Geschreven in 2019.
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
HENNEP, EEN DUURZAAM ALTERNATIEF VOOR IN BIJNA ALLE PRODUCTEN
Hennep duurzaam? Zeker weten! Maar dat is nauwelijks bekend. We denken bij hennep vaak aan één rookbare toepassing, maar dat is onterecht. De plant heeft een enorme potentie om in ons dagelijkse leven de wijze waarop we consumeren en leven veel duurzamer te maken.
En dat is al lang bekend. Maar we doen er nog zo weinig mee. In 1995 schreef de Volkskrant b.v. al een artikel over deze veelzijdigheid en ook de duurzaamheid van hennep.
Hennep wordt en werd vroeger al gebruikt voor het maken van onder andere papier, textiel, bouwmaterialen en voeding. Zelfs auto onderdelen werden er van gemaakt.. In 1942 ontwikkelde Henry Ford al een auto die voor 70% uit hennep bestond!
“Waarom zouden we de bossen kappen die er eeuwen over hebben gedaan om te groeien en de mijnen uitputten die in ontelbare jaren zijn gevormd, als we jaarlijks het equivalent van bos- en mijnbouwproducten kunnen oogsten van het hennepveld?”
— HENRY FORD
Enfin, hennep verdient meer aandacht en daarom geven wij in onze mailing van deze week ruim de aandacht aan de plant zelf, de producten die je er van kunt maken en de ondernemers die er mee werken.
Hennep is goed voor het milieu
Waarom? Ten eerste heeft de plant weinig last van insecten, dus zijn er weinig tot geen pesticiden nodig. Dit is goed nieuws wantpesticiden zijn, wanneer ze te veel gebruikt worden, schadelijk voor het milieu. Hennep geeft ook nog eens 60% tot 70% van de gebruikte nutriënten terug aan de bodem waarop het gekweekt is. En het vangt ook nog eens CO2 op.
De plant kan ook ingezet worden als een ‘schoonmaak gewas’ om bijvoorbeeld afvalwater te zuiveren. In Chernobyl wordt hennep bijvoorbeeld verbouwd om nucleaire vervuiling in de grond op te ruimen.
Hennep heeft geen pesticiden nodig, geen genetisch gemodificeerde organismen en geen kunstmest. Een zelfstandig plantje dat eigenwijs en snel groeit, bijna als een soort onkruid. Daar komt bij dat de aarde op een natuurlijke wijze herstelt. Het brengt vitale voedingsstoffen in de aarde terug en verwijdert chemicaliën. Je zal met hennep op je grond ook geen last meer hebben van onkruid, en dat op een natuurlijke manier!
Daarnaast kan hennep, in vergelijking met andere natuurlijke grondstoffen, geteeld worden op een relatief klein oppervlak. Het neemt dus minder ruimte in beslag en dat is voor een land zoals Nederland enorm gunstig. Zo kan hennep bijvoorbeeld het dubbele produceren op 100 m2 dan katoen op datzelfde stuk grond.
Hennep is multi-inzetbaar
Nog even ter verduidelijking: we hebben het hier over de industriële vezelhennep, een variant van de cannabisplant. “Stoned zul je er niet van worden.” Aldus Mark Reinders van HempFlax. Het THC gehalte van deze plant is daar vele malen te laag voor.
TEXTIEL
Hennep wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt als textiel. Dat begrijpen wij maar al te goed. Om bijvoorbeeld een kilogram katoen te telen is ongeveer 10.000 liter water nodig. Dat is al gauw 2.500 liter per shirt en meer dan 7.000 liter per spijkerbroek. Daarmee heeft katoen gemiddeld 50% meer water nodig dan hennep tijdens de groei. En als je het productieproces meeneemt (van katoen of hennep naar kleding), heeft katoen zelfs 4 keer zoveel water nodig! Daar komt bij, er zijn geen mest en gifstoffen nodig zijn voor de productie van hennep. En dat is bij katoen wel anders. Het zou dus helemaal niet zo gek zijn als we meer hennep-kleding gaan dragen.
PAPIER
Hoe mooi zou het zijn als we geen bomen meer hoeven te kappen om papier te maken? Natuurlijk zijn we in Nederland al goed bezig met het recyclen van papier en het terugplanten van bomen, maar voor het produceren van nieuw papier kan hennep zeker een uitkomst bieden. Hennep groeit sneller dan bomen, er is minder oppervlakte nodig voor een grotere hoeveelheid papier en er komt minder zwavel vrij bij de productie. En als klapper op de vuurpeil: Hennep-papier vergeelt niet!
“Ik noem het maar het alcoholvrije bier van de hennepteelt ”
— MARK REINDERS VAN HEMPFLAX
DE BOUW
De vezelhennep wordt ook veel gezien in de bouw. Zo worden er al huizen gebouwd van hennep, of om precies te zijn, ‘hennepbeton’. Het voordeel hiervan? Je huis is direct super goed geïsoleerd, waardoor je ook nog eens energie en water kunt besparen. Zo werd het eerste prefab hennep huis gebouwd in Oud Pekela. Als kers op de taart is dit huis ook nog eens CO2 negatief, omdat hennep meer CO2 opneemt dan dat het uitstoot. Naast al deze duurzame voordelen is een huis van hennep ook nog eens sterker en zijn er natuurlijk ook nog eens minder andere materialen nodig zoals bijvoorbeeld hout. Bekijk een filmpje over het maakproces hier.
ALS ETEN EN DRINKEN
Veel foodies zullen ondertussen de voordelen en smaak van hennep als voeding ook kennen.
Denk bijvoorbeeld aan hennepzaad, hennepthee of hennepolie. Hennep bevat plantaardige eiwitten en aminozuren en wordt daarom ook wel als ‘superfood’ aangeduid.
Wat misschien nog wel interessanter is, is dat je er mensen in hongersnood mee kunt redden. Hennep groeit namelijk goedkoop, snel en bijna overal ter wereld. De zaden kunnen mensen voeden en de rest van de plant kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld biodiesel, kleding of papier. Lees op Hemp Food meer over de voordelen van hennep als voedingsmiddel.
Een ander voorbeeld van voeding is iets wat wij Nederlanders maar al te graag drinken, melk. Hennepmelk kun je zien als duurzaam alternatief! Zoals je misschien al weet, zijn koeien niet zo goed voor het milieu. Ze produceren veel methaangas wat mede zorgt voor het broeikaseffect en hun mest zorgt voor verzuring van de aarde. Ook wordt er, om plaats te maken voor hun voedselproductie, tropisch oerwoud gekapt. Deze drie nadelen voorkom je eigenlijk al door een alternatief te kopen, zoals hennepmelk.
PLASTIC VAN HENNEP
Hennepplastic is volgens velen het materiaal van de toekomst! Deurpanelen van bepaalde automerken zoals BMW, Mercedes en Bugatti, worden al gemaakt van hennepplastic. Waarom? Omdat het enorm sterk en milieuvriendelijk is. Wanneer de vezels van de hennepplant zijn verwijderd, blijft er cellulose over. Dit is een bouwstof in bomen en planten waarvan plastic gemaakt kan worden die biologisch afbreekbaar is.
Dit zijn slechts een aantal toepassingen van hennep. Wil je ze allemaal lezen? Klik dan hier.
Dutch Harvest
LEKKERE, GEZONDE THEE VAN HET DUURZAME GEWAS: VEZELHENNEP
Dutch Harvest komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit Nederland. Uit Oude Pekela om precies te zijn (van dezelfde velden als het prefab huis eerder genoemd in deze mailing). De thee is biologisch en wordt ingepakt in een sociale werkplaats. De verpakking is composteerbaar en gemaakt van landbouwafval en bioplastic. Er zijn vijf verschillende soorten.
Door het contact met Esther en haar enthousiasme over deze fantastische plant waren we zelf ook snel erg geënthousiasmeerd om hier meer over te weten te komen. En na wat gesprekken over en weer en de achtergrond informatie die wij van Esther kregen is het begin van deze nieuwsbrief ontstaan.
In haar werk als duurzaamheidsadviseur kwam Esther Molenwijk steeds vaker hennep tegen als duurzame grondstof voor bijvoorbeeld bouwmaterialen, textiel en voeding. Hoe meer Esther hierover leerde, des te meer het haar fascineerde… ‘‘als je eenmaal weet wat deze plant kan laat het je niet meer los’’. Zij reisde verschillende hennep bedrijven en congressen af met de vraag: ‘Hoe kunnen we dit mooie gewas weer op de kaart krijgen?’
In 2014 nam Esther, bij een hennep-oogst in Almere, wat bladeren mee die gewoon in het veld werden achtergelaten. Als echte theeliefhebster droogde zij ze en zette er thee van. Het bleek een lekkere milde, maar toch prikkelende thee te zijn en vrienden die zij de thee liet proeven waren enthousiast. Het past ook volledig in alles waar Esther mee bezig is op het gebied van duurzaamheid: een lokaal product (waar elders koop je nu thee die in Nederland is gegroeid?), volledig onbespoten en van een gewas dat ook nog eens goed is voor de aarde.
“als je eenmaal weet wat deze plant kan laat het je niet meer los.”
De Dutch Harvest hennep thee (officieel: hennep ‘infusie’) is gemaakt van de bladeren en bloemen van de hennep plant.
De hennep thee wordt los in de verpakking gedaan, geen theezakjes dus. Zo kunnen de bladeren mooi groot gehouden worden, kun je precies zien wat je krijgt, en ontwikkeld de gelaagde smaak zich het beste.
Hennep thee is een milde, frisse, lichtzoete thee met een ietwat prikkelende nasmaak. De thee heeft een hele eigen smaak en hiervoor geldt: één slok zegt meer dan honderd woorden. Probeer ‘m dus en oordeel zelf!
Winactie Dutch Harvest: **MAAK KANS OP EEN PAKKET MET ALLE 4 DE SMAKEN VAN DUTCH HARVEST**
- Prijsvraag: Met wie zou jij een kopje hennepthee willen drinken en waarom? Stuur ons een mailtje terug en omschrijf waarom je hem of haar een kopje Dutch Harvest gunt. Wie weet ontvangen jullie een pakket om samen van te genieten! Yay!
- (winnaar wordt 1 mei bekend gemaakt)
Hempje
DUURZAME SHIRTS MET DE HAND GEMAAKT VAN HENNEP EN BIOLOGISCH KATOEN.
De Amsterdamse creatieveling Clarent Savi maakt en kleurt alle hempjes met de hand in zijn atelier. De hempjes zijn gemaakt van 55% hennep en 45% biologisch katoen.
Na 12 jaar ervaring op te hebben gedaan in de modewereld besloot Clarent Savi zijn eigen modelabel op te richten. Vanuit zijn atelier in het Modekwartier in Arnhem werkt hij aan zijn kleding, de ultieme collectie duurzame basics. Begonnen met duurzame hemdjes produceert Hempje nu ook al t-shirts en longsleeves in diverse kleuren voor zowel mannen als vrouwen. Het doel is om uiteindelijk een volledige kledingcollectie aan te kunnen bieden van hennep. De kleding is verkrijgbaar bij winkels als de Geitenwollenwinkel, Gekaapt en de Local Goods Store, en recent is de collectie ook te verkrijgen bij Clarent’s eigen winkel in Arnhem en online op www.hempje.nl
“Wanneer je hennep vergelijkt met katoen, is de hennepvezel van nature veel duurzamer”
Wat Hempje onder andere uniek maakt, is de verfwijze. Alle collecties worden gemaakt van ongeverfde stoffen. Hij verft dus niet een grote lap stof, wat gebruikelijk is in de mode, maar hij verft het kledingstuk. En de kleuren ontwikkelt hij zelf in zijn eigen atelier. Op deze manier hoeft hij niet veel voorraad aan te houden en kan hij snel inspelen op de vraag. Slaat een kleur niet aan? Dan worden de ‘hempjes’ overgeverfd in een andere kleur.
- Als Klookeraar kun je nu bij Hempje kopen met een hele fijne korting: 20% korting op de hempjes en géén verzendkosten.
- Check de code op onze kortingspagina.
- (Geldig t/m 13 juni 2019)
Hemplin
BED-, BAD- EN KEUKENTEXTIEL VAN HENNEP
Ook tussen de lakens kunnen we van hennep genieten. Homeopatisch arts Franka van Meel besloot vorig jaar iets te gaan doen waar ze heel blij van werd: het maken van bad-, bed- en keukentextiel van hennep.
Aanvankelijk was Franka hier vooral hobbymatig mee bezig. “Ik heb altijd een passie gehad voor hennep en voor textiel. En eigenlijk is het niet zo heel ver weg van wat ik deed in de homeopathie. Homeopathie gaat over een zeer duurzame vorm van geneeskunde, in zekere zin is het ook pionieren. Ik houd ervan om nieuwe dingen te bedenken en m’n kop boven het maaiveld uit te steken!” Zo ging Franka op zoek naar duurzaam textiel en stuitte ze al snel op hennep. Toen ze zag hoe moeilijk het was om bad-, bed- en keukentextiel van deze vezel te vinden besloot ze in dit ‘gat in de markt’ te springen.
“Ik was al snel razend enthousiast. Hennep is ecologisch de meest vriendelijke grondstof die er is. Er is geen natuurlijke vezel die een groenere voetafdruk achterlaat dan deze. We moeten het weer een revival geven!”. Bovendien bleek de hennepvezel bij uitstek geschikt als bijvoorbeeld dekbedovertrek of theedoek. Hennep is namelijk van nature anti-bacterieel en anti-schimmel. Bovendien neemt het meer vocht op dan kantoen. Franka maakt er dan ook een sport van om echt 100% henneptextiel te gebruiken. Daarmee komen de eigenschappen het beste naar voren.
“Hennep is de meest vriendelijke grondstof die er is, er is geen natuurlijke vezel die een groenere afdruk achterlaat dan deze”
Ze heeft het proces zorgvuldig aangepakt en creëerde onder de naam ‘Hemplin’ een mooie eerste serie bed- en keukentextiel. “Mensen denken wel eens dat hennepvezels wat stug zijn, maar een dekbedovertrek van hennep is juist ongeëvenaard zacht!”. Franka merkt wel op dat de producten voor sommige mensen aan de dure kant zijn. Maar ze is er van overtuigd dat als men ervaart hoe fijn de producten zijn en hoe lang ze meegaan, deze hobbels snel overwonnen zullen zijn. “Slapen tussen henneplakens is een hele aparte sensatie!”
Op dit moment komt het henneptextiel uit Roemenië en wordt het vervolgens in een atelier in Nederland geproduceerd tot de producten van Hemplin. Het is Franka’s ambitie om ooit 100% in Nederland geproduceerde stoffen te kunnen aanbieden. Maar nu is de industrie in Nederland daar helaas nog niet klaar voor.
- Klookeraars kunnen 2 hennep kussenslopen (60x70cm, zonder kant) bestellen met 10,- korting (vul code ‘klookerlid’ in bij bestelnotities). En boven de 100,- betalen Klookeraars geen verzendkosten
- Check de code op onze kortingspagina.
- Geldig t/m 15 mei 2019.
Hennepplaza
GROOTSTE ONLINE HENNEP AANBOD
Hennepplaza streeft ernaar om het grootste assortiment aan duurzame hennepproducten aan te bieden. Volgens Hennepplaza heeft hennep soms nog wel eens last van een slecht imago.
‘Dit vinden zij niet terecht want hennep is op enorm veel manieren inzetbaar, van schoonheidsproduct tot textiel of glutenvrij meel-alternatief, het kan allemaal met hennep.
“Hennep is goed voor de aarde en goed voor onszelf”
Hennepplaza is het enige overkoepelende platform in Nederland dat een overzicht biedt van alle verschillende soorten hemp-based products. Maar ook de verschillende manieren om hennep te gebruiken en andere achtergrond informatie. Neem dus zeker even een kijkje al is het alleen om de informatie of recepten te bekijken!
ONZE NIEUWE TOPIC MAILINGS!
MELD JE NU AAN VOOR TOPIC MAILINGS EN DUIK IN JE FAVORIETE DUURZAME ONDERWERP
Over welk duurzaam onderwerp zou jij gerichte emails willen ontvangen? Meld je nu aan en ontvang naast de standaard Klooker Mailing ook ongeveer 1 x per maand een mailing met nieuws, tips & tricks en producten gericht op één van de drie onderstaande topics.
Je hebt keuze uit 3 onderwerpen:
1. Food Habits
2. Duurzame Mode
3. Plastic & Jezelf