Klooker

Concrete hulp bij verduurzamen. Samen maken we duurzaam consumeren het nieuwe normaal!

  • Home
  • Product
  • Over ons
  • Word lid
  • Login
  • Het Klooker Manifest
  • Privacy en cookies
  • Algemene voorwaarden
  • Werken bij Klooker
  • Contact
Home » Archives for July 2021

Archives for July 2021

8 leerzame tentoonstellingen over duurzaamheid in 2021

Geschreven in juli, 2021

Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten én tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.

De deuren van musea zijn weer open en de zomervakanties zijn gestart: hoog tijd dus om interessante, leerzame tentoonstellingen en/of musea over duurzaamheid en de planeet uit te lichten! Deze week verzamelen we verschillende huidige en toekomstige tentoonstellingen en musea die kennis over bijvoorbeeld duurzame fashion, groene energie, en de klimaatcrisis met hun bezoekers op een interactieve manier delen. Leuk voor jong en oud, en belangrijk om je goed op de hoogte te stellen van de huidige stand van zaken.

Naast het maken van tentoonstellingen over duurzame onderwerpen, kunnen musea ook verduurzamen door hun bedrijfsvoering aan te passen, zoals het verminderen van hun energiegebruik. Verschillende musea zijn hier op een innovatie, creatieve manier hard mee bezig en verdienen daarom ook een plekje in deze mailing!

Tentoonstellingen

One Planet – Museon Den Haag (permanent)

Als je meer wilt leren over de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die de Verenigde Naties willen bereiken vóór 2030, is deze permanente tentoonstelling in het Museon hier perfect voor!

Leer over verantwoorde consumptie en productie, klimaatactie, gezondheid, gendergelijkheid, schoon water en armoede, onder meer. Veel verschillende onderwerpen komen aan bod, maar ook wat je zelf als burger kunt doen en hoe samenwerking centraal staat in het behalen van de doelen. Er zijn veel interactieve onderdelen in de tentoonstelling, leuk voor elke leeftijd. Ook ontdek je wat voor type burger jij bent door je mening te geven over verschillende stellingen! 

Museon
One Planet tentoonstelling (Museon)

Energetica – Nemo Amsterdam (permanent)

NEMO
Energetica (NEMO)

Ontdek wind-, water- en zonne-energie en begrijp hoe duurzame energie werkt. De tentoonstelling kun je vinden op het dakplein van NEMO, hét museum voor wetenschap en technologie, en is gratis te bezoeken. Er staan meerdere sculpturen en installaties die te bedienen zijn, een leerzame speeltuin dus! NEMO is opgebouwd uit verschillende verdiepingen met elk een thema. Ook op de andere verdiepingen binnen komen duurzame onderwerpen aan bod, zoals zonneauto’s, fossiele brandstoffen en waarom we andere energiebronnen nodig hebben. 

Plantaardig plastic – ARTIS-Micropia, Amsterdam (permanent)

In deze opstelling binnen ARTIS-Micropia krijg je inzicht over hoe PLA (polylactic acid), het meest gebruikte bioplastic, wordt geproduceerd en kan worden toegepast. In Micropia leer je over de onzichtbare wereld van micro-organismen en hun rol binnen de natuur. In deze interactieve opstelling gecombineerd met animaties kom je te weten hoe microben een deel van het plasticprobleem op kunnen lossen, en hoe PLA een deel van een circulaire economie kan vormen. 

Design by Nature – Museum de Fundatie, Zwolle (tot 3 oktober 2021)

Museum de Fundatie
Mycelium design in Design by Nature (Museum de Fundatie)

Hoe redden we de wereld van de klimaatcrisis? In deze tentoonstelling tonen verschillende kunstenaars de inventiviteit en schoonheid van toegepaste kunst, gebaseerd op de natuur. Ook gaat het over hoe we architectuur en interior design kunnen verduurzamen met gebruik van biobased materialen. Een wc ge-3D-print met rioolwater, een muur van popcorn, of een slaapkamer van planten – creatieve materialen bepalen de toekomst!

Things that matter – Tropenmuseum Amsterdam (permanent)

In de vaste tentoonstelling Things That Matter in het Tropenmuseum worden tien vragen gesteld over belangrijke dingen met een persoonlijke betekenis. In één van de vragen die aan bod komen vertelt Kathy Jetnil-Kijiner, dichter en klimaatactivist, over hoe haar cultuur bedreigd wordt door klimaatverandering, omdat de zeespiegel stijgt. Aan de hand van voorbeelden van de Marshalleilanden legt ze uit hoe cultureel erfgoed wordt bedreigt door de verandering in het klimaat. De rest van de tentoonstelling gaat niet zo zeer over duurzaamheid, maar de maatschappelijke onderwerpen zetten je als bezoeker aan het denken over het belang van dingen.

TextielMuseum
Long Live Fashion (TextielMuseum)

Long Live Fashion – TextielMuseum Tilburg (gepland voor 25 september 2021 – 27 maart 2022)

Hoe kunnen we kleding repareren en hergebruiken? Hoe realiseren we een circulaire textielindustrie?

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen het TextielMuseum, designers Christien Meindertsma, Harm Rensink / New Order of Fashion en het bedrijf Wolkat. Je kunt zelf aan de slag gaan om kleding te repareren, of kleding zelf laten maken met gerecyclede stoffen. Nog even geduld voordat de tentoonstelling opengaat!

Musea over duurzaamheid

Fashion for Good – Amsterdam 

Fashion for Good
Fashion for Good museum

Fashion for Good is een wereldwijd innovatieplatform dat ideeën ontwikkelt over hoe we de fashion industrie kunnen verbeteren. Ondernemers, merken, retailers en financiers komen samen om aan ontwikkelingen te werken en deze te realiseren. Sinds 2018 hebben ze ook een interactief museum in hartje Amsterdam. In het museum nemen ze je mee op reis door de wereld van fashion.

Hoe koop jij je kleding? Wat voor rol speelt fashion in jouw leven? Waar komt jouw kleding vandaan? Wat is fast fashion en hoe maken we een verschil?

Door interactie met de tentoonstellingen bouw je een gepersonaliseerd “Good Fashion Action Plan” die je na afloop in je mailbox gestuurd krijgt. In de nieuwste tentoonstelling “Grow” leer je over innovatieve biomaterialen in de fashion industrie en hoe een circulaire economie kan worden gebouwd. Deze tentoonstelling staat tot oktober 2021! Ook zijn er meerdere online events en activiteiten op locatie, zoals workshops voor jong en oud, Masterclasses en webinars. Zie de kalender voor alle evenementen. 

Het Klimaatmuseum – pop-up 

Wat is een duurzame wereld?

Klimaatmuseum
Het Klimaatmuseum pop-up

Kunstenaars en andere creatieve geesten organiseren inspirerende projecten over de klimaatcrisis in dit pop-up museum. Het is soms lastig om de impact van de klimaatcrisis goed te zien of voelen. Kunstenaars brengen zo nieuwe, prikkelende perspectieven zodat we ons een alternatieve, duurzame wereld kunnen voorstellen en daarna creëren! Nu de maatregelen zijn versoepeld staan ze te popelen om nieuwe projecten tentoon te stellen, en plannen rond eind augustus weer te kunnen beginnen! Houd hun socials in de gaten wanneer ze bij jou in de buurt langskomen.

Duurzame musea

Naast tentoonstellingen die bezoekers informeren over verschillende onderwerpen binnen de duurzame wereld, wordt het ook steeds belangrijker dat musea duurzaamheid laten terugkomen in de bedrijfsvoering. Musea kunnen duizenden bezoekers per dag verwelkomen en hebben grote ruimtes die moeten worden verkoeld, verwarmd en verlicht. Daarom is het belangrijk dat ze hun energiegebruik verduurzamen, bouwmaterialen bewust kiezen en de catering voor de gasten in bijvoorbeeld het museumrestaurant verantwoord kiezen.

Er zijn verschillende methodes om de duurzaamheid van musea te beoordelen. Zo kunnen musea een internationaal Green Key keurmerk verkrijgen wanneer ze voldoen aan strenge verplichte normen zoals het registreren en besparen van gas, water en elektra en het verminderen van afval. Ook zijn er optionele normen die bepalen of een museum een bronzen, zilveren of gouden Green Key keurmerk verkrijgen.

Naast het Green Key keurmerk is er ook een andere internationale certificering, de BREEAM, die kan worden behaald. Een BREEAM certificering is bedoeld voor duurzame omgevingen, zoals gebouwen of gehele gebieden, en beoordeelt ze in de volle breedte, inclusief energie, binnenklimaat, ventilatie, licht en vluchtige organische stoffen.

NEMO
Het groendak van NEMO

NEMO verduurzaamt door LED verlichting te gebruiken en te werken met lokale leveranciers. Op het dak van het gebouw vind je 1100 vierkante meter aan natuurdak, beplant met sedum en vol bloemen, kruiden, en bijenkasten. Zo dragen ze bij aan het boosten van de biodiversiteit, het regulieren van de temperatuur van het gebouw, en ook maken ze hun eigen NEMO-honing. Ook bieden ze biologische catering en UTZ gecertificeerde koffie aan, en wordt er geen bronwater meer geschonken – alleen kraanwater om zo bronwater te besparen.

Artis Micropia besteedt vooral aandacht aan de isolatie van het gebouw. Zo gebruiken ze voor sommige delen van het gebouw recyclede materialen zoals as en klei als isolatiemateriaal, en binden ze de materialen met restmateriaal uit de coatingindustrie. Deze materialen zijn ook weer recyclebaar en isoleren niet alleen temperatuur, maar ook dempen ze geluid. Zonnepanelen op de daken worden gebruikt om energie op te wekken, en regenwater wordt opgevangen en gebruikt om planten water te geven. Een grote warmte-koude opslag bewaart warm water in de zomer vlak bij het jaguarverblijf, en bij het Ledenlokaal wordt koud water opgeslagen in de winter. 

Naast de genoemde musea zijn er ook andere musea die, ondanks dat ze geen speciale groene tentoonstelling hebben, goed bezig zijn met hun duurzame bedrijfsvoering!

Het Rijksmuseum heeft dit jaar een BREEAM-NL duurzaamheidscertificaat ontvangen met 5 sterren, de hoogste score dat een museum in een bestaand gebouw ooit heeft behaald. Zo verminderen ze hun energieverbruik en hoeveelheid afval, hergebruiken ze (regen)water, de warmte-koude opslag is gekoppeld aan gebouwen in de buurt waardoor overtollige warmte wordt gebruikt voor het opwarmen van de andere panden, kopen ze zo veel mogelijk duurzame materialen in, planten ze inheemse plantensoorten in de tuinen en hangen ze insectenhotels en vleermuiskasten op.

Naast het Rijksmuseum hebben ook andere kunstmusea zoals het Kröller Müller, het van Gogh Museum en het Hermitage hoog gescoord voor het BREEAM-NL duurzaamheidscertificaat. Het is belangrijk dat zulke grote instanties verantwoordelijkheid nemen en ook hun bezoekers en andere bedrijven inspireren. Groene energie, efficiënte verwarmingssystemen en verantwoorde inkopen worden zo steeds normaler!

Komende thema’s

* Insecten – het eiwit van nu?
* Easy peasy plantaardige alternatieven

Wil je ons tips geven over de komende onderwerpen? Of is er een onderwerp waar je graag meer over wilt weten? Stuur dan een mailtje naar Dennis@klooker.com

Check onze lopende kortingen.

Ga naar de kortingspagina!

Roken en de impact op het milieu

Geschreven in juli, 2021

Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten én tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.

Dat roken slecht is voor je gezondheid is oude koek. Dat deel van de impact van roken laten we hier links liggen, daar is al heel van bekend immers. Maar wat weet jij over de impact van roken op het milieu?

Een enkele roker die een pakje sigaretten per dag rookt en dat 50 jaar lang, heeft een water footprint vergelijkbaar met 62 jaar watervoorziening voor basis hygiëne voor drie mensen.

Ook is de energie die voor die sjekkies nodig is, vergelijkbaar met het energieverbruik van een gemiddeld huishouden in India voor 15 jaar.

Als je vegan eet maar toch dagelijks rookt, heeft onderzoek aangetoond dat de impact op het milieu van je peuken eigenlijk groter is dan als je niet zou roken maar wel vlees zou eten!

Dus een vegan roker heeft meer negatieve milieu-impact dan een vleesetende niet-roker!

Stoppen met roken is het doel van meeste rokers, maar is vaak lastig om vol te blijven houden. Misschien dat deze zelfdiscipline kan worden gemotiveerd als je weet wat de enorm negatieve effecten van sigaretten en de tabaksindustrie op de planeet zijn?

En zijn er eigenlijk groene opties voor rokers? Rare vraag eigenlijk. Maar we zoeken het uit!

De eerste kille cijfers

Foto gemaakt door freepik

Een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie en het wetenschappelijke artikel met een levenscyclusanalyse van onderzoekers uit Londen ontrafelden schokkende getallen over de impact van tabak op het milieu (alle nummers die we in dit artikel noemen komen van deze complete levenscyclusanalyse).

Jaarlijks worden er bijna 6 biljoen sigaretten geconsumeerd door een miljard rokers over de hele wereld.

De jaarlijkse CO2 uitstoot van de tabaksindustrie is vergelijkbaar met de uitstoot van twee keer dat van Wales!

Elke sigaret die er wordt gerookt is verantwoordelijk voor 3.7 L water, 14 g CO2 uitstoot en het verbruik van 3,5 gram olie aan fossiele brandstoffen.

Waar komen deze nummers vandaan en kan de tabaksindustrie worden vergroend? 

De tabaksteelt 

Het probleem begint bij de hoeveelheid landbouwgrond die nodig is voor de teelt van tabak. Voor de 6 biljoen jaarlijkse sigarettenproductie is er zo’n 4 miljoen hectare landbouwgebied nodig. Dit is relatief veel land vergeleken met andere gewassen, zo kan op hetzelfde stuk land 6 keer meer gewicht aan tomaten of zelfs 19 keer meer gewicht aan aardappelen worden geoogst.

Bovendien is er veel water nodig voor de tabaksteelt, er wordt jaarlijks 22 miljard ton water verbruikt door de industrie, waar het meeste water wordt gebruikt voor de teelt.

Ook worden er voor de teelt van tabak schadelijke chemicaliën gebruikt, zoals 19 miljoen ton aan insecticiden. Deze stoffen komen dan weer terecht in rivieren en zeeën en dragen bij aan het verzuren van deze waterwegen en bedreigen verschillende planten en dieren.

Tabak wordt grotendeels (90%) geteeld in ontwikkelingslanden zoals India, Zimbabwe, Pakistan en Malawi. Deze landen leiden al aan een voedsel- en watertekort, dus de productie van tabak, verergert dit tekort.

Zoals met vele andere producten is de consumptie het hoogste in ontwikkelde landen. Dat betekent dat rokers in eerste wereldlanden letterlijk en figuurlijk de grondstoffen van ontwikkelende landen opstoken. 

Het drogen van tabak

Het drogen van tabakbladeren

Na het oogsten van de tabak wordt het gedroogd, wat een proces is dat veel energie vergt. Vaak wordt er steenkool of hout voor verbrand, wat niet alleen bijdraagt aan CO2 uitstoot maar ook aan ontbossing.

De productie van sigaretten

Het energieverbruik is bij de productie van sigaretten het hoogste, van de 0,6 biljoen (!) joules die jaarlijks nodig zijn voor de industrie gaat bijna alles naar enkel de sigaretproductie. De tabaksindustrie kan zichzelf dus een stuk verduurzamen als deze energie 100% groen is, bijvoorbeeld door zonne- of windenergie te gebruiken. 

Uiteraard is tabak niet het enige ingrediënt van een sigaret – jaarlijks is er ook meer dan 1 miljoen ton aan filters en meer dan 2 miljoen ton aan verpakking nodig voor de grote vraag naar sigaretten (exclusief het karton wat wordt gebruikt voor transport).

Bovendien worden er honderden kunstmatige additieven aan de tabak zelf toegevoegd, en het papier om te rollen en verpakken wordt gebleekt. De verpakking wordt ook nog eens gelamineerd en afgedrukt met synthetisch inkt. Al in al is elk deel van een sigaret dus behoorlijk schadelijk – niet alleen voor je lichaam, maar ook voor het milieu!

Wanneer de sigaretten zijn geproduceerd, worden ze vervoerd. Bij elkaar opgeteld wordt er 24,5 miljard tonkilometer aan vracht vervoerd per jaar (1 tonkilometer is het vervoer van 1 ton over 1 kilometer). Ook niet misselijk qua CO2 uitstoot.

Bergen aan afval

Als meest zichtbare vervuiler van het hele proces van de tabaksindustrie zijn de miljoenen niet-afbreekbare, schadelijke sigarettenpeuken die de grootste vorm van zwerfafval vormen wereldwijd. De filters in de peuken zitten vol troep, zoals plastic (meestal celluloseacetaat) maar ook rattengif (arseen), lood en andere metalen, restjes nicotine en pesticiden.

Daarom vormen de 2 miljoen peuken die per minuut op de grond worden gegooid een extreme schade, en het is ook nog eens lastig om ze op te ruimen.

In Nederland worden straten vervuild met 10 miljoen kilo sigarettenpeuken per jaar, waarvan 20% niet kunnen worden weggehaald en dus in de straten, sloten, grachten, rivieren en de zee belanden.

Deze grote plasticvervuiling van sigaretten is schadelijk voor verschillende planten en dieren op land en in het water die bijvoorbeeld denken dat het voedsel is. Ook is het bekend dat peuken die niet correct worden weggegooid de kans op brand binnenshuis en buitenshuis vergroten. 

Zaterdag 10 juli (morgen!) gaat de Plastic PeukMeuk 2021 van slag! In meer dan 60 plaatsten gaan honderden mensen de straat op om de peuken van de straat te halen. Wil je ook meedoen? Meld je aan op de website!

Wat doet de industrie eraan?

Sommige tabaksbedrijven beginnen verantwoordelijkheid te nemen over de impact van de tabaksindustrie, maar ze hebben nog een lange weg te gaan.

Zo laat Philip Morris bijvoorbeeld zien in hun rapport dat ze tussen 2010 en 2015 hun CO2 en water footprint hebben verminderd met 24%. British American Tobacco rapporteert zelfs dat hun carbon footprint met wel 47% is gedaald sinds 2000.

Een goed begin, maar er zijn nog honderden andere merken, zoals Marlboro en Camel, die nog wakker moeten worden geschud. 

Zijn er groene opties beschikbaar?

*Disclaimer: in dit kopje bevelen we roken op geen enkele manier aan. Wel willen we graag laten zien welke bedrijven de enorme schade van de tabaksindustrie aan het milieu stapje bij beetje proberen te verminderen. Biologische tabak en/of plastic-vrije filters maken roken NIET minder schadelijk voor je gezondheid. Uiteraard is en blijft de beste beslissing voor je lichaam en de planeet om te stoppen met roken.* 

Het merk Natural American Spirit is een van de grootste merken die biologische tabak verkoopt zonder enkele (synthetische en schadelijke) toevoegingen. Ook Lucky Strike (gemaakt door British American Tobacco) verkoopt sigaretten zonder chemicaliën en andere toevoegingen aan de tabak (de Natural producten), net als FairGreen, Pueblo Natural en Mohawk. Deze sigaretten bevatten nog wel plastic filters.

Het Zuid-Afrikaanse bedrijf Smokey Treats is het enige bedrijf wat we konden vinden die meerdere delen van de sigaret probeert te verbeteren. Zo doen ze hun best om ethische tabak te oogsten, sigaretten te produceren met filters en papier wat niet wordt gebleekt en FSC gecertificeerd is, en filters te gebruiken die geen plastic bevatten. Op het moment zijn ze alleen nog te koop in Zuid-Afrika. 

Er komen steeds meer biologisch afbreekbare filters op de markt. Bedrijven zoals Green Butts en Green Go produceren filters die binnen een paar dagen zijn afgebroken. Karma Filter Tips gaat zelfs nog een stapje verder en heeft filters gecreëerd van pulp van vruchten die niet alleen afbreekbaar zijn en geen chemicaliën bevatten, maar ook plantenzaadjes achterlaten na gebruik . Toch zijn plastic-vrije filters nog lastig te vinden in de winkel, al helemaal in Nederland, en alleen sommige zijn online beschikbaar.

De filters van Karma Filter Tips waar plantjes uit bloeien

Zijn e-cigarettes duurzaam?

Gewone sigaret en een elektrische © iStock/Neydtstock

Sommige aspecten van elektronische sigaretten bieden voordelen, zo zijn er gelukkig geen sigarettenpeuken die vervuiling veroorzaken, en is de hoge carbon footprint van het telen van tabak hier niet aanwezig. Ook kunnen de batterijen opnieuw worden opgeladen (met eventuele groene energie) en is er geen papier nodig voor het rollen.

Er wordt daarom vaak gedacht dat elektronische sigaretten ‘ecologische’ en verantwoorde producten zijn, of zelfs gezonder (wat niet zo is!).

Het tegendeel is dus waar.

Elektronisch roken lijkt veel op het roken van een gewone sigaret, maar in plaats van tabak te verhitten wordt een vloeistof verwarmd wat onder andere nicotine en een smaakje bevat. Een e-sigaret bestaat uit twee hoofdonderdelen: de batterij en een tank met de vloeistof die wordt verdampt.

Maar bij e-sigaretten komen wel weer andere dingen kijken. Het grootste probleem is het recyclen van de materialen en de giftige stoffen in de vloeistof.

Ten eerste worden vele soorten e-sigaretten maar eenmalig gebruikt en vervolgens weggegooid, maar ook de type e-sigaretten waarvan je de vloeistof kunt navullen zijn nog niet recyclebaar. Eigenlijk is het onduidelijk waar je het überhaupt moet weggooien (chemisch, plastic of elektronisch?), aangezien er nog veel giftige stoffen in achterblijven zoals nicotine, proypleenglycol, nitrosamine (wat kankerverwekkend is) en zware metalen.

Het is mogelijk om delen van een e-sigaret te recyclen als je ze uit elkaar haalt, zoals het recyclen van de batterij en de vloeistof container als hij goed is schoongemaakt. Daarnaast tasten e-sigaretten de luchtkwaliteit aan, niet alleen binnenin een woning maar ook rondom e-sigaretwinkels, bijvoorbeeld.

Samenvattend

Als je nog niet 100% overtuigd was van de enorme schade van sigaretten en de tabaksindustrie, niet alleen voor de volksgezondheid maar ook die van het milieu, hopen we dat deze mailing dat heeft opgeklaard!

Vele activisten voeren druk uit op de wetgeving die plastic filters zou moeten verbieden, wat hopelijk in de nabije toekomst resultaat gaat opleveren aangezien meeste tabaksmerken nauwelijks tot geen verantwoordelijkheid nemen over de gevolgen van de industrie.

Hulp nodig bij het stoppen met roken? Er zijn verschillende methodes beschikbaar, zowel online tot intensieve persoonlijke begeleiding of in een groep – bespreek het met je huisarts en kijk wat het beste bij jou past! Op naar een rookvrije generatie!

Komende thema’s

* Groene tentoonstellingen
* Insectensnacks – het eiwit van nu?

Wil je ons tips geven over de komende onderwerpen? Of is er een onderwerp waar je graag meer over wilt weten? Stuur dan een mailtje naar Dennis@klooker.com

Check onze lopende kortingen.

Ga naar de kortingspagina!

Copyright © 2025 · Klooker on Genesis Framework · WordPress · Log in