Geschreven in augustus 2018.
Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.
SPORTEN
Vaak beginnen we daar weer mee in januari met een goed voornemen of na de zomerstop in september. Dus tijd om jullie bij te praten over het nieuws in sportkledingland en hoe je het sporten zelf zo milieuvriendelijk mogelijk houdt. Misschien herinneren sommigen van jullie de sportmailing van januari nog, daar borduren we nu op voort.
Sportkleding van gerecyclede materialen
Sportkleding moet elastisch zijn, ademend, waterafstotend, isolerend et cetera. En daar zit nou net het probleem, daarvoor wordt nu (nog) gebruik gemaakt van niet-duurzame materialen: polyester, nylon, elastan, fleece. Allemaal gemaakt van fossiele brandstoffen, met veel co2 uitstoot als gevolg én tijdens het sporten en wassen verdwijnen microplastics in het water richting oceanen. Hoewel er al steeds meer gebruik wordt gemaakt van biologisch katoen en verantwoord geproduceerde bamboe, lijkt sportkleding (nog) niet zonder synthetische stoffen te kunnen om aan alle eisen te voldoen.
Recyclen
Wat voor nu een duurzamere oplossing lijkt is recyclen. Er komt steeds meer sportkleding op de markt van gerecyclede PET flessen, rondzwervende visnetten uit de oceaan en stofrestanten uit fabrieken. Het merk Patagonia was daar al mee begonnen voor de term circulaire economie hip werd. In de jaren ’90 zijn ze gestart met het hergebruiken van PET flessen voor fleecekleding. Momenteel gebruiken ze ook ongebruikte restmaterialen en oude kledingstukken om polyestervezels van te maken voor nieuwe outdoor kleding. Patagonia is in Nederland verkrijgbaar bij o.a. Bever (Bron: artikel uit Guardian).
Inmiddels willen de grote spelers meedoen met de trend: Adidas, Nikeen H&M hebben ook sportkleding gemaakt van o.a. gerecycled polyester. Het is natuurlijk goed dat grote merken steeds meer aandacht aan duurzaamheid besteden, want via hun grote bereik kan veel impact worden gemaakt. Helaas blijft het nu slechts bij enkele collecties van gerecycled materiaal. Bovendien is de productieketen niet transparant genoeg om te achterhalen waar het gerecyclede materiaal vandaan komt en of het eerlijk is gemaakt. Het blijft lastig dit soort acties te beoordelen op de intentie: echt duurzamer te werk willen gaan of greenwashing. Deze blog van When Sara Smiles laat je daar nog even bij stil staan.
Naast het maken van gerecyclede kleding, zetten bedrijven zich in om gerecyclede stoffen aan te bieden. Het Italiaanse bedrijf Aquafil is de stof ECONYL gaan ontwikkelen: gerecycled nylongaren gemaakt van reststoffen uit fabrieken die anders waren weggegooid en visnetten uit oceanen. Als een item gemaakt is van Econyl, weet je in ieder geval dat het gerecyclede materiaal bij hun vandaan komt. Dat helpt weer een handje voor de transparantie.
Het grote nadeel is dat deze synthetische kleding helaas wel nog bijdraagt aan de microplastics in onze wateren. Uit recent onderzoek blijkt dat per gram acryl meer dan 3000 vezels per wasbeurt vrijkomen. En één fleecejacket van 680 gram verliest bijna een miljoen vezels per keer. Uiteindelijk komt maar liefst 34,8% van die primaire microplastics in ons milieu terechtkomt (Bron: Plastic Soup Foundation). Je kan dit probleem minimaliseren door de Guppy Friend te gebruiken of de Cora Ball (nu verkrijgbaar in NL!). Maar recycled synthetisch materiaal is dus nog zeker niet de ideale grondstof voor sportkleding.
Maar er wordt gewerkt aan nieuwe technologiën (dat bleek al dit artikeluit 2014) om natuurlijke materialen in te kunnen zetten! Zo zijn we op het label Redmax Sportswear gestuit, die een sportcollectie hebben gemaakt van de resten van onder andere schaal- en schelpdieren, koffie en vulkanische as. Voor nu lijkt het een eenmalig project te zijn geweest, maar zodra er nieuws over is hoor je het gelijk van ons!
Duurzame sportkledingmerken
Dus, waar moet je nou je sportkleding aanschaffen? Allereerst; koop alleen nieuwe items als je het nodig hebt!! Wij kiezen dan het liefst voor de kleinere bedrijfjes die zijn gestart met duurzaamheid als kernwaarde, ook al is het eindproduct nog niet perfect. Bijvoorbeeld een nieuw hip, duurzaam sportkledingmerk uit Berlijn; Ambiletics. Hun fitness kleding is gemaakt van drie kern materialen: gerecycled polyester, biologisch katoen en bamboe. En al hun kleding is onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Polen. Meer inspiratie; Indigo Luna, Under the same sun, Woodlike ocean.
Onderaan de mailing vind je onze favorieten merken, in Nederland verkrijgbaar of zelfs op Hollandse bodem geproduceerd! Check de verhalen achter de labels en ontdek de ledenkortingen.
Duurzaamheid & sporten gaan hand in hand!
In de buitenlucht sporten is natuurlijk vele malen beter dan in de sportschool: alle energie die er nodig is voor apparatuur en het gebouw zorgen voor heel wat co2 uitstoot. Tegenwoordig zijn er ook in steeds meer parken fitness apparaten en sportveldjes te vinden, daar kan je heel wat pittige oefeningen voor elkaar krijgen. CO2 uitstoot = 0.
Ben je wel lid van een sportschool of -vereniging? Informeer dan eens bij het bestuur wat zij eraan doen om te verduurzamen en kijk eens of je ze kan motiveren om bijvoorbeeld op groene stroom over te stappen of om zonnepanelen op het dak te nemen. Hier handige website om je een handje te helpen: Klimaatroute en Nudge.
Nog meer impact maken terwijl je in de buitenlucht aan het sporten bent? Raap dan rondzwervend afval op. Deze nieuwe, duurzame trend heet ‘plogging’ en is uit Zweden komen overwaaien. Schijnt dat je tijdens ploggen 288 calorieën verband in plaats van de 235 tijdens gewoon joggen. Win-win! Een soortgelijk initiatief is om tijdens een bezoekje aan het strand (rennend, wandelend of om te zwemmen) mee te helpen de stranden schoon te houden. Ruim elke keer als je op het strand bent 3 stukjes afval op, maak er nog een mooie selfie van met #take3forthesea en je impact rijkt nóg verder!
Pixie
Bij het duurzame sportmerk Pixie gaat het er heel anders aan toe dan bij de grote ketens. Zo is er een directe lijn tussen producent en consument: tussenstations van fabrieken en retailers zijn eruit ‘geknipt’, waardoor er aan de klant veel meer kwaliteit kan worden geleverd voor een betaalbare prijs. De hoogwaardige technische stoffen die jarenlang meegaan komen uit Europa en de productie vindt plaats in diverse ateliers in Nederland, daarmee blijven de transparantie en goede arbeidsomstandigheden gewaarborgd en is de ecologische voetafdruk heel laag. Dit najaar gaat Pixie nog een stapje verder door recycled nylon en recycled polyester (Econyl!) in de collectie op te nemen. Bovendien produceert Pixie niet vooraf bulkvoorraden van de nieuwe collectie, maar begint de productie van een sportbroek pas als de klant een bestelling heeft geplaatst. Daardoor kan jouw sportkleding op maat worden gemaakt en kun je er jaren mee vooruit.
- We mogen speciaal voor jullie 20% korting geven, gebruik de code ‘KL20%’ bij het afrekenen (geldig t/m 31-10-2018). Check het uitgebreide assortiment voor mannen en vrouwen aan sportkleding gauw!
Take it Slow
Dit is een mooie duurzame webshop (women-only) opgezet door Laura, met de missie dat duurzame kleding vanzelfsprekend wordt in plaats van een keuze. We hebben voor nu geen ledenkorting geregeld, maar er is momenteel wel 30% sale op de sportswear van Filippa K. De moeite waard om nog even een kijkje te nemen! Laura is ook vaak te vinden in pop-up stores in Amsterdam, dus houdt haar instagram in de gaten als je graag in stenen winkels shopt!
Pure Sportswear
Naast een jarenlange vriendschap vormen een gedeelde passie en overtuiging de basis van de oprichting van dit label. Allen hebben ze een passie voor sport en zijn ze overtuigd van het nut (en de
noodzaak) van een duurzame levensstijl. Hun sport shirts zijn voor 100% gemaakt van gerecyclede plastic flessen. 6 stuks zijn nodig voor een shirt. Daarbij zijn de drie oprichters zeer nauwkeurig geweest in hun productieproces door alleen veilige verfstoffen te gebruiken en er wordt enkel gewerkt voor eerlijk loon onder veilige omstandigheden. Eigenlijk precies zoals het hoort als je er over nadenkt.
- Je ontvangt nu 15% korting met de code ‘KLOOKER2018’, geldig t/m 31-12-2018.
Urban Goddess
Bij Urban Goddess kan je terecht voor hippe yogakleding voor zowel op de yogamat als daarbuiten. De eigenaresse heeft jarenlange ervaring en passie voor yoga, dus ze weet precies waar de items aan moeten voldoen. Bijna alle stoffen zijn GOTS gecertificeerd (katoen en bamboe), dus ze letten extra goed op goede werkomstandigheden, zuinig energieverbruik en milieu impact. Chemicaliën die in het productieproces worden gebruikt (met name voor bamboe) zijn OEKO-TEX gecertificeerd om de impact op milieu te minimaliseren. En niet te vergeten: ze produceren vegan en dierviendelijk (PETA-approved).
Urban Goddess richt zich ook op recycling van je oude yogatop. Hoe? Lever je oude items bij hun in en ontvang een korting op je nieuwe aankoop. Alle restjes (ook onverkocht items uit hun oude collectie) vinden bij het Leger des Heils toch nog een gelukkige eigenaar!
- Wij worden hier blij van en nog blijer omdat we speciaal voor de Klooker-leden 20% korting mogen aanbieden, door de kortingscode ‘greenheart’ te gebruiken tot 9-10-2018).
Ben jij enthousiast over Klooker? En ken jij vrienden of familie die er ook enthousiast van kunnen worden? Doe dan mee met onze member-get-member actie.
Als één van jouw vrienden of familie via jou lid wordt, dan krijgen zij 25% korting op Klooker en jij krijgt zo’n superhandige LED Shower Indicator, waardoor er nooit meer (te) lang gedoucht hoeft te worden. Doe jij ook mee? Dat gaat makkelijk en snel.
De Shower Indicator