is. Vaak kun je met nascheiding bv beter blik of plastic scheiden. Maar voor papier geldt dit weer niet.
De hoeveelheid ruimte die inwoners soms vrij moeten maken in hun tuin voor meerdere containers is daarbij – naast de extra moeite- een terugkerende kwestie. Uit enquêtes van De afvalspiegel blijkt dat mensen met ruimere percelen – logischerwijs – open staan voor meerdere containers.
Meer inzicht in de kosten van bron- of nascheiding maakt het voor gemeenten makkelijker om de knoop door te hakken om bron- of nascheiding te hanteren. Dit inzicht ontbreekt nu nog, want onderzoek naar de kostenvergelijking is nog steeds gaande. In de loop van 2019 worden de resultaten bekend.
Wel is al duidelijk dat de kosten per gebied gaan verschillen. In een landelijk gebied waar relatief veel ruimte is, is bronscheiding waarschijnlijk goedkoper. Het is daar relatief eenvoudig om het in te zamelen. Maar in stedelijke gebieden met veel hoogbouw kan nascheiding meer kosteneffectief zijn. Daar is het moeilijker om de infrastructuur te organiseren voor het ophalen aan huis.
Waarschijnlijk wordt het dus een combi van de twee. Wij focussen ons hier meer op bronscheiding, omdat dit iets is waar je als consument zelf iets aan kan bijdragen. Wil je meer nascheiding, kies dan op de partij die dat in jouw gemeente voorstaat.
WAT KAN ER WORDEN GESCHEIDEN
GFT afval: In Nederland produceren we jaarlijks 1,3 miljoen ton GFT afval. Wanneer gft afval gescheiden wordt ingeleverd is dit geen afval meer, maar een grondstof die de basis vormt voor compost of via vergisting wordt omgezet in biogas. Dit gebeurd bij composteer bedrijven die verspreid liggen door heel Nederland.
In de meeste gemeenten wordt gft verzameld om compost van te maken. Compost is een natuurlijke voedingsstof die wordt gebruikt als bodemverbeteraar in de land- en tuinbouw. Het afval wordt in gesloten installaties gecomposteerd, na 6 tot 7 weken is de compost klaar voor gebruik. Eenderde van de ingezamelde compost wordt eerst vergist waardoor er biogas ontstaat, dit wordt weer gebruikt als energie voor het verwarmen van huizen bijvoorbeeld.
Papier en karton:De houtvezel is de belangrijkste grondstof voor papier en karton. Houtvezels kunnen worden verkregen uit o.a. oud papier. 85% van het in Nederland gemaakte papier en karton bestaat uit oud papier. Dat is een leuk weetje!
Het oud papier wordt gesorteerd en vervolgens opgelost in water, hierdoor ontstaat een vezelbrij. Met behulp van verschillende zeeftechnieken wordt vervuiling zoals paperclips, nietjes, plakband of zelfs zand uit deze brij gehaald. Als het nodig is voor het eindproduct wordt ook de drukinkt verwijderd. Dit gebeurd door flotatie, inktresten worden d.m.v. opstijgende luchtbellen aan de oppervlakte gebracht.
Vervolgens wordt er nieuw papier of karton van gemaakt. De houtvezel kan tot wel zeven keer worden hergebruikt!
Glas: Het glas dat in de glasbak belandt wordt hergebruikt door glasfabrieken. Zij maken van glasscherven nieuw glas. Daar vindt de omslag plaats van afval naar grondstof. Glas blijft altijd een grondstof voor de productie van nieuwe glazen flessen en potjes. Het behoudt zijn kwaliteit en puurheid, glas wordt nooit afval.
In Nederland bestaan er twee bedrijven die zich bezig houden met het recyclen van glas tot grondstof, Maltha Glasrecycling en Van Tuijl Glasrecycling. Bij deze bedrijven worden eerst handmatig grote stukken vervuiling eruit gehaald, voornamelijk plastic en aardewerk. Metalen doppen worden met magneten verwijderd. Vervolgens wordt met een machine de resterende vervuiling verwijderd (steen, porselein, kurk en etiketten). Bij het proces wordt geen water gebruikt.
De scherven worden 8 weken opgeslagen zodat alle resten van voeding en drank verdwijnen. Glasfabrieken smelten de scherven vervolgens om er nieuwe flessen en potjes van te maken. En zo begint de cyclus weer opnieuw, mits je het glas natuurlijk wel naar de glasbak brengt.
Batterijen:Wanneer de batterijen worden ingeleverd bij een van de ruim 24.000 inleverpunten in Nederland, worden ze opgehaald door STIBAT. Deze lege batterijen worden dan naar het sorteercentrum in Lelystad gebracht waar de batterijen worden gesorteerd op chemische samenstelling. Dit sorteren van de batterijen wordt gedaan door mensen.
De gesorteerde batterijen worden naar verschillende recyclers door heel Europa gebracht. Zij verpulveren de batterijen waarna ze in een vacuüm oven gaan op 850 graden. Hieruit worden grondstoffen gewonnen zoals lood, zink en mangaan die weer worden gebruikt voor het maken van nieuwe producten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld messen, pannen of fietsen.
Elektrische apparaten: De materialen van oude apparaten kunnen goed gerecycled worden (zoals staal, aluminium, kunststof en glas). Schadelijke stoffen zoals in koelkasten bijvoorbeeld worden apart verwerkt zodat ze niet in het milieu terecht komen. Het recyclen zorgt dus voor een vermindering in CO2 uitstoot. Zo wordt ook voorkomen dat elektrische apparaten in het illegale circuit komen in landen zoals Afrika en Azië.
Een goed voorbeeld is WeCycle, zij zamelen alle ‘e-waste’ (= elektrische apparaten) in, demonteren ze en zorgen dat de materialen opnieuw gebruikt worden.
Restafval: Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, gaat bij het restafval. Dit zijn bijvoorbeeld luiers, koffiecupjes of chipszakken maar ook theezakjes en botjes en vleesresten.
Het restafval wordt naar een van de 13 afvalenergiecentrales gebracht in Nederland en wordt daar dus verbrand. Dit levert weer stroom en warmte op. Bij het verbranden van dit afval ontstaan rookgassen die worden gezuiverd voordat ze de schoorsteen ingaan.
De afval centrales produceren ongeveer 3,5 miljard kWh elektriciteit. Zo’n 80% van deze elektriciteit kan aan het stroomnet geleverd worden, dat is genoeg om ongeveer 750.000 huishoudens van stroom te voorzien. Het as dat overblijft na het verbranden wordt deels als vulmiddel gebruikt voor asfalt.
Restafval levert dus weliswaar energie op, maar het scheiden van afval blijft toch altijd beter. Gescheiden afval kan gerecycled worden en zo wordt weer grondstof gecreëerd voor nieuwe producten.
Benieuwd waar al het afval naartoe gaat? Klik dan hier voor een overzicht van Milieu Centraal.
Het scheiden van plastic & textiel behandelen we, zoals gezegd, in onze volgende Topic Mailings.
AFVAL SCHEIDEN KAN NOG BETER
Uit het onderzoek van Radar bleek ook dat 2% helemaal niets doet aan afval scheiding en 51% gaf aan niet al het afval te scheiden. Waarom niet iedereen al het afval scheidt?
- 28% gaf aan dat hun gemeente geen afvalscheiding aanbood
- 21% gaf aan geen plek te hebben in huis om afval te scheiden
- 16% gaf aan dat het inzamelpunt te ver weg was
- 15% gaf aan het scheiden van afval te veel moeite te vinden
- 13% gaf aan dat het scheiden van afval te veel troep met zich meebrengt
- 13% gaf aan dat ze niet geloven in het scheiden van afval
Zo is het dus moeilijk in steden, bijvoorbeeld Amsterdam om GFT-afval in te leveren. Er worden namelijk geen mogelijkheden voor geboden. Hier is gelukkig wel een alternatief voor gekomen, wormenhotels. Hier kun je gemakkelijk je GFT-afval achterlaten en de hotelgasten smullen vervolgens van jouw afval. De wormenpoep is dus rijke compost die je weer kunt gebruiken in jouw (moes)tuin.
Heb jij nog geen wormenhotel bij jou in de buurt? Check dan hier hoe je dat doet. Ook kun je bij dit bedrijf terecht voor het aanvragen van zo’n hotel of gewoon bij je gemeente.
Ook wordt er gewerkt om technologisch betere afvalsystemen om het scheiden van afval nog gemakkelijker te maken, dit is vooral interessant voor de steden. Waar nu meerdere afvalzuilen voor verschillende soorten afval nodig zijn, is met deze nieuwe technologie maar een ‘slimme zuil’ nodig. In deze afvalbak/zuil zit namelijk een camera met kleurendetectie.
De verschillende soorten afval worden in verschillende zakken gedaan. Zoals bijvoorbeeld groen voor GFT afval, de camera herkent de kleur en brengt het afval zo naar de correcte afvalstroom. Dit willen de makers zelfs aansluiten op een app, waardoor je precies het afval en scheidingspercentage van een huishouden of persoon kunt bijhouden. Hiervoor kan het huidige systeem wat al in plaats is in steden gebruikt worden met wat aanpassingen.
Het scheiden van afval zal dus minder moeite kosten en interessanter worden omdat je ook je eigen score kunt bijhouden. Benieuwd naar nog meer innovaties? Lees dan dit artikel.
Wil je graag wat meer simpele tips om afvalscheiding te vergemakkelijken? Blijf dan lezen….
EFFECTIEF AFVAL SCHEIDEN
Flextrash
Een prullenbak om netjes je afval in te gooien is lang niet altijd binnen handbereik. Best gek, als je bedenkt dat er in Nederland zo’n 50 miljoen kilo afval per jaar in de natuur verdwijnt. Een bananenschil doet er zo’n twee maanden over om te vergaan, een koffiebekertje een half jaar, een aluminium blikje vergaat nooit. Tot de grote verbazing van o.a. Bas Fillipini was de prullenbak vaak nergens te bekennen. Zo ontstond het idee voor Flextrash, met een enthousiast team ontwikkelden ze afvaloplossingen die passen in een wereld die steeds mobieler wordt. Prullenbakken die met je meereizen!
Hoe vaak is je auto wel niet gevuld met bananenschillen, parkeerbonnetjes of plastic koffiebekers? Of wat dacht je van je bureau wat na een paar uurtjes werken omgetoverd is tot een kleine vuilnisbelt.
Naast het ontwikkelen van prullenbakken zijn ze bij Flextrash ook met verschillende sociaal toegespitste projecten bezig zoals eentje met ‘Nederland Schoon’ met betrekking tot zwerfafval.
Klinkt goed in onze oren!
- ACTIE: Ontvang 10% korting bij een minimale besteding van €19.95.
- Check de code op onze kortingspagina.
- Deze code is geldig tot en met 31-03-2019.
BinBang
Dit is BinBang: Gemakkelijk afval scheiden in huis! Verbranden is eeuwig zonde! Daarom wilt BinBang zo veel mogelijk afval (grondstoffen!) uit de verbrandingsoven redden. Door afval te scheiden kunnen materialen hergebruikt worden en hoeft er minder uit de aarde gegraven te worden. Beter!
Daarom maakt BinBang afval scheiden makkelijk en leuk voor iedereen. Één persoon die een leven lang goed afval scheid, kan alleen al meer dan 22.000 KG materialen redden. Moet je nagaan hoeveel impact we maken met de duizenden mensen, die samen met ons, thuis, op school, op kantoor en op vakantie afval scheiden!
Tips voor afvalscheiden
- Maak je eigen compost bak! Wanneer je zelf gaat composteren ben je ook nog eens milieuvriendelijker bezig want het GFT afval wordt niet vervoerd. Wel is het belangrijk dat je op de juiste manier composteert. Hoe je dat precies doet? Lees het hier en hier.
- Haal de prullenbak in de keuken weg. Hier gooi je namelijk gemakkelijk alles bij elkaar i.p.v. te scheiden.
- Maak in je garage of balkon verschillende bakken/emmers in verschillende kleuren. Voor elke kleur is een soort afval.
- Download de Recyclemanager app van Milieucentraal. Hierin kun je precies vinden waar de dichtstbijzijnde afval bak staat en wanneer wat wordt opgehaald in uw gemeente.
- De belangrijkste tip: maak minder afval. Maak bewustere keuzes wanneer je naar de supermarkt gaat (let op de verpakking van producten), zorg voor minder voedselverspilling en koop een drinkbeker en broodtrommel i.p.v. plastic bekertjes en zakjes te gebruiken.
- Afval scheiden doe je samen: betrek het hele gezin in dit proces. Zo leren je kinderen ook van jongs af aan dat het recyclen van afval belangrijk is en kun je elkaar er ook aan helpen herinneren.
Vind alle andere lopende kortingen HIER op het platform.
ONZE NIEUWE TOPIC MAILINGS!
MELD JE NU AAN VOOR TOPIC MAILINGS EN DUIK IN JE FAVORIETE DUURZAME ONDERWERP
Over welk duurzaam onderwerp zou jij gerichte emails willen ontvangen? Meld je nu aan en ontvang naast de standaard Klooker Mailing ook ongeveer 1 x per maand een mailing met nieuws, tips & tricks en producten gericht op één van de drie onderstaande topics.
Je hebt keuze uit 3 onderwerpen:
1. Food Habits
2. Duurzame Mode
3. Plastic & Jezelf