Geschreven in april, 2021
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
Volg je een bewuste leefstijl? Dan hoort een groene bruiloft daar ook bij. Het wordt geschat dat een gemiddelde bruiloft voor wel 10 ton CO2-uitstoot zorgt. Dat is meer dan een gemiddeld Nederlands huishouden in een heel jaar! Waar komt die uitstoot allemaal vandaan en hoe kunnen we dit verminderen? Lees in deze Weekly onder andere over tweedehands trouwjurken en pakken, eerlijke diamanten voor je trouwring en biologisch afbreekbare decoratie – ook leuk voor andere feestevenementen!
Ga je trouwen? Gefeliciteerd! Dan ben je je er vast al bewust van dat er een heleboel geregeld moet worden voor je bruiloft en er een hoop keuzes moeten worden gemaakt. Denk aan catering, decoratie, kleding en accessoires, locatie, trouwboeket, uitnodigingen… Door al het reizen, nieuwe kleding die misschien maar 1 keer wordt gedragen, overtollig eten en bloemen die worden geïmporteerd, zorgt een gemiddelde bruiloft met alles bij elkaar opgeteld voor ongeveer 10 ton CO2 uitstoot, aldus Susan Gerritsen-Overakker, weddingcoach bij het voormalige Duurzame Bruiloft. De grootste impact komt door transport – gasten die richting de bruiloft reizen om de ceremonie bij te wonen – en deze impact is helemaal groot als de bruiloft plaatsvindt op een exotische locatie waar iedereen heen moet vliegen. Hoewel de planeet ons dankbaar is dat overvliegen een no-go is in deze coronatijden, en we maar met max 30 mensen een bruiloft mogen vieren, zal dit snel terugdraaien wanneer alles weer normaal is. Een ‘green wedding’ betekent niet per se dat je bruiloft moet worden gehouden in een bos, rondom een kampvuur waar iedereen slaapt in tenten, maar kan ook worden bereikt met simpele bewuste beslissingen. In deze Weekly bespreken we verschillende aspecten om over na te denken, hebben we leuke kortingen op feestdecoratie (ook voor andere feestjes) en verzamelen we geweldige merken die jou helpen je bruiloft groener te maken!
De trouwlocatie van je dromen
First things first – je trouwlocatie! Een onbewoond eiland? Midden in het bos, dicht bij de natuur? Of liever in een authentiek historische kerk? Een belangrijk punt om over na te denken is hoe al je gasten naar de locatie komen. Is de locatie goed bereikbaar met het OV? Hoeveel mensen zullen de locatie moeten bereiken met een vliegtuig, en is het mogelijk om er met een trein te komen vanuit het buitenland? Zo niet, is het een goed idee om gezamenlijk transport te organiseren, zoals een pendelbus, e-scooters, e-bikes, noem het maar! Daarbovenop is het transport op de trouwdag zelf ook van belang; zijn de ceremonie, trouwreceptie en het feest op verschillende locaties? De milieu impact van het transport op de trouwdag kan worden verminderd door alles op 1 locatie te houden, wat ook geld en tijd scheelt! De 5 trouwlocaties op theperfectwedding.nl in Nederland zijn mooie voorbeelden van eco-friendly trouwlocaties die de natuur centraal stellen en rekening houden met hun impact bij feestevenementen.
Catering
Het menu – een belangrijk aspect van je bruiloft natuurlijk! Een voorkeur voor vegetarische of veganistische catering spreekt voor zich, maar is niet altijd gewenst. Met dezelfde gedachte als bij de trouwlocatie is ook hier transport van het eten belangrijk. Streekproducten, die lokaal en/of biologisch worden geproduceerd kunnen ook goed helpen om je bruiloft’s carbon footprint te verminderen. Wanneer je het menu opstelt denk dan ook na over welke producten in seizoen zijn. En wat dacht je van alle etensrestjes? Een groot gedeelte van het eten op een bruiloft belandt normaal in de afvalbak, al helemaal wanneer er weer meer dan 30 gasten mogen mee-eten. Om dit te voorkomen, zonder bang te zijn dat er te weinig eten is voor je gasten, kan je bespreken met je cateraar wat er gebeurt met de restjes na de bruiloft. Het kan bijvoorbeeld worden gedoneerd aan goede doelen zoals het Leger des Heils.
Bruidsjurken en pakken
Het produceren van 1 katoenen T-shirt kost meer dan 2000 liter water, dus je kunt je wel voorstellen dat het maken van een jurk of pak niet zo zuinig is. Een alternatieve optie zou het kopen of huren van een tweedehands jurk/pak zijn. Er zijn meerdere Nederlandse tweedehandswinkels voor bruiloftskleding, vooral voor jurken, beide online en fysiek. Neem bijvoorbeeld Uit Liefde (Tilburg), Yes I Did (Online, Nederlands), My Vintage Boudoir (Dordrecht), Nikita Bruidsmode (Grave) en Still White (Online, Internationaal). Aangezien ‘Yes I Did’ gelimiteerd is tot Nederlandse verkopers is het ook mogelijk om een afspraak te maken met de verkoper om langs te gaan zodat je de jurk kan passen. Dit gaat wat lastig bij Still White want verkopers zijn over de hele wereld verspreid (moet dus ook worden getransporteerd naar Nederland).
Een andere mogelijkheid is om te huren, bijvoorbeeld bij Wedding Wonderland. Er is een grote collectie, de jurken worden op maat gemaakt en professioneel gereinigd. Pakken huren kan bijvoorbeeld bij Sir George (Den Dolder) of Blacktie (Den Bosch), ook voor je gasten. Liever toch echt je eigen jurk/pak die je ook na je bruiloft gewoon kan houden? Er zijn gelukkig ook duurzame, eerlijke opties hiervoor.
Neem bijvoorbeeld de jurken van Nama nama van de designer Sanyukta Shrestha uit Nepal. Door een jurk van Nama nama te kopen help je de arbeidslonen en werkomstandigheden te verbeteren van de hardwerkende lokale arbeiders (vooral vrouwen), terwijl je een steentje bijdraagt voor het milieu. De jurken zijn namelijk handgemaakt van duurzame stoffen zoals bamboe, hennep, biologische zijde en katoen. Alle andere materialen en stoffen zijn recyclebaar, biologisch afbreekbaar en komen van gecertificeerde Fairtrade leveranciers. Het bedrijft steunt lokale wevers in Nepal en de projecten worden gerund door leden van de gecertificeerde Fair-Trade groep in Nepal en de World Fair Trade Organisation. De aanschaf van zo’n unieke jurk is dus niet alleen een geweldige toevoeging voor jouw bruiloft, maar helpt ook de Nepalese gemeenschap en de planeet!
Eerlijke trouwringen
Kinderarbeid, giftige stoffen en conflictgebieden zijn problemen waar je misschien nog niet bij stilstaat wanneer je de perfecte trouwring uitkiest. De diamanten en goud voor sieraden worden gedolven uit de mijnbouw, en vele sociale en ecologische aspecten komen hierbij kijken. Lees voor een wat meer uitgebreid artikel hierover in onze mailing van een tijdje geleden. De werkomstandigheden in mijnbouwgebieden, die vaak afgelegen zijn en basisvoorzieningen zijn hierdoor schaars, zijn erg gevaarlijk. Bij het delven van goud wordt er gebruik gemaakt van giftige stoffen zoals kwik, en vaak staan de mijnwerkers hierin met hun blote voeten wat hun gezondheid beïnvloedt. Bovendien komt kinderarbeid in deze gebieden vaak voor, en is het heel onzeker of de werkers wel eerlijk betaald krijgen door de tussenhandelaren. En het gebeurt gelukkig niet vaak, maar wanneer er iets misgaat in een goudmijn kan de impact op de natuur daaromheen drastisch zijn door de verspreiding van kwik.
Om zeker te weten dat jouw ring (of sieraden in het algemeen) niet bijdraagt aan deze uitbuiting, let dan goed op het gebied waarin de sieraden zijn geproduceerd. Ook kunnen Fairtrade-labels hierbij helpen. Daarbovenop kan je sieraden verkrijgen die gemaakt zijn van gerecycled goud, wat sommige juweliers standaard doen, of je kan zelfs zelf goud verzamelen uit oude mobieltjes! Juweliers die gerecycled goud gebruiken zijn o.a. Juwelier de tijd, Bijzondere Trouwringen, en Judigje. Het goud komt bijvoorbeeld van oude sieraden, of van afval uit de medische, tandheelkundige en elektronische sector.
Een andere moderne minder schadelijke optie zijn diamanten die in een laboratorium zijn gecreëerd. Deze laboratoria recreëren de ondergrondse condities maar hebben veel minder grondstoffen nodig. Zulke unieke sieraden kan je verkrijgen bij o.a. AKIND Store en Norrfolks die gerecyclede en lab-grown mineralen gebruiken (allebei Zweeds).
Bruidsboeket
Wij Nederlanders staan er misschien niet zo bij stil door onze grote tulpenvelden en bollenstreken, maar een groot gedeelte van de bloemen die hier worden verkocht worden geïmporteerd met het vliegtuig vanuit het buitenland. Een boeket van 10 grote rozen, 3 orchideeën of 10 gerbera’s zorgt bijvoorbeeld voor meer dan 4 kilo CO2 uitstoot, vergeleken met <1 CO2 uitstoot van 10 tulpen, geteeld op Nederlandse bodem. Op deze site van Milieucentraal staat een mooi overzicht van verschillende snijbloemen en hun CO2 uitstoot per maand. De impact van een boeket hangt niet alleen af van het land van afkomst, maar ook van de verwarming die de kas nodig heeft, watergebruik, het seizoen en uiteraard de bestrijdingsmiddelen. Verschillende keurmerken zoals Demeter en Groenkeur kunnen helpen bij jouw beslissing.
Dus welke bloemen zijn het meest planet friendly voor jouw bruiloft? Kies voor Nederlandse bloemen die horen bij het seizoen. Een gave optie zijn veldboeketten – een collectie van wilde bloemen. In plaats van bloemen weg te gooien na afloop van de bruiloft, kan je zo ook professioneel laten drogen zodat ze nog een stuk langer meegaan! Denise Collignon creëert unieke wilde, biologische boeketten van het seizoen, en ook in de winter verrijkt ze haar boeketten met droogbloemen en botanische elementen. Supergaaf en uniek!
Decoratie
Een Brits onderzoek van Sky Ocean Rescue stelde vast dat ongeveer 20kg aan single-use plastic wordt gebruikt per bruiloft, wat een totaal van 4910 ton plastic oplevert per jaar! Dit enorme gewicht komt van o.a. confetti, slingers, bordjes en bestek, vlaggenlijnen, ballonnen… En natuurlijk zijn deze decoraties niet gelimiteerd tot bruiloften.
Gelukkig zijn er leuke alternatieven voor plastic decoratie, die niet schadelijk voor dier, natuur en milieu zijn. Duurzameversiering.nl verkoopt een hoop leuke ‘planet-friendly’ decoratie zodat jij zonder zorgen een feestje kan vieren, zoals biologisch afbreekbare ballonnen van natuurrubber, afbreekbare confetti, en papieren vlaggen en slingers met het FSC keurmerk. Ook het verpakkingsmateriaal bestaat veeluit uit gerecycled papier, en een deel van de winsten worden gedoneerd aan The Ocean Cleanup! We hebben een superfijne korting van 15% zodat je deze gave producten kunt uitproberen voor jouw volgende feestje, of dat nou een bruiloft is of je verjaardag.
Een ander gaaf initiatief is bladconfetti.nl. Bladconfetti is handgemaakt en biologisch afbreekbare confetti, gemaakt van bladeren. Deze 100% natuurlijke confetti is binnen 4-5 dagen compleet afgebroken! De blaadjes zijn kweken, knippen en selecteren ze helemaal zelf. Het hele proces, van het telen tot verzending wordt lokaal gedaan, met behulp van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (sociale werkplaats). Een verantwoord product dus dat helemaal van A tot Z zelf wordt gerealiseerd!
Uitnodigingen en naambordjes
Last but not least, de uitnodigingen! Een gemiddeld aantal gasten op een bruiloft in normale tijden ligt zo rond de 100, wat betekent dat er 100 unieke uitnodigingen en naamkaartjes moeten worden gemaakt… Dat is toch een hoop papier. Hoe kunnen we minder afval creëren en ontbossing verminderen, niet alleen bij bruiloftsuitnodigingen maar ook verjaardagskaarten, geboortekaartjes en kerstkaartjes?
Ten eerste kan je letten op het FSC-keurmerk wat duurzaam bosbeheer vereist. Gerecycled papier is een andere optie, zoals afval van de landbouw om papier te ontwikkelen. Zulk gerecycled papier voor uitnodigingen en andere kaarten zijn verkrijgbaar bij weddingdesigns.nl en weloverecycled.nl. Allebei zijn ze FSC-gecertificeerd en bieden verschillende soorten papier aan in alle kleuren en maten, gemaakt van gerecyclede materialen. Een supertof en uniek concept zijn ook de kaarten van Bloom Your Message, niet alleen worden gerecyclede oude kranten en katoenresten gebruikt voor de productie, ook worden er bloemen, groente of kruiden-zaadjes in verwerkt. In plaats van de kaarten na afloop in de papierscheiding te gooien, stop je ze in de aarde om je eigen bloemen/planten te groeien! De kaarten zijn o.a. verkrijgbaar bij duurzamekaarten.nl die een actie van 10% hebben geheel mei!
We hopen dat we je met deze mailing wat inspiratie hebt opgedaan om jouw ‘perfect wedding’ ook verantwoord, bewust en duurzaam te maken. En natuurlijk zijn de meeste aspecten die we hebben behandeld ook toepasbaar op andere evenementen, verjaardagen en feestjes. Kijk voor nog meer tips over verantwoorde feestjes in ons artikel hier waar ook glitter, kaarsjes en cadeaupapier wordt behandeld!