Klooker

Concrete hulp bij verduurzamen. Samen maken we duurzaam consumeren het nieuwe normaal!

  • Home
  • Product
  • Over ons
  • Word lid
  • Login
  • Het Klooker Manifest
  • Privacy en cookies
  • Algemene voorwaarden
  • Werken bij Klooker
  • Contact
Home » Archives for October 2018

Archives for October 2018

Sharing is caring en de deeleconomie.

Sharing is caring en de deeleconomie.

Geschreven in oktober 2018.


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.


Zoals onze economie op dit moment in elkaar zit, kopen we juist allemaal onze eigen spullen. Garages, kelders en zolders proppen we vol met al onze eigendommen. Waarom eigenlijk? Zijn er niet heel wat spullen die je ook prima kunt lenen van elkaar? Door spullen met elkaar te delen, hoeft er veel minder geproduceerd te worden. Dit scheelt veel CO2 uitstoot en andere broeikasgassen die nodig zijn voor productie, transport en uiteindelijk afvalverwerking. Zo daalt de ecologische voetafdruk per persoon enorm. Ook zal je zien in deze mailing dat het delen van spullen ons allemaal wat dichter bij elkaar kan brengen en nieuwe vriendschappen kan creëren.

Met deze mailing willen we jullie inspireren om vaker te delen, want sharing is caring! 🙂


Lena, the fashion library, logo

Vanuit het geloof dat mode leuk hoort te zijn voor iedereen die erbij betrokken is – van de boer die de grondstoffen oogst tot de consument – werd LENA the fashion library opgestart. De drie zusjes Angela, Diana, en Elisa en
vriendin Suzanne zagen de vele negatieve effecten die de mode-industrie heeft op onze planeet. Ze bieden jou, met een andere aanpak, stijlvolle en betaalbare mode aan zoals je gewend bent.

Bij LENA kan je kleding lenen, en wisselen, zo vaak je maar wilt! Precies zoals je ook je boeken kunt lenen in de bibliotheek.

  • Kies tussen verschillende abonnementen of eenmalig lenen.
  • Voor eenmalig lenen: Prijs is per week (dus de prijs van het kledingstuk staat gelijk aan 1 week lenen, leen je twee weken, dan betaal je dus de prijs keer twee).
  • Voor abonnementen: Werkt met een puntensysteem, hoe meer punten je hebt hoe meer kleding je kan lenen per keer.
Naar Lena the fashion library
Kleding lenen bij Lena, the fashion library
Kleding lenen bij Lena, the fashion library

BKSY, logo

Bksy is opgestart door twee jongens in Utrecht om verhalen te verspreiden en mensen met elkaar te verbinden. Ze willen je tegelijkertijd kennis laten maken met nieuwe boeken en nieuwe (like-minded) mensen!

Met de app van Bksy kan je fysieke boeken lenen en delen met vrienden, buren, familie en anderen. Veel leuker én duurzamer dan het kopen van een nieuw boek, met het risico dat je het 1 keer leest en dan in de kast stof laat happen.

  • Zet je eigen boekencollectie op door de ISBN code op je boeken te scannen met de app en/of leen boeken van anderen.
  • Laat anderen weten wat je van het boek vindt door een recensie toe te voegen.
  • Word lid van een boekenclub of start je eigen in de app.
Naar Bksy
Met de app van Bksy kan je fysieke boeken lenen en delen
Met de app van Bksy kan je fysieke boeken lenen en delen

Logo Peerby

Het motto is: Samen heb je meer. De oprichters vroegen zich af waarom we alles altijd zelf moeten kopen, als we het ook met elkaar kunnen delen. Veel van onze spullen gebruiken we toch maar een keer in de zoveel tijd, en de productie van dat soort spul heeft een immense impact op het milieu. Daarnaast kan je zo ook je buren beter leren kennen!

Met Peerby kan je dus van alles met elkaar delen: grasmaaiers, partytenten, BBQs, printers, backpacks, je noemt het maar.

  • Vind direct wat je nodig hebt of plaats een verzoek (houdt rekening met locatie)
  • Kies tussen lenen (gratis) of huren voor een kleine prijs
Naar Peerby
Samen heb je meer, spullen lenen
Samen heb je meer, spullen lenen

Logo, de spullenier

De Spullenier streeft naar een circulaire economie. Daar past de deeleconomie perfect bij: want het principe dat consumenten niet per definitie eigenaar zijn, maar juist gebruikers van producten gaat bij beide op. Daarom willen ze deze ‘gebruikers mindset’ stimuleren door een plek aan te bieden waar onder andere gereedschap en sport-, feest-, en vakantiespullen worden gedeeld. De Spullenier is op dit moment alleen nog maar als fysieke plek in Utrecht te vinden, maar ze moedigen mensen aan hun eigen Spullenier te openen door het hele land!

  • Inschrijving vereist, drie verschillende abonnementen beschikbaar
  • Zoek op welke spullen je nodig hebt en haal ze op in de fysieke ‘winkel’ in Utrecht
Naar de spullenier
Spullenier, spullen gebruiken en delen
Spullenier, gereedschap

Couchsurfing, logo

Couchsurfing is bedacht met het idee om culturele uitwisselingen te promoten en reizigers een echte ‘local experience’ aan te bieden. In veel plekken op de wereld is de beschikbare ruimte schaars. In plaats van extra ruimte in te nemen door gebruik te maken van hotels of hostels, kun je ook de ruimte die mensen al hebben in huis delen met elkaar. Zo blijft er meer plek over voor de natuur.

Met Couchsurfing kan je bij mensen in huis verblijven over de hele wereld of jou huis delen met reizigers uit een van de 230 landen op de website!

  • Kies uit een van de 230 landen om te bezoeken of biedt jou eigen huis of appartement aan om reizigers te ontvangen
  • iets over waarborgen veiligheid/betrouwbaarheid.. dat er niemand in huis komt die ‘n creep is?
Naar Couchsurfing
Ontmoet nieuwe mensen en culturen door Couchsurfing
Ontmoet nieuwe mensen en culturen door Couchsurfing

too good to go logo

Een wereld waar eten altijd op een bord beland (en niet op de vuilnisbelt), dat is de missie van Too Good To Go. Er worden belachelijke hoeveelheden eten weggegooid, terwijl er nog altijd veel mensen zijn die niet genoeg eten hebben of zelfs in hongersnood leven. Die verhouding is exact wat Too Good To Go probeert te verbeteren: ze zorgen ervoor dat voedselverspilling wereldwijd verminderd wordt.

Via de app verbinden ze restaurants en winkels met consumenten, die hun overtollige eten wel willen kopen (voor een lager prijsje dan wel). Zo kunnen de restaurants en winkels een beetje extra verdienen en ook nog het geld voor het afval besparen.

  • Zie via de app wat voor soort locaties er op de gewenste dag overtollig eten aanbieden.
  • Kies tussen locaties die je een voorverpakte box geven, of waar je zelf je eten kan kiezen.
Naar Too Good to Go
Food waste tegen gaan met too good to go
too good to go, de app

thuisafgehaald logo

Wat is een betere manier om mensen met elkaar te verbinden als met eten? Thuis Afgehaald is opgestart met het idee om buren overtollig eten met elkaar te laten delen, om zo voedselverspilling te voorkomen en mensen dichter bij elkaar te brengen.

Je kan via de website of de app zien wie er bij jou in de buurt een maaltijd aanbied, wat ze aanbieden, en het bij hun ophalen. Zo verminder je ook de last op het milieu van het bestellen / bezorgen / ophalen van eten verder weg.

  • Betaal een kleine bijdrage per maaltijd (max. 25 cent)
  • Voor koks is het gebruik 100% gratis
Naar thuis afgehaald
Deel je overtollige eten met de buren via thuisafgehaald
thuisafgehaald, de app

felyx logo

Felyx komt met een nieuwe vorm van mobiliteit die beter past bij de huidige tijd van overvolle steden en slechte luchtkwaliteit. Ze doen dit door elektrische scooters aan te bieden die je met elkaar kan delen!

Het gebruik van e-scooters draagt bij aan een duurzame wereld door de vermindering van verkeer en uitlaatgassen. Zo wordt ook de leefomgeving in de steden een stuk veiliger en gezonder!

Tot nu toe is Felyx beschikbaar in Amsterdam en Rotterdam, maar ze zijn hard bezig met uitbreiden!

  • Vind beschikbare e-scooters bij jou in de buurt en ontgrendel ze met de app
  • Rijd overal waar je wilt binnen het servicegebied van Felyx
  • Parkeer de e-scooter op een daarvoor bestemde locatie in de buurt van de eindbestemming en sluit hem af met de app
Naar Felyx
Leen een e-scooter van felyx.
Een e-scooter van felyx

obike logo

oBike’s doel is het verminderen van stadsverkeer om het zo minder druk te maken op de weg en de hoeveelheid uitstoot te verlagen. Daarnaast brengt fietsen ook meer beweging en draagt oBike zo ook bij aan een gezondere samenleving. Goed dus voor de gezondheid van het milieu, en die van jou!

De fietsen van oBike zijn bedoelt voor de kortere ritten in steden, en maken het makkelijk voor je om een duurzaam alternatief te vinden voor ‘even snel in de auto stappen’.

  • Vind, reserveer, en ontgrendel een fiets bij jou in de buurt
  • Na gebruik kan je de fiets op elke (legale) openbare plek weer parkeren en op slot zetten
Naar obike
Leen een fiets van oBike
obike fietsen

greenwheel logo

Minder auto’s op de weg betekent minder vervuiling, minder files en minder kosten. Dat is ook het doel van Greenwheels. Zij bieden auto’s aan die bedoelt zijn om gebruikt en gedeeld te worden. Ze willen het ‘‘gebruiken’’ in plaats van ‘‘bezitten’’ promoten. Zo voorkom je ook dat auto’s als eigendom van iemand nutteloos op de parkeerplaats blijven staan.

Sinds kort biedt Greenwheels ook elektrische deelauto’s aan! Nu nog op beperkte locaties, hopelijk in de nabije toekomst zullen ze overal beschikbaar zijn.

  • Kies tussen eenmalig of twee verschillende abonnementen
  • De auto’s staan al ergens op een openbare plek voor je geparkeerd
  • Auto’s ontgrendelen kan doormiddel van je eigen OV kaart, een Greenwheels kaart of via de app
  • Na gebruik zet je de auto weer terug op de originele parkeerplaats
Naar Greenwheels
Een man stop zijn nieuwe aankopen in de achterbak van een greenwheels auto
Greenwheels, auto's huren

Vind je nieuwe duurzame winterjas!

Winter

Geschreven in oktober 2018.


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.


JASSEN

We doen zelf jaren met jassen, maar dit jaar is het toch echt tijd voor een nieuwe. En laat wat ons betreft een winterjas een item bij uitstek zijn om duurzaam aan te schaffen.

Waarom? Omdat duurzame aankopen idealiter investeringen zijn waar je zo lang mogelijk mee doet; check, jassen gaan heel wat seizoenen (als niet een heel leven) mee! Daarnaast kan je met de aankoop van een winterjas een flink verschil maken, omdat jassen vaak heel wat milieuonvriendelijk materiaal bevatten (denk bijvoorbeeld aan de synthetische stoffen om ze waterafstotend te maken). Dus reden te meer om een duurzame jas aan te schaffen.

In deze zoektocht laten we de fast fashion industrie dan ook links liggen. Menigeen van jullie is ermee bekend dat die industrie bijzonder mensonterend en milieuvervuilend is. Voor de nieuwkomers nog even wat info op een rijtje. Onderaan de mailing vind je onze favoriete duurzame merken én de ledenaanbiedingen!

Fast fashion: nee, dankje!

Het grootste gedeelte van de kledingindustrie valt tegenwoordig onder het concept fast fashion: hoge productiesnelheid, lage productiekosten. Vaak geproduceerd in landen waar de lokale wetten dat toestaan, zoals Bangladesh. Vaak onder slechte omstandigheden voor de arbeiders, en met heel wat negatieve implicaties voor het milieu.

Gelukkig zijn er steeds meer duurzame kledingmerken te vinden. Merken die hun best doen kleding te produceren die jij met trots kan dragen. Om te weten welke merken dit zijn, kan je onder andere gebruik maken van de volgende keurmerken (voor meer informatie van de eisen die ieder keurmerk stelt, klik op het keurmerk).

Fair Wear Foundation Betere arbeidsomstandigheden in naaiateliers.

  • Veilige en gezonde arbeidsomstandigheden en eerlijke arbeidsrechten volgens wettelijke normen en industriestandaarden

Fairtrade Textile Production Standard Betere arbeidsomstandigheden vanaf de verwerking van de oogst tot aan de winkel.

  • Veilige en gezonde arbeidsomstandigheden en eerlijke arbeidsrechten volgens wettelijke normen en industriestandaarden
  • Milieu eisen voor het beheer van afval, energie, water en het gebruik van bepaalde schadelijke stoffen
  • Bij gemengd textiel moet minstens 50% van het kledingstuk Fairtrade katoen zijn en de rest moet biologisch gecertificeerd textiel zijn

PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) – Approved Vegan Kleding waar geen dieren voor worden gedood of geschaad

  • 100% dieren-vrije, veganistische, kleding
  • Op individuele producten of, als alle producten die ze verkopen 100% vegan zijn, op (kleding)merken

GOTS (Global Organic Textile Standard) Biologische natuurvezelteelt en verwerking tot kledingstuk.

  • Geen synthetische gewasbescherming, genetisch gemodificeerde organismen en kunstmest
  • Milieu eisen voor waterbeheer, verpakking, en fournituren
  • Veilige en gezonde arbeidsomstandigheden en eerlijk loon voor arbeiders in productie, volgens wettelijke normen en industriestandaarden
  • Twee soorten labels die aangeven uit hoeveel procent het kledingstuk uit biologisch materiaal bestaat: Made with Organic label: tenminste 70% en Organic label: tenminste 95% van het kledingstuk.

Ökotex Standard 100 & Made in greenTest voor schadelijke stoffen voor je gezondheid en voor het milieu in kleding. Dit is vooral van belang bij jassen die waterproof zijn; om dat te realiseren, worden er vaak schadelijke chemicaliën gebruikt.

  • Test grenswaarden van restanten van schadelijke stoffen in het eindproduct
  • Milieu eisen aan onder andere het gebruik van zware metalen, schadelijke kleurstoffen en gewasbeschermingsmiddelen

In een recente Klookermail over de Duurzame Kledingkast lees je meer over de kledingindustrie, duurzame kleding en tips hoe jij jou kledingkast zo goed mogelijk kan verduurzamen! Klik hier om naar die mailing te gaan. Wil je niet alleen erover lezen, maar ook echt iets veranderen in jouw kledingkast? Check dan de Klooker Challenge Duurzame Kledingkast! In 5 dagen tijd leer je hoe je de komende tijd jouw kledingkast eerlijker en milieuvriendelijker maakt!


DUURZAME JASSEN

Terug naar de jassen. Allereerst zijn tweedehands en vintage shops een duurzame en vaak financieel aantrekkelijke optie voor een goede jas. Een van onze favorieten is Episode. Zij verzamelen kleding van over de hele wereld en repareren het of maken er iets helemaal nieuws van.

Ga je liever voor een nieuwe, dan zijn er al heel wat merken met eerlijke en milieuvriendelijke jassen in hun collectie. We zullen onze favorieten hieronder noemen. Alle brands hebben zowel dames als herenjassen!

LangerChen (Duitsland)

“Made in China’’ hoeft niet per definitie slecht te zijn. Dat bewijzen Miranda Chen & Philipp Langer met hun merk LangerChen. Hun jassen hebben een tijdloos design, zijn gemaakt van duurzame (GOTS-gecertificeerde) materialen en bieden maximale functionaliteit. Ze produceren al hun jassen in hun eigen fabriek net buiten Shanghai, die inmiddels zo successvol is geworden dat ze er nu ook kleding voor andere duurzame merken produceren (zoals ARMEDANGELS). Ze betalen hun werknemers een eerlijk loon, geven ze een zorgverzekering en pensioen, bieden ze 1 gratis maaltijd per dag en gratis transport van en naar de fabriek.

  • Je vindt deze jassen in heel wat shops, maar bij de winkel Karakter (met o.a. duurzame merken, te vinden in Gouda én online) krijg je nu speciaal als Klookeraar 10% korting. Vinden wij de moeite waard! Gebruik de code ‘KLOOKER’ (geldig t/m 30-11-2018).
Langerchen via karakter
Winterjas voor vrouwen, Langerchen.
regenjas voor mannen, langerchen.


Kings of Indigo (NL)

Ze zijn onder andere aangesloten bij de Fair Wear Foundation en blijven zoeken naar nieuwe, nog duurzamere methodes om hun kleding te produceren. Zo zijn de jassen rechts gemaakt van 100% gerecyclede PET (plastic flessen), dus de voering én de buitenkant. Hun missie is om 100% transparantie te kunnen bieden over de productieketen. Op de website lees je nog veel meer over hun aanpak en hun doelen.

Het merk Kings of Indigo wil consumenten motiveren meer selectief te zijn met de kleding die ze kopen en het zo lang mogelijk te dragen. Daarom zijn hun designs lang houdbaar en bieden ze de ‘‘Triple-R philosophy’’ aan: Recycle, repair, reuse. Zo is de blauwe jas (rechts) gemaakt van gerecyclede denim. Ze maken en delen leuke DIY video’s die jou motiveren je oude kleding zelf te repareren of te upcyclen in plaats van weg te doen.

  • Speciaal voor Klookeraars ontvang je nu 10% korting op de jassencollectie met de code ‘Klooker_KOI’ (geldig t/m 30-11-2018).
naar kings of indigo
winterjas kings of indigo man en vrouw
BRAND_KOI_ASSETS_199_edited.jpg

Maium (NL)

Regenjassen gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Het Amsterdamse bedrijf Maium helpt jou zonder stress door de regen te gaan. Met de rits aan de zijkant kan je de jas namelijk makkelijk in een poncho veranderen, waardoor je ook op de fiets helemaal droog blijft!

Het duurzame materiaal gemaakt van gerecycled plastic bevat geen schadelijke stoffen. Ook worden de jassen onder veilige en gezonde werkomstandigheden geproduceerd in China, gegarandeerd door het Ökotex certificaat en het BSCI (Business Social Compliance Initiative) lidmaatschap dat hun leverancier bezit.

  • Speciaal voor Klookerleden geeft Maium €20,- korting op de regenjas. Gebruik daarvoor de code ‘maiumxklooker’, de actie is geldig tot en met 31-12-2018.
naar maium
Regenjas voor mannen, maium.
Regenjas voor vrouwen, Maium

Hoodlamb (NL – vegan)

In de jaren 90 ontstond het idee om warme, duurzame jassen te gaan maken. Inmiddels doen ze dat ook echt: van hennep. Volgens hun dé grondstof om duurzame fashion te maken. Het is een sterke vezel, heeft maar half zoveel water nodig als katoen en insecticiden en pesticiden zijn overbodig. Textiel van hennep gaat ook enorm lang mee en wordt ook al sinds mensenheugenis gebruikt als grondstof voor kleding.

De grondstoffen zijn GOTS gecertificeerd en er wordt samengewerkt met kleine fabrieken in China (vaak familiebedrijven) waar goede arbeidsomstandigheden worden gewaarborgd.

  • De nieuwe herfst/winter collectie is nog maar net gelanceerd en alleen te pre-orderen. Daarom kunnen we geen speciale Klooker aanbieding geven, maar via de website krijg je 10% korting op een pre-order.
naar hoodlamb
Winterjas mannen, hoodlamp
Winterjas voor vrouwen, hoodlamp

De volgende merken zijn lastiger vindbaar in Nederland. Zo is Thought alleen online te bestellen en de jassen van Armedangels zijn te vinden in kleine shops, maar er is geen winkel met het volledige assortiment. Maar we vinden het wel mooie producten, dus ter inspiratie noemen we ze hier toch. Wie weet kom je het een keer tegen in Engeland of Duitsland.

Thought (UK)

Gestart als kledingmerk voor mannen, om meer duurzame, stijlvolle kleding op de markt the brengen. Inmiddels is het merk Thought uitgebreid, met ook duurzame jassen voor mannen en vrouwen. Yes! Hun jassen zijn gemaakt van natuurlijke, biologische of gerecyclede bamboe, katoen, wol, hennep en plastic. Daarnaast biedt Thought hun werknemers minimumloon, eerlijke urenen een schone en veilige werkomgeving volgens wettelijke normen en industriestandaarden.

naar thought
 regenjas voor vrouwen, Thought

ARMEDANGELS (Duitsland)

Hun missie is om eerlijke werkomstandigheden en duurzame, goede kwaliteit materialen te combineren met stijlvolle designs. Dit doen ze door samen te werken met de organisaties Fairtrade, PETA, GOTS, en Fair Wear om te garanderen dat hun kledingstukken zo duurzaam mogelijk zijn. Zo maken ze voor hun winterjassen bijvoorbeeld gebruik van biologisch katoen en wol, gerecycled polyester en TENCEL (TM) Lyocell (gemaakt van hout, lees er hier meer over). Ook wordt hun kleding geproduceerd in dezelfde fabriek als de jassen van LangerChen. Daarnaast is hun kleding verpakt in de Grassbox: een duurzame verpakking gemaakt van gras.

naar armedangels
winterjas voor mannen, armedangels

Copyright © 2025 · Klooker on Genesis Framework · WordPress · Log in