Klooker

Concrete hulp bij verduurzamen. Samen maken we duurzaam consumeren het nieuwe normaal!

  • Home
  • Product
  • Over ons
  • Word lid
  • Login
  • Het Klooker Manifest
  • Privacy en cookies
  • Algemene voorwaarden
  • Werken bij Klooker
  • Contact
Home » Archives for July 2019

Archives for July 2019

Tips tegen partytrash

Geschreven in juli 2019.


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.


Gefeliciteerd! Met je verjaardag? (das toevallig!) Of met de mooie dag van vandaag? Wat je ook te vieren hebt, vier het! Want feesten, daar zijn we dol op. We zijn alleen niet zo dol op afval, dus daarom helpen we je een handje met duurzaam feestgedruis en weinig afval. Slecht nieuws voor de partytrashers, goed nieuws voor de feestbeesten, want met zó weinig troep kun je elke dag wel feesten!

Servies

Omarm de afwas

‘Afwas, dat klinkt als een verlangen’.

Loesje zei het ooit, en eerlijk is eerlijk, weinig mensen doen graag de afwas. Dat geldt toch wel het meest voor op je eigen feest. Je staat toch liever te kletsen met een cocktail dan te schrobben met een schuurspons. Dat snappen wij ook wel. Maar voor iedereen zonder vaatwasser: spaar het op die afwas, doe hem samen, zet er een karaoke muziekje bij aan en houd een bubbelgevecht met het schuim, maar laat de afwas geen reden zijn voor wegwerpservies! Kijk, duurzame wegwerpbordjes zijn beter dan plastic, maar nog steeds wegwerp, nog steeds single use. Nog steeds ont-zet-tend zonde van de grondstoffen. Kies liever iets dat je vaker gebruikt.

Goede bordentip

Een goed alternatief is een goedkope stapel borden van de kringloop. Het kost maar een paar cent per bord en je kunt er eeuwig taart van eten. Misschien is het zelfs geschikt als feestservies voor je hele vriendengroep! Zo komt de stapel bij het volgende feestje wel weer tevoorschijn. Het bespaart elke festiviteit opnieuw een lading onnodig afval, het ziet er echt gezellig uit met al die verschillende bordjes en jawel, je bent dus lekker bezig!

Versiering

Slingers

Over plastic wegwerpslingers hoeven we niet veel uit te leggen. ‘Plastic’ en ‘wegwerp’ zijn allebei geen favorietjes in ons eco-vocabulaire, dus daar blijven we lekker van weg. Maar wat slinger je dan de lucht in voor je feest? Je DIY deco bijvoorbeeld! Zo kun je eetbare slingers maken van marshmallows of popcorn, of verzamel je een collectie oude lapjes en gordijnen voor zelfgenaaide herbruikbare slingers.

De makers van de Par Tea Flags

Slingers van stof zijn sowieso een goed idee, omdat je ze vaak kunt gebruiken. Niet zo’n fröbelaar? Geen nood hoor, er worden prachtige stoffen slingers verkocht. Zoals de Par Tea Flag, gemaakt van oude Indiase theezakken of de handgemaakte stoffen slingers van Diana van Verslingerd.

Kaarsjes

Kaarsjes zijn een onmisbare toevoeging aan je sfeerlicht in het donker, maar let op! Niet alle soorten zijn even lumineus in hun duurzaamheid. Veel waxinelichten zijn gemaakt van paraffine en/of stearine. Paraffine is een bijproduct van smeerolie en die smeerolie is weer gemaakt van een fossiele brandstof: aardolie. Bij de verbranding komt fossiele CO2 vrij, wat bijdraagt aan het broeikaseffect.

Of ‘happier’ zonder parrafine?

Stearine is meestal dierlijk vet dat overblijft na het slachten. De CO2 die vrijkomt bij verbranding van stearine is niet fossiel, dus dat scheelt. Maar de meningen over de duurzaamheid van dierlijk stearine verschillen. Een bijproduct uit de vleesindustrie dat anders niet gebruikt zou worden, maar dus wel van dieren afkomstig is.

Ok, en niet-dierlijk stearine dan? Bijvoorbeeld van palmolie? Dat wordt ook daadwerkelijk vaak gebruikt in kaarsjes, maar door de vele ruimte die de palmbomen innemen en de ontbossing van oerwouden voor palmplantages is Palmolie een van de minst duurzame oplossingen voor kaarslicht.

Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes in de kaarsenwereld. Er zijn bijvoorbeeld kaarsen en theelichtjes van bijenwas verkrijgbaar bij je plaatselijke EkoPlaza. Of bijenwaskaarsjes voor je verjaardagstaart van Dipam. WeLoveThePlanet heeft kokosnoot geurkaarsen van sojawas en zo zijn er heel veel alternatieven. Behalve dat deze kaarsen beter zijn voor het milieu, hebben ze nog een ander voordeel: ze branden lekker lang.

Glitters

Ouch… de dag dat we erachter kwamen dat veel glitters micro-plastics zijn… Die dag vergeten we niet gauw. Wist je dit ook niet? Luister goed, die vrolijke kleine glinstertjes zijn meestal van plastic, PET of aluminium en spoelen zó het milieu in met je douchewater. De moeilijk afbreekbare glitters starten een tweede leven als onderdeel van de plastic soep, of in de voeding van zeedieren. Let daarom goed op je glittersoort, en kies voor een goed afbreekbare variant zonder plastic.

Natuurlijke glitters

Natuurlijke glitters dan maar? Nou, ook sommige natuurlijke glitters hebben een onzuiver geweten. Ze zijn dan gemaakt van mica, een natuurlijke stof om glans in cosmetica en eetbare producten te verkrijgen. ‘Natuurlijk’ is in dit geval niet beter, want het winnen van mica gebeurt het meest in India en helaas vaak door kinderen. Gelukkig is er ook synthetische mica zonder ethische bezwaren, die herken je op de verpakking als synthetische mica of synthetische fluorflogopiet. In Nederland is Ingeschminkt.nl een fijne leverancier voor je verantwoorde eco-glitters.

Liever bloemenconfetti!

Ballonnen

‘Wat de lucht in gaat, komt ook weer naar beneden,’ zegt actiegroep dieballongaatnietop.nl. Zij strijden al jaren tegen het gebruik van ballonnen. Met name voor zeedieren en vogels zijn de gevolgen van de gekleurde feestballonnen desastreus. Ze worden in vogelmagen gevonden of dieren raken in de linten verstrikt. Voor biologisch afbreekbare ballonnen geldt dat helaas net zo goed als voor de latex variant. Hoewel ze in huiselijke setting gewoon in de prullenbak terechtkomen (toch?) kun je ballonnen misschien beter vervangen door iets anders gezelligs. Wat dacht je van bellenblaas? Of van verse biologische bloemen? Nog steeds lekker kleurig, en dat onschadelijke maakt het extra feestelijk!

Cadeaupapier

Cadeaus in doekjes. Bron: Lush

Het leven van cadeaupapier gaat niet over rozen: rits, rats, uitgepakt, en hop, de prullenbak in. Wat een kort en zinloos bestaan, dat kan vast anders! En jawel hoor, Lush pakt bijvoorbeeld in met fleurig gekleurde ‘knot-wraps’ die je daarna gewoon opnieuw gebruikt. Als riem, haarband, DIY kussenhoes of… opnieuw als cadeaupapier. De ene Lush-lap is gemaakt van gerecyclede plastic verpakkingen, de ander is vintage. Dat kunnen wij natuurlijk ook. Een fietstochtje naar de kringloop levert vrijwel altijd leuke doekjes op. Herbruikbaar cadeau’papier’ voor héél weinig geld!


Wat laatste tips

  • Koop geen wegwerpborden, maar leen van vrienden, of haal een leuke stapel bij de kringloop.
  • Verzamel stukjes textiel, als ‘inpak lapjes’ in plaats van papieren cadeaupapier
  • Spaar lege jampotjes; ze zijn geschikt als drinkglas, voor dips of als kaarsjeshouder. Ach, waar zijn ze eigenlijk níet goed voor?

Klooker kortingen

IngeSchminkt

Inge verkoopt natuurlijke, kinderarbeid vrije mica en Bio-glitter®. Bio-glitter® is een biologisch afbreekbare glitter gemaakt van plantmateriaal. Duidelijk verschil is dat Bio-glitter meer glittert en in grotere maten (hexagon vorm) verkrijgbaar is, tot 2,4 mm! De Bio-glitter® is na 56 dagen 90% afgebroken als het bijvoorbeeld in douchewater of op de grond belandt. De glitters hebben het OK Biodegradable keurmerk.

Bio-glitters van IngeSchminkt - Klooker

Korting op de Bio-glitters® en meer, van IngeSchminkt!


Koop Bio-glitter®, natuurlijke schmink, penselen en overige benodigdheden van de webshop en krijg 10% Klookerkorting. Check de code op onze kortingspagins. Klik hier.


Verslingerd

Diana van Verslingerd maakt katoenen slingers in allerlei kleuren en maten! Zelfs naamslingers en anderen slingers op maat. Een slinger die je vaker kan gebruiken, geeft natuurlijk de voorkeur voor een plastic slinger die je na één feestje weer weg kunt gooien, toch?

Milieuvriendelijke slingers - Klooker

Korting op handgemaakte slingers!


Koop hier je mooie handgemaakte plastic-vrije slinger en krijg 10% Klookerkorting. Vind de code op onze kortingspagina. Klik hier.

Code geldig t/m 1-08-2020.


Check alle andere lopende kortingen op onze kortingspagina!

naar alle lopende kortingen

3x WATER BESPAREN

Water besparen met Klooker

Het kan gewoon duurzaam


abn logo.png

ABN AMRO en Klooker werken samen om jou te verrassen met leuke aanbiedingen op duurzame producten.

Deze week gaan we met jou kijken hoe je kan besparen op het water gebruik in jouw huis.


LED Shower Indicator

De gemiddelde douchetijd in Nederland is 9 minuten. Maar wist je dat warm water maken 50 keer meer belastend is dan koud water? Structureel 5 minuten douchen bespaart op jaarbasis 180 kg CO2 oftewel 60 euro per jaar. Een gemiddeld huishouden kan drie jaar lang koken op het gas dat ze zo jaarlijks besparen. Als je daarbij ook wat vaker op lagere temperaturen de was draait (idem dito voor de vaatwasser), dan wordt het er nog beter op!

Om jezelf een handje te helpen kan je deze douchecoach aanschaffen: een lampje dat je tussen de kraan en de doucheslang bevestigt. Het verandert van kleur als je te lang doucht!

Actie: Via de website van Eco-Logisch kun je de LED shower indicator bestellen met een cashback van 15% korting. Mail daarvoor je aankoopbewijs + jouw rekeningnummer naar less@nl.abnamro.com en krijg die cashback!

Reguliere prijs: € 21,90
Prijs met ABN AMRO cashback: € 18,62

Naar Eco-logisch

Regenton

Jaarlijks valt in Nederland wel zo’n 70-90 cm neerslag die je gewoon kunt gebruiken! Regenwater is gratis, het bevat sporenelementen en nauwelijks kalk. Daarmee is het niet alleen heel gezond voor je planten, maar was je er ook je ramen of je auto mee – zonder strepen! Ook voor je huisdieren is het prima drinkwater.

De drinkwaterwinning uit grondwater zorgt bovendien voor een dalende grondwaterspiegel – een alarmsignaal voor de natuur. Het zou dus zonde zijn om je planten water te geven met gezuiverd drinkwater!

Het veranderende weer is een extra reden om regenwater te gaan ‘oogsten’ en bewaren. In Nederland krijgen we langere periodes van droogte, met vaker extreem heftige korte buien.

Actie: Via de website van Waschbär kun je de Sunda wandtank bestellen met een cashback van 15% korting. Mail daarvoor je aankoopbewijs + jouw rekeningnummer naar less@nl.abnamro.com en krijg die cashback!

Reguliere prijs: € 209,-
Prijs met ABN AMRO cashback: € 177,65

Naar waschbär

SodaStream

Er worden echt te veel plastic flessen weggegooid na één keer gebruik. De grote PET-flessen met statiegeld worden nog gerecycled, maar de kleine flesjes belanden vaak gewoon in de prullenbak. Voorkomen is beter dan recyclen, dus ten opzichte van bruiswater uit flessen is een bruiswater apparaat vele malen minder belastend en al gauw beter voor het milieu. Even ter vergelijking: voor een grote plastic fles mét statiegeld is de klimaatbelasting 30 keer hoger dan voor kraanwater. Dus ben jij een prikwater liefhebber? Ga voor een SodaStream!

Actie: Haal nu jouw SodaStream en bespaar op zowel plastic als mineraalwater! Je krijgt een cashback van 15% korting op de SodaStream Spirit (incl fles). Mail daarvoor je aankoopbewijs + jouw rekeningnummer naar less@nl.abnamro.com en krijg die cashback!

Reguliere prijs: € 99,-
Prijs met ABN AMRO cashback: € 84,-

naar sodastream

AANBIEDINGEN UIT VORIGE WEKEN

Heb je ze al gezien? Ze zijn nog geldig!

EERDERE AANBIEDINGEN

klooker RGB-original.png

Wist je dat kraanwater in Nederland strenger wordt gecontroleerd dan andere voedingsmiddelen? Zonde dus om bronwater te kopen dat van heinde en verre moet komen!

Veel ‘mainstream’ producten schaden mens, dier en milieu. Vaak zonder dat we het door hebben. Maar met Klooker is er een oplossing.

Wij helpen je de wereld van de goede producten ontdekken!

Klooker laat je duurzame alternatieven zien voor mainstream producten. Eerlijk geproduceerde kleding, plastic-vrije producten, betere voeding, vegan schoenen, etc etc.

Met Klooker krijg je

  • Een online platform vol “goede” alternatieven voor mainstream producten
  • Emails vol inspiratie over wat er al kan
  • Mooie kennismakingskortingen
  • Achtergrondinfo en uitdagingen voor thuis (‘verduurzaam je badkamer in 5 dagen’)

Doe jij net als duizenden andere NL-ers ook mee?

NAAR KLOOKER


Duurzaam drinkwater: uit de kraan

Geschreven in juli 2019.


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.


Plat of bruis?

Of je nu kraanwater drinkt met prik of zonder prik, het is sowieso beter voor het milieu dan het in plastic omhulde alternatief. Wij Nederlanders mogen ons in onze handjes knijpen met ons chique kraanwater zonder chloorsmaak. De kwaliteit van ons drinkwater en waterleidingsysteem maakt het lekker makkelijk en goedkoop om het meest milieuvriendelijke drankje te drinken dat er is: kraanwater.

Nu de SodaStream en aanverwanten steeds meer hun intrede doen in de Hollandse huishoudens, lijkt ook koolzuurhoudend water een duurzamer drankje. Geen gezeul met plastic flessen, maar gewoon kraanwater tappen en je eigen bubbels toevoegen. Het zou 2800 plastic wegwerpflessen schelen in een gemiddeld Nederlands huishouden, aldus SodaStream. Prachtige getallen, maar is het echt zo duurzaam? We kijken naar de impact van verschillende soorten drinkwater, zodat jij straks zelf bepaalt hoe je milieubewust hydrateert.


KRAANWATER

Kraan of fles?

De kwaliteit van Nederlands kraanwater gaat regelmatig boven die van voorverpakt mineraalwater of bronwater. Sterker nog: de regels voor kraanwater zijn strenger dan die voor mineraalwater, waardoor niet al het mineraalwater voldoet aan de norm voor kraanwater. Mineraalwater kan bijvoorbeeld veel zouter zijn dan goed is. Het kwaliteit van ons kraanwater wordt erg streng bewaakt, kraanwater wordt zelfs sterker gecontroleerd dan voedingsmiddelen in Nederland. De énige reden waarom je water uit een pak zou drinken in plaats van uit de kraan, is als je een baby bent in een huis met loden waterpijpen (wat al bijna niet meer voorkomt in NL). Voor zuigelingen kan de hoeveelheid lood namelijk schadelijk zijn, maar voor ‘grote mensen’ zoals wij is er niets aan de hand.

Waar komt ons kraanwater vandaan?

Lekker uit de buurt, opgepompt uit de grond of uit oppervlaktewater. Grondwater is van nature gefilterd door zand- en kleilagen en hierdoor al erg schoon. Oppervlaktewater heeft wat meer zuivering nodig door de aanwezige gifstoffen. Het wordt gezeefd en gezuiverd door zand, filters en UV-licht. Het schone water wordt uiteindelijk naar ons huis getransporteerd via een netwerk aan waterleidingen.

Ons waternetwerk is buitengewoon goed en lekt vrijwel niet. Ziekteverwekkende bacteriën maken daardoor geen schijn van kans om via lekkages in ons zuivere drinkwater te komen. Ons water is schoon, veilig en lokaal.

Bron: Rijksoverheid

Kraanwater en het milieu

Bron: beschermjedrinkwater.nl

Kraantjeswater krijg je niet helemaal zonder offers. Het winnen, de transport en het filterproces kosten allemaal energie. Maar ten opzichte van mineraal- of bronwater, dat van heinde en verre moet komen, is deze verbruikte energie verwaarloosbaar. Bovendien gebruiken Nederlandse waterbedrijven bijna altijd duurzame energie.

Bovendien daalt het grondwaterpeil door het winnen van grondwater, en dat veroorzaakt een snellere verdroging van natuurgebieden. Schoon water heeft dus altijd een voetprint, maar de totale klimaatbelasting van een liter kraanwater is vele malen lager dan die van voorverpakt water. Even ter vergelijking: voor een grote plastic fles met statiegeld is de klimaatbelasting 30 keer hoger dan voor kraanwater. Glazen wegwerpflesjes geven de zwaarste belasting voor het klimaat. Die zijn, met betrekking tot transport, tot wel 1.300 keer belastender vanwege hun gewicht.

Extra filters

Een beetje een open deur, maar het fijne aan goede waterzuivering, is dat het water goed gezuiverd wordt. Er zijn diverse soorten waterfilters te koop, elk met een andere gezondheidsclaim, maar in ons land zijn die niet echt nodig volgens Milieu Centraal. Ons water wordt meer dan zorgvuldig schoongemaakt en is al zuiver genoeg. Als je zo’n extra filter niet tijdig vervangt, verslechtert het zelfs je drinkwater, omdat het een lekker broedplaatsje wordt voor allerlei bacteriën.

Vervuiling

Bron: beschermjedrinkwater.nl

Maar schoon drinkwater is ook in Nederland niet altijd vanzelfsprekend. Omdat 60% van ons drinkwater uit grondwater bestaat, heeft een vervuilde bodem invloed op het drinkwater. Industriële vervuiling en overbemesting komen in het water terecht, met alle gevolgen van dien.

Er zijn al plekken in Nederland waar de vervuiling zich meer dan 30 meter onder de grond bevindt. Dat water kan daardoor niet meer gebruikt worden als drinkwater. Gelukkig worden er maatregelen getroffen tegen bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen. Daardoor is de milieubelasting tussen 2000 en 2010 al met 90 procent afgenomen. Maar goed ook, want we moeten ons drinkwater koesteren!

Medicijnresten

Door de vergrijzing komen er steeds meer medicijnresten in ons afvalwater terecht. Er wordt nu 30 miljoen geïnvesteerd in verbeterde zuivering van het afvalwater, om te voorkomen dat de medicijnen straks in ons oppervlaktewater terechtkomen. Daar komt immers 40% van ons drinkwater vandaan. Op dit moment is het helaas al het geval dat er sporen van medicijnen in drinkwater zitten, maar je moet het equivalent aan een zwembad kraanwater per dag drinken om effect te merken.


BUBBELWATER

DIY bubbles

Bron: SodaStream NL

Je hoeft niet meer te kiezen tussen kraanwater of prikwater. Je kunt het gewoon combineren en zelf je kraanwater laten bubbelen. SodaStream is het bekendste merk dat hier apparaten voor biedt en claimt 2.800 plastic flessen per huishouden te voorkomen.

Of het daadwerkelijk zoveel is weten we niet, maar dát het scheelt weten we wel. Er worden echt te veel flessen weggegooid na één keer gebruik. De grote PET-flessen met statiegeld worden nog gerecycled, maar de kleine flesjes belanden vaak gewoon in de prullenbak. Voorkomen is beter dan recyclen, dus ten opzichte van bruiswater uit flessen is een bruiswater apparaat vele malen minder belastend en al gauw beter voor het milieu.

Koolzuurgas = CO2

Wij hebben het steeds over CO2-uitstoot en climate change, maar die CO2, heet ook wel koolzuurgas en maakt de bubbels in je drankje. Zodra je de koolstofdioxide (CO2) met water (H2O) mengt, krijg je H2CO3: bruiswater. De CO2 wordt gelukkig niet speciaal gemaakt voor die bubbels, maar is een restproduct uit de industrie. Bovendien is de hoeveelheid gas die vervliegt bij het drinken verwaarloosbaar. Geen zorgen over extra uitstoot dus, dat scheelt.

Transport

Bron: KRNWTR

Van Sodastream weten we dat de lege koolzuurflessen steeds opnieuw worden bijgevuld. Bij Blokker kun je bijvoorbeeld je lege fles inwisselen voor statiegeld. Die flessen moeten wel steeds van en naar de fabrikant, wat absoluut CO2-uitstoot oplevert.

De productie van de apparaten vindt plaats in Israel en China, het bijvullen van de CO2-cilinders gewoon in Nederland. Aan het einde van de streep is er relatief weinig transport nodig voor je SodaStream bubbelwater, vergeleken met de afgelegde afstanden van flessen Spa Rood of Evian.

Productie

Over de impact van de productie van apparaten voor bruiswater hebben we weinig informatie kunnen vinden. Dat dit voor SodaStream plaatsvindt in onder andere China belooft niet al te veel goeds, maar we willen daar niet te snel conclusies uit trekken. SodaStream heeft op het moment van schrijven nog niet gereageerd op deze vraag, maar we denken dat zelfs de productietraces niet opwegen tegen de totale plastic waste en transportkosten van water in flessen. Hopelijk kunnen we daar gauw meer over vertellen!


Op kraanwater missie

Het zou zo logisch zijn dat iedereen kraanwater drinkt in plaats van mineraal- of bronwater uit de supermarkt. Maar zo is het nog niet. Er is echt nog veel winst te behalen. Gelukkig zijn er veel initiatieven die vechten voor kraanwater als alternatief voor voorverpakt water.

Join The Pipe

Deze community van kraanwaterdrinkers droomt van drinkwater voor iedereen op deze wereld. Ze werken aan watertappunten van Afrika tot Nederland, maken herbruikbare waterflessen en strijden hard tegen de plastic soep. Weg met de plastic wegwerpfles, hoera voor kraanwater!

Kraanwater in herbruikbare flessen van Join the Pipe

95% van de plastic soep komt uit Azië en Afrika, dus daar moet ter plekke wat aan gebeuren. Join The Pipe doet dat met watertappunten, plastic opruim projecten en voorlichting. En wij kunnen daar mee helpen! Heb je bijvoorbeeld de City Water flessen al bij de Albert Heijn to go gezien? Die zijn gevuld met lokaal getapt kraanwater en helpen de projecten over de hele wereld te financieren. Een goede aankoop dus, en lekker lokaal gevuld. Winning!

Bron: Join The Pipe

KRNWTR

Het begon ooit met twee vrienden en de verkoop van waterflessen, maar inmiddels is KRNWTR uitgegroeid tot een sociale onderneming die vecht voor kraanwater voor bedrijven, horeca en scholen.

Duurzaam kraanwater drinken - Klooker

Hoe? Met watertappunten die verpakt bronwater totaal onnodig maken. Bruisend, gekoeld, plat, you name it, bij KRNWTR komt het overal uit de kraan.

Superleuk: je kunt de missie voor kraanwater helpen en zelf €100 euro verdienen! Tip KRNWTR over plekken die nu nog zo’n plastic bronwaterkoeler hebben. Misschien staat er door jou binnenkort een watertappunt dat géén onnodig plastic en transport kost!

€ 2,50 korting op de RVS KRNWTR flessen

(Exclusief de ‘buitenbeentjes flessen’)
Vind de code op onze kortingspagina. Klik hier.
Geldig tot 21 september.


Check alle andere lopende kortingen op onze kortingspagina!

Naar alle lopende kortingen

Klooker’s 5 Duurzame Dagjes Uit

Geschreven in juli 2019.

Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven en genieten èn tegelijkertijd bewust kunt leven. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en ook betaalbaar.


Het is zomer! Als het weer het toelaat, dan is dit de perfecte tijd voor een dagje uit! Wat zijn nou duurzame activiteiten en locaties voor een dagje uit en hoe kan jij jouw dagje uit zo duurzaam mogelijk maken? Daar gaan we het in deze mailing over hebben.

Green Key

Ten eerste willen we je een goede tip geven om altijd makkelijk iets leuks te vinden voor een duurzaam dagje uit! Op de website van Green Key, kun je alle plekken in Nederland zien die duurzaam te werk gaan volgens de Green Key standaarden. Green Key is een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche. Zij checken bijvoorbeeld of er zuinig wordt omgegaan met energie en water, door middel van onder andere zonnepanelen, spaarlampen, lichtsensoren en timers voor airconditioning en verwarming.

Duurzaam dagje uit? Check Green Key!

1. Duurzaam leren koken

Een dagje uit en iets nieuws leren! Dat kan als je een eendaagse kookcursus volgt over duurzaam, vegetarisch, of veganistisch koken. Je kan het met z’n tweeën samen doen of als groep en zelfs als bedrijfsuitje! Vaak leer je niet alleen over koken, maar ook over duurzame ingrediënten en waar je ze kan vinden in de natuur door middel van een boswandeling.

Wij hebben bijvoorbeeld deze workshop vegetarisch/veganistisch koken gevonden in Breda, waar je in groepjes samen met anderen een seizoensgebonden en vegetarisch of veganistisch recept leert te koken en je eet het achteraf ook gezellig samen. Voor de provincie Gelderland hebben we kookworkshops voor groepen gevonden bij Casa Foresta, die ook leuke dingen zoals wildplukken en paddenstoelen zoeken aanbieden!

Klooker's 5 duurzame dagjes uit

2. Wees actief!

Een duurzaam dagje uit kan naast dat je uitje een lage impact heeft op het milieu, ook actief iets bijdragen aan een beter milieu. Dat gaat nog een stapje verder natuurlijk!

Denk bijvoorbeeld aan een dag afval rapen met vrienden, familie, of buurtgenoten! Vorig jaar was #Trashtag nog een viral trend waarbij mensen afval gingen rapen en het dan op social media postten. De trend is nu jammer genoeg weer voorbij, maar toch is het idee nog steeds leuk en belangrijk! Je kan er een leuke dag van maken en je hebt bijgedragen aan een schoner milieu!

Klooker's 5 duurzame dagjes uit

Je kunt er ook een groter evenement van maken door het te online te delen. Op de website TrashWalking kan je jouw plan om afval te rapen delen op de map van Nederland, en dan kunnen andere mensen je helpen! Je kan ook kijken of er al iets gepland is binnenkort bij jou in de buurt. Ook op de website van Trashless kan je al geplande evenementen vinden.


3. Bezoek een bioboerderij, kinderboerderij, of biologische tuin

Wil je graag ervaren hoe het er aan toe gaat op een bioboerderij of biologische (kweek)tuin? Bezoek er dan eentje bij jou in de buurt! Ze zijn meestal open voor bezoekers en hebben vaak leuke activiteiten voor een duurzaam dagje uit.

Wij hebben bioboerderijen en/of tuinen gevonden over heel Nederland! Er zijn er nog veel meer, dus zoek er eentje die nog dichter bij jou in de buurt is via deze pagina van ‘Alles Duurzaam’. Wij noemen in ieder geval een paar leuke opties!

De Cuynder

Klooker's 5 duurzame dagjes uit

In het Oosten van de provincie Friesland vind je de ecologische tuinderij De Cuynder. Hier kan je langs op een dagje fietsen om even tot rust te komen en een kopje koffie of thee te drinken, maar je kan er ook workshops volgen. Bijvoorbeeld hoe je zelf natuurlijke schoonmaak- en verzorgingsmiddelen, of bepaald eten zoals sauzen en hartig broodbeleg maakt.

Pluktuinen Zeldenrust

Klooker's 5 duurzame dagjes uit

In Drenthe hebben we Pluktuinen Zeldenrust gevonden waar biologische bessensoorten worden gekweekt. Je kan hier rondkijken, zelf bessen plukken op het ‘zelfplukland’ en op het terras genieten van een biologisch bessentaartje! Ook kan je hun winkeltje bezoeken en zelf biologische producten kopen gemaakt van de bessen. Door de eigenaren wordt aangeraden dit uitje te combineren met een fietstocht door het unieke natuurgebied Nationaal Park Drents-Friese Wold!

De Kruidenhoeve

Klooker's 5 duurzame dagjes uit

In Overijssel kan je de sier- en kruidentuinen van de Kruidenhoeve bezoeken. De tuinen omvatten een oppervlakte van meer dan 4000 vierkante meter! Er zijn onder andere ook lama’s, schapen en pony’s te vinden, maar ook een bijen- en vlindertuin, een theehuis en een pad die je langs al deze mooie plekjes en zitjes leidt.


4. Neem een boswandeling

Wat is nou meer relaxed dan genieten van de natuur? Een boswandeling in een van de vele Nederlandse bossen is een leuk en duurzaam dagje uit! En als je nou een bos kiest bij jou in de buurt, ga er dan voor eentje die duurzaam onderhouden wordt! Bijvoorbeeld het Bieslandse bos tussen Delft en Zoetermeer en het Waalse bos in Utrecht zijn bossen die duurzaam onderhouden worden door Trees for All. Deze organisatie plant bomen om zo CO2 te kunnen compenseren! In deze Nederlandse bossen wordt er dus bij geplant door Trees for All wanneer nodig en het wordt op een duurzame manier onderhouden. Onder andere letten ze op optimale biodiversiteit en het vermogen van een bos om zoveel mogelijk CO2 op te nemen.

Klooker's 5 duurzame dagjes uit

Ook kan je duurzame bossen herkennen aan een FSC-keurmerk, of een PEFC-keurmerk. Deze geven allebei aan dat de bossen duurzaam beheerd worden. In Nederland zijn bijna de helft van alle bossen FSC-gecertificeerd. Via deze link zie je een lijst van bossen in Nederland die FSC gecertificeerd zijn. Een PEFC-gecertificeerd bos kan je herkennen aan het PEFC bordje bij de ingang van het bos.

Klooker's 5 duurzame dagjes uit

5. Bootje varen!

In veel Nederlandse steden hebben we grachten waar je een boot kan huren met een paar mensen of een grotere groep en kan genieten van een dagje op het water! Of dit duurzaam is, ligt er natuurlijk aan of de boten duurzaam zijn. Elektrische boten, of een roeibootje natuurlijk, zijn dan de beste optie. Wij hebben twee leuke initiatieven gevonden die wij het proberen waard vinden!

Bootjes en Broodjes

In Leiden kan je met Bootjes en Broodjes genieten van een ritje door de grachten. Je kan bij ze terecht voor rondvaarten, groepsvaarten en het huren van sloepen. Alle boten zijn elektrisch, dus houden ze de grachten mooi en schoon! Het bedrijf heet Bootjes en Broodjes niet voor niets, want ze bieden altijd verschillende opties voor catering waarmee ze zoveel mogelijk zorgen voor een aanbieding van lokale en duurzame producten.

Plastic vissen met de Plastic Whale Foundation

Dagje uit in Amsterdam? Zie de stad via een bootreis door de grachten! En wat is leuker dan een ritje waar jij ook nog eens bijdraagt aan een schoner milieu? Met de Plastic Whale Foundation kun je Plastic Vissen met een groep van minimaal 8 mensen. Ook kan je bij hen sloepen huren inclusief rondvaart en eventueel catering.

Een speciaal evenement die we graag met je willen delen: Pride Plastic Fishing op 4 augustus! De dag na de Gay Pride kan je met de Plastic Whale Foundation de Amsterdamse grachten opruimen en zo een steentje bijdragen om de grachten plastic vrij te houden! Je kan je via deze link gratis inschrijven!

Klooker's 5 duurzame dagjes uit

5 tips om jouw dagje uit te verduurzamen!

1. No-waste essentials

Neem eigen herbruikbare spullen mee zoals een waterfles, koffie beker, tasjes, servies en rietjes. In onze duurzame vakantie mailing lees je 4x no waste essentials plus een aantal andere duurzame en handige goodies voor een dagje uit!

Korting op Zo to Go!

Koop Zo to Go no-waste items bij Zo Zero
en krijg 10% Klookerkorting
Check de code op onze kortingspagina. Klik hier.
Geldig t/m 31 juli 2019

Zo Zero To Go pakket

2. Vervoer

Kies ervoor om de trein, bus, of fiets te nemen als dat kan. Een aantal keer per jaar, zeker in de zomerperiodes, zijn er speciale dagkaarten voor de trein of andere aanbiedingen. Op de website van NS vind je ze allemaal!

3. Afvalbakje

Ook al wil je graag ‘’zero waste’’ leven, op een dagje uit gebeurd het je toch vaak: Je wilt wat eten of drinken en het zit natuurlijk verpakt in iets zoals papier of plastic. Wij denken dat niemand het leuk vindt om zijn afval aldoor vast te houden tot de volgende afvalbak tevoorschijn komt (wat op bepaalde plekken echt heel lang kan duren). Neem dus een klein zakje mee waar je jouw afval (en misschien andermans afval dat je op straat ziet slingeren) in kan bewaren tot je de volgende prullenbak ziet!

4. Zeg ”nee” tegen extra verpakkingen, flyers of folders en andere gratis promotiematerialen

Het gebeurd best vaak dat je mensen op straat ziet die gratis dingen uitdelen zoals flyers en folders of andere promotiematerialen. Het is beter hier ‘’nee’’ tegen te zeggen, tenzij je een oprechte interesse hebt in wat ze je aanbieden (zoals plattegronden van een attractiepark of dierentuin). Ook extra verpakkingen voor eten en drinken kan je vermijden door van te voren aan te geven dat je ze niet nodig hebt.

5. Less is more!

Ook tijdens een dagje uit is het vaak verleidelijk om iets leuks en nieuws te kopen. Wees ook hier kritisch en denk na of je het wel echt nodig hebt of gaat gebruiken! Dit geldt ook voor eten van bijvoorbeeld een winkel in een bioboerderij, ga je het echt opeten of niet? Anders is het beter om het voor iemand anders te laten staan. En onthoud: hoe minder je koopt, hoe minder je ook weer mee naar huis hoeft mee te slepen!

Klooker's 5 duurzame dagjes uit

Duurzaam Ijs

Geschreven in juli 2019.

Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven en genieten èn tegelijkertijd bewust kunt leven. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en ook betaalbaar.


Het is zomer, en dat betekent dat we weer veel ijsjes gaan eten! Al doe je het hier of op vakantie, je wilt graag weten wat duurzaam ijs is. Daar hebben wij ons voor deze week in verdiept. We gaan je vertellen wat nou eigenlijk de impact is van verschillende soorten ijs, we delen een aantal interessante en duurzame ontwikkelingen met je, en geven je wat tips om te kunnen genieten van een zo duurzaam mogelijk ijsje!


De impact van ijsjes

Er zijn heel veel verschillende soorten ijs. In deze mailing gaan we het vooral hebben over roomijs, sorbetijs, en waterijs. Eerst laten we even snel aan je zien waar de verschillende ijsjes uit bestaan en hoe ze worden gemaakt, en dan bespreken we de verschillende impacts die hun ingrediënten kunnen hebben op mens en milieu.

Roomijs

Deze ijssoort bevat vooral melkproducten en suiker. In de video hieronder kan je zien hoe roomijs gemaakt wordt.

https://www.youtube.com/watch?v=VyhXLXB0wFs

Sorbetijs

De basis van sorbetijs is een mix van water en suiker, en daar wordt dan een smaakje aan toegevoegd. In de korte video hieronder zie je hoe sorbetijs wordt gemaakt.

Waterijs

Waterijsjes bestaan vooral uit water, suiker, citroenzuur, kleurstoffen, en een smaakje. In de video hieronder zie je hoe een van de meest geliefde waterijses wordt gemaakt: Raketjes!

Het maken van ijs hoeft niet perse een slechte impact te hebben op mens en milieu. Echter is het vaak lastig om te weten waar de ingrediënten die voor het ijs gebruikt worden nou eigenlijk vandaan komen. Hieronder hebben we het over een aantal van deze ingrediënten.

De impact van melk

Sorbetijs en waterijs bevatten meestal geen melk of andere zuivelproducten. Roomijs daarentegen bevat vaak melk, room, of een ander zuivel alternatief. Volgens OLA, een van de bekendste ijs-merken in de wereld, is er ongeveer 5 liter melk nodig om 3,5 liter ijsmix te maken. Als we dan de informatie van het voedingscentrum aanhouden, die zegt dat er 100 liter water nodig is voor ongeveer 1 liter melk, dan heb je dus 500 liter water nodig om 3,5 liter (OLA) ijsmix te maken!

In de vorige Topic Mailing: Food Habits, hadden we het over melk en duurzame alternatieven en hier in heb je al veel gelezen over de impact van dit zuivelproduct! Dus daar gaan we het verder in deze mailing niet nog een keer over hebben.

De impact van suiker

Suiker kan de milieubelasting van ijs erg vergroten afhankelijk van het soort suiker dat gebruikt wordt. In veel ijsjes in de supermarkt zit Nederlandse bietsuiker dat behoorlijk duurzaam geteeld wordt door Suiker Unie, de enige fabrikant van suiker in Nederland. Zij zijn zuinig met grondstoffen, energie en water, en verwerken bijvoorbeeld ook bijproducten tot veevoer of bio-brandstof.

Suiker kan echter ook afkomstig zijn uit riet, dat vaak in tropische rietsuikerplantages wordt geteeld. Op deze plekken wordt er vaak minder rekening gehouden met duurzaamheid met betrekking tot mens en milieu. Zo werd er bijvoorbeeld land afgepakt van lokale gemeenschappen voor de uitbreiding van rietsuikerplantages, en de werkers op deze plantages worden vaak slecht betaald en krijgen niet altijd de juiste veiligheidsmaatregelen gegarandeerd.

Waar de suiker die in een product zit vandaan komt, wordt meestal niet vermeld.

De impact van overige ingrediënten

Denk bijvoorbeeld aan cacao of vanille, waarvan de productie vaak gelinkt wordt met slavernij of uitbuiting en kinderarbeid. Bij de vanilleteelt in Madagascar zeggen boeren weinig betaald te krijgen en vaak zelfs bestolen te worden. Ook suggereert een onderzoek van Fairfood International dat meer dan 28% van de lokale bevolking tussen de 5 en 17 jaar oud werkt in de vanilleteelt.

Ook palmolie wordt vaak in ijs gebruikt, voor een zachte en romige textuur. Ongeveer 85% van de palmolie op onze planeet wordt geproduceerd in Indonesië en Maleisië. Hiervoor worden regenwouden gekapt die thuisbasis zijn voor veel – nu bedreigde – diersoorten, waaronder orang-oetans, tijgers, en olifanten. Daarnaast wordt er door het verwijderen van het regenwoud veel CO2 losgelaten in de atmosfeer. Niet-duurzaam geteelde palmolie draagt vaak bij aan klimaatverandering en vormt een bedreiging voor waardevolle ecosystemen op onze planeet.

Duurzaam ijs

Duurzame ontwikkelingen op het gebied van ijs

Dus is ijs duurzaam of niet? Zoals eerder aangegeven is dat lastig te zeggen want het ligt er aan waar de ingrediënten vandaan komen. Maar… zoals altijd zijn er gelukkig veel inspirerende en duurzame ontwikkelingen in opkomst!

1. Nedervanille

Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen zijn onderweg in het ontwikkelen van een duurzame manier om producten als vanille, cacao, en zelfs avocados te kweken gewoon hier in Nederland!

”De kern van ons werk is duurzame productie”, legt Sjaak Bakker, de business unit manager van het project uit. ”Wij proberen uit te vinden hoe met zo min mogelijk energie, water, chemische middelen en arbeid zoveel mogelijk economische waarde wordt gegeven aan de teelt en het product.” De wetenschappers van Wageningen Universiteit pakken hier alle kanten van het kweken aan: van robots die kunnen worden ingezet in de tuinbouw tot biologische bestrijding van insecten en ziekten, energiebesparing, waterkwaliteit en -hergebruik, nieuwe gewassen en het verder finetunen van tuinbouwproductie.

Duurzame ijs ingredienten

In de natuur, bijvoorbeeld op Madagaskar, duurt het wel vier jaar voordat een vanille-orchidee vanille levert! Dat is een van de redenen waarom het een duur product is. Voor 1 kilo vanille betaal je namelijk al snel 500 euro! In de Nederlandse kassen hebben ze het voor elkaar gekregen om binnen twee jaar al de eerste vanille te kunnen plukken. De Franse chef-kok Alain Caron heeft de vanille kunnen gebruiken en noemde het de beste vanille die hij ooit had gebruikt. Een groep ondernemers is nu bezig om deze teelt commercieel op te pakken, zodat we hopelijk binnen een paar jaar de eerste Nedervanille op de markt kunnen zien!

2. Duurzame ontwikkelingen in Unilever

Unilever is de moeder van een van de grootste ijsmerken die we kennen: Ola. Om duurzaam ijs mainstream te maken, is het dus best relevant om te weten wat zij er al aan doen om hun ijs duurzamer te maken.

Zo zeggen ze bijvoorbeeld zelf dat ze willen helpen om klimaatverandering aan te pakken door bijvoorbeeld minder broeikasgassen te produceren tijdens het koelproces van hun ijs. Ook werken ze samen met the Rainforest Alliance om eerlijke en duurzame cacao te kunnen gebruiken voor hun ijs.

Een van de duurzame doelen uitgeschreven in Unilever’s Sustainable Living Plan is om in 2025 alleen nog maar gebruik te maken van herbruikbare, recyclebare, of composteerbare plastic verpakkingen.

Ze zijn er zeker nog niet, maar we zien dat ze een begin maken om langzamerhand wel duurzamer te werk te gaan.

Ola ijs Unilever

Ook Ben & Jerry’s, een ijsmerk dat vaak adverteerd met hun duurzame methodes, is een merk onder Unilever. Of Ben & Jerry’s nou echt duurzaam is of niet, is niet helemaal duidelijk. Er zijn veel controversiële verhalen te lezen over Ben & Jerry’s. Ze zeggen bijvoorbeeld zelf dat hun melk alleen van bedrijven komen die diervriendelijk en duurzaam te werk gaan, maar er wordt door milieu activisten gezegd dat de melk (in ieder geval in de VS) vaak helemaal niet van duurzame bronnen komt. Voor deze opmerkingen konden wij echter geen bewijs vinden.

Wat we wel hebben gevonden is de Nederlandse melkveehouderij, De Weiden, die melk levert aan Ben & Jerry’s. Dit bedrijf is kleinschalig, en heeft maar 50 melkkoeien. Ze zeggen dat alle koeien die ze hebben door henzelf worden gefokt, en niets wordt aangekocht van buitenaf. Daarnaast doen ze hun best om meer duurzaam te werk te gaan door middel van het gebruik van zonnepanelen, LED-lampen, en alleen natuurlijk voer te gebruiken.

Het ijs voor Ben & Jerry’s in heel Europa wordt geproduceerd in Nederland. We hebben dus melkveehouderijen gevonden in Nederland die duurzaam te werk gaan en zeggen voor Ben & Jerry’s melk te leveren. Onze conclusie is daarom ook dat Ben & Jerry’s ook binnen de rest van Europa waarschijnlijk redelijk duurzaam te werk gaat, maar dat het belangrijk is om niet te vergeten dat het een wereldwijd grootschalig bedrijf is, waarvan we niet met zekerheid kunnen zeggen dat het op elke plek duurzaam geproduceerd wordt.

En hun uiteindelijke doel blijft natuurlijk: winst maken. Duurzaamheid is ook belangrijk, maar dat staat wel degelijk op de tweede plaats.


Interessant

Een Amerikaanse ijsproducent maakt ijs van voedselafval! Het bedrijf heet Salt & Straw en ze gebruiken onder andere gekneusde appels, overrijpe aardbeien, en zuivelproducten die dicht bij hun vervaldatum zijn en anders niet meer verkocht kunnen worden. Zo willen ze voedselverspilling tegen gaan: “We schrokken van het feit dat we 40 procent van het voedsel in de VS verspillen, en dat kinderen in onze steden honger lijden” zegt de oprichter van Salt & Straw, Kim Malek.

Bij Salt & Straw willen ze mensen laten weten dat een stuk fruit of groente er misschien niet meer zo mooi uitziet, maar dat betekend niet dat hij niet meer lekker smaakt! 

Salt & Straw

Tips & Tricks

Een aantal algemene tips voor het kopen van ijs, zodat je zeker(der) kan weten dat het een zo duurzaam mogelijk ijsje is! Ook zijn er al duurzame ijs-opties op de markt die je kan kiezen als je zeker wilt weten dat je ijsje een eerlijke afkomst heeft.

1. Koop biologisch en lokaal

Ijs gemaakt van biologische ingrediënten draagt bij aan een beter milieu, het is vrij van chemische geur-, kleur-, en smaakstoffen, en dieren die via een biologische standaard leven krijgen meer vrijheid, ruimte, en tijd in de wei. Daarnaast steun je de lokale economie door ijs te kopen bij een lokale winkel die gemaakt is van lokale ingrediënten.

2. Probeer vegan

Zoals we al eerder hebben gezegd, in deze mailing en in de vorige mailing over melk en duurzame alternatieven, zijn melk en zuivelproducten niet echt duurzaam. Het proberen van een veganistische, zuivel-vrije, optie maakt je ijs-consumptie dus al een stuk duurzamer!

3. Denk aan het ijsbakje

Als je ijs koopt bij je lokale ijswinkel denk dan ook aan welk ijsbakje of hoorntje je kiest! In principe is een hoorntje de betere ”no-waste” optie, omdat je hem op eet. Maar hoorntjes zijn niet altijd vegan, dus let daar op als je zelf veganistisch bent! Vraag of de ijsbakjes ook zonder plastic kunnen, of nog beter: neem je eigen bakje mee!

4. Maak je eigen ijs!

Het is ook een lekker en leuk idee om je eigen ijs te maken. Zo weet je precies wat er allemaal voor ingrediënten in zitten. Maak bijvoorbeeld gebruik van de ijsvormpjes van Bewust Puur! Deze siliconen vormpjes komen in allemaal verschillende soorten, en we hebben nu korting geregeld voor je! En kijk verder op hun site voor meer mooie, duurzame, bewuste producten.

naar bewust puur!

Hoe maak je het ijs? Dat hoeft niet moeilijk te zijn zoals de video hieronder laat zien!

Geen tijd of toch niet handig in de keuken? Geen probleem! Hier zijn een paar duurzame ijs-merken die je kan proberen:

NICE

1. N’ICE: 100% Biologisch ijs handgemaakt van vers fruit! In een kleine ijsfabriek in Friesland, worden deze lekkere ijsjes met de hand gemaakt van heel fruit, vers gezette thee, en muntblaadjes die ook met de hand worden gehakt. Alle ijsjes hebben maximaal 6 ingrediënten die allemaal biologisch zijn. Waar je N’ICE ijs allemaal kan kopen, zie je via de map op hun website.

NAAR N’ICE

Professor Grunschnabel

2. Professor Grunschnabel: Dit ijs is 100% gemaakt van plantaardige en natuurlijke ingrediënten. Vaak zijn de ingrediënten ook Fair Trade en biologisch gecertificeerd. Op dit moment is het ijs te verkrijgen in meerdere winkels in Amsterdam, en het is ook in sommige Albert Heijn‘s te vinden over het hele land.

NAAr Professor grunschnabel

Frozen Dutch

3. Frozen Dutch: Biologisch ijs gemaakt van verse Hollandse ingrediënten. Elk ijsje bevat minstens 50% fruit of groente en de smaken wisselen met de seizoenen. Ze maken ook alleen gebruik van papieren verpakkingen die composteerbaar zijn. Je kan ze kopen bij bepaalde Albert Heijn‘s.

Naar frozen dutch

Sprice

4. Sprice: Supermarkt Coop heeft zelf een ijsje gemaakt van 100% natuurlijke en biologische ingrediënten. Er zijn maar 2 smaken: komkommer-limoen en wortel-sinaasappel. Duurzaam, en gezond!

naar sprice

Gigi Gelato

5. Gigi Gelato: Dit ijsmerk zegt net zo lekker te zijn als originele Italiaanse gelato, maar dan 100% vegan! Het wordt gemaakt van groenten, fruit en andere natuurlijke ingrediënten die koud geperst worden om zoveel mogelijk vitaminen, mineralen, en smaak te behouden. Ze verkopen losse ijsjes en bakken ijs, en het is te koop in supermarkten over heel Nederland!

naar gigi gelato

6. IKEA vegan ijs: Bij IKEA kan je nu ook veganistische softijsjes kopen, met veganistisch hoorntje! Sinds maart zijn de veganistische ijsjes al verkrijgbaar, en sinds april zitten hier ook veganistische hoorntjes bij. Volgens IKEA stoot de productie van deze variant de helft minder CO2 uit dan die van het traditionele IKEA softijsje.

Duurzaam ijs bij IKEA

SCHOONMAKEN EN WASSEN

Het kan gewoon duurzaam.


abn logo.png

ABN AMRO en Klooker werken samen om jou te verrassen met leuke aanbiedingen op duurzame producten.

Deze week gaat het over duurzaam schoonmaken en wassen. Kijk hieronder voor de aanbiedingen en je kunt er ook nog aanbiedingen uit vorige weken vinden. Ga snel verder!


Schoonmaaksponsen

De meeste sponsen die we gebruiken zijn gemaakt van plastic. En dat terwijl er ook natuurlijke initiatieven zijn, vaak al eeuwen in gebruik.

We highlighten daarom de LoofCo Afwas Spons, gemaakt van de Loofah plant en van Kokos noot. Het gaat maanden mee en kan daarna gecomposteerd worden. Het is geschikt voor veganisten en het wordt al eeuwen handgemaakt in Egypte.

Het werkt prima. De spons krijgt van consumenten een score 4.4 op een schaal van 5 bij Big Green Smile. Kortom, een prima duurzaam alternatief voor een plastic schoonmaakspons.

Actie: Via de Big Green Smile website kun je de Loofco spons bestellen met een cashback van 15% korting. Mail daarvoor je aankoopbewijs + jouw rekeningnummer naar less@nl.abnamro.com en krijg die cashback!

Naar Big Green Smile

Marcel’s Green Soap Toiletblokken

Marcel is in 2016 begonnen met Marcel’s Green Soap. Hij vond het een onprettig idee dat zijn gootsteenkastje vol stond met agressieve, chemische spullen. Er wordt in Nederland per week 4 miljoen liter chemisch schoonmaakmiddel door de goot gespoeld! Dat moest anders kunnen. En wat ook prettig zou zijn: misschien eens iets wat écht lekker ruikt.

En dat is meteen wat ons opvalt, zijn duurzame schoonmaakmiddelen ruiken zo lekker! Hij is begonnen met allesreinigers en afwasmiddel, maar ondertussen heeft hij b.v. ook toiletblokreinigers.

Sommigen stellen dat een toiletblok weinig doet. Maar ja de meeste mensen vinden het toch wel lekker ruiken. En wat is er nu mooier dan dat het een duurzaam toiletblock is!

De zeep is 100% biologisch afbreekbaar en het plastic en de verpakking is gerecycled en recyclebaar.

Actie: Via de Eco-logisch website kun je Marcel’s toiletblokken bestellen met een cashback van 15% korting. Mail daarvoor je aankoopbewijs + jouw rekeningnummer naar less@nl.abnamro.com en krijg die cashback!

Naar eco-logisch

Seepje wasmiddel

Seepje gebruikt alleen natuurlijke ingrediënten en betaalt daar een eerlijke prijs voor. Zoals de schil van de Sapindus mukorossi vrucht, die in overvloed aan bomen in India en Nepal groeit.

Wanneer deze superschillen water zien maken ze een natuurlijke vorm van zeep aan die je kleding heerlijk schoon én zacht maakt. Dit dient dan als basis dient voor de vloeibare wasmiddelen van Seepje.

Wij hebben het allemaal geprobeerd. De losse schillen in een zakje vonden wij niet zo’n succes, maar de geconcentreerde wasmiddelen in gerecyclede plastic flessen wel! Aanrader!

Actie: Via Seepje kun je hun wasmiddelen bestellen, maar ook wasverzachters en afwasmiddelen! Je krijgt op alles een cashback van 15% korting. Mail daarvoor je aankoopbewijs + jouw rekeningnummer naar less@nl.abnamro.com en krijg die cashback!

naar seepje

AANBIEDINGEN UIT VORIGE WEKEN

Heb je ze al gezien? Ze zijn nog geldig!

EERDERE AANBIEDINGEN

klooker RGB-original.png

Bijna alle schoonmaak- en wasmiddelen hebben een chemische oorsprong, ze zijn gebaseerd op olie. En we staan er niet bij stil, maar dit spoelen we zo het riool in. Dat heeft natuurlijk absoluut een groot schadelijk effect.

Veel ‘mainstream’ producten schaden mens, dier en milieu. Vaak zonder dat we het door hebben. Maar met Klooker is er een oplossing.

Wij helpen je de wereld van de goede producten ontdekken!

Klooker laat je duurzame alternatieven zien voor mainstream producten. Eerlijk geproduceerde kleding, plastic-vrije producten, betere voeding, vegan schoenen, etc etc.

Met Klooker krijg je

  • Een online platform vol “goede” alternatieven voor mainstream producten
  • Emails vol inspiratie over wat er al kan
  • Mooie kennismakingskortingen
  • Achtergrondinfo en uitdagingen voor thuis (‘verduurzaam je badkamer in 5 dagen’)

Doe jij net als duizenden andere NL-ers ook mee?

NAAR KLOOKER


  • 1
  • 2
  • Next Page »

Copyright © 2025 · Klooker on Genesis Framework · WordPress · Log in