Klooker

Concrete hulp bij verduurzamen. Samen maken we duurzaam consumeren het nieuwe normaal!

  • Home
  • Product
  • Over ons
  • Word lid
  • Login
  • Het Klooker Manifest
  • Privacy en cookies
  • Algemene voorwaarden
  • Werken bij Klooker
  • Contact
Home » Archives for August 2021

Archives for August 2021

Upcycling voor iedereen: tips voor upcycled producten en workshops

Geschreven in augustus, 2021

Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten én tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.

Ooit begonnen we met drie belangrijke principes wat betreft het verminderen van onze consumptie: reuse (hergebruik), reduce (verminder) en recycle.

Inmiddels zijn er verschillende R’s bijgekomen die belangrijk zijn om consumptie en afval te verminderen, zoals rethink (heroverweeg), refuse (weiger), refurbish (knap op), repair (repareer), en repurpose (hergebruik met een nieuw doel). Verschillende termen en manieren om een verandering te brengen in de wergwerpsamenleving en om een circulaire economie te bevorderen.

Deze week focussen we ons op één aspect: repurposing, of het veelgebruikte soortgelijke woord: upcycling. Een paar gave bedrijven die nieuw leven brengen in onbruikbare producten vielen ons op en deze willen we graag delen! Soms is het lastig om inspiratie op te doen over hoe jij jouw ‘afval’ kunt upcyclen, al helemaal als je misschien niet zo’n crea-bea bent. Daarom delen we ook verschillende workshops om meer te leren over hoe je kunt upcyclen zonder enige ervaring – van meubels bouwen tot sieraden maken van afval.

Upcyclen en het belang van een circulaire economie

Een circulaire economie – een mindset die steeds vaker de focus krijgt om de huidige economie te verbeteren, vergroenen en ontwikkelen. We hebben het er al vaker over gehad en deze verschillende R-termen duiken vaak op in de duurzame wereld. Een tijdje geleden hadden we het over circulariteit en afvalpreventie en vorig jaar gingen we dieper in op lenen, delen, repareren, leasen, recyclen en hergebruiken.

Circulariteit kan komen vanuit de bedrijfsvoering van startups en grootschalige bedrijven, maar ook bij jou in huis. Een circulaire mindset zou eigenlijk moeten komen vanuit iedereen, we moeten anders denken over producten die we kopen, gebruiken en weggooien. Een informatieve manier om te begrijpen hoe jij het doet in verschillende R-aspecten is om, jawel, door je afvalbak te gaan. Voor een week lang, verzamel je afval om te begrijpen wat voor afval je vormt en hoe je hier verandering in kan brengen.

Upcyclen

Upcyclen – het omtoveren van een oud, onbruikbaar product of materiaal tot iets met een andere functie, waardoor de waarde omhoog gaat. Upcyclen is een geweldige manier om je creativiteit op los te laten gaan. Maak van een oud pellet een bed, bank of plantenbak of van versleten voorwerpen nieuwe meubels.

Maar wat als je niet zo creatief bent aangelegd of de vaardigheden niet beschikt om zelf meubels in elkaar te zetten?

Upcyclen is heus niet alleen exclusief voor kunstenaars, DIY-guru’s en creatievelingen – er zijn veel opties en leermogelijkheden en ze beginnen allemaal met het veranderen van jouw interpretatie wat afval is en wat niet.

Ook zonder creatieve geest of handigheid zijn er genoeg opties om te leren upcyclen. Neem bijvoorbeeld de vele gave bedrijven die ‘afval’ een nieuw leven geven óf de workshops die jou helpen te begrijpen hoe je met een nieuwe blik naar een oud product kunt kijken en hoe je het slim om kunt toveren tot iets nieuws!

Upcycling helden – kant en klare unieke producten

Ecowings

Ecowings staat al een tijdje in onze catalogus en staan bekend om hun unieke producten gemaakt van upcyclede vrachtwagenautobanden! De tassen zijn superstevig waardoor de tassen lang meegaan. De tassen worden geproduceerd in India en bovendien zetten ze eerlijke zakelijke kansen en eerlijke handel hoog op hun prioriteitenlijst. Geïnspireerd door natuurbehoud en upcyclen creëren Kapil, Uma en Angela unieke tassen en accessoires, die je nu met 20% Klooker korting aan kunt schaffen!

Korting bij Ecowings!

Koop Ecowings tassen of accessoires met 20% korting! Ga naar de kortingspagina voor de code.

Looped Goods

Looped Goods, misschien ken je ze al – een van de grootste webshops voor circulaire producten. De producten die je hier kunt vinden zijn gemaakt van restmateriaal of zetten aan tot een duurzame levensstijl. Je vindt er verschillende upcycled producten, zoals de artikelen van NS-upcycle (notitieblokken, broedstations, fotolijstjes, plantenlabels en dienstbladen gemaakt van oude treintijdenborden), kussens gemaakt van oude wollen dekens, notitieblokken van oude boekenkaften en onderzetters van autobanden.

Fotolijstje van upcycled NS dienstborden
Notitieboek van oude boekenkaften
Kussens gemaakt van oude wollen dekens
Onderzetters van oude autobanden

Kartent

Festivaltenten gemaakt van gerecycled en recyclebaar karton – al een geweldig initiatief om plasticgebruik te verminderen. Kartent houdt zeker niet op bij dit idee – nadat de festivaltenten zijn gebruikt, toveren ze het karton om in verschillende producten! Kinderstoelen, krukjes, prullenbakken, laptopstandaards, lampen, bedden, decoratie – niets is te gek voor KarTent. Het karton is gemaakt van 80% gerecycled papier en de overige 20% zijn FSC gecertificeerde houtvezels. Ze beginnen pas jouw product te maken na de bestelling (make-to-order) zodat er nooit iets wordt weggegooid. Het karton is spatwaterproef, erg stevig, schoon te maken en ook te beschilderen.

  • Speelgoed vliegtuig
  • Stawerkplek voor op je bureau
  • Tarwin Hanglamp

Rebottled

Drinkglazen van Rebottled

Een lege fles kan worden gerecycled, of worden upcycled tot drinkglas! Rebottled creëert stijlvolle drinkglazen en lampen gemaakt van oude wijnflessen. Hoewel glas kan worden gerecycled, kost dit nog steeds best een hoop energie. Maar liefst 85% van de energie vergeleken met nieuwe glasproductie, en ook wordt er bij recycled glas nog 40% nieuw glas gebruikt. Door flessen te upcyclen wordt 150g CO2 en 150 liter water bespaard per glas. De lege wijnflessen worden opgehaald met een elektrische bus bij verschillende horecagelegenheden in Utrecht waarna ze worden gesneden, geschuurd, gepolijst, schoongemaakt en verpakt. Bovendien creëert Rebottled banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt – samen dragen we bij aan een duurzamere wereld!

The Upcycle Store

“Waste is food for creativity” – de makers bij the Upcycle ontwerpen allerlei soorten producten; riemen van fietsbanden van Swapfiets, sieraden van verschillende fietsonderdelen of van de lagen verf van de oude graffiti muur van de Prinses Irene tunnel in Delft, bakjes van oude LP platen, etui’s van fietsbanden – noem maar op! De creatieve geesten van the Upcycle Store zorgen voor een uniek cadeautje en een mooi verhaal. Nutteloze materialen die als afval worden gezien door anderen zijn de bron van inspiratie voor dit creatieve bedrijf gevestigd in Amsterdam.

  • Kleine tasjes van fietsbanden
  • Graffiti ketting gemaakt van de oude Prinses Irene Tunnel in Delft
  • Riemen van fietsbanden

The Upcycle Collection

“Je bestelt precies wat je wilt, je weet nooit wat je krijgt” – bij the Upcycle Collection bestel je een meubel en toeval bepaalt hoe het eindproduct er daadwerkelijk uit gaat zien. Oprichter en designer Louise Cohen gebruikt meubels en andere producten van aangesloten kringloopwinkels en maakt hier een eigen creatie van op basis van jouw bestelling. Er wordt geen winst gemaakt van de inkomsten, dit wordt alleen uitgegeven aan de werkplaatsen, begeleiding en materialen. Dit is the place to be als je op zoek bent naar een unieke tafel, stoel of kast!

De oude meubels vóór de transformatie
En na!

Urban Craft Factory

Bij de Urban Craft Factory kan je niet alleen upcycled producten kopen, maar ook naar wens laten maken met jouw eigen ‘afval’! Zo kan je een meubelstuk of accessoire langs brengen wat ze met een vleugje creatieve input omtoveren naar een eindproduct naar jouw smaak. Bezoek de winkel in Hoofddorp!

Aslin

Partybag gemaakt uit gerecyclede frisdranklipjes

Astrid van der Linden gebruikt een ongebruikelijk stukje ‘afval’ voor haar producten: frisdranklipjes! Een boel geduld zal ze nodig hebben om de stapels lipjes om te toveren zo’n gaaf product, en het is het zeker waard. Zo maakt Astrid unieke sieraden van de lipjes, maar ook hele tasjes, lampen en riemen. Voel je je geïnspireerd? Koop dan de benodigde onderdelen op haar webshop en ga zelf aan de slag! Ook verkoopt ze artikelen gemaakt van oude banners, zoals sport-, boodschap- en strandtassen!

iamoo

De shopper van iamoo gemaakt van oude springkussens

Ben/was jij ook zo’n fan van springkussens?! Je kunt nu een geupcyclede tas kopen gemaakt van het stevige, kleurrijke, waterafstotende plastic van oude springkastelen! iamoo produceert tassen en accessoires in Nederland van gerecyclede en upcyclede materialen. De designs zijn zo veel mogelijk circulair, door vorm te geven met zo min mogelijk afval, producten te ontwerpen met een lange levensduur en het afval wat ze wel creëren, ook weer te gebruiken voor de kleinere details.

Workshops over upcyclen

Heb je zin om zelf aan de slag te gaan, en jouw afval om te toveren tot nieuwe, unieke producten? Niet bij iedereen is de creatieve workflow zo vanzelfsprekend, of misschien beschik je nog niet over de vaardigheden om je eigen meubels of sieraden te maken. Gelukkig zijn er vele bedrijven die workshops geven om hun kennis te delen! Zodat jij in de toekomst gemakkelijk een project op eigen benen kan beginnen.

The Upcycle

Wat ga je maken?

Upcycle oorbellen van fietsbanden, maak een riem van een oude fietsband of creëer je eigen schrift van oude plastic tasjes

Hoe lang duurt de workshop en hoeveel kost het?

De workshops duren elk tussen de 1-3 uur, dit ligt aan de workshop

Waar kan ik the Upcycle vinden?

Je vindt the Upcycle Store in hartje Amsterdam

Wat voor bedrijf is het?

We hebben hierboven the Upcycle uitgelicht met hun gave collectie aan unieke, creatieve producten. The Upcycle is een online winkel maar ze hebben ook een fysieke winkel met nog veel meer producten dan dat je online kunt vinden. Ze verkopen hun eigen producten en van andere Nederlandse upcycling bedrijven, en runnen verschillende projecten over afval vermindering en transformatie.

Studio Boterkoek

Wat ga je maken?

Upcycle een (eigen) houten meubel, maak sierraden van oude fietsbanden, of restyle een schoolstoeltje met je kind (op aanvraag)

Hoe lang duurt de workshop en hoeveel kost het?

De meubel workshop duurt rond de 4 uur en wordt elke eerste zaterdag van de maand gegeven of op aanvraag. De prijs is 75 euro p.p. inclusief je meubel, koffie of thee met iets lekkers en alle materialen. Als je je eigen meubel meeneemt kost de workshop 60 euro. De sierraden workshop duurt rond de 2-2.5 uur en wordt elke tweede zaterdag van de maand gegeven. Hij kost 40 euro inclusief alle materialen en koffie of thee met iets lekkers.

Waar kan ik Studio Boterkoek vinden?

De Studio is gevestigd in Amsterdam op de hoek van de Haarlemmerweg

Wat voor bedrijf is het?

Studio Boterkoek is een creatief collectief dat werkt met verschillende materialen en objecten uit ons dagelijks leven. Ze verzorgen verschillende workshops, verwerken oude materialen en objecten tot nieuwe unieke projecten en werken aan verschillende opdrachten.

Buurman Rotterdam

Wat ga je maken?

Bij Buurman Rotterdam bieden ze wel 12 verschillende workshops aan! Van morsbakken en kruidentuintjes tot meubels en loungebanken. De materialen die je gaat gebruiken zijn allemaal hergebruikt hout, zoals bijvoorbeeld een oude deur!

Hoe lang duurt de workshop en hoeveel kost het?

Sommige workshops duren een halve dag en andere een hele dag. Een halve dag kost 55 euro, een hele dag 95. Als je met z’n tweeën aan één product gaat werken krijgt de 2e persoon 50% korting!

Waar kan ik Buurman Rotterdam vinden?

De locatie van de werkplaats is op de Keilewerf in Rotterdam.

Wat voor bedrijf is het?

Bij Buurman Rotterdam komen meubelmakers, kunstenaars en architecten samen om hergebruiken het nieuwe normaal te maken. Op de webshop bestel je bouwpakketten van hergebruikt materiaal waar je zelf mee aan de slag kunt gaan, of koop oud (stads)hout en andere materialen. De werkplaats wordt gebruikt om o.a. workshops en cursussen te geven over meubels maken, maar wordt ook aangeboden als open werkplaats met of zonder begeleiding. De perfecte plek dus om vaardigheden te leren en zelf te kunnen bouwen!

Maison 7

Bij Maison 7 in Rotterdam bieden ze geen speciale upcycling workshops aan, maar wel begeleiding voor het restylen en/of upcyclen van jouw meubels! Niet alleen geeft oprichter Indira je advies en deelt ze haar kennis, ook kan je de professionele machines gebruiken, de ruimte gebruiken om je project te laten staan en biedt ze koffie en thee aan. Voor 12,50 per uur kun je hiervoor bij haar terecht. Wil je wel je meubel opknappen maar wil je het niet zelf doen? Dan doet Indira dit graag voor je! Indira verkoopt daarnaast ook haar eigen upcyclede meubels en geeft vintage speelgoed een tweede leven.


Jurk van oude melkpakken van Artak

Voel je je al een beetje geïnspireerd en heb je zin om zelf aan de slag te gaan? Elk stapje helpt! Voor meer inspiratie voor wat voor materialen je kunt gebruiken om nieuwe producten te ontwikkelen kan je ook eens een kijkje nemen bij de kunst van Artak, check de website zelfmaak-ideetjes.nl of volg de instagram accounts @upcyclethat, @upcyclerlife en @upcyclethathome!

Komende thema’s

* Easy peasy plantaardige alternatieven
* Verantwoorde elektronica

Wil je ons tips geven over de komende onderwerpen? Of is er een onderwerp waar je graag meer over wilt weten? Stuur dan een mailtje naar Dennis@klooker.com

Check onze lopende kortingen.

Ga naar de kortingspagina!

Eetbare insecten – krokant, voedingsrijk en duurzaam?

edible insect

Geschreven in augustus, 2021

Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten én tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.

Krokant, voedingsrijk, en duurzaam – niet per sé woorden die je met insecten zou associëren. Hoewel meeste Europeanen walgen bij het idee van bijvoorbeeld eetbare sprinkhanen, zijn insecten een gebruikelijke maaltijd voor meer dan 2 miljard mensen wereldwijd! Je vindt ze gevriesdroogd, als poeder, maar ook als snacks en snoepjes.

Waarom zou insecten eten, of de officiële term entomofagie, duurzaam en gezond zijn? Zijn insecten het eiwit van de toekomst voor vleeseters? En ook al is het een duurzame bron voor eiwitten, zijn vleeseters dan wel bereid het te eten?

Wij zochten het voor je uit!

Insecten op het menu

Rupsen, sprinkhanen, termieten, motten, kevers en larven – in het merendeel van de wereldbevolking zijn insecten een gebruikelijke maaltijd en worden ze zelfs beschouwd als een delicatesse. De insectenproducten worden in alle soorten en maten geserveerd – gekookt, gebakken, geroosterd, gefrituurd, als snack om zo te eten of als poeder door een maaltijd verwerkt.

Vooral in Afrika, Azië en Zuid-Amerikaanse worden insecten vaak gegeten. Niet alle insecten zijn geschikt om te eten door mensen; wereldwijd staan er ruim 1900 verschillende soorten op het menu, maar in Nederland zijn er nu nog maar vier soorten die zijn goedgekeurd om te worden gekweekt voor menselijke consumptie: meelwormen, buffalo-wormen (kleine meelworm), sprinkhanen en krekels.

Hoewel deze insecten veilig zijn om te eten kan je ze niet rauw eten, moet je zeker weten dat je er niet allergisch voor bent (voorzichtig als je allergisch bent voor schaal- of schelpdieren of huismijt), en is niet elk deel eetbaar; zo worden de vleugels en pootjes van de sprinkhanen verwijderd omdat dit problemen in de darmen kan opleveren.

Edible insect
Hans Gissinger/Trunk

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit adviseert om niet meer dan 45 gram per dag te eten omdat grote hoeveelheden chitine, wat in insectenpootjes zit en hun skelet, kunnen leiden tot gezondheidsklachten.

Hoe is het om een insect te eten?

“Het smaakt naar nootjes, maar dan met pootjes”

– Duurzaam Insecten Eten

Men vindt de smaak van insecten zoals krekels vaak lijken op nootjes of popcorn, en andere insecten zoals Buffalo wormen smaken meer naar spek. Insecten zijn zacht van smaak en krokant door hun mineraalrijke exoskelet.

Qua voedingswaarde zijn insecten vergelijkbaar met ander ‘gebruikelijk’ vlees. Ze zitten vol eiwitten (inclusief essentiële aminozuren), zink, ijzer en vitamine B12. Insecten ‘vlees’ is laag in koolhydraten en bevat vooral onverzadigde vetten (de goede!) zoals linolzuur, alfa-linoleenzuur (omega-3) en oliezuur. Afhankelijk van de soort kunnen insecten een hoge hoeveelheid fosfor, magnesium, koper, calcium, zink en ijzer bevatten vergeleken met ‘gebruikelijk’ vlees, melk en/of vis.

De voedingswaarde verschilt echter sterk tussen verschillende insectensoorten, en ook tussen verschillende stages in hun levenscyclus. Zo verschilt het gehalte aan eiwit per 100 gram van 7 tot 48 gram, en ook het vetgehalte varieert van 9% in de stinksprinkhaan tot 67% in de sabelsprinkhaan!

Edible insect
Lead Image © nicemyphoto / Adobe Stock

Is het kweken van insecten duurzaam?

Het kweken van eetbare insecten is veel minder belastend op het milieu vergeleken met koeien of varkensvlees. Ten eerste hebben insecten een efficiënte “food conversion rate” – 10 kilo voer is ongeveer goed voor 1 kilo rundvlees, hoewel 10 kilo voeding wel tot 9 kilo aan insecten kan opleveren in extreme gevallen. Net als de voedingswaarde, verschilt deze food conversion rate per insectensoort en levenscyclus stage.

Insecten eten zelf plantaardig voedsel en dit kan komen uit reststromen van de voedingsindustrie. Het soort insect maar ook de soort voeding beïnvloedt de efficiëntie van de groei. Sowieso planten ze snel voort en hebben minder eten nodig omdat de koelbloedige insecten minder energie verbruiken. Uiteraard is ook de ruimte die nodig is voor de kweek kleiner dan voor veeteelt. Antibiotica en groeihormonen worden vaak gebruikt voor de intensieve veeteelt, om ziektes te voorkomen en productiviteit te stimuleren. Dit is echter minder of zelfs niet nodig voor de kweek van insecten. Ook stoten insecten minder broeikasgassen uit dan runderen, zoals methaan en koolstofdioxide, en is er sowieso weinig afval van het hele proces van kweken. Aangezien 80% – 100% van de individuele insecten kan worden gegeten, vergeleken met ongeveer de helft van een varken of koe, is er ook weinig verspilling in de insectenlandbouw. Voor een mooi wetenschappelijk overzicht kan je eens doorbladeren in dit artikel in Trends in Food Science and Technology van vorig jaar.

In conclusie biedt de insectenlandbouw dus de ruimte om een circulaire economie te bevorderen, door reststromen van andere industrieën te gebruiken om dierlijk eiwit te produceren, waardoor het voer wat nu wordt gebruikt voor veeteelt rechtstreeks kan worden geconsumeerd door de mens.

Klinkt te goed om waar te zijn! En hoe zit het met intensieve kwekerij?

Eetbare insecten zijn op de Westerse markt pas net geïntroduceerd. Het is lastig om in te schatten wat de toekomstige impact is op het milieu wanneer insecten op een grote schaal worden gekweekt. Onderzoek op dit gebied is nog schaars, maar het is wel erg belangrijk om de impact te onderzoeken en anticiperen. Zonder gedetailleerd onderzoek over de milieu impact van een intensieve insectenindustrie is er een kans dat we het ene milieuprobleem vervangen met een ander probleem.

Insectenkwekerij
Insectenkwekerij. Foto van duurzaaminsecteneten.nl.

Eigenlijk weten we nauwelijks iets of niets over vele aspecten van de insectenkweek: welke soorten zijn het meeste geschikt voor massaproductie, wat voor omgeving en voeding hebben ze precies nodig, en wat gebeurt er als ze per ongeluk ontsnappen? Hoe voorkomen we dat deze ontsnapte insecten invasief worden? En hoe werken de ecologie en biologie van de insecten samen met het ontwerp en management van de faciliteiten? 

Hoewel bedrijven vaak zeggen dat er geen antibiotica nodig zijn voor de insectenkweek, weten we eigenlijk niet hoe ziektes zich ontwikkelen en verspreiden als je insectenpopulaties intensief kweekt. Ook wordt de broeikasuitstoot vaak geadverteerd als laag in de insectenproductie, maar in sommige gevallen waarin bepaalde soorten opgroeien in specifieke omstandigheden, kunnen ook methaangehaltes van deze insecten hoog zijn.

Verder weten we niks wetenschappelijks over hoe het houden van insecten in massa’s hun gedrag, gezondheid en welzijn beïnvloedt. Hoewel meeste insecten gewend zijn dicht bij elkaar te leven, in tegenstelling tot koeien, kippen en ander vee, weten we niet zeker hoe ze zullen reageren als ze in massa’s worden gekweekt. En hoe zit het met dierenleed? Door ze in te vriezen worden de koudbloedige insecten inactief en ‘slapen ze zo in’. Aldus onderzoeker Van Huis levert dit geen pijn op omdat ze te weinig neuronen in hun brein hebben hiervoor. Toch is het nog onduidelijk of insecten echt pijn kunnen voelen of een bewustzijn hebben.

Dus, hoewel er in theorie veel voordelen zijn aan de insectenkweek, staan sommige onderzoekers nog niet 100% achter het intensief kweken van deze alternatieve eiwitbron, aangezien er tekort is aan onderzoek op dit gebied. 

Maar naast de mogelijkheid om insecten direct te consumeren, zijn er ook andere opties om de insectenkweek te gebruiken voor de bevordering van een circulaire economie. Een ander groen alternatief om ons voedingssysteem efficiënter te maken is bijvoorbeeld om insecten te gebruiken als voeding voor de veeteelt. Vandaag de dag wordt een groot deel van de oogst van bijvoorbeeld sojabonen, graan, mais en andere gewassen gebruikt als voeding voor veeteelt, wat een inefficiënt proces is. Bovendien kunnen insecten worden gebruikt als ‘omvormer’ door bijproducten van de landbouw te gebruiken als voeding. Insecten kunnen bijvoorbeeld verschillende giftige stoffen, of materialen zoals mest en lignine (een stof in planten) verteren en ze zo omzetten in een eetbare voedselbron. Deze stoffen en materialen zijn op het moment reststoffen, daarom kunnen insecten juist een circulaire economie hier bevorderen.  

Insecten uitproberen

Nieuwsgierig geworden als vleeseter? Waar kan je eetbare insecten voor mensen kopen? Er zijn al verschillende soorten insectenproducten op de markt, die je online kunt bestellen of in de supermarkt kan kopen!

Eerder hebben we het al eens gehad over eiwitpoeder voor sport gemaakt van insecten. Zo vind je bijvoorbeeld krekelrepen bij Kriket en Jimini’s. Bij Kriket verkopen ze niet alleen proteïnebars, maar ook granola, hartige snacks en poeder. Je kunt de repen vinden in de schappen van Ekoplaza. Ook bij Jimini’s (online) vind je bars, hele insecten en eiwitrijke granola.

Daarnaast zijn er ook andere Nederlandse bedrijven die insectenproducten op de markt brengen:

ENOUGH

Enough Insects
Falafelmix met insecteneiwit van ENOUGH

De positiviteit van ENOUGH is aanstekelijk – ze hebben een duidelijk doel: het eten van insecten mainstream te maken aangezien ze een voedselbron zijn waarvoor je je niet schuldig hoeft te voelen. Ze verkopen van alles; zoete en hartige snacks, maar ook falafel mixen met gemalen insecten om dit nieuwe ingrediënt stapsgewijs in je dieet te kunnen introduceren in een product wat je al kent. De producten passen perfect bij “logische denkers, de visionairs, de datanerds, semi-vegetariërs, flexitariërs, entovegans, voetprintariers en… alle anderen die er zin in hebben!”


GaiaFood
Insecten eiwitpoeder van GaiaFood

GaiaFood

“Insecten bieden maximale voedingswaarden met minimale middelen” – GaiaFood streeft naar een duurzame en gezonde toekomst en realiseert dit door eiwitpoeder van krekels op de markt te brengen. Er staan al een boel toekomstige producten op de planning, zoals vleesvervangers en andere producten zoals pasta, snacks en brood. Met elke zak insecten eiwitpoeder die je aankoopt bespaar je 39 kg CO2 vergeleken met een zak whey protein!

Korting bij Gaia Food!

Koop insecteneiwit met 10% korting! Ga naar de kortingspagina voor de code.


Delibugs 

Bij Delibugs vind je gevriesdroogde insecten, insectenpoeder, snoep en snacks en ook een BBQ box voor insectenburgers!


Tinyfoods

Je vindt een groot assortiment aan gevriesdroogde producten, lollies, snacks, en energierepen van verschillende merken bij Tinyfoods. Ze hebben een eigen lijn aan producten met verschillende smaakjes gevriesdroogde snacks, maar verkopen ook artikelen van Delibugs en Jimini’s.


Het overkomen van de ‘yuck factor’

Een tijdje geleden kon je een aantal insectenproducten, zoals burgers, vinden in de supermarkt (AH, Jumbo), maar omdat het niet verkocht werd zijn ze weer uit de schappen gehaald. Ook al zijn dierlijke eiwitten van insecten milieuvriendelijker dan traditioneel vlees, kan deze industrie pas een impact maken wanneer het daadwerkelijk wordt geconsumeerd. De Westerse wereld wordt vaak afgeschrokken door de zogenaamde ‘yuck factor’ bij alleen al het denken aan het idee om een insect in je mond te stoppen – hoe kunnen we dit overkomen?

Onderzoek duidt aan dat de ‘yuck factor’ kan worden verminderd door insecten als poeder te vermalen zodat het niet herkenbaar is. Ook is het zo dat men beter bereid is insectensnacks te proberen als er meer interesse is in de milieuaspecten van de voedselindustrie. Cultuur staat uiteraard centraal in de acceptatie en normaalheid van entomofagie. Het is daarom lastig om volwassenen te introduceren aan deze alternatieve dierlijke eiwitbron, dit kan alleen door harde overtuiging. Maar als de volgende generatie wordt opgevoed met insecten in reguliere maaltijden wordt het binnen no time normaler.

‘Dertig jaar geleden werd in veel Westerse culturen het eten van rauwe vis als ongepast en zelfs gevaarlijk gezien. Nu is sushi hier niet meer weg te denken.’ – adus onderzoekster Tan in een artikel van de Correspondent.

Alles heeft zijn tijd nodig, maar de eerste stap is om interesse op te wekken over waarom entofomagie een duurzaam alternatief is. Wie weet liggen de schappen vol insectenproducten over tien jaar!

Hoe sta jij erin om een insectensnack te proberen?

Komende thema’s

* Easy peasy plantaardige alternatieven
* De gaafste upcycled producten

Wil je ons tips geven over de komende onderwerpen? Of is er een onderwerp waar je graag meer over wilt weten? Stuur dan een mailtje naar Dennis@klooker.com

Check onze lopende kortingen.

Ga naar de kortingspagina!

Copyright © 2025 · Klooker on Genesis Framework · WordPress · Log in