Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
We schreven al eerder over hoe je je huis groen kunt verbouwen, en over mooie meubels waarmee je het duurzaam kunt inrichten. Je denkt er misschien niet gelijk aan. Maar om duurzaam te wonen kun je natuurlijk een mooie duurzame vloer niet vergeten. We zetten van verschillende bekende materialen de voor en nadelen op een rijtje. Ook zijn er een boel duurzame materialen die we graag aan je voor willen stellen.
De keuze voor de juiste vloer
Bij het kiezen voor de juiste vloer is het het belangrijkst dat de vloer goed past bij de plek waar je hem van plan bent neer te leggen. Heel simpel gezegd zou je iemand voor gek verklaren als diegene tapijt in zijn badkamer zou leggen. Dat spreekt voor zich, maar bij andere materialen is dit wat minder recht door zee. Maak van tevoren een lijstje met de eigenschappen die je zoekt in een vloer. Heb je bijvoorbeeld vloerverwarming? Ga dan voor een materiaal dat hier goed bij past, bijvoorbeeld een stenen vloer of laminaat. En in een vochtige ruimte wil je natuurlijk een vloer die hier tegen bestendig is.
Bij sommige vloeren kun je ook kijken naar een tweedehands vloer. Dat is sowieso duurzamer dan een nieuwe vloer laten maken. Heb je net een nieuwe vloer? Zorg dan dat je deze goed onderhoudt zodat hij lang mee gaat. De milieuvriendelijkste vloer is natuurlijk een vloer die er al is.
Hout
Laten we beginnen met hout. Geen materiaal is zo veelzijdig als hout als het gaat om vloeren. De eigenschappen zijn geheel afhankelijk van de houtsoort. Zo zijn sommige soorten goed bestand tegen vocht, en anderen juist totaal niet. Ook kun je met verf, beits, lak en olie een heleboel stijlen en kleuren creëren.
Als je gaat voor een houten vloer is het belangrijk dat je op zoek gaat naar hout met een PEFC of FSC keurmerk. Zo weet je zeker dat het hout afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. Ook kun je beter kiezen voor een afwerking met watergedragen olie, was of lak. Afwerkingen met oplosmiddel bevatten vervuilende en ongezonde vluchtige organische stoffen (VOC’s).
Dan is er nog de keuze tussen een massief houten vloer, en een dunnere vloer zoals bij laminaat of lamelparket. Het voordeel van laminaat is dat er minder hout nodig is. Maar een massief houten vloer kost weinig bewerking, daardoor is het productieproces duurzamer. Daarnaast gaat massief hout langer mee. Je kunt het meerdere malen opnieuw laten schuren als er slijtage zichtbaar is. Ook worden massief houten vloeren vaak tweedehands aangeboden, en zijn ze makkelijker te recyclen dan andere vloeren op basis van hout, omdat in laminaat bijvoorbeeld vaak lijm zit.
Bamboe
Een bijzondere houten vloer die we even apart willen benoemen, is een vloer van bamboe. Het voordeel van bamboe is namelijk dat het ontzettend snel groeit. Vele malen sneller dan andere houtsoorten. Ook is bamboe erg sterk en gaat een bamboe vloer lang mee. Een groot nadeel van bamboe is helaas dat het vanuit Azië verscheept moet worden, wat de grondstof een stuk minder duurzaam maakt. Omdat je uit bamboe natuurlijk geen dikke planken kunt snijden, wordt bamboe met een uitgebreid lijmprocess verwerkt tot een harde vloer. Voor een bamboe vloer is dus veel bewerking nodig, en afhankelijk van de lijmstoffen die er gebruikt worden, is een bamboe vloer ook moeilijk te recyclen. Het groene imago van bamboe is als het om vloeren gaat dus niet per sé terecht.
Kurk
Net als bamboe, willen we ook de houtsoort kurk even apart bespreken. Kurk wordt gemaakt van de kurkeik, die elke negen jaar geschild kan worden. Meestal groeien kurkeiken in Portugal en Spanje. Kurk heeft veel voordelen als vloer. Het zorgt voor goede isolatie, heeft een goede geluidsdemping, is waterafstotend en anti allergeen. Het enige nadeel dat wij bij een kurkvloer kunnen bedenken, is dat het vaak aan de vloer gelijmd moet worden. De lijm die dan gebruikt wordt bevat vaak giftige stoffen. Het Duitste keurmerk Kork-logo garandeert wanneer een kurkvloer wel vrij is van vluchtige organische stoffen, formaldehyde en weekmakers. Daar kun je dus op letten.
Tapijt en vloerbedekking
Als je voor een zachtere vloer wilt gaan, ben je misschien op zoek naar tapijt of vloerbedekking. Er zijn een heleboel verschillende duurzame materialen waar je tapijt of vloerbedekking van kunt vinden. Je hebt dus niet enkel de keuze uit een wollen vloerbedekking, of een synthetische variant. Er zijn een heleboel mooie natuurlijke materialen op de markt, die vaak biologisch afbreekbaar zijn.
Sisal vloerbedekking
Sisal wordt gemaakt van de Agave plant. Vroeger werd er vooral touw van gemaakt.Het tapijt dat er nu van wordt gemaakt is stevig, ademend, slijtvast en mooi glanzend, met een natuurlijke uitstraling.
Het nadeel van Sisal is dat het erg slecht tegen vocht kan en gevoelig is voor vlekken. De luchtvochtigheid in je ruimte moet precies goed zijn als je wilt dat je sisal vloerbedekking lang mee gaat. Een ander nadeel is dat de agave plant alleen groeit in landen in Afrika en Zuid-Amerika. Je kunt in Nederland dus niet aan sisal tapijt komen zonder dat er vervuilende transport aan te pas is gekomen.
Zeegras tapijt
Zeegras wordt gekweekt in brak water, in de monding van rivieren. Het is een glanzend materiaal, dat vrij lastig te weven is. Zeegras kan niet geverfd worden, daarom is de kleur van tapijten of vloerkleden van zeegras altijd een tint van bruin, groen of beige. Een groot voordeel van zeegras is dat het erg goed tegen vocht kan. Je kunt het zelfs gebruiken in je badkamer of op je balkon. Zorg natuurlijk wel dat de ruimte goed geventileerd is, anders ontstaat er schimmel. Je kunt zeegras makkelijk schoonmaken, omdat het geen water en vuil opneemt. Net als bij Sisal is het grootste nadeel van zeegras dat het vooral groeit in tropische gebieden, en er dus flink wat transport nodig is om het naar Nederland te krijgen.
Kokostapijt
Kokostapijt wordt gemaakt van een restproduct van kokosnoten, namelijk de harige vezels die aan de buitenkant van de kokosnoot zitten. Die worden met de hand van de kokosnoot afgehaald en zachter gemaakt, waarna er vloerkleden en tapijt van kunnen worden geweven. De structuur van kokos tapijt blijft wel een beetje prikkelig en ruw, dus je kunt het beter niet op plekken gebruiken waar je op blote voeten loopt. Ook neemt kokos snel vocht en viezigheid op, en kun je het dus beter niet op vochtige of vieze plekken neer leggen.
Net als veel van de natuurlijke producten waar tapijt en vloerbedekking van gemaakt wordt, komen kokosnoten ook vooral in tropische landen voor, en moet dus ook aan kokostapijt ver transport te pas komen.
Jute tapijt
Je kent Jute vast wel van de bekende jute zakken. Dan klinkt het misschien niet zo hip, maar jute is helemaal in als het gaat om vloerkleden en tapijten. Jute heeft een natuurlijke uitstraling en het is redelijk sterk. Jute wordt gemaakt van de Juteplant, van de plantensoort Corchorus. Deze plantensoort groeit vooral in warme vochtige gebieden. Het grootste deel van de jute komt op dit moment uit India.
Stenen vloeren en tegels
In je badkamer en toilet, of bijvoorbeeld in de hal wil je misschien wel voor een stenen vloer gaan. Ook bij dit soort vloeren is er ontzettend veel keuze tussen verschillende materialen en afwerkingen. Bijvoorbeeld een soort natuursteen, beton, of juist keramische vloeren. In principe zijn al deze materialen natuurlijk, stevig en gaan ze lang mee. Bij natuurstenen vloeren moet vooral gelet worden op landschap aantasting. Ook kunnen natuurstenen van ver weg komen. Dan is de transport ook erg vervuilend.
Als je gaat voor een betonnen vloer, of een keramische of natuurstenen vloer. Kies dan een vloer met het Europees Ecolabel, dit label stelt eisen aan het gebruik van grondstoffen, energie, water, schadelijke stoffen, afval en verpakkingen.
Keramische tegels zijn in principe namelijk gemaakt van klei en zand, en dus milieuvriendelijk als de productie op een schone manier gebeurd. Helaas is die productie vaak erg vervuilend, en zitten er chemicaliën in de afwerking van tegels. Bij keramische tegels kun je ook letten op het C2C keurmerk, dan weet je zeker dat er bij de productie is gelet op energie- en grondstoffengebruik en schone afvalverwerking.
Linoleum
Last but not least in dit rijtje; Linoleum. Linoleum is gemaakt van natuurlijke materialen zoals lijnolie, houtmeel, kalksteen, kurkpoeder, pigmenten en jute. Uiteindelijk krijg je een zijl-achtig materiaal, wat je zowel in een rol als in tegels kunt kopen. Het materiaal is waterbestendig en gaat lang mee. Linoleum is ook goed te recyclen. Als linoleum gemaakt wordt van jute komt hier, net als bij jute tapijt, wel transport aan te pas. Ben je op zoek naar jute vloerbedekking, let dan op het Milieukeur keurmerk, zodat je zeker weet dat je linoleumvloer op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier is gemaakt.
Waar te vinden?
Webshops waar je veel informatie kunt vinden over verschillende duurzame vloerbedekking en het onderhoud hiervan zijn onder andere Eco-logisch, Natuur Tapijt en vloeren-centrum.nl
Dit overzicht moet de keuze voor een nieuwe vloer een stuk makkelijker maken. Ga je overstappen op een nieuwe vloer? Zorg dan dat je je oude vloer op een duurzame manier weg doet. Een houten vloer kan je vaak prima tweedehands aanbieden. Levert het ook nog wat geld op! Is je vloer echt niet meer te gebruiken? Zorg dan dat je hem inlevert bij de milieustraat van je gemeente, zodat het op de juiste manier weggegooid of gerecycled kan worden.