Geschreven in december 2018.
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
‘DUURZAME BRILLEN’, HOE ZIT DAT NOU?
De meeste brillen zijn gemaakt van een metaal of van plastic. Daar hebben we al veel over geschreven. Niet echt duurzaam dus. Daarom komt er steeds meer vraag naar duurzame brillen.
En dat was harstikke leuk om te ontdekken. Want er zijn al best veel duurzame brillen. Als je ze weet te vinden.
Een duurzame bril kan bijvoorbeeld zijn gemaakt van biologisch afbreekbare stoffen. Zoals van gecertificeerd duurzaam hout. Maar ook van schelpen. Of dennenappels. Of van gerecyclede stoffen. Er zijn bv brillen gemaakt van oude grammafoonplaten. Of van zwerfplastic. Check snel de merken die we hieronder highlighten.
Het zijn brillen met een goed verhaal.
Wij focussen ons hier nog specifiek op acetaat. Heel veel brillenmerken claimen dat hun brillen biologisch afbreekbaar zijn, want ‘gemaakt van acetaat’. Echter acetaat is best een controversieel materiaal, want er is weinig overeenstemming of dit materiaal nou duurzaam is of niet.
Wat is acetaat?
Acetaat is een cellulosemateriaal. De basis is gemaakt van planten, vaak katoen of houtpulp, die worden verwerkt tot een soort poeder door het gebruik van meerdere zuren. Daarna wordt het gesmolten en dan kan het worden verwerkt tot een bril (of tot iets anders) (bron: Ecocult).
Is het verwerken van acetaat slecht voor het milieu?
De zuren die worden gebruikt voor het verwerken van planten tot acetaat zijn azijnzuur, azijnzuuranhydride en zwavelzuur. Deze zuren zijn zeer corrosieve en gevaarlijke stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid als ze in contact komen met de huid, worden ingeslikt of worden ingeademd (bron: Sciencing). En als er weekmakers worden toegevoegd heb je de kans dat er ftalaten inzitten. Daarnaast kan er chemisch afval van het productieproces worden gedumpt in de natuur, met alle gevolgen van dien.
Het verwerken van acetaat is daarmee slecht voor mens en milieu, maar alleen als de productie niet goed georganiseerd wordt. In een goed gereguleerde omgeving, waar de werknemers de juiste veiligheidsmaatregelen treffen en er een duurzame afvalregulatie is, is het wel een duurzaam product.
Daarnaast moet het ook bio-based acetaat zijn, dat betekent dat er geen weekmakers aan het materiaal worden toegevoegd. Veel merken geven het aan als hun acetaat bio-based is. Dusss, wil je een ‘goede’ duurzame acetaatbril, check dan of het bio-based is. Dan zit je vaak wel goed.
Hoewel acetaat 100% biologisch afbreekbaar kan zijn, betekent dat niet dat het biologisch afbreekbaar is in de natuur (bron: OneWorld)!! Om het biologisch afbreekbaar acetaat écht af te breken zijn er speciale omstandigheden nodig, onder de juiste temperatuur bijvoorbeeld. Daarom raden wij je altijd aan je acetaatbril weer terug te geven aan een verkoper die het kan hergebruiken.
Zo, genoeg hierover, check snel onder de gave merken die we hebben gevonden.
DUURZAME MERKEN
Dick Moby – LEDENAANBIEDING
Dit merk wil plastic vervuiling verminderen door middel van het maken van hippe (zonne)brillen. Dick Moby werkt samen met de gerenommeerde duurzame fabrikant Mazzucchelli en gebruikt rest-acetaat om hun brillen te maken. Check deze video hoe dat in zijn werk gaat. Alle zwarte brillen bestaan uit 97% gerecycled acetaat en 3% zwarte ink, de niet-zwarte brillen zijn gemaakt van bio-based acetaat. Ook hun accessoires voor de brillen zijn gemaakt van gerecyclede materialen zoals gerecycled plastic en gerecycled leer.
Dick Moby brillen kan je in verschillende opticiens in heel Nederland vinden, bij verkooppunten kun je zoeken op stad of naam van een opticien bij jou in de buurt.
- ACTIE: Speciaal voor Klookerleden ontvang je nu 20% korting met de code ‘Klooker20’ (geldig t/m 5-01-2019).
Monkeyglasses
Er goed uit zien terwijl je goed doet. Dat is de slogan van dit merk. Monkeyglasses doet het helemaal circulair, vanaf de design van het product tot het recyclen. De brillen worden gemaakt van bio-based katoen acetaat. Ze geloven in Zero Waste, en hergebruiken daarom ook bijna al hun restmateriaal voor het maken van andere producten. In de productie houden ze zich aan de richtlijnen van de UN Global Compact voor verantwoord ondernemen. Ze willen een duurzaam alternatief bieden aan iedereen die een bril nodig heeft.
De naam monkeyglasses heeft ook te maken met het feit dat ze erg gepassioneerd zijn om de apen in de regenwouden in Borneo te beschermen. Dit doen ze samen met organisatie Save The Orangutan, lees hier meer over hun werk.
De brillen worden verkocht in winkels over de hele wereld! Op deze pagina zie je waar ze in Nederland te krijgen zijn.
Article One
Article One is een Amerikaans brillenmerk dat is opgericht om bewustzijn te creëren omtrent vitamine A tekort in ontwikkelingslanden. Wat kan zorgen tot blindheid of zelfs de dood voor jonge kinderen. Daarom doneren ze een deel van hun winst aan Hellen Keller’s ‘International vitamin A Supplementation Program’.
Voor dit merk is ethische werkwijze en transparantie over hun productieketen het belangrijkst. Daarom lichten ze de keten helemaal voor je uit op hun website. Ze produceren alleen in Italië samen met Mazzucchelli, om een betere garantie te hebben dat de werkomstandigheden fair zijn. Alle brillen worden handgemaakt door 12 ambachtslieden.
Shwood
Amerikaans merk Shwood is opgericht met het doel om een product te creëren dat de individualiteit en het unieke karakter van de natuur omvat. Zodat, in de brillenwereld waar alles er bijna hetzelfde uitziet, de drager van een Shwood bril zich uniek kan voelen.
Ze werken ook samen met Mazzucchelli, maar acetaat is niet het enige materiaal dat ze gebruiken. Ze hebben namelijk brillen gemaakt van 15 verschillende materialen zoals schelpen, cactus, en dennenappels! En ze blijven voortdurend experimenteren met nog meer natuurlijke materialen, want daar halen ze hun passie uit.
Proof Eyewear
Met een familiegeschiedenis in houtzagerij wilden drie broers een consumentenproduct bedenken van, je raad het al: hout. Daarom kwamen ze met het idee om duurzame houten brillen te maken. Nu zijn ze erg gegroeid en hebben ze niet alleen brillen van FSC gecertificeerd hout, maar ook van katoen acetaat en zelfs oude skateboard decks!
Je kan een nieuwe bril bij ze kopen, maar ook een oude bril aan ze verkopen. Dan gebruiken ze de materialen gewoon weer opnieuw voor een nieuwe bril!
In Nederland kan je in Helmond een verkooppunt vinden voor deze brillen. Maar voor iedereen die daar niet (in de buurt) woont, kan je ze ook online bestellen!
GOBI
GOBI is een nog best nieuw Amsterdams merk opgericht in 2017. Hun naam en designs zijn geinspireerd door de Gobi woestijn.
Ze maken hippe en eerlijke unisex zonnebrillen van bio-based en gerecycled acetaat op basis van katoen en houtpulp. De brillendoosjes worden gemaakt van gerecycled papier.
Alle zonnebrillen worden handgemaakt in een 25-stappenproces dat meer dan 2,5 maand duurt! Fast fashion is hier dus zeker niet ter sprake.
VINYLIZE
Vinylize is een bijzonder merk: handgemaakte brillen uit Hongarij, gemaakt van oude grammafoonplaten.
Brillen waar muziek in zit. En een goed verhaal. Begonnen in de VS, getriggerd doordat zijn zicht slechter werd, wilde de oprichter Zachary zelf zijn eigen brillen maken.
En al snel stuitte hij op vinyl. Uit één grammafoonplaat haalde hij drie brillen! Een zeer bekend en vernieuwend merk was geboren! Check de store locator of de brillen bij jou in de buurt worden verkocht.