Klooker

Concrete hulp bij verduurzamen. Samen maken we duurzaam consumeren het nieuwe normaal!

  • Home
  • Product
  • Over ons
  • Word lid
  • Login
  • Het Klooker Manifest
  • Privacy en cookies
  • Algemene voorwaarden
  • Werken bij Klooker
  • Contact
Home » Archives for June 2019

Archives for June 2019

Duurzaam lezen: e-book of papieren boek?

Duurzaam lezen e-book of gedrukt boek

Geschreven in juni 2019.


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.


Lekker lang lezen. In je campingstoel, in de trein, of ’s avonds voor het slapen gaan: we verslinden graag leesvoer, maar wel graag duurzaam alstublieft! Hoe doe je dat, duurzaam lezen?

Één zevende van het gekapte hout is namelijk voor de papierindustrie, dat zijn een heleboel bomen voor onder andere boeken. Je kunt je dus afvragen hoe duurzaam gebonden boeken zijn. Zeker met giftige inkten en schadelijke bindlijm kunnen we maar beter overstappen op een e-reader, toch? Geen hout, geen inkt… Maar ook de productie van e-readers en data-opslag kosten veel energie en grondstoffen. Wat zijn precies de voor- en nadelen van digitaal of op papier? En waar kun je op letten bij je literaire aanschaf?

Papieren boeken

Een boek bestaat bijna helemaal uit papier

De rest is inkt, lijm en coating van de omslag. Bij de totstandkoming van papier wordt hout gebruikt, zelfs voor ‘houtvrij’ papier. In wezen is hout een prima grondstof, tenzij er oerbos voor gekapt is. Het is dus een goed idee te letten op de aanwezigheid van FSC en PEFC keurmerken. Dat betekent in ieder geval een beperkte CO2-uitstoot en bescherming van de oorspronkelijke bossen. Maar daarmee zijn we er nog niet!

Gelukkig zijn we in Europa een kei in het recyclen van papier

en hoeft niet voor elk boek een boom omver. In Nederland wordt 80% van het papier en karton hergebruikt. Alleen het recyclen van oud papier kost jammer genoeg veel energie. Papier maken van nieuw hout kost zelfs net zoveel energie als van oud papier.

Wat het verschil maakt zit ‘m in watergebruik en de grond die de boom inneemt. Zo kost kringlooppapier 10 tot 15 liter water per kilo papier. Bij helemaal nieuw papier van hout is dat 25 liter water per kilo.

Na zeven keer recyclen zijn de houtvezels te kort om nog papier van te maken, dat betekent dat we altijd bomen nodig blijven hebben voor papier op basis van hout.

Van A naar Boekenkast: een boek heeft transport nodig

Dat transport is hoe dan ook vervuilend voor het milieu. Is het niet door het gebruik van fossiele brandstoffen, dan wel vanwege de CO2-uitstoot bij het vervoer. Hoe minder vervoer, hoe beter dus! Konden we boeken maar teleporteren…

Geen zin zonder inkt

De inkten in drukwerk zijn vaak giftig en verkregen uit aardolie. Er zijn gelukkig inkten die plantaardige oliën gebruiken in plaats van minerale. Bio-inkten van grondstoffen die blijven groeien, die raken tenminste niet uitgeput.

Every book has it’s cover

Voor de stevigheid worden de kaften gelamineerd, maar dat laminaat is erg vervuilend en niet biologisch afbreekbaar.

Er bestaat wel biolaminaat, dat biologisch afbreekbaar is, dat is een stap de goede richting. Het lastige aanbrengproces gooit nu nog roet in het eten, daardoor kost biolaminaat onderaan de streep net zoveel energie als het gewone laminaat.



E-readers

Een e-reader scheelt ontzettend veel papier

Geen enkele boom hoeft ervoor gekapt en het kost geen tonnen aan water in de productie. Maar waar is het apparaat voor je e-book eigenlijk van gemaakt?

De buitenkant en elektronica

zijn van moeilijk recyclebaar plastic en voor de elektronica aan de binnenkant worden vaak schaarse metalen en mineralen gebruikt. Deze metalen worden gewonnen in landen waar milieubescherming helaas laag op het prioriteitenlijstje staat.

E-books koop je digitaal en dat scheelt enorm in de transportkosten

Maar waar je minder snel aan denkt is dat digitaal verkeer en opslag ontzettend veel elektriciteit gebruiken. 2% van de totale Nederlandse elektriciteit gaat op aan de ICT. Dataverkeer, verkoeling van de datacenters en de productie van nieuwe apparatuur slurpen daadwerkelijk energie. Wel wordt er steeds meer gewerkt aan efficiënte inzet van deze energie, zodat het tegelijkertijd gebruikt wordt voor de verwarming van huizen of kassen.

Wat betreft energiegebruik

is er een wezenlijk verschil tussen tablets en e-readers: tablets gebruiken led-verlichting in het scherm en daarmee meer elektriciteit. E-readers gebruiken ook energie, maar verbazingwekkend weinig. Alleen voor het aan- en uitzetten heb je batterij nodig en voor het ‘omslaan’ van je digitale pagina. Een e-reader is in dat opzicht een betere keuze, al helemaal als je die oplaadt met bijvoorbeeld zonne-energie.

De rekensom

Door de energie en grondstoffen die de e-reader verbruikt zou de e-reader pas minder impact op het milieu hebben dan het papieren boek vanaf 30 tot 70 boeken.

Onderzoeken geven daar geen eenduidge aantallen voor. Een e-reader lijkt dus vooral geschikt voor de échte boekenwurmen onder ons, die tientallen boeken verslinden. Ben jij er ook zoéén?


Hoe word je een duurzame boekenwurm?

Zowel fysieke als digitale boeken laten hun sporen na in de wereld en ieders leesgedrag is anders. Je zult zelf moeten bepalen wat voor soort lezer je bent. Lees je alleen wat boeken tijdens je vakantie? Dan is een nieuwe e-reader niet de meest klimaatneutrale keuze. Je kunt er wel een lenen of huren, zo wordt de e-reader optimaal benut. Je kunt ook altijd kijken of je papieren boek gedrukt is op duurzaam papier, of het papier gerecycled is of misschien kun je zelfs achterhalen of de inkt biologisch is. Maar misschien wel een nog belangrijkere tip: geef elk boek een tweede leven! Neem een abonnement op de bieb, deel je boeken met je vrienden, fans en buren en kijk of je nieuwe boeken tweedehands op fietsafstand kunt krijgen.


Leuk!

Er wordt lekker geëxperimenteerd met alternatief papier. Niet op basis van hout, maar van olifantenpoep, tomatenstengels of steen.


Klooker winactie!

Wil je graag het boek van Jelmer Mommers winnen? Of liever die van Karen Kammeraat? Laat ons weten welke je voorkeur heeft en mail ons jouw antwoord op de volgende vraag:

“Op wat voor manier kun jij je dagelijks leven écht verduurzamen?”

De leukste antwoorden krijgen de boeken thuisgestuurd!


Duurzame boeken

Gewoon goed | Karin Kammeraat

Een hands-on handboek voor de duurzame winkelaar.

Na 25 jaar veldonderzoek mag schrijfster Karen zich een echte expert in duurzaam consumeren noemen. In deze gids deelt ze haar tips & tricks voor duurzame aankopen. ‘Voor elk product is een duurzame variant!’

Dit boek is gedrukt op 100% gerecycled papier, heeft een FSC-keurmerk, een Europees Ecolabel en het Blaue Engel label voor duurzaamheid. De inkt is plantaardig, het boek is gedrukt in Europa voor zo min mogelijk transportkosten en zelfs de kaft is verantwoord, want helemaal zonder laminaat!

Naar Gewoon Goed

Hoe gaan we dit uitleggen | De Correspondent – Jelmer Mommers

Dé klimaatjournalist van De Correspondent, Jelmer Mommers, noemt het zelf een rotonderwerp, de klimaatverandering. Toch krijgt hij het voor elkaar het tot in de puntjes uit te lichten, zonder een vervelend gevoel te creëren. Het sijpelt door de zinnen: we kunnen er zelf wat aan doen!

Voor het drukken van dit boek gebruikte De Correspondent een speciaal eco-lettertype, waardoor er minder papier nodig was voor dezelfde hoeveelheid letters. Het papier komt van Zweedse bomen met FSC keurmerk, het laminaat voor de cover is ecologisch en de bindlijm is de minst belastende die ze vonden.

naar De Correspondent

Het Zero Waste Project | Jessie en Nicky Kroon

We hebben deze fijne bloggers al vaker genoemd, want Jessie en Nicky van Het Zero Waste Project geven wat ons betreft het goede voorbeeld!

Een leven zonder plastic is even schakelen, maar met dit boek helpen de dames je een goed eind vooruit. Van plastic probleem tot plastic oplossingen, want het leven zonder plastic kan heel leuk zijn volgens de auteurs.

Ook Jessie en Nicky hebben over het drukken en binden van hun boek nagedacht: hoewel ze nog geen plasticvrije bindlijm konden vinden, geeft het design van het drukformaat zo min mogelijk snijafval, is de kaft niet gelamineerd, het papier ongebleekt en FSC gecertificeerd en natuurlijk lokaal gedrukt, in Amersfoort!

Korting op Het Zero Waste Project!

Koop Het Zero Waste Project
en krijg 10% Klookerkorting. Check onze kortingspagina voor de code. Klik hier.

Naar Zozero

Zonnebescherming: is jouw zonnebescherming OK?

Geschreven in juni 2019.


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.


Kun jij m’n rug even insmeren? Thanks! Even intrekken…

*Plons*

Ahhh, wat is zwemmen toch heerlijk bij het zonnen!

Dan kijk je om je heen. Op het zwembadwater drijft een olie-achtige substantie, precies rond je armen en torso. Jep, je zonnebrand lost op in het water.

Tonnen zonnebrand spoelen jaarlijks, vooral ook op toeristische plekken waar men al snorkelend en duikend van het onderwaterleven geniet. Prachtig koraal te zien! Maar met alle gevolgen van dien. Juíst voor dat prachtige onderwaterleven.

Wat te smeren?

We willen antwoord, geen verkooppraatjes. Dat betekent dat je het etiket van je zonnebrand aan een kritische analyse mag onderwerpen. Tweederde van de zonnebrandproducten beschermt onvoldoende tegen zon of bevat schadelijke ingrediënten voor mens en milieu.

Dat is behoorlijk wat.

Gelukkig zijn wij er om je te helpen met die andere derde. Zo werpen we samen een kritische, doch zonnige blik op zonnebrand.

Klik hier voor de ingrediëntenwijzer onderaan de pagina.

Actieve ingrediënten

Smeren is een must om huidkanker te voorkomen, maar zonder werkzame bestanddelen geen bescherming tegen de schadelijke UV-A(ging) en UV-B(urning) stralen.

De actieve ingrediënten filteren deze straling en zijn onmisbaar in je zonnebrand. Deze soorten zijn er en dit doen ze met het milieu:

adult-back-cold-825877.jpg

“De meestgebruikte 
synthetische filters: 
oxybenzone
octinoxate
avobenzone
octisalate
octocrylene
homosalate”

SYNTHETISCHE FILTERS

Ze worden ook wel chemische filters genoemd. Synthetische filters zijn de meest voorkomende actieve bestanddelen van zonnebrand.

Door de UV-stralen te absorberen beschermen de filters je huid tegen straling. De filters trekken in de huid, maar ook verder. Ze kunnen zelfs in je bloedbaan terechtkomen!

In een Nederlands onderzoek is in 85% van de moedermelk synthetische zonnefilters gevonden. Wow, is dat wel goed?

De meeste synthetische filters kunnen namelijk een hormoonverstorende werking hebben op zowel mens als dier.

Zo vertonen mannelijke vissen plotseling vrouwelijke geslachtskenmerken en zijn er vrouwtjesvissen die problemen krijgen met eitjes leggen en uitbroeden. Bovendien breken de filters niet af in het zeewater, maar blijven circuleren door de stabiliteit van de moleculen. Die worden vervolgens teruggevonden in dolfijnen en watervogels.

Mijden dus deze filters! We gaan hier straks wat dieper op in.

MINERALE FILTERS

Deze natuurlijke filters zijn in zonneproducten altijd zinkoxide en titaniumdioxide, of een combinatie van de twee.

De deeltjes in de filters blijven óp je huid liggen in plaats van in te trekken en reflecteren daar de schadelijke zonnestraling. De filters worden daardoor niet opgenomen in je lichaam en hebben geen schadelijke effecten voor je gezondheid.

Natuurlijke zonnebrand flilters Infographic.jpg

Een nadeel aan minerale filters is dat je vaak, niet altijd, een witte waas krijgt op je huid.

Om de witte waas te voorkomen, maken fabrikanten de deeltjes vaak extra klein. Ongeveer zo groot als één twintigste van de breedte van een menselijke haar: nanodeeltjes.

Balen, want die nanodeeltjes zijn problematisch onder water en op je huid. Zonder de juiste coating zijn ze alsnog schadelijk voor bijvoorbeeld koraal en ander zeeleven.

Dit komt door de vorming van vrije radicalen bij blootstelling aan zon. Dat wil je liever voorkomen, want die vrije radicalen kunnen weefsel en cellen beschadigen.

Non-nanodeeltjes groter dan 150 nanometer lijken gelukkig ook een heel stuk veiliger voor het leven onder water.


Koraal

Voor dit onderwaterorganisme zijn de gevolgen van toxische zonnebrand het meest merkbaar.

duurzaam zonnebrand zonder gif

In 2008 werd er nog zo’n 4.000 tot 6.000 ton zonnebrand in koraalgebieden afgespoeld, in 2017 steeg dat naar 8.000 tot 16.000 ton. In de zee zit gelukkig veel water om te verdunnen, maar de effecten zijn niet mals.

In het koraal leven algen die samenwerken met het koraal om te overleven. Deze bijzondere samenwerking wordt door chemische stoffen als oxybenzone en octinoxate dermate verstoord, dat de kleurige algen het koraal verlaten.

Het koraal verbleekt, raakt eerder geïnfecteerd, kan niet voldoende voedingsstoffen opnemen en zelfs het DNA wordt aangetast.

Ook vissen, vogels, zoogdieren, zee-egels en garnalen ondervinden schadelijke effecten, zelfs bij heel lage concentraties.


Wat wordt er gedaan?

Algen in zonnebrand?

Algen in zonnebrand?

Er loopt onderzoek naar nieuwe chemische filters, met hopelijk minder milieubelasting. De stoffen octocrylene, octyl triazone, Mexoryl SX en Mexoryl XL verbleken geen koraalen zijn zeer effectieve UV-beschermers. Dat belooft veel goeds!

De werking van micro-organismen zoals algen en bacteriën wordt ook onderzocht. De natuurlijke beschermingdie zij bieden zorgt dat waterdieren niet verbranden. Daar kunnen wij veel van leren!

Ook een goede ontwikkeling: op de eilanden Hawaii en Palau, en in Mexico en Key West (Florida) wordt de verkoop van zonnebrand met oxybenzone of octinoxate binnenkort verboden. Een goede maatregel. Moge de hele wereld volgen.


WAT KUNNEN WIJ DOEN?

Nu niet stoppen met smeren, maar smeer kritisch! Voor veel fabrikanten is de afwezigheid van oxybenzone en octinoxate al voldoende reden om hun product ‘reef safe’ te noemen.

Reef Safe is geen beschermde term en hoeft aan geen enkele test te voldoen. Lekker makkelijk verkooppraatje dus. Dus dat betekent dat je bent aangewezen op je eigen kritische houding. En die heb je, anders was je hier niet.

Houd deze lijst eens naast je zonnebrand:

Ingrediëntenwijzer

NIET OK VOOR DE ZEE

oxybenzone, octinoxate, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate, henoxyethanol, methylisothiazolinone, triclosan, methoxycinnamate, neem, eucalyptusolie, lavendelolie, kamfer, siliconen, parabenen, benzyl benzoate, niet gecoate nano zinkoxide, nano titaniumdioxide.

OK VOOR DE ZEE (VOORALSNOG)

Non-nano gecoate zinkoxide, Non-nano gecoate titanium dioxide, Tinosorb S, Tinosorb M, Ecamsule, Mexoryl XL, een shirt aandoen en in de schaduw zitten met een boekje.

Het is altijd goed om de ingrediënten van je cosmetica te bekijken. Waar komt het vandaan? Wat is dit ingrediënt eigenlijk?


Onze beschermtips

We zullen het eerlijk toegeven: we hebben de ideale crème nog niet gevonden. Zo zou non-nano zinkoxide gecoat moeten zijn om vrije radicalen tegen te gaan, maar is het niet altijd duidelijk of er sprake is van coating, of waar die coating van gemaakt is.

De zinkoxide in deze crèmes is niet gecoat bijvoorbeeld. Het ene product bevat bijenwas, het ander is in plastic verpakt. Je kunt daarom het beste zelf kiezen wat voor jou het belangrijkst is.


SKALARIS HEALTH
SUN CREAM
 

Met het natuurlijke non-nano zinkoxide als actief bestanddeel, en toegevoegd zeoliet, dat een ontgiftende werking heeft. Zeoliet onttrekt giftige stoffen en vrije radicalen aan zijn omgeving, top!

Schermafbeelding 2019-06-21 om 10.04.23.png

Deze zonnebeschermer is helemaal natuurlijk, vegan en waar mogelijk biologisch. Plus de fabrikant is Nederlands, dat zien we niet vaak.

naar skalaris


ROKAI

Helemaal plasticvrij door het blikken doosje en 100% biologisch. Niet vegan door de bijenwas, wel helemaal natuurlijk met ongecoate non-nano zinkoxide als actief bestanddeel.

Waar we pas echt blij van worden is de ingrediëntenlijst van Rokai: die past in 4 begrijpelijke bulletpoints.

Plasticvrije-Natuurlijke-Zonnecreme-SPF-25_uzxc2e.jpeg
  • zinkoxide
  • kokosolie
  • bijenwas
  • sheaboter

That’s it!

  • Bestel je Rokai zonnecrème bij Zepig.nl
  • en krijg 15% korting
  • Check de code op onze kortingspagina.
naar zepig

Duurzame zonnebrand Soleo

SOLÉO ZONNEBRAND

Een grote favoriet op het world wide web is de biologische en natuurlijke crème van Soléo. Ook deze biedt UV-A en UV-B bescherming met non-nano zinkoxide en maakt alleen gebruik van biologische ingrediënten.

Overigens zit er wel bijenwas in de crème, dus helaas niet geschikt voor vegans.

naar soleo

Vaderdag Inspiratie

Vaderdag Inspiratie

Geschreven in juni 2019.


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.


9 duurzame cadeau-ideeën voor 3 vaderlijke types

Doe jij iets met Vaderdag? Vroeger gaf je geverfde kledinghangers of schilderijen van macaroni. Maar doe je dat nu nog steeds? We begrijpen dat je het knippen, plakken en kleien gepasserd bent, maar wél iets bijzonders wil geven. Daarom selecteerden wij leuke en duurzame cadeaus, voor verschillende vaderlijke types. Zit er toch niets voor jou tussen? Mail ons gerust, we denken graag met je mee!

“Pssst. Een doe-cadeau is ook erg handig als je te laat bent met bestellen.”

LIEVER DOEN DAN HEBBEN

Warmte en waardering uiten is natuurlijk altijd goed, maar móét het met een ‘ding’? Het is ook leuk om een dagje samen op pad of een abonnement te geven. Als het alleen gaat om het moment van geven, kun je je afvragen wat de waarde van het cadeau is. Wij zeggen daarom: ga lekker herinneringen maken samen. Hoppa! Liever samen ‘doen’ dan in je eentje ‘hebben’. Toch?

duurame-vaderdag-tips-Mook Stories.jpg

Wil je wel íets geven, doe dat dan met een kaart en een persoonlijke boodschap.

Mook Stories heeft daar perfecte kaarten voor: geen plastic, wel FSC-papier en gerecyclede enveloppen.

  • Krijg 20% korting op Mook Stories producten!
  • Bestel ze vandaag vóór 17u, dan vallen de kaartjes op tijd op je deurmat.
  • Check de code op onze kortingspagina
naar mook

Hieronder vind je cadeautips voor:

  • De buitenvader
  • De culturele vader
  • De culinaire vader

duurzame vaderdag tips nachtwandeling.jpg

De buitenvader

1. BOSWANDELING… IN DE NACHT

Niet je standaard zondagmiddagwandeling, maar van de paden af, de bossen in. Bij het mysterieuze licht van de volle maan of een betoverende ondergaande zon. Een boswachter van Staatsbosbeheer neemt jullie op sleeptouw en deelt zijn kennis en enthousiasme over het bos. Dit is een geschikt moment om vogels en nachtdieren te spotten die je nog nooit eerder zag.

Tip: neem een verrekijker mee!

Prijs € 15 of minder
Locaties verspreid over het hele land
Reserveer hier.

duurame-vaderdag-tips-imkercursus.jpg

2. IMKEREN: DE CURSUS

Bijen zijn insecten van levensbelang, waar we er graag veel meer van willen! Ook als je zelf geen ruimte hebt voor een bijenkast is er veel te leren over imkeren en het in stand houden of vermeerderen van bijenpopulaties. Leuk voor je vader? Laat hem anders eerst even kennismaken met het vak met een kennismakingscursus. 

Prijs tussen de € 10 en € 50
Locaties verspreid over het hele land
Reserveer hier

duurame-vaderdag-tips-appelboom.jpg

3. ADOPTEER EEN APPELBOOM

Pluk je eigen appels! Niet iedereen heeft een tuin, of de tijd om een appelboom te onderhouden. Maar wat is er nou lekkerder dan fruit van je eigen boom? Nouja, adoptieboom dan. Bij de Olmenhorst kun je namelijk een biologische appelboom adopteren. Zij geven je volwassen boom alle verzorging en liefde die hij het hele jaar door nodig heeft. Per mail houden ze je op de hoogte over het wel en wee van je boom. Wanneer hij bloeit, wanneer je kunt komen oogsten en hoe je dat het beste doet. Je kunt kiezen uit wel 8 soorten, waarvan er één zelfs hypo-allergeen is!

Prijs € 29,75 per jaar
Locatie Lisserbroek (Noord-Holland)
Adopteer hier


De culturele vader

duurame-vaderdag-tips-gerrard street.jpeg

4. ABONNEMENT OP EEN HOOFDTELEFOON

Hoofdtelefoons zijn maar kwetsbare dingen. Zonde als het hele apparaat de vuilnisbak in moet voor  één kapot onderdeel. Dat vonden Tom Leenders en Dorus Galama nou ook. Na een tijdje inventief broeden ontstond Gerrard Street: een abonnement op koptelefoons. Met of zonder draad, van hun koptelefoons is elk onderdeel te vervangen en recyclen. Slim bedacht!

Prijs € 9,99 per maand (draadloos)
€ 7,50 per maand (bedraad)
Abonneer hier

duurzame vaderdagcadeautips abo oneworld.png

5. ABONNEMENT OP ONEWORLD

Deze journalisten laten zich niet foppen door overheden en bigshots. Het OneWorld magazine verschijnt tien keer per jaar en is goed leesvoer voor iedereen die diepgaande artikelen leest over duurzaamheid en fair trade.

Prijs € 6 per maand
(excl. € 2,10 verzendkosten voor print)
Abonneer hier

duurame-vaderdag-tips-Florian Wolff.jpg

6. DUURZAME MUZIEK

Wij begrepen eerst niet wat dat nou inhoudt, duurzame muziek, maar het bestaat dus echt! Florian Wolff is een muzikant met een groen randje. Zijn cd-hoezen zijn van gerecycled papier en bedrukt met eco-vriendelijke inkt. Daar blijft het echter niet bij voor deze eco-muzikant. Hij reist met OV, draagt duurzame kleding en is de eerste ter wereld die een GreenTour deed. Dat betekent dat de energie van zijn versterkte optredens komt van zonne-energie, windmolens of, jawel, fietsinstallaties. Helemaal aangedreven door het enthousiast trappende publiek. Goed toch!

Prijs CD voor € 10 of € 15
Hier verkrijgbaar


De culinaire vader

duurame-vaderdag-tips-rotpot.png

7. ROTPOT

Fermenteren kun je leren, en dat gaat lekker met deze RotPot. Het is niet alleen superlekker om groenten of zuivel te fermenteren, het is ook nog eens een goede manier om overgebleven restjes een tweede leven te geven als tafelzuur. Lekker lang houdbaar! Een beetje pittige kruiden erbij, roeren en dan wachten tot het gaat borrelen. Tijdens het bijna lab-achtige experiment kom je erachter dat de smaak verandert met de tijd. Lekker blijven proeven dus, en dat is echt geen straf… 

  • Een RotPot met ketchup add-on kost € 32,49
    maar Klooker leden betalen slechts € 28,74
    Je krijgt de ketchup dus voor de helft!
  • Check de code op onze kortingspagina
naar rotpot

Check hier de offline verkooppunten.

duurame-vaderdag-tips-Insecten Kookboek.jpg

8. KOKEN MET INSECTEN

Toegegeven, hier moet je wel een beetje lef voor hebben, maar dan heb je ook echt wat bijzonders te pakken! Het kweken van insectenis vele male duurzamer dan vlees uit de bio-industrie. Alleen al omdat een kilo insecten slechts twee kilo voedsel nodig heeft en heel weinig broeikasgassen uitstoot. Vergelijk dat maar eens met een koe! Leuk idee voor de vaderlijke flexitariër dus, maar hoe zorgt hij nou dat die meelworm goed smaakt? Dát leggen ze dus uit in dit boek.

Prijs € 19,99
Verkrijgbaar bij veel boekenwinkels en online.

Foto: Geertje Jansen

Foto: Geertje Jansen

9. WILDPLUKKEN

Onkruid is zo slecht nog niet. Dat volhardende zevenblad in de tuin? Gewoon in de soep ermee. Die berm aan de overkant? Daar groeit je lunch! Je kunt alleen niet in het wilde weg wildplukken, niet álles is eetbaar. Leren wat je wel, en vooral ook wat je niet kunt plukken kan met wandelingen en workshops. Die berm zal nooit meer hetzelfde zijn!

Op het blog Daily Greenspiration vind je meer dan 30 wildplukwandelingen verspreid door het hele land.

Prijs € 15 á € 25 euro voor een middag
Locatie Overal in het land.


duurame-vaderdag-zozero-cadeaubon.png

Klooker actie!

Wil je je vader zelf een keuze laten maken? Dan is een cadeaubon natuurlijk áltijd goed. Toevallig weten we een hele leuke, waarbij je zeker weet dat er je geen plastic geeft. Bij ZoZero verkopen ze namelijk alleen maar producten zonder plastic. Ook de verpakking dus!

  • Klooker-lezers krijgen 10% korting op de complete collectie van zozero.nl.
  • Check de code op onze kortingspagina.
  • Geldig t/m 30 juni 2019.
naar zozero

Zit hier nog steeds niets tussen voor je vader? Kijk voor meer inspiratie bij al onze lopende kortingsacties.

naar alle acties

Duurzaam BBQ’en: duurzame alternatieven om op te stoken!

Geschreven in juni 2019.


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.


Groenten op de barbecue voor duurzaam bbqen

Hi Klookeraar, wil je direct meer lezen over ons offline event? Check dan hier.

DUURZAAM BARBECUEN

Zaterdag en zondag zon! Raad eens wat dat betekent? De parken stromen vol, de tuinstoelen komen uit de schuur en niet te vergeten: alle ‘grillmeisters’ ontwaken uit hun winterslaap. In alle wijken en parken is het straks te ruiken; het barbecue seizoen breekt aan en ieders avondeten krijgt van die leuke donkere streepjes.

“We snappen het allemaal wel, het liefst doen we álles buiten bij mooi weer. Buiten koken dus ook! ”

Je zou het misschien ook kunnen hebben over het feit dat de buren de rook uit hun tuin moeten wapperen en alle extra grondstoffen die het kost om de barbecue heet genoeg te krijgen. Het is nou niet bepaald de meest efficiënte manier van koken, laat staan de meest schone.

Toch barbecuet éen derde van de Nederlanders 6x per jaar of vaker. Hoog tijd om eens te kijken hoe je dat doet met minder rookwalmen en fossiele brandstoffen. Want, niet getreurd, die opties zijn er wel!


duurzaam barbecuen in Nederland met het gezin

DE HOLLANDSCHE BARBECUES

Gelukkig is er de laatste jaren al een kentering in onze barbecuecultuur zichtbaar. Er staat meer salade op tafel en er ligt minder vlees op de roosters. Kwaliteit haalt kwantiteit in, en er wordt beter nagedacht over stookwijzen. De Nederlander verdient een pluim wat dat betreft!

Om te weten hoe je zo duurzaam mogelijk van je barbecue geniet, leggen we je eerst wat uit over de keuzes die je hebt.

Grofweg zijn er drie soorten barbecues: de kolenbarbecue, de gasbarbecue en de elektrische barbecue. We behandelen ze allemaal, maar gaan er vanuit dat minder lezers een luxe buitenkeuken op gas hebben. Vooral de gewone huis, tuin en keuken-barbecue bespreken we.

Inderdaad, die met…

houtskool met fsc keurmerk voor een duurzame bbq

HOUTSKOOL

Houtskool is – duh – gemaakt van hout, een hernieuwbare en natuurlijke grondstof. Dat klinkt goed! De verbranding is schoner dan bij gewoon hout. Klinkt ook goed! Is het ook duurzaam? …Daar valt over te twisten. Voor 1 kilo houtskool is 10 kilo hout nodigen de herkomst van dat hout wordt slecht tot niet gecontroleerd. Oerbossen moeten het vaak ontgelden en bij de productie van het houtskool komen in landen met slechte controle giftige stoffen vrij, zoals koolmonoxide, roet en methaan. Alsof dat nog niet giftig genoeg is, worden er vaak chemicaliën aan het houtskool toegevoegd, om de verbranding te verbeteren. Ai. Niet zo goed dus!

CHECK JE HOUTSKOOL

  • Kies altijd voor houtskool met een FSC keurmerk. Zo weet je zeker dat er geen oerbossen gekapt zijn voor je kooltjes.
  • Mijd de goedkopere houtskool, vaak in de supermarkt en benzinepomp verkrijgbaar. Het internet staat vol verhalen over groene vlammen van zware metalen, fossiele brandstoffen voor extra brandbaarheid en zwavel bij bruine houtskool. Laat je liever informeren bij een camping/outdoor winkel in je buurt.
  • Houtskool gekocht? Ruik aan de zak! Het hoort geurloos te zijn. Is het dat niet, dan hangt er letterlijk en figuurlijk een luchtje aan.
kokosbriketten voor een duurzame barbecue.

BRIKETTEN

Briketten zijn een goed alternatief voor houtskool. Ze zijn vaak gemaakt van geperst hout, maar je vindt ze ook van andere materialen zoals bamboe of kokosbast. Het duurt iets langer voor ze goed branden, maar branden daarna ook veel langer. Door die lange brandtijd, gebruik je veel minder van de brandstof en zijn briketten een stuk zuiniger dan houtskool. Vooral de kokosbriketten zijn een favoriet milieuvriendelijk alternatief. Ze worden goed heet, branden lang en roken weinig. Vaak worden ze gemaakt van afval van de kokos-industrie in Indonesië. Goed, want het is upcycling, minder goed vanwege de slechte productieregulatiein het land, net als bij houtskool. Probeer dus altijd kritisch na te denken over de herkomst van je aankoop en koop het liefst van Europese komaf. Het is bovendien een goed idee om de briketten op chemische toevoegingen te controleren. Net als bij houtskool wordt er veel gesjoemeld met fossiele brandstoffen als paraffine om de initiële brandbaarheid te verhogen. Dat geeft veel extra roet en is erg slecht voor het klimaat. Goed opletten dus! We helpen je verder in dit artikel met wat goede voorbeelden hoor, geen nood 😉

Primagaz EasyBlue Biopropaan voor een duurzame barbecue

GAS

De gasbarbecues zijn flink duurder dan de ‘gewone’ barbecue, dus als je weinig grillt is dit misschien niet jouw ding. Gas heeft terplekke wel een groot voordeel: het verbrandt een heel stuk netter dan kolen en briketten. Bij de verbranding is er bijvoorbeeld minder CO2 uitstoot en komt er minder roet en rook in de lucht. Bovendien kun je de gaskraan dichtdraaien als iedereen lekker zit te eten. Voor een nieuwe ronde draai je het gas gewoon weer aan, tijdens het eten verbrandt niets onnodig. Ook nog eens zuinig dus!

Helaas is propaangas, in die blauwe flessen, meestal een fossiele brandstof. Helemaal niet klimaatneutraal. Gelukkig heeft Primagaz sinds april dit jaar ook biopropaan in flessen. Neem je deze blauwe EasyBlue flessen, dan vlamt jouw BBQ op biogas!

Nog lang niet iedereen weet dat groenten heel geschikt zijn voor de (elektrische) barbecue ;)
Nog lang niet iedereen weet dat groenten heel geschikt zijn voor de (elektrische) barbecue 😉

ELEKTRISCH

Ook voor de elektrische barbecue geldt: ter plekke brandt het schoner dan de kolen of briketten. Geen rook, geen CO2 uitstoot, luchtvervuiling of giftige gassen. Of de productie van de elektriciteit zonder CO2-uitstoot ging… Dát is weer een ander verhaal en is afhankelijk van je energieleverancier.

Echt zuinig zijn de elektrische barbecues niet. De gemiddelde elektrische barbecue verbruikt in één sessie al gauw net zoveel elektriciteit als vijf wasjes op veertig graden. Maar stel nou dat die elektriciteit van een hele zonnige bron komt?

SolSource_solar_cooker voor een duurzame barbecue

ZON?

Je kunt natuurlijk zonne-energie gebruiken voor een elektrische barbecue, maar het kan nog een stap verder. Wellicht een tikkeltje futuristisch, maar er zijn voldoende uitvinders die het bewerkstelligen om ín de zonnestralen te barbecuen. Goedkoop zijn die uitvindingen nog niet, beginnend rond de €250. Zo is er bijvoorbeeld de GoSunGrill, een langwerpige oven die heel slim zonnestralen en weerkaatsing gebruikt om het eten op te warmen. Of de SolSource, die hetzelfde principe gebruikt, maar dan in schotelantenne-vorm. Handig, maar duur. En telt dit wel als barbecue?

Voordat er een meeneemvariant in de Nederlandse winkels ligt, zijn we waarschijnlijk nog wel een aantal crowdfundacties verder. Maar voor wie echt niet kan wachten: maak je eigen zonne-oventje van een oude pizzadoos!

shashlick-barbecue

9 TIPS VOOR EEN DUURZAME BARBCUE

  • Gebruik een kleine barbecue. Voor alle soorten barbecues geldt: hoe groter hij is, hoe meer brandstof hij verbruikt. Benut de warmte dus zo efficiënt mogelijk. Ga je grillen met een groep? Neem dan liever twee kleine barbecues. Zo verspil je weinig warmte en kun je er één gebruiken bij een kleine grillsessie. Je kunt ook een barbecue huren bij je plaatselijke slager voor de echt grote feesten. Die zijn vaak op gas, dus kies dan de juiste gassoort.
  • Gebruik een deksel. Zo voorkom je dat je barbecue warmte lekt. Zeker bij meerdere rondes eten blijft je vuurtje lekker warm onder het deksel. Pas wel op met de rook van houtskool.
  • Gebruik liever geen wegwerpservies bij je parkbarbecue, maar kies voor een duurzamere optie, bijvoorbeeld van Zuperzozial.
  • Vang het lekkende vet op. Wanneer het vet van vlees verbrandt, komen er giftige stoffen vrij. Kies voor een barbecue waarvan de (gas)vlammen zijn afgedekt. Zo valt het vet niet in de vlammen.
  • Eet minder vlees.En kijk of het bijvoorbeeld biologisch kan. Koop vooral wat je opeet en niet meer dan dat.
  • Eet meer groenten.Mmm, lekker, gegrilde groenten! Maiskolfje erbij…
  • Stop op tijd en gooi niet onnodig veel op het vuur. Ruime tijd voor je klaar bent met eten kun je al stoppen met brandstof toevoegen.
  • Blus je vuur met zand in plaats van water, daar komt veel rook bij vrij dat de lucht vervuilt.
  • De as kan in de prullenbak. Kleine beetjes houtskool as mogen bij de composthoop, niet te veel! Zorg er dan voor dat het goed gemengd is met de rest van de compost. Zo voorkom je dat de as het composteer proces verstoort.
houtskool voor een duurzame barbecue

echt houtskool en bbq briketten voor een duurzame barbecue

ECHT houtskool en houtbriketten

BARBECUE BRANDSTOF UIT EUROPESE BOSSEN MET EUROPESE REGELS.

‘De mannen’ van ECHT staan voor duurzaamheid. Van productie tot gebruik, over elk stadium is nagedacht. Het hout voor hun houtskool en briketten komt uit Europese bossen, minder dan 200km van de fabriek verwijderd. Het heeft een FSC keurmerk en is daarmee veel duurzamer dan de reguliere houtskoolsoorten. Bovendien is de productie een stuk efficiënter geregeld. Waar normaal 10 kilo hout nodig is voor 1 kilo houtskool, doet ECHT dat met 5 kilo hout. De gassen die bij het verbrandingsproces vrijkomen worden opgevangen en gebruikt voor groene energie van huizen. Goed geregeld!

De ECHT Briketten zijn online te bestellen, maar tegenwoordig ook verkrijgbaar bij veel SHELL tankstations.

  • ACTIE: Via de ECHT website kun je hun houtskool en briketten bestellen met 15% korting.
  • Check de code op onze kortingspagina.
Naar echt

casusgrill kartonnen wegwerpbarbecue voor een duurzame bbq

CasusGrill

WEGWERPBARBECUE VAN KARTON. ECHT WAAR!

Karton? Vuur? Wij moesten ook even twee keer kijken. Maar deze wegwerpbarbecue van CasusGrill is écht van karton en helemaal biologisch afbreekbaar. Dat klinkt een stuk beter dan de aluminiumvariant die wij vaak in het park zien!

Het geheim zit ‘m in het lavasteen, daardoor barbecuet het karton niet mee met de kooltjes. Het barbecuerooster zet je snel in elkaar met een soort satéprikkers van bamboe.

Dat de kooltjes zijn van bamboe. Dat maakt ze vrij duurzaam en ze branden lekker heet. Het betekent ook dat je er gauw doorheen bent. Bamboe groeit namelijk als kool, maar brandt ook rap. Echt eenmalig gebruik dus, maar goed voor een uur grillen in het park.

  • De CasusGrill is voor €7,95 verkrijgbaar in verschillende BeverSport filialen. En natuurlijk online.
Naar beversport

ecogrill-bbq-duurzaam barbecuen in elzenhout

EcoGrill

BARBECUEN IN ELZENHOUT

De EcoGrill is ook een barbecue die je helemaal op kunt branden, als je wil. Geïnspireerd op een oude Scandinavische gewoonte, brand je de kolen in een uitgeholde boomstam van Elzenhout. Er zitten kleine inkepingen in de binnen- en buitenkant van het hout, waardoor er voldoende luchttoevoer is om het vuur gaande te houden. Tot het helemaal opgebrand is dus!

In de uitgeholde stam zit houtskool, ook van Elzenhout en natuurlijk met FSC-keurmerk. Elzenhout heeft een relatief hoog koolstofgehalte, waardoor het vuur gemakkelijk brandt. 100% natuurlijke vlammen dus, zonder toegevoegde chemicaliën.

Het aansteken van de EcoGrill vergt geen grill diploma, gewoon het aanmaakblokje (geen paraffine!) in het midden aansteken en het vuur doet de rest. In 20 minuten kan er duurzaam gebarbecued worden tot een uur of twee later. Je eten krijgt daarbij net een beetje rooksmaak van het Elzenhout.

Momenteel is de EcoGrill alleen online te krijgen, maar soms verschijnt hij bij de Blokker. Let er wel op dat hij zonder rooster komt! Als je zelf geen rooster hebt liggen, bestel je er het beste eentje bij, of zet de grill in je eigen barbecue.

Naar de ecogrill

KLOOKER SCREENING 11 JUNI: THE BIGGEST LITTLE FARM

Met trots presenteren wij jullie: het eerste Klooker offline event!

In samenwerking met Cinemien en The Impact Hub Amsterdam organiseren wij dinsdag 11 juni een prachtige filmvertoning: The Biggest Little Farm.

OVER DE FILM

“The Biggest Little Farm is een inspirerend verhaal over het verwezenlijken van je dromen. Een absolute eye-opener en een ode aan het idealisme, aan de eindeloze complexiteit van de natuur en aan de cyclus van het leven.

Het begon allemaal met een belofte aan hun hond Todd… In 2011 laten filmmaker John Chester en zijn vrouw Molly hun werk en het stadsleven achter zich om hun droom te realiseren. Even buiten Los Angeles probeert het koppel een stuk dor land om te bouwen tot een unieke boerderij met een bloeiend, zelfregulerend ecosysteem. “

The biggest little farm

WAT KAN IK OP DE AVOND ZELF VERWACHTEN?

We beginnen met een korte introductie vanuit de Impact Hub gefocust op hun ‘Food Chain’ programma, dan volgt de vertoning van de documentaire. En hierna hebben we een korte Q&A met mensen uit het veld, gevolgd door een gezellig drankje samen.

WAAR EN HOE LAAT?

Vanaf 19.30 in het voormalige Tropentheater in Amsterdam! Tickets voor Klooker members zijn voor de helft van de prijs! Slechts €5,- excl transactiekosten.

Ja, hier wil ik heen

Hoe shop je voor duurzame zwemkleding?

Hoe shop je voor duurzame zwemkleding?

Geschreven in juni 2019.


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.


Zwemkleding

Zaterdag 8 juni is het Wereld Oceanendag! Dit is een dag met aandacht voor het beschermen van onze oceanen, en om ze te zien als een belangrijk deel van de planeet. Om een steentje bij te dragen aan de gezondheid van onze oceanen, kan jij deze zomer kiezen voor duurzame zwemkleding. Tijdens de productie van reguliere zwemkleding wordt namelijk veel water vervuilt, dat uiteindelijk natuurlijk weer in onze oceanen terecht komt. 

In onze zoektocht naar duurzame zwemkleding, hebben we weinig 100% duurzame opties kunnen vinden. De beste opties bevatten namelijk nog steeds plastic dat via wassen en zwemmen in het water terecht komt. Een enkeling maakt badpakken van bio-katoen. Maar niet getreurd! De meeste duurzame opties, gemaakt van gerecycled plastic zijn wel degelijk beter dan de reguliere zwemkleding! We gaan het je allemaal uitleggen in meer detail hieronder. 

We willen je ook nog meegeven dat de prijzen voor duurzame zwemkleding een stukje hoger liggen dan je misschien gewend bent bij items van fast fashion ketens, maar door het kopen van duurzame kleding betaald iedereen – van maker tot drager – de eerlijke prijs.  En heb jij een item die waarschijnlijk langer meegaat door de goede kwaliteit van de stoffen, en de aandacht die er in gestopt wordt. 

Familie op het strand

De impact van dit zomer item

De impact van zwemkleding zit hem vooral in de stof en in de productie van de kleding. De impact van de stof heeft te maken met twee verschillende dingen.Ten eerste is de stof haast niet te recyclen, en ten tweede laat het microvezels achter in het water in de was en wanneer je zwemt. We kunnen de impact dus opsplitsen in productie, microvezels, en recycling.

Productie van de kleding
Zwemkleding wordt veelal gemaakt van synthetische stoffen zoals polyester, nylon, en elastaan. De productie van synthetische stoffen kost veel energie. Voor het verwerken van deze materialen tot garen zijn chemische ingrediënten zoals oplosmiddelen nodig. Andere chemische middelen worden gebruikt om de stof zacht en elastisch te maken en het een kleurtje te geven. Chemische nabehandelingen (zoals verven, ‘stonewashen’ of kreukvrij maken) zijn milieuvervuilend en ongezond voor werknemers. Bijna de helft van de water problemen in de wereld veroorzaakt door afvalwater is gerelateerd aan de productie van textiel. In de onderstaande tabel kan je zien wat de effecten van bovengenoemde stoffen precies zijn.

Productie van zwemkleding.

Bron: Milieu Centraal

Polyester is de meest gebruikte stof voor zwemkleding en zorgt ervoor dat de vorm van de stof goed blijft, het niet snel kreukt en goed isoleert. Polyester wordt gemaakt uit olie, en door het te smelten krijg je garen voor de productie van de kleding. Nylon wordt gemaakt uit synthetische polyamiden en is licht van gewicht, sterk en kreukt niet. Het wordt gebruikt in zwemkleding door zijn waterbestendige karakter.  Elastaan is een synthetische textielstof gemaakt van polyurethaan (een plastic materiaal) dat heel elastisch en sterk is. Omdat zwemkleding zo elastisch moet zijn zit daar veel elastaan in, meestal tussen de 15 en 40 procent.

Naast milieuvervuiling, zijn de arbeidsomstandigheden bij de productie van zwemkleding net zoals dat bij de productie van andere kleding veelal slecht. Omdat we het al meerdere keren over dit onderwerp hebben gehad, gaan we er verder in deze mailing niet op in. In de topic mailing duurzaam shoppen en de weekly duurzame kleding(kast) kan je er meer over lezen.

Microvezels
Zwemkleding gemaakt van synthetische stoffen laat microvezels achter bij elke wasbeurt, of wanneer je de kleding spoelt onder de kraan. Het lukt waterzuiveringsbedrijven niet om alle microvezels uit het water te halen. Uiteindelijk komen ze als plastic afval in de oceanen terecht, waar ze aan de plastic soep bijdragen. Zelfs als je nooit je zwemkleding wast, komen er via slijtage toch nog microvezels in het water vrij wanneer je zwemt. Er komt dus in beide gevallen plastic in de zee terecht!

Recyclen van de stof
Je oude zwemkleding mag in Nederland gewoon in de textielbak, waarna het gesorteerd wordt. Echter wordt de meeste zwemkleding gemaakt van een mix van de stoffen die we eerder besproken hebben: polyester of polyamide, gemixt met elastaan. Individueel zijn al deze stoffen best te recyclen, maar deze mix is nou eenmaal heel slecht te scheiden en dus haast niet te recyclen. Volgens Milieu Centraal kan er op z’n best een poetsdoek van worden gemaakt. Je zwemkleding mag dus in de textielbak, maar als het gemaakt is van de polyester/polyamide-elastaan mix wordt het uiteindelijk waarschijnlijk niet gerecycled. Als je zwemkleding 100% gemaakt is van polyester of polyamide, dan is het wel makkelijk te recyclen!

Lekker duurzaam op het strand

Ontwikkelingen op het gebied van zwemkleding

De beste ontwikkeling op het moment qua duurzame zwemkleding is de stof Econyl. Het is gemaakt van gerecycled nylon; dit zijn meestal oude visnetten die uit de oceaan worden gevist. Alle duurzame zwemkleding die wij hebben gevonden worden gemaakt van deze stof, of een andere bron van gerecycled plastic. Het draagt dus bij aan het verwijderen van plastic in de oceaan!

Via een nieuwe machine kan nylon en Econyl technisch gezien ongelimiteerd worden gerecycled. Opnieuw en opnieuw. Het bespaard zo 80% van de klimaat impact in vergelijking met de productie van reguliere nylon die niet gerecycled wordt. Econyl is verder compleet hetzelfde qua kwaliteit en karakter als de originele nylon gemaakt van aardolie.

Het Nederlandse merk JUNGL was één van de eerste in Nederland die zwemkleding maakte van Econyl. JUNGL is opgericht door de zusjes Natascha en Anouschka Hendriks, die zelf erg milieugericht zijn opgevoed en veel passie en interesse hebben voor duurzaamheid. Een paar jaar geleden waren ze op zoek naar duurzame zwemkleding in Nederland, maar konden alleen een aantal merken uit Australie vinden. Ze vonden dat door de verre transportatie het duurzame aspect teniet gedaan werd (hier zijn wij het mee eens!). Zo kwamen ze dus op het idee om zelf een duurzame zwemkledinglijn te starten zodat Nederlanders makkelijker bewuste keuzes kunnen maken.

Waarom de Econyl stof niet 100% duurzaam is, is omdat het nog steeds plastic microvezels achterlaat tijdens het wassen en zwemmen. Dit draagt dus alsnog bij aan microplastics in onze oceanen. Echter, zoals de meiden van JUNGL zeggen: “Reguliere badmode geeft ook microfibers af, dus onze milieuwinst zit hem in het verwijderen van de nylon visnetten uit de oceaan, het hergebruiken van materiaal en het niet gebruiken van extra grondstoffen.” Om te zorgen dat er minder microvezels los komen, adviseren de meiden van JUNGL hun klanten om de bikini’s niet te wassen maar alleen uit te spoelen. Zo blijven de bikini’s ook langer goed, waardoor je ze langer kan gebruiken en dat is natuurlijk ook duurzamer!


Interessant

Zoals hierboven vermeld zien we dat Econyl gemaakt wordt van gerecyclede oude visnetten die uit de oceaan verzameld worden. Dit is vaak het gene waarmee duurzame merken adverteren, omdat de connectie tussen het gebruiken van oude visnetten en plastic uit de oceaan halen redelijk duidelijk is. In realiteit wordt Econyl vaak van veel meer verschillende bronnen gemaakt dan slechts nylon die uit de zee komt, waaronder oude nylon stoffen en oud plastic. Het oude nylon kan verzameld worden van oude (100% polyamide) zwemkleding, oude nylon stofrestjes, en zelfs oude stukken vloerbedekking! Het plastic komt bijvoorbeeld van oude PET flesjes, maar ook van ander gebruikt plastic dat kan komen uit afvalhopen of natuurlijk uit de oceaan!

Econyl, gemaakt van gerecyclede oude visnetten uit de oceaan.

Tips & Tricks

Oke, we kunnen dus nog weinig merken vinden die 100% duurzame zwemkleding verkopen. Maar er zijn zeker een aantal dingen die je kan doen en waar je op kan letten om jouw zwemkleding veel duurzamer te maken dan de reguliere zwemkleding!

1. Je hebt maar 1 set zwemkleding nodig!
Even eerlijk, heb je echt meer dan 1 set zwemkleding nodig? Voor mannen dus 1 zwembroek, en voor meiden dus 1 bikini of badpak. Hoe minder zwemkleding je bezit, hoe minder grondstoffen er voor gebruikt worden om ze te maken. Natuurlijk kan je ook helemaal geen zwemkleding kopen en het naaktstrand bezoeken! Dat is de meest duurzame optie! Maar de meeste mensen zullen daar waarschijnlijk niet zo comfortabel mee zijn, en duurzaamheid hoeft niet oncomfortabel te zijn. Het punt is denk ik wel duidelijk: je hebt eigenlijk niet meer dan 1 set zwemkleding nodig.

2. Gebruik een Guppyfriend waszak
De Guppyfriend is een waszak die ervoor zorgt dat microvezels uit je kleding de wasmachine niet verlaten, door ze op te vangen in de zak. Volgens tests die uitgevoerd zijn door onafhankelijke onderzoekers, vangt de Guppyfriend altijd meer dan 90% van de vezels op, micro en grote vezels, maar in de meeste gevallen vangt het bijna 100% van de vezels op. De vezels hopen zich op in de hoekjes van de waszak, en die kan je na gebruik dus gewoon bij het restafval gooien.

De Guppyfriend waszak vangt niet alleen afgebroken microvezels op, maar zorgt er ook voor dat er minder microvezels afbreken door de kleding beter te beschermen tijdens te was. Gemiddeld vermindert het de hoeveelheid microvezels die afbreken op kleding die gedeeltelijk synthetisch is met 79%, en volledig synthetische kleding met 86%. Dit zorgt er dus voor dat je kleding langer mee gaat, wat ook duurzamer is omdat je het minder snel hoeft te vervangen!

Wij raden je dus aan je zwemkleding (en andere kleding eigenlijk ook) in een Guppyfriend waszak (of alternatief daarvan) te wassen. Ook als je het advies van de meiden van JUNGL opvolgt, kan je de zwemkleding uitspoelen terwijl het in de waszak zit. Zo voorkom je dat er alsnog microvezels in het water terecht komen!

Deze oplossing voorkomt misschien niet dat er microvezels loskomen tijdens het zwemmen, maar wel tijdens de was. Dat vermindert al een groot gedeelte van de vervuiling! De Guppyfriend is te koop bij de Nederlandse webwinkels Sustainable Family, en Waschbaer.


Een duurzame bikini

3. Lees de labels!
Het herkennen van de ”goede” en ”slechte” stoffen is een handige manier om te weten welke zwemkleding jij wilt vermijden.

De stoffen die je wilt vermijden zijn, zoals eerder genoemd, polyester, nylon, en elastaan. Echter komen sommige van deze stoffen in verschillende namen voor. Het lijstje hieronder kan je daar meer wegwijs in maken:

  • Polyester: heet eigenlijk altijd gewoon polyester
  • Nylon: wordt ook wel Polyamide of PA genoemd
  • Elastaan: ook wel lycra, spandex (in het Engels), elastan (in het Duits), of zelfs dorlastan. Het wordt gemaakt van polyurethaan, dat ook wel PUR wordt genoemd

De duurzame stoffen waar je naar uit kan kijken zijn:

  • Econyl: kan ook gerecycled nylon of gerecycled polyamide worden genoemd
  • Gerecycled polyester
  • Bio-katoen

4. Kijk uit naar keurmerken
Keurmerken zijn bijna voor elk product beschikbaar, dus ook voor zwemkleding. Wij hebben de volgende 5 keurmerken gevonden waar je naar uit kan kijken bij het shoppen voor duurzame zwemkleding!

  • Bluesign: de eisen van Bluesign richten zich op efficiënt gebruik van grondstoffen, veiligheid van de consument, water- en luchtemissie, en veilige en gezonde arbeidsomstandigheden
  • EU Ecolabel: dit is een label van de Europese Unie dat wordt toegekend aan producten en diensten die voldoen aan hoge milieunormen over de hele levenscyclus
  • GOTS: de Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal keurmerk die eisen stelt aan zowel de productie van de vezels als de verdere verwerking ervan tot kledingstukken
  • Nordic Ecolabel: het Scandinavische milieukeurmerk op textiel. Er zijn eisen aan energie- en waterverbruik en sociale eisen
  • Oeko-tex: dit label test voor schadelijke stoffen in het textiel. Ze checken over de hele productiecyclus of er schadelijke stoffen bij komen kijken

Duurzame merken die het benoemen waard zijn

Als laatste willen we nog graag even kort een paar duurzame zwemkleding merken met jullie delen.

Duurzame zwemkleding voor mannen: A-dam Underwear zwembroek

1. Voor mannen: A-dam Underwear
A-dam is een Nederlands merk met Italiaanse flair. De zwembroeken zijn gemaakt van 100% gerecycled polyester. Ze hebben snel de Nederlandse markt veroverd met hun gewaagde marketing en oog voor kwaliteit, duurzame grondstoffen en eerlijke productieproces.

Naar a-dam

2. Voor kids: Mini Rodini
Dit Zweedse merk maakt (zwem)kleding voor kids met veel fantasie! De prints zijn zo gemaakt dat voor ieder kind er een bij zit die bij hun persoonlijkheid, stemming, en creativiteit past!

Curms Duurzame Bikini's, Green vision

3. Voor vrouwen: CURMS
Dit Nederlandse merk maakt zwemkleding gemaakt van o.a. Econyl en gerecycled Lycra. Het wordt geproduceerd in Indonesië in samenwerking met lokale textielbewerkers. Alle kleding kan aan beide kanten (buitenste buiten en binnenste buiten) worden gedragen, zo heb je dus twee outfits voor de (ecologische) prijs van een!

Naar curms

4. Voor vrouwen: Luz
Het enige merk dat we tot nu toe hebben kunnen vinden dat badpakken en bikini’s maakt van bio-katoen. Het is ook nog eens GOTS gecertificeerd en heeft het milieu dus hoog in het vaandel staan. Wel een stuk prijziger dan de synthetische opties helaas.

Duurzaam kamperen: zo lief mogelijk voor de natuur.

Duurzaam kamperen: zo lief mogelijk voor de natuur.

Geschreven in juni 2019.


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.


Genieten van de natuur, terwijl je ook lief bent voor de natuur.

Ga je kamperen deze zomer? Go you! Duurzaam vakantievieren doe je het best door te kamperen, het is zelfs duurzamer dan thuis blijven! Toch is het fijn om ook bij je campingtrip een zo klein mogelijk voetspoor achter te laten. Dat hoeft helemaal niet saai of ingewikkeld te zijn. Wij helpen je wegwijs te worden in de wereld van de groene kampeerder.

 Het zit ons in de genen. Jaarlijks zijn wij Hollanders met 3,5 miljoen medekampeerders te vinden op de camping. Fijn om te merken dat in al dat vakantievieren steeds meer aandacht is voor de kampeeromgeving. Campings gaan duurzamer om met afval en energie. De kampeerders doen zo automatisch mee en begrijpen steeds beter dat ze te gast zijn in de natuur.

Back to basic, bamping, non wi-fi campings, farm campings, no-energy campings, wanderlust… allemaal prachtige hippe vakantietermen die dezelfde behoefte uitspreken: even een stapje terug uit het werkleven, even dichter bij de natuur.

WAAROM KAMPEREN?

  • Op de camping stoot je minder CO2 uit dan in hotels en vakantiehuisjes.
  • Alleen al door er te zijn, kom je dichter bij de natuur.
  • Je kunt, als je wil, zelfvoorzienend zijn.
  • Even testen of je nog wel zonder wi-fi kunt.

Scroll naar beneden als je meteen alle tips wil lezen!

duurzaam kamperen tentharing

HOE DUURZAAM IS JOUW CAMPING?

Duurzaam kamperen aan het water, uitzicht vanuit de tent.

Hoe kies je een camping? Alles kan. Je kunt je volledig onderdompelen in een glamping-experience of wildkamperen op de Veluwe en je avondeten zelf plukken. Hoe duurzaam jouw camping is, kun je vaak zien aan verschillende keurmerken. Een goede pijler is GreenKey. Alle campings aangesloten bij GreenKey doen meer voor het milieu dan de wet van ze verlangt. De mate waarin ze duurzaamheid toepassen bepaalt of het een bronzen, zilveren of gouden keurmerk oplevert.

De stroomvoorziening wordt bijvoorbeeld geregeld met zonnepanelen en is er goed nagedacht over waterbesparing, energiebesparing en het beperken van chemische middelen.  

Zowel in Nederland als België en Frankrijk kun je kiezen voor campings op natuurkampeerterreinen. Daar heb je jaarlijks een natuurkampeerkaart voor nodig, waarop je verklaart dat je zorgvuldig met je omgeving om zult gaan. Fijn aan deze campings is dat je altijd midden in de natuur kampeert en dat je relatief veel ruimte hebt op je staplaats. Hier kom je echt voor je rust. Dat betekent overigens niet dat er geen warm water is hoor, en wifi is (meestal) gewoon verkrijgbaar. 

Duurzaam kamperen, zwemmen in natuurwater

HET ZWEMWATER

Chloor is een erg giftige en moeilijk afbreekbare stof en heel slecht voor het milieu. Voor openbare zwembaden is chloor bij wet verplicht, maar op campings zijn die regels net wat soepeler. Gelukkig! Zo zijn er campings met biologische zwembaden. Het water wordt dan gefilterd door de wortels van plantjes die erin groeien. Dat is letterlijk en figuurlijk een stuk groener! Natuurlijk kun je ook campings zoeken met poedelmogelijkheden in echt natuurwater. Niets mis met een riviertje, meertje of de zee!

AFVAL EN RECYCLING

Afval wordt natuurlijk gescheiden op groene campings, het liefst met zo min mogelijk restafval. Daar zijn gewoon regels voor, maar de ene camping gaat net iets verder dan de ander. Zo hergebruiken ze allemaal regenwater en gebruiken alleen schoonmaakmiddelen met milieukenmerk, maar zijn er ook campings met een compleet eigen circulair rioleringssysteem.

ENERGIEVOORZIENING

Is er elektriciteit verkrijgbaar? Zit daar een maximum op per staplaats? En waar komt de energie vandaan? Op duurzame campings zie je zonnepanelen en LED-lampen, maar ook sensoren die brandend licht weer uitdoen. En soms, inderdaad, een maximum wattage per standplaats, of gewoon, alleen elektra bij de receptie.

duurzaam kamperen tentharing
duurzaam kamperen, je tent

JE TENT

Op festivals en op de camping, de lichtgewicht tent is een trend. Maar waar wordt die vederlichte tent eigenlijk van gemaakt? Plastic! In alle soorten en maten, met allerlei waterdichte technologieën, of niet, maar het materiaal is vaak gewoon plastic. De levensduur van de plastic tent is betrekkelijk kort, soms zelfs maar één festival. Dat kan toch beter?

Ja hoor. Bijvoorbeeld stevig tentdoek van duurzaam, natuurlijk materiaal. Dit wordt al jaren in Nijverdal verwerkt en gecoat door TenCate Outdoorfabrics. Zij leveren bijvoorbeeld de doeken voor De Waardtenten en ESVO-tenten, die makkelijk jarenlang meegaan op vakantie. Dat durven wij wel duurzaam te noemen! Het katoen wordt in Nederland verwerkt tot tentdoek en het gebruikte water van wassen en verven, wordt gefilterd in hun eigen watertoren. Het wordt dan schoner dan ons drinkwater uit de kraan! Helaas worden er nog weinig tenten gemaakt van bio-katoen, maar een katoenen tent gaat wel zeker een stuk langer mee dan de plastic variant.

BlueCamp, slapen onder spijkerbroeken
BlueCamp, slapen onder spijkerbroeken

Bij Blue LOOP Originals vinden ze dat het beter kan. Zij maken daarom stevige tenten van gerecyclede jeans: de BlueCamp tent. De Waddenvereniging vroeg hen na te denken over duurzame huisvesting voor hun vrijwilligers op de wadden. Het antwoord op de vraag kwam uit hun expertise in gerecyclede denim, samengevoegd met de eeuwenoude TenCate textielkennis. Het resultaat mag er zijn! Stevige, waterdichte tenten, gemaakt van jouw oude spijkerbroeken. Daarnaast is deze tent een goed vertrekpunt om je af te vragen: waar komt mijn tent vandaan?

Vooralsnog zijn de tenten alleen te huur op waddenfestivals als Oerol. De stof is helemaal opgebruikt aan de tenten van de eerste lichting. Maar niet getreurd: er is veel zakelijke interesse in de innovatieve denimstof, dus dikke kans dat die straks gewoon gefabriceerd wordt door TenCate. Dán wordt het pas echt leuk, want dan wordt het een tent voor de consument!

Duurzaam kamperen canvas tent katoen

WAT MOETEN WIJ DAN?

Tot die tijd kun je ook een goede tent tweedehands kopen. Er zijn dan wel een paar dingen waar je even op moet letten. Zo meet je slijtage niet met leeftijd, maar met ‘sta weken’. En slijt een tent in 10 jaar minder hard op een grasveld dan in de duinen. Het is de moeite waard om de tips van De Kampeermeneer erop na te slaan bij de aanschaf van je nieuwe oude tent.

Wat we trouwens nog niet konden vinden is een goede tent van duurzaam materiaal die óók te vervoeren is op een treinreis. Misschien een ideetje voor ontwikkelaars? Wel weten we dat er gewerkt wordt aan tenten met zonnepanelen. Over glamping gesproken! 

duurzaam kamperen tentharing

JE SLAAPZAK

Lekker aan elkaar ritsen en dicht tegen elkaar kruipen. Of een potje rupslopen naar de andere kant van het campingveld. Slaapzakken zijn hartstikke gezellig! Toch? De herkomst laat vaak te wensen over. Wist je bijvoorbeeld dat het dons in je ritsbare deken vaak niet zo diervriendelijk verkregen is? Het levend plukken van de ganzen zorgt voor wonden, pijn en stress. Een strenge regelgeving ontbreekt. Ook in Europa.

Duurzaam kamperen, dons met responsible-down-standard

Het merk Vaude steekt daar een stokje voor en gebruikt alleen dons met een Responsible Down Standard. Dat betekent dat het nooit van een levende gans geplukt is, het volledig traceerbaar is tot de boerderij en dat er geen sprake was van dwangvoeding bij de dieren. Dat klinkt al een stuk beter.

Kies je voor de synthetische variant, dan lig je vaak in polyester of nylon. Lekker lichtgewicht voor onderweg, maar met olie als grondstof en weinig duurzaam materiaal. Om te voorkomen dat kleine deeltjes polyester microplastic in het water terechtkomen bij een wasbeurt kun je wel een Guppyfriend of Cora-Ballgebruiken.


 9 GROENE KAMPEERTIPS

  1. Zoek het dicht bij huis. Hoe verder weg, hoe meer CO2 je uitstoot tijdens je reis. Op Greentickets kun je verschillende vervoerstypes vergelijken op uitstoot. De trein komt vaak als beste uit de bus.
  2. Huur een fiets voor je uitstapjes. Zo hoef je niet met de auto en zie je gelijk meer van je omgeving.
  3. Of denk eens aan een fietsvakantie. Op sommige natuurkampeerterreinen krijg je dan ook nog eens trekkerskorting.
  4. Laat geen rommel achter. Logisch toch? De wasbare afvalzak van Flextrash helpt je een handje.
  5. Eet uit de buurt en zoek de lokale boer met seizoensgroenten.
  6. Kook op biopropaan, in plaats van aardgas. Zoek naar de EasyBlue flessen van Primagaz.
  7. Gebruik geen wegwerpservies. Kijk of je een duurzamer alternatief kunt vinden. Bijvoorbeeld het kampeerservies van Light My Fire, gemaakt van Bioplastic en verkrijgbaar bij buitensportzaken als Bever Sport.
  8. Wees zuinig met elektriciteit. Heb je echt die waterkoker nodig? En moet je telefoon wel altijd aan?
  9. Gebruik zonne-energie. Onze favoriet blijft steevast de WakaWaka Solar Power.
WakaWaka Power Syria

WakaWaka Solar Power

Deze gele lamp én zonne-oplader ineen kan echt niet ontbreken in ons lijstje. Gegarandeerd je beste maatje op de camping! Voor als je ‘s avonds een boekje wil lezen of je telefoon weer moet opladen om door al je kekke vakantiekiekjes te scrollen.

Met hun Share The Sun missie zijn de WakaWaka lampen en zonneladers niet alleen voor kampeerders zonder stopcontact, maar geven ze bij elke aankoop een WakaWaka aan bewoners van rurale gebieden zonder elektriciteit.

Yesss, korting voor Klookeraars!

  • 15% Korting op de WakaWaka bij Nextwayofliving.
  • Check de code op onze kortingspagina.
  • Deze is geldig tot 31 juli 2019.
Naar nextwayofliving

Veel kampeerplezier!


KLOOKER SCREENING 11 JUNI: THE BIGGEST LITTLE FARM

Met trots presenteren wij jullie: het eerste Klooker offline event!

In samenwerking met Cinemien en The Impact Hub Amsterdam organiseren wij dinsdag 11 juni een prachtige filmvertoning: The Biggest Little Farm.

OVER DE FILM

“The Biggest Little Farm is een inspirerend verhaal over het verwezenlijken van je dromen. Een absolute eye-opener en een ode aan het idealisme, aan de eindeloze complexiteit van de natuur en aan de cyclus van het leven.

Het begon allemaal met een belofte aan hun hond Todd… In 2011 laten filmmaker John Chester en zijn vrouw Molly hun werk en het stadsleven achter zich om hun droom te realiseren. Even buiten Los Angeles probeert het koppel een stuk dor land om te bouwen tot een unieke boerderij met een bloeiend, zelfregulerend ecosysteem. “

The biggest little farm

WAT KAN IK OP DE AVOND ZELF VERWACHTEN?

We beginnen met een korte introductie vanuit de Impact Hub gefocust op hun ‘Food Chain’ programma, dan volgt de vertoning van de documentaire. En hierna hebben we een korte Q&A met mensen uit het veld, gevolgd door een gezellig drankje samen.

WAAR EN HOE LAAT?

Vanaf 19.30 in het voormalige Tropentheater in Amsterdam! Tickets voor Klooker members zijn voor de helft van de prijs! Slechts €5,- excl transactiekosten.

Ja, hier wil ik heen
  • 1
  • 2
  • 3
  • Next Page »

Copyright © 2025 · Klooker on Genesis Framework · WordPress · Log in