Geschreven in oktober 2018.
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
Zoals onze economie op dit moment in elkaar zit, kopen we juist allemaal onze eigen spullen. Garages, kelders en zolders proppen we vol met al onze eigendommen. Waarom eigenlijk? Zijn er niet heel wat spullen die je ook prima kunt lenen van elkaar? Door spullen met elkaar te delen, hoeft er veel minder geproduceerd te worden. Dit scheelt veel CO2 uitstoot en andere broeikasgassen die nodig zijn voor productie, transport en uiteindelijk afvalverwerking. Zo daalt de ecologische voetafdruk per persoon enorm. Ook zal je zien in deze mailing dat het delen van spullen ons allemaal wat dichter bij elkaar kan brengen en nieuwe vriendschappen kan creëren.
Met deze mailing willen we jullie inspireren om vaker te delen, want sharing is caring! 🙂
Vanuit het geloof dat mode leuk hoort te zijn voor iedereen die erbij betrokken is – van de boer die de grondstoffen oogst tot de consument – werd LENA the fashion library opgestart. De drie zusjes Angela, Diana, en Elisa en
vriendin Suzanne zagen de vele negatieve effecten die de mode-industrie heeft op onze planeet. Ze bieden jou, met een andere aanpak, stijlvolle en betaalbare mode aan zoals je gewend bent.
Bij LENA kan je kleding lenen, en wisselen, zo vaak je maar wilt! Precies zoals je ook je boeken kunt lenen in de bibliotheek.
- Kies tussen verschillende abonnementen of eenmalig lenen.
- Voor eenmalig lenen: Prijs is per week (dus de prijs van het kledingstuk staat gelijk aan 1 week lenen, leen je twee weken, dan betaal je dus de prijs keer twee).
- Voor abonnementen: Werkt met een puntensysteem, hoe meer punten je hebt hoe meer kleding je kan lenen per keer.
Bksy is opgestart door twee jongens in Utrecht om verhalen te verspreiden en mensen met elkaar te verbinden. Ze willen je tegelijkertijd kennis laten maken met nieuwe boeken en nieuwe (like-minded) mensen!
Met de app van Bksy kan je fysieke boeken lenen en delen met vrienden, buren, familie en anderen. Veel leuker én duurzamer dan het kopen van een nieuw boek, met het risico dat je het 1 keer leest en dan in de kast stof laat happen.
- Zet je eigen boekencollectie op door de ISBN code op je boeken te scannen met de app en/of leen boeken van anderen.
- Laat anderen weten wat je van het boek vindt door een recensie toe te voegen.
- Word lid van een boekenclub of start je eigen in de app.
Het motto is: Samen heb je meer. De oprichters vroegen zich af waarom we alles altijd zelf moeten kopen, als we het ook met elkaar kunnen delen. Veel van onze spullen gebruiken we toch maar een keer in de zoveel tijd, en de productie van dat soort spul heeft een immense impact op het milieu. Daarnaast kan je zo ook je buren beter leren kennen!
Met Peerby kan je dus van alles met elkaar delen: grasmaaiers, partytenten, BBQs, printers, backpacks, je noemt het maar.
- Vind direct wat je nodig hebt of plaats een verzoek (houdt rekening met locatie)
- Kies tussen lenen (gratis) of huren voor een kleine prijs
De Spullenier streeft naar een circulaire economie. Daar past de deeleconomie perfect bij: want het principe dat consumenten niet per definitie eigenaar zijn, maar juist gebruikers van producten gaat bij beide op. Daarom willen ze deze ‘gebruikers mindset’ stimuleren door een plek aan te bieden waar onder andere gereedschap en sport-, feest-, en vakantiespullen worden gedeeld. De Spullenier is op dit moment alleen nog maar als fysieke plek in Utrecht te vinden, maar ze moedigen mensen aan hun eigen Spullenier te openen door het hele land!
- Inschrijving vereist, drie verschillende abonnementen beschikbaar
- Zoek op welke spullen je nodig hebt en haal ze op in de fysieke ‘winkel’ in Utrecht
Couchsurfing is bedacht met het idee om culturele uitwisselingen te promoten en reizigers een echte ‘local experience’ aan te bieden. In veel plekken op de wereld is de beschikbare ruimte schaars. In plaats van extra ruimte in te nemen door gebruik te maken van hotels of hostels, kun je ook de ruimte die mensen al hebben in huis delen met elkaar. Zo blijft er meer plek over voor de natuur.
Met Couchsurfing kan je bij mensen in huis verblijven over de hele wereld of jou huis delen met reizigers uit een van de 230 landen op de website!
- Kies uit een van de 230 landen om te bezoeken of biedt jou eigen huis of appartement aan om reizigers te ontvangen
- iets over waarborgen veiligheid/betrouwbaarheid.. dat er niemand in huis komt die ‘n creep is?
Een wereld waar eten altijd op een bord beland (en niet op de vuilnisbelt), dat is de missie van Too Good To Go. Er worden belachelijke hoeveelheden eten weggegooid, terwijl er nog altijd veel mensen zijn die niet genoeg eten hebben of zelfs in hongersnood leven. Die verhouding is exact wat Too Good To Go probeert te verbeteren: ze zorgen ervoor dat voedselverspilling wereldwijd verminderd wordt.
Via de app verbinden ze restaurants en winkels met consumenten, die hun overtollige eten wel willen kopen (voor een lager prijsje dan wel). Zo kunnen de restaurants en winkels een beetje extra verdienen en ook nog het geld voor het afval besparen.
- Zie via de app wat voor soort locaties er op de gewenste dag overtollig eten aanbieden.
- Kies tussen locaties die je een voorverpakte box geven, of waar je zelf je eten kan kiezen.
Wat is een betere manier om mensen met elkaar te verbinden als met eten? Thuis Afgehaald is opgestart met het idee om buren overtollig eten met elkaar te laten delen, om zo voedselverspilling te voorkomen en mensen dichter bij elkaar te brengen.
Je kan via de website of de app zien wie er bij jou in de buurt een maaltijd aanbied, wat ze aanbieden, en het bij hun ophalen. Zo verminder je ook de last op het milieu van het bestellen / bezorgen / ophalen van eten verder weg.
- Betaal een kleine bijdrage per maaltijd (max. 25 cent)
- Voor koks is het gebruik 100% gratis
Felyx komt met een nieuwe vorm van mobiliteit die beter past bij de huidige tijd van overvolle steden en slechte luchtkwaliteit. Ze doen dit door elektrische scooters aan te bieden die je met elkaar kan delen!
Het gebruik van e-scooters draagt bij aan een duurzame wereld door de vermindering van verkeer en uitlaatgassen. Zo wordt ook de leefomgeving in de steden een stuk veiliger en gezonder!
Tot nu toe is Felyx beschikbaar in Amsterdam en Rotterdam, maar ze zijn hard bezig met uitbreiden!
- Vind beschikbare e-scooters bij jou in de buurt en ontgrendel ze met de app
- Rijd overal waar je wilt binnen het servicegebied van Felyx
- Parkeer de e-scooter op een daarvoor bestemde locatie in de buurt van de eindbestemming en sluit hem af met de app
oBike’s doel is het verminderen van stadsverkeer om het zo minder druk te maken op de weg en de hoeveelheid uitstoot te verlagen. Daarnaast brengt fietsen ook meer beweging en draagt oBike zo ook bij aan een gezondere samenleving. Goed dus voor de gezondheid van het milieu, en die van jou!
De fietsen van oBike zijn bedoelt voor de kortere ritten in steden, en maken het makkelijk voor je om een duurzaam alternatief te vinden voor ‘even snel in de auto stappen’.
- Vind, reserveer, en ontgrendel een fiets bij jou in de buurt
- Na gebruik kan je de fiets op elke (legale) openbare plek weer parkeren en op slot zetten
Minder auto’s op de weg betekent minder vervuiling, minder files en minder kosten. Dat is ook het doel van Greenwheels. Zij bieden auto’s aan die bedoelt zijn om gebruikt en gedeeld te worden. Ze willen het ‘‘gebruiken’’ in plaats van ‘‘bezitten’’ promoten. Zo voorkom je ook dat auto’s als eigendom van iemand nutteloos op de parkeerplaats blijven staan.
Sinds kort biedt Greenwheels ook elektrische deelauto’s aan! Nu nog op beperkte locaties, hopelijk in de nabije toekomst zullen ze overal beschikbaar zijn.
- Kies tussen eenmalig of twee verschillende abonnementen
- De auto’s staan al ergens op een openbare plek voor je geparkeerd
- Auto’s ontgrendelen kan doormiddel van je eigen OV kaart, een Greenwheels kaart of via de app
- Na gebruik zet je de auto weer terug op de originele parkeerplaats