Klooker

Concrete hulp bij verduurzamen. Samen maken we duurzaam consumeren het nieuwe normaal!

  • Home
  • Product
  • Over ons
  • Word lid
  • Login
  • Het Klooker Manifest
  • Privacy en cookies
  • Algemene voorwaarden
  • Werken bij Klooker
  • Contact
Home » Archives for February 2020

Archives for February 2020

Energieleveranciers en duurzaamheid 2020

Geschreven in februari 2020


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.

Het is zo makkelijk, je steekt de stekker in het stopcontact en ‘poef’ je lamp gaat aan, je telefoon laadt op. Welke energieleverancier je ook kiest, wat er uit het stopcontact komt werkt hetzelfde. Maar hóe die energie wordt opgewekt kan natuurlijk wel heel verschillend zijn. In Nederland wordt het minst duurzame energie geproduceerd van alle landen in de Europese Unie. Gelukkig lijkt het erop dat we de komende jaren een inhaalslag gaan maken. Bijvoorbeeld door de aanleg van windparken. Aan die inhaalslag kun je zelf ook bijdragen, door voor een energieleverancier te kiezen die investeert in duurzame energie in plaats van in kolencentrales of andere fossiele brandstoffen. Die keuze is zo makkelijk nog niet, een mooi praatje betekent nog niet dat een maatschappij ook echt duurzaam is, en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Klooker maakt de keuze makkelijker.  

Klik hier om gelijk door te gaan naar de top 5 duurzame energieleveranciers.  

Wanneer is een energieleverancier duurzaam?  

Je hebt vast wel meegekregen dat het opwekken van stroom op veel verschillende manieren kan. Zo simpel als stroom onderverdelen in 100% duurzaam en 100% niet duurzaam, is het niet.  De consumentenbond doet samen met Natuur & Milieu, WISE en Greenpeace elk jaar onderzoek naar de duurzaamheid van energieleveranciers. Het complete rapport vind je hier. Er zijn verschillende punten waar op gelet wordt bij het vergelijken van energieleveranciers.  

Welke stroom wordt er geleverd?  

Energieleveranciers zijn verplicht om te laten zien waar stroom vandaan komt via een ‘stroometiket’ Hierop is te zien hoeveel procent van de stroom uit aardgas, kolen, kernenergie of hernieuwbare bronnen zoals windenergie of zonne-energie komt. 

Hernieuwbare stroom 

Verschillende soorten hernieuwbare stroom verschillen ook in de mate van duurzaamheid. De meest gebruikte duurzame energiebronnen zijn windenergie, zonne-energie, biomassa en waterkracht.  

Wind- en zonne-energie
Windmolen met blauwe lucht

Bij de vergelijking van duurzame energieleveranciers scoren wind en zonne-energie het beste. De wind en de zon zijn oneindig beschikbaar en de stroom die zo wordt opgewekt heeft weinig effect op klimaatverandering. Als je naar de hele levenscyclus van water en zonne-energie kijkt, is de CO2- emissie per hoeveelheid stroom de laagste.  

Waterkracht  

Hoe duurzaam waterkracht is, is afhankelijk van de grootte van de installatie. Grotere installaties hebben meer effecten op de omgeving. Bijvoorbeeld doordat de visstand en ecosystemen verstoord worden. Een ander probleem bij waterkracht is de methaanemissie doordat ondergelopen land bij stuwmeren gaat rotten.   

Biomassa 

Energie uit biomassa wordt opgewekt door organische materialen zoals bomen te verbranden. Bomen kunnen weer bij geplant worden, en raken dus niet op. Maar bij de verbranding komen veel schadelijke stoffen en CO2 vrij. Deels wordt de CO2 terugverdiend door het planten van nieuwe bomen, maar dit kan lang duren. Daarom is biomassaverbranding dus niet klimaatneutraal, en krijgt het een lagere duurzaamheidsscore dan andere hernieuwbare stroom.   

Fossiele brandstoffen  

silhouet van kolencentrale
Kolen en stookolie 

Het opwekken van energie door kolen en stookolie te gebruiken heeft de hoogste CO2- uitstoot van alle brandstoffen. Dit is ongeveer twee keer zoveel als bij gas. Daarnaast komen er ook veel vieze vervuilende stoffen vrij zoals stikstofoxiden, zwaveloxiden en fijnstof. Daarom hebben kolen en stookolie de laagste score.  

Aardgas 

Hoewel de CO2 uitstoot van aardgas, maar de helft is van die van een kolencentrale, is het nog steeds erg veel in vergelijking met wind- en zonne-energie. Daarom is de score nog steeds laag, maar wel hoger dan die van kolen. Bij het verbranden van aardgas komt ook veel warmte vrij. Gascentrales die deze warmte gebruiken, bijvoorbeeld voor het verwarmen van water, krijgen een hogere score.  

Kernenergie  

Kernenergie heeft in het onderzoek van de consumentenbond de laagste score gekregen. Het grootste probleem dat ze aanstippen bij het gebruik van kernenergie is het kernafval dat in kerncentrales ontstaat. Dit afval is levensgevaarlijk en blijft duizenden jaren radioactief. Daarnaast wordt als grondstof voor kernenergie Uranium gebruikt. Om hieraan te komen worden grote gebieden vernietigd. Over de hele cyclus van kernenergie wordt ook veel energie gebruikt. Daarom heeft kernenergie in het onderzoek de laagste score gekregen.  

Aan de andere kant wordt er buiten het onderzoek ook gezegd dat kernenergie juist de enige manier is waarop we in de toekomst op een duurzame manier aan veel energie kunnen komen. De voordelen zijn dat er veel energie wordt opgewekt, en dat er een grote hoeveelheid uranium is, waar we duizenden jaren mee vooruit kunnen. Ook wordt er gesteld dat de hoeveelheid radioactief afval klein is vergeleken met afval en uitstoot afkomstig van fossiele brandstoffen, en dat deze relatief makkelijk ‘op te bergen’ is. Het is natuurlijk de vraag of de voordelen opwegen tegen de risico’s. Maar het lijkt, vooral op wat korte termijn, wel een mogelijke kandidaat om snel van kolen en aardgas af te bewegen.  

Duurzame investeringen

Of een leverancier duurzaam is hangt niet alleen af van het type stroom dat geleverd wordt. Het is ook afhankelijk van hoe het bedrijf zich in het geheel gedraagt. Veel bedrijven leveren op papier groene stroom, maar investeren nog steeds in het bouwen van kolencentrales. Om meer duurzame energie te produceren is het belangrijk dat leveranciers investeren in het opwekken van duurzame energie in Nederland. Het kopen van de rechten op groene stroom uit het buitenland is dus niet voldoende voor een goede score in dit onderzoek. De leveranciers die hoog scoren in het onderzoek zetten zich actief in voor een transitie naar duurzame energie. Soms produceren ze zelf hernieuwbare energie. 

Top energieleveranciers 

De onderstaande energieleveranciers scoorden een 10 in het onderzoek. Daarnaast zijn er ook een heleboel leveranciers die boven een 8 scoren en dus ook goed bezig zijn. Bekijk hier alle scores.  

EasyEnergy 

EasyEnergy koopt 100% groene stroom in op de elektriciteitsmarkt. EasyEnergie verkoopt deze groene stroom door aan klanten voor dezelfde prijs als de inkoopprijs.  Klanten hoeven alleen een maandelijkse bijdrage van 5 euro voor stroom en 5 euro voor gas te betalen. 

Energie VanOns 

Energie VanOns maakt gebruik van groene stroom die lokaal wordt opgewekt door bijna honderd kleine energiecoöperaties. Ze besluiten zelf hoe ze dat doen, als het maar duurzaam is. De winst die door Energie VanOns wordt gemaakt wordt teruggegeven aan de regio. Hiervan kunnen bijvoorbeeld nieuwe windmolens worden gebouwd, maar ook een nieuw dorpshuis of een nieuwe speeltuin.  

OM | nieuwe energie 

OM bestaat uit tientallen lokale energieproducenten samen. Ze willen allemaal Nederland verduurzamen en meewerken aan een beter milieu.  Ze leveren zonne- en windenergie. Die energie wekken ze lokaal op, samen met burgers in hun eigen buurt of regio.  

Pure Energie 

Pure Energie plaatst windmolens en zonnepanelen in Nederland. Ze verkopen niet meer energie dan ze zelf kunnen opwekken, dus je weet 100% zeker waar de stroom vandaan komt. Je kunt zelfs zelf je energiebron kiezen.  

Vrijopnaam 
Man voor zonnepanelen

Via Vrijopnaam kun je een zonnepaneel hebben zonder deze op je eigen dak te plaatsen. Je zet een zonnepaneel uit hun zonneparken op je naam, en dit wordt verrekend via je energierekening. Als je geen zonnepaneel op je naam wilt, is Vrijopnaam ook gewoon een energieleverancier van duurzame stroom. 

Vergelijking energiebronnen

Om te onderzoeken welke energieleverancier het duurzaamste is moesten de verschillende soorten energie gerangschikt worden. Daarom lijkt het misschien alsof windenergie en zonne-energie perfect zijn. We willen nog wel even benadrukken dat in de realiteit op dit moment nog geen enkele energiebron 100% duurzaam is. 100% schone energie bestaat niet, en ook niet 100% hernieuwbaar. Voor zonne-energie en wind-energie moeten er zonnepanelen en windturbines gemaakt worden. Die hebben ook elk hun eigen afvalstromen en productieprocessen, waarvoor ze kostbare grondstof nodig hebben.

Desondanks is de energie die geleverd wordt als de panelen of turbines eenmaal staan wel CO2 neutraal. Zaak is dus dat je er lang mee kunt doen, dat ze efficiënt zijn, en dat er bij de productie van deze elementen ook duurzame energie gebruikt wordt. (Het is natuurlijk jammer als zonnepanelen gefabriceerd worden in China met behulp van kolen, dus let daar op!) Gelukkig wordt er volop geïnnoveerd en is de energie-terugverdientijd voor zonnepanelen intussen een kleine twee jaar. Dat betekent dat ze met een gemiddelde levensduur van dertig jaar gemiddeld vijftien keer zoveel energie opwekken als dat het kost om ze te maken. Hopelijk geeft dit je wat meer inzicht in verschillende energiebronnen en hun duurzaamheid, om zo een makkelijkere keuze te maken voor wat jij belangrijk vindt.

Is duurzamer ook duurder?  

De prijs die je betaalt voor stroom hangt af van veel verschillende factoren. Om kort uit te zoeken of duurzaamheid invloed heeft op de prijs van stroom hebben we de prijzen van 3 leveranciers die een 10 scoorden vergeleken met 3 leveranciers die net een voldoende scoorden, en 3 leveranciers die een onvoldoende scoorden. We zijn uitgegaan van een klein gezin in Utrecht dat 3500/ kWh aan stroom en 1500 m3 aan gas gebruikt. De prijzen zijn per maand voor een variabel of 1-jarig abonnement.  

Prijs per maandduurzaamheidscijfer
VRIJOPNAAM€148 ,0210
PURE ENERGIE€160 ,4210
OM NIEUWE ENERGIE€167, 4910
MAIN ENERGIE€173, 355,5
VATTENFALL, NUON€144 ,265,9
ENERGIEDIRECT`€160,286,0
FENOR€148 ,182,8
CLEAN ENERGIE€179, 123,0
ANODE ENERGIE€184,032,7

Hieruit blijkt dat hoe duurzaam een energieleverancier is geen effect heeft op de prijzen. In alle groepen zitten er duurdere en goedkopere leveranciers.  Natuurlijk verschillen de prijzen afhankelijk van het gebruik. Gebruik de Energievergelijker van de consumentenbond om zelf te kijken welke leverancier goedkoop is voor je verbruik. In de vergelijker kun je ook filteren op duurzaamheidsscore.  

Thuis duurzaam omgaan met energie  

Natuurlijk is het super als je door het kiezen van een duurzame energieleverancier gebruikt maakt van groene stroom. Maar de groenste energie is natuurlijk de energie die je niet gebruikt. Het is dus alsnog belangrijk om thuis duurzaam om te gaan met energie. Er zijn honderden tips te vinden om thuis energie te besparen. Hierbij een aantal makkelijk toepasbare tips.  

Verlichting 

Je hebt het vast al wel voorbij zien komen, maar het energiegebruik van verlichting in je huis kan flink oplopen. Als je nog oude gloei- of halogeenlampen hebt hangen is het zuiniger om ze te vervangen, ook als ze nog niet kapot zijn. En natuurlijk heel simpel, zet gewoon het licht uit als je er niet bent.  

In de keuken 

De keuken is misschien wel de plek waar in huis de meeste energie kan worden bespaard. Iets wat misschien voor de hand ligt, maar toch vaak over het hoofd gezien wordt is hoe je je keuken indeelt. Zet een koelkast en het fornuis / de oven niet direct naast elkaar, maar zo ver mogelijk van elkaar. Hoe lager de temperatuur van de omgeving, hoe lager het energieverbruik van de koelkast. Probeer daarnaast altijd een kleine pan ook op een kleine pit te gebruiken, en de deksel op een pan te doen. En is het koud binnen en ben je klaar met het gebruiken van de oven? Als je hem open laat staan tijdens het afkoelen is het gelijk lekker warm in huis!  

Apparaten 

Vaak is het beter om oude apparaten te vervangen. Koelkasten of vriezers ouder dan 15 jaar slurpen vaak ontzettend veel energie. Zet daarnaast alle apparaten die je niet gebruikt gewoon uit. Volgens Milieu Centraal is een huishouden per jaar zo’n 450 kWh (€100) kwijt aan standby-verbruik. Soms is het lastig een apparaat helemaal uit te zetten of de stekker uit het stopcontact te halen. Je kunt dan een bespaarstekker tussen het apparaat en het stopcontact plaatsen die de stand-bystand volledig uitschakelt. Ook opladers die je niet gebruikt, maar die wel in het stopcontact zitten verbruiken energie. De energiebespaarbox is ook een goeie optie om energie te besparen. Het is een box vol met producten waarmee je volgens de verkoper jaarlijks 114 kWh op je stroomverbruik kan besparen.

Komende thema’s

* De veelzijdigheid van paddenstoelen
* Een duurzame bruiloft

Wil je ons tips geven over de komende onderwerpen? Of is er een onderwerp waar je graag meer over wilt weten? Stuur dan een mailtje naar Dennis@klooker.com

Check onze lopende kortingen.

Ga naar de kortingspagina!

Hoe duurzaam is jouw yogamat?

Geschreven in februari 2020.


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.

Weet jij waar je yogamat van gemaakt is? Veel goedkopere yogamatten zijn van PVC en bevatten schadelijke chemicaliën. Die wil je liever niet inademen als je op de kop staat met je neus bij de mat. Maar welk materiaal moet je dan hebben? Natuurrubber bijvoorbeeld? Veel yogasites beweren van wel, maar ook die matten zijn lang niet zo milieuvriendelijk als ze lijken. Op welke mat beland je dan wel in een milieuvriendelijke happy baby pose? Leer hieronder alle afwegingen. Namaste!

Wanneer is een mat duurzaam?

Een mat die goed is voor gezondheid, het milieu én je geweten…

  • is niet vervaardigd uit schadelijke stoffen en materialen
  • gaat lang mee
  • kan gerecycled worden en/of is biologisch afbreekbaar
  • is van natuurlijk materiaal of is gif- en emissievrij geproduceerd

Korting bij Ecoyogi

12% Klookerkorting op milieuvriendelijke yogamatten bij Ecoyogi.
Klik hier voor de kortingspagina.

Eerst eens kijken hoe onderstaande materialen scoren…

Giftig PVC

Deze titel spoilt de score al aardig en dat is ook niet voor niets. De meest voorkomende yogamatten zijn gemaakt van het synthetische PVC, ook wel polyvinyl chloride genoemd. Het is niet biologisch afbreekbaar en bij verbranding (als afval bijvoorbeeld) komen er giftige gassen vrij. PVC is een plasticsoort die regelmatig bomvol weekmakers zit. Ftalaten bijvoorbeeld. Beruchte stofjes, want ze verstoren de hormoonhuishouding en kunnen kankerverwekkend zijn. Je matje blijft er dan wel heerlijk sticky en soepel van, maar je ademt ook gifstoffen in of absorbeert ze via je huid. Niet de bijvangst die je wilt bij je downward facing dog! Maar wat moet je dan? Je kunt toch moeilijk je deep breaths inhouden bij yoga…

Is er veilig PVC?

Haal maar weer opgelucht adem hoor. Er is ook gewoon veilig PVC, zonder schadelijke stoffen. Let daarvoor op het Öko-Tex keurmerk, dat aangeeft dat het materiaal emissievrij geproduceerd is en vrij van stoffen die het milieu of de gezondheid belasten. Manduka en Ecoyogi hebben PVC matten met dit keurmerk en zijn zeker een overweging waard. Veilig PVC heeft namelijk zo zijn voordelen: het geeft goede grip die alleen maar beter wordt bij gebruik en het is, zonder de schadelijke stoffen, recyclebaar. Nog beter: je mat gaat prima 20 jaar mee, soms zelfs een leven lang. Op dát vlak scoort PVC juist het best van alle materialen.


Natuurlijk rubber: is natuurlijk altijd beter?

Rubber is een biologisch afbreekbaar materiaal, afkomstig van de rubberboom. Het is uitermate geschikt voor yogamatten vanwege de natuurlijke stroefheid en grip. Zelfs met klamme handjes blijft je mat goed stroef, in tegenstelling tot sommige matten van PVC die er glad van kunnen worden. Natuurlijk rubber klinkt eigenlijk als een prachtig alternatief voor PVC, ware het niet dat de matten vrij snel het leven laten. De levensduur van rubber yogamatten is bij intensief gebruik slechts één jaar, in vergelijking tot de 20 jaar van PVC.

In onze vorige mailing over rubber lees je bovendien dat natuurlijk niet altijd beter is. De herkomst van het rubber is moeilijk traceerbaar en het productieproces vervuilend. Is er geen oerwoud voor gekapt bijvoorbeeld? En hoe zit het met de arbeidsomstandigheden op de plantages? En bedenk je eens hoeveel kilometers het rubber aflegt van de plantages in Thailand, Indonesië of Brazilië naar het distributiecentrum in Europa. Hoe duurzaam kun je het dan nog noemen? Van het merk Manduka weten we dat voor hun rubber matten geen Amazone is geweken. Daar zijn ze al transparanter over dan de meeste merken. Maar waar hun rubber dan wel vandaan komt, dat wisten ze zelf eigenlijk ook niet zo goed.

TPE: goed te recyclen

TPE (Thermoplastisch Elastomeer) is een synthetische rubbersoort en relatief nieuw materiaal voor yogamatten. TPE is een verzamelnaam en kan vanalles zijn, van plastic tot mengsels met rubber. Een mysterieus materiaal, maar niet voor niets razend populair bij merken als Manduka, Ecoyogi, AKO en Love Generation. TPE-yogamatten zijn namelijk vrij van schadelijke stoffen en hypoallergeen. Ze zijn bovendien heel goed te recyclen, zachter dan PVC, lekker licht en 100% biologisch afbreekbaar – althans, dat is regelmatig de claim.

Maar wat betekent het als het biologisch afbreekbaar is? Lost ‘ie dan op als je hem in een bos legt? Nou, wij denken van niet. ‘Biologisch afbreekbaar’ is afhankelijk van veel factoren zoals tijd, temperatuur en de aanwezigheid van micro-organismen in de omgeving. Het kan daardoor zomaar een paar decennia duren voordat iets biologisch is afgebroken. Dat vertellen ze er even niet bij natuurlijk. Wat betreft gebruik hebben matten van TPE juist een relatief korte levensduur: ongeveer 5 jaar.

Kurk: het groeit gewoon terug

Dit natuurlijke materiaal is de schors van een boom die bij zeegebieden groeit van Portugal, Spanje, Frankrijk en Italië. De bomen hoeven niet gekapt voor de winning en na het knippen groeit het gewoon weer aan. Er is dan ook geen sprake van schaarste in kurk, zoals soms beweerd wordt bij kurken in wijnflessen. In de yogastudio’s zie je het nog niet veel als materiaal voor een yogamat, maar merken als Yoga DesignLab, Ecoyogi, en CorkYogi zien er de voordelen van in. Het absorbeert vocht als een malle en wordt extra stroef als je zweet. Het heeft antimicrobiële eigenschappen en is daarom bijzonder goed schoon te houden. Het materiaal is sterk, natuurlijk en schoon… wat wil je nog meer? Nou, een beetje meer grip met de vloer zou fijn zijn. Om die reden bevatten kurken yogamatten een laagje TPE of rubber. Een 100% kurken yogamat vind je niet gauw.

5 Onderhoudstips voor je yogamat

PVC of kurk, je mat gaat altijd langer mee als je hem goed verzorgt. Logisch toch? Met deze 5 do’s houd je lekker lang je favo mat.

  1. Goed laten drogen. Hiermee voorkom je schimmels en vieze geurtjes en verleng je de levensduur van je mat. Let bij natuurrubber goed op dat je de mat niet in de zon te drogen legt!
  2. Schoonmaken. Ga je mat nooit met een schuurspons te lijf, maar met een zachte, vochtige doek. Voor PVC is een drupje wasmiddel prima, maar bij kurk kun je beter alleen een beetje water gebruiken.
  3. Oprollen. Dit heeft niet alleen een ruimtebesparende functie, maar zorgt ook dat je mat mooi plat blijft liggen als je hem uitrolt. Zorg dan wel dat je ‘m oprolt met de onderkant naar buiten!
  4. Schoonhouden. Smeer dus niet al je bodylotion, handcrème, massageolie of make-up in de mat. Daar wordt ‘ie vies van en soms zelfs glibberig. Iew…
  5. DIY spray. doe een beetje gedestilleerd water in een spuitflesje en voeg daar een paar (niet te veel!) druppels etherische lavendelolie, wat druppels tea tree olie en klein een scheutje azijn aan toe. Fresh galore!

Wat te doen met je oude yogamat

Heeft je mat genoeg zonnegroetjes gezien? Gooi hem niet weg, maar geef ‘m ergens anders een nieuw leven. Jozijn van yogastudio WISH houdt bijvoorbeeld een inzamelingsactie: jij krijgt korting op een nieuwe mat, en jouw oude exemplaar is na een lang verzamelproces nieuw materiaal voor… een vloer in haar nieuwe yogastudio! Waar dan weer nieuwe yogamatten op komen te liggen, en nouja, zo is het cirkeltje weer rond. Maar je hoeft niet per se je eigen yogastudio te hebben om je oude mat opnieuw te gebruiken. Gebruik de stroefheid bijvoorbeeld onder een kleed of meubelpootjes, zodat ze niet wegschuiven, maak er een muismat van of gebruik het als laptopsleeve. Kijk hier maar eens voor een enorme lading redenen om je yogamat te upcyclen.

Komende thema’s

Made to order
Vegan kaas

Wil je ons tips geven over de komende onderwerpen? Stuur dan een mailtje naar ons terug!

Check onze lopende kortingen.

Ga naar de kortingspagina!

Uit eten: Een duurzaam Valentijnsdiner


Geschreven in januari 2020


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.


Dat hoe en wat we eten een impact op het milieu heeft, wist je vast al wel. Eten en drinken zorgt voor 20 tot 30 procent van onze milieubelasting. Om de impact van wat je eet te verkleinen kun je minder vlees eten, minder weg gooien en duurzaam geproduceerde voeding eten. Maar hoe zit het als je uit eten gaat? Het is een stuk moeilijker om te weten wat je op je bord hebt als je het niet zelf hebt gekookt, en je niet zelf de ingrediënten hebt gekocht. En hoe zit het met voedselverspilling in de keuken? In dit artikel bespreken we waar je op kunt letten als je op zoek bent naar een duurzaam restaurant. Ook hebben we enkele duurzame restaurants op een rijtje gezet. Misschien leuk voor Valentijnsdag? 

Waar kun je op letten?  

Gelukkig zijn er zijn een heleboel duurzame restaurants in Nederland. Wil je checken of het restaurant bij jou om de hoek een duurzame keuze is? En wil je je avondje uit ook echt duurzaam maken? Let dan op de volgende tips.  

No waste  

Jaarlijks wordt in de keuken rond de 51.000 ton aan voedsel verspild. Dit gebeurt zowel in de keuken als doordat gasten hun bord niet leegeten. Restaurants kunnen voedselverspilling tegen gaan door slim in te kopen en goed op de houdbaarheidsdatum te letten. Ook kunnen ze restproducten gebruiken voor het maken van nieuwe gerechten. Groenten die over zijn doen het bijvoorbeeld prima in een soep of ovenschotel. Wastewatchers werkt samen met restaurants om de voedselverspilling in die restaurants te verminderen.  

Zelf kan je ook zorgen dat er minder voedsel verspild wordt. Probeer als je niet zo’n grote eter bent te vragen om een kleinere portie, of vraag of ze de bijgerechten weg laten. Het is natuurlijk helemaal super als een restaurant al verschillende formaten van een gerecht aanbiedt. Heb je toch wat te veel besteld? Vraag dan om een doggybag. Zo wordt er geen eten verspild, en kan je de volgende dag ook nog van je gerecht genieten.  

Minder vlees  

Dat het eten van vlees een grotere milieu impact heeft dan het eten van plantaardig voedsel heb je vast al eens gehoord. 40% van de klimaatbelasting door voedsel van de gemiddelde Nederlander wordt veroorzaakt door Vlees. Natuurlijk kun je af en toe vlees eten, maar als je thuis geen vlees eet, maakt het je restaurantbezoek natuurlijk niet duurzamer als je dan ineens wel vlees gaat eten. Het is in ieder geval duurzamer om gerechten te kiezen waarbij vlees niet in de hoofdrol staat.  

Biologische producten  

Bij het kiezen van een restaurant is het ook handig om te letten op het soort producten dat een restaurant gebruikt. Via Puur! Uit eten  vind je een lijst met restaurants die met biologische en lokale producten werken. Natuurlijk staan niet alle restaurants in deze lijst, maar meestal wordt het ook wel aangegeven als in een restaurant met biologische producten wordt gewerkt.  

Seizoensgebonden en lokale producten  

Kies voor restaurants die met lokale en seizoensgebonden producten werken. Als een restaurant het hele jaar door hetzelfde uitgebreide menu heeft, met exotische ingrediënten, dan is de kans dat de ingrediënten lokaal zijn erg klein.

Als een restaurant elk seizoen van menu veranderd, en een kleinere menukaart heeft met seizoensgebonden ingrediënten. Dan is de kans natuurlijk groter dat ingrediënten lokaal zijn. Je kunt natuurlijk ook altijd op de groente en fruit kalender hiernaast kijken. Zo kun je makkelijk zien of de ingrediënten van je gerecht, ook de ingrediënten van het seizoen zijn.  

Duurzame restaurants  

The Green house (Utrecht) 

Erg bijzonder aan The Green House in Utrecht is het gebouw. Het restaurant bevindt zich namelijk in een volledig circulair en duurzaam gebouwd pand met ingebouwde kas. Het gebouw kan compleet gedemonteerd worden, om ergens anders weer opgebouwd te worden. Bij de bouw werden er zoveel mogelijk hergebruikte materialen gebruikt en er worden zoveel mogelijk producten geleased.  

Ook in de keuken staat duurzaamheid centraal. Ze proberen door de jaren heen steeds minder energie te gebruiken. De Green house heeft een publiek toegankelijke kas bij het restaurant. De ingrediënten uit deze Urban Farm worden gebruikt voor de gerechten in het restaurant, en aangevuld met lokale duurzame producten.  

Speciaal voor Valentijnsdag (te bestellen op 13 t/m 16 februari) hebben de chefs bij The Green House een viergangenmenu samengesteld voor € 34,50 per persoon.  Maak je reservering hier.

Een gratis glas prosecco bij The Green House

Krijg een gratis glas prosecco* bij je Valentijnsdag reservering (13 t/m 16 februari 2020).

*100% PROSECCO – ITALIË | VENETO
VAL D’OCA | BIOLDO | PROSECCO | TREVISO | SPUMANTE EXTRA DRY | ORGANIC
Stevige verfijnde mousse, in smaak droog met rijp witfruit en meloen


Restaurant Karakter (Rotterdam) 

Bij restaurant Karakter in Rotterdam serveren ze seizoensgebonden en dagverse gerechten, met vooral biologische producten. Ze hebben geen vaste kaart maar veranderen het menu elke één a twee weken, zodat de chefs kunnen inspelen op het aanbod aan ingrediënten.  Eigenaren Nathan en Pety stellen het wisselende menu samen met het oog op, zoals zij dat noemen “culinair bewustzijn’, dit houdt in dat alles zowel ontzettend lekker als duurzaam moet zijn.  

Op 14 februari serveren ze bij restaurant Karakter een speciaal zes gangen Valentijns menu. Er is ook een veganistische variant. De kosten van het menu zijn €69,50 inclusief bubbels.  Maak je reservering hier.

Daily Local Cooking (Amersfoort)    

Daily Local Cooking in Amersfoort, ook wel DLC-restaurant heeft de intentie om in alle aspecten duurzaam te zijn. Als je binnenstapt zie je dat gelijk. Het restaurant is volledig opgebouwd uit gerecyclede materialen. De ingrediënten komen uit de kas en moestuin bij het restaurant, of zijn van boeren uit de omgeving. Daarnaast werken ze bij DLC ook samen met verschillende maatschappelijke organisaties. Cliënten van stichting bikkel hebben geholpen met de bouw van het restaurant en de kas, en cliënten van zorgorganisatie Amerpoort kweken de de groenten in de kas en moestuin. Op deze manier krijgen  mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt een kans om mee te draaien in de maatschappij. 

Bij DLC hebben ze op Valentijnsdag een menu met verschillende smaakvolle gerechtjes voor twee personen voor €37,50 per persoon.  Reserveer het hier.

Circl (Amsterdam) 

De Chef van Circl in Amsterdam kookt in het restaurant volgens zijn circulaire principes. Hij gaat de strijd aan tegen voedselverspilling door te experimenteren met duurzame kooktechnieken zoals fermenteren en wekken. Zijn doel is om met zo min mogelijk afval en energieverbruik heerlijke gerechten te serveren. De meeste groenten en fruit die gebruikt worden bij Circl komen van Instock, die restpartijen van supermarkten verwerken. Andere producten zijn zoveel mogelijk lokaal.  

Reserveer hier een tafeltje bij Circl.

Bij Albrecht (Eindhoven)

Bij Albrecht is opgericht door gepassioneerde chef-kok Manfred en natuurvoedingsadviseuse Bernadette. Samen hebben ze één droom. “Horeca met een minimale footprint, inspirerend voor een vegetarische en veganistische lifestyle.” In het restaurant kun je kiezen tussen een veganistische 4-, of 5- gangen food experience, waar volgens Manfred en Bernadette iedereen van kan genieten, óók als je eigenlijk een liefhebber bent van een stukje vlees of vis. Alle gerechten zijn veganistisch en gemaakt met dagverse producten, in de keuken wordt geprobeerd te koken zonder verspilling.  

Reserveer hier een tafeltje bij Bij Albrecht

Restoranto app (Rotterdam & Amsterdam)  

Geen restaurant, maar wel handig als je uit eten gaat is de Restoranto app. Met de Restoranto app wordt voedselverspilling in de horeca tegengegaan door de prijzen van gerechten te veranderen aan de hand van hoe druk het in een restaurant is. Als er maaltijden over zijn die vandaag nog verkocht moeten worden, gaat de prijs omlaag. Dit betekent extra omzet voor het restaurant, een goedkoper avondje uit voor jou, en minder voedselverspilling. Ook doneert Restoranto voor elk gerecht dat via de app gekocht wordt een gerecht aan een kind in Oeganda.  

Download Restoranto hier.

Komende thema’s

* De veelzijdigheid van paddenstoelen
* Een duurzame bruiloft

Wil je ons tips geven over de komende onderwerpen? Of is er een onderwerp waar je graag meer over wilt weten? Stuur dan een mailtje naar Dennis@klooker.com

Check onze lopende kortingen.

Ga naar de kortingspagina!

Copyright © 2025 · Klooker on Genesis Framework · WordPress · Log in