Klooker

Concrete hulp bij verduurzamen. Samen maken we duurzaam consumeren het nieuwe normaal!

  • Home
  • Product
  • Over ons
  • Word lid
  • Login
  • Het Klooker Manifest
  • Privacy en cookies
  • Algemene voorwaarden
  • Werken bij Klooker
  • Contact
Home » Archives for April 2018

Archives for April 2018

Duurzaamheid binnen de farmaceutische industrie.

MEDICIJNEN, MILIEU EN GEZONDHEID

Geschreven in april 2018.


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.


DE FARMACEUTISCHE INDUSTRIE

De meningen verschillen over het nut, de werkwijze en de visie van de booming farmaceutische business. Wij praten je in deze mailing bij over de ontwikkelingen wat duurzaamheid betreft. Want ook farmaceutische bedrijven zijn zich aan het oriënteren om milieuvriendelijker te produceren en minder grondstoffen te verbruiken (zie Geneesmiddelendebat).

Veel mensen staan er niet bij stil, maar voor een pijnstiller is een ingewikkeld productieproces nodig dat niet altijd even milieuvriendelijk is. Gemiddeld is er 100 kilo aan grondstoffen nodig om 1 kilo werkzame stof te produceren.

Dat klinkt niet erg efficient. Om hier iets aan te doen, is het project CHEM21 opgezet. Hier komen wetenschappers uit de farmaceutische industrie samen met wetenschappers die zich bezig houden met ‘groene’ chemie. 

De website van DCAT ValueChainINSIGHTS heeft uitgezocht hoe ver de farmaceutische bedrijven inmiddels zijn met het verduurzamen van hun productieproces. 

Veel van de goedkope medicijnen op de Nederlandse markt worden trouwens in India geproduceerd. Zembla laat in een recente uitzending een verontrustend beeld zien van hoe dat in zijn werk gaat.

Werknemers worden uitgebuit, het milieu wordt zwaar vervuild en daardoor wordt de gezondheid van de bewoners aangetast. En dan te bedenken dat er dagelijks zo’n 60.000 doosjes medicijnen over de toonbank van Nederlandse apotheken gaan, geproduceerd in een van de omstreden Indiase fabrieken.

Nederlandse zorgverzekeraars geven hun reactie, maar CZ is de enige die actie onderneemt en vanaf 2019 alleen nog maar duurzaam geproduceerde medicijnen wil verkopen. 

RESTEN VAN MEDICIJNEN IN HET MILIEU

In de 12.000 geneesmiddelen die in Nederland gebruikt worden, zitten in totaal 850 verschillende actieve stoffen. Volgens een onderzoek van de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) worden ongeveer 200 van die stoffen aangetroffen in het milieu.

Na het innemen van medicatie, dus ook paracetamol, verdwijnen de stoffen die je lichaam niet opneemt via het toilet zo het riool in. Een groot deel (65 procent) van die uitgescheiden geneesmiddelen kunnen worden verwijderd. De rest komt in het oppervlaktewater terecht.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het zeer onwaarschijnlijk dat de restanten van medicijnen in ons drinkwater een negatief effect hebben op onze gezondheid. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van een verwaarloosbaar gezondheidsrisico.

Dieren komen er minder goed vanaf. Onderzoekers van het Amsterdamse Waternet schreven in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde (NtvG) dat in studies weefselbeschadiging in vissen waargenomen was. Ze zagen nier-, kieuw- en leverschade bij forellen nadat de vissen drie weken lang waren blootgesteld aan diclofenac, een ontstekingsremmer en pijnstiller. “

Gooi medicijnen niet in het toilet.

Diclofenac haal je slecht uit het watersysteem. Het verwijderen van het vergelijkbare ibuprofen, naproxen (merknaam Aleve) en paracetamol gaat veel beter” staat in NtvG. (Oneworld)

WAT KAN IK DOEN MET OUDE MEDICIJNEN OF MEDICIJNRESTJES?

Medicijnen vallen onder het klein chemisch afval. “Het beste is om medicijnen die je over hebt bij de apotheek in te leveren of naar een inzamelpunt voor klein chemisch afval te brengen. Zij zorgen voor vernietiging. Gooi nooit restjes in het toilet, want die komen meteen in het riool terecht”, zegt Caroline Moermond van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

HOMEOPATHISCHE GENEESMIDDELEN

In Nederland gebruiken we de term ‘homeopathie’ voor plantaardige geneesmiddelen die vallen onder de noemer fytotherapie ofwel kruidengeneeskunde. Als je homeopathie zeer ruim neemt, kun je er bijna alle natuurgeneeskundige medicijnen onder scharen.

Er zijn dan ook homeopathische (natuurlijke) alternatieven verkrijgbaar voor vrijwel alle reguliere (synthetische) geneesmiddelen (Gezondr.nl) Hieronder een paar voorbeelden van homeopathische geneesmiddelen:

  • Efamol (stress & nervositeit)
  • Santasapina (keelpijn)
  • Symphytum (droge en/of schrale huid)
  • Tarwekiemolie (futloosheid)
  • Avena Sativa Complex (slapeloosheid)

Ga er echter niet van uit dat wanneer een product als homeopathisch verkocht wordt, het productieproces van dat geneesmiddel altijd duurzaam is. Bij de producenten A.VogelenVSMis hier wel aandacht voor. 

Een andere vorm van preventie is de inname van Omega-3 DHA vetzuren uit vis en algen. Die van Arctic Bluezijn alle MSC gecertificeerd en enkele van Bonusan ook.

Omega-3 DHA heeft als een van de weinige voedingsstoffen de Europese Gezondheidsclaim: Goed voor de hersenfunctie (en gezichtsvermogen). Dit onderzoek laat bv zien dat het de concentratie en het leervermogen van kinderen en jongeren bevordert. 

Het allerbeste ‘medicijn’ is natuurlijk preventie in plaats van genezing. Zorg dus dat je voldoende water drinkt, voldoende slaap en rust krijgt, voldoende beweging krijgt en goede voeding binnen krijgt. Klinkt als een open deur, maar vaak genoeg ontbreekt het aan een of meerdere basisvoorwaarden voor gezondheid. 

ARCTIC BLUE

Er gaan soms wel tot 30 ansjovisvissen in 1 visoliecapsule, zoals deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde laat zien! 

Ludo van de Wiel wilde dit in 2014 anders aanpakken. Hij wilde uit kabeljauwvisresten visolie maken. Ter informatie: 1 kabeljauw is goed voor 250 visoliecapsules. Check ook hun infographic.

Arctic blue, crazy about omega3, serious about the sea.

Met de Noorse visolie van Arctic Blue (gemaakt van snijresten van de kabeljauwfilet) weet je 100% zeker dat deze gemaakt is zonder onnodige overbevissing of nadelige effecten voor milieu, zeevogels, zeezoogdieren en lokale bevolking.

Dit heeft hen als een van de weinigen het MSC keurmerk opgeleverd, internationaal en ook in Nederland. En aan de veganisten en vegetariërs hebben ze ook gedacht, want ze bieden ook Algenolie als bron voor Omega-3.

  • Met de kortingscode ‘klooker’ krijg je 20% korting en geen bezorgkosten. Check ze!
naar arctic blue

Tips en tricks voor jouw duurzame tuin

Een tuin in bloei

Geschreven in april 2018.


Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven, genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.


TUIN, BALKON OF GEEN GROENE VINGERS?

Voordat we ons verhaal gaan doen, zou het natuurlijk zo maar kunnen dat je geen tuin hebt. Of dat je juist wel ruimte genoeg hebt om je huis, maar tuinieren nou niet bepaald je hobby is. Check dan gauw de website van Tuintje delen, wie weet vind je je droom tuin(ier) 🙂 

Ben je de gelukkige eigenaar van een balkon, dan kan je vast ook een aantal van onze tips gebruiken. Maar de 8 tips over een balkontuin op de blog ‘De boon in de tuin’, zijn dan nog een nuttige toevoeging, je vindt ze hier.

Als je naast een duurzame tuin ook een klimaatbestendige tuin wilt, check dan bv ook de site van Huisjeboompjebeter.  Want de verwachting is dat klimaatverandering zal leiden tot langere perioden van hitte en droogte in Nederland, maar ook tot intensievere regenbuien en overstromingsrisico’s. Daar kun je dan in de wijze waarop je je duurzame tuin inricht rekening mee houden.

Maar laten we snel de duurzame tuin zelf induiken.

WAT KAN IK DOEN OM MIJN TUIN DUURZAAM TE MAKEN?

Voor een duurzame tuin is tijd nodig, een tuin moet de kans krijgen om te groeien en zich volwaardig te kunnen ontwikkelen.

Principes voor een duurzame tuin, 7 stappen om je tuin te verduurzamen.

Bij TuinTuin kun je over elk van deze 7 onderdelen leuke informatie vinden.

Hier volgen onze tips en tricks om die 7 stappen verder invulling te geven:

  • Lees hier hoe je ontdekt uit welke grondsoort jouw tuin bestaat. Een natte of droge bodem? Wordt je tuin blootgesteld aan veel zon en wind, of is je tuin juist beschut in de schaduw? 
  • Lees hier om te zien welke soort bemesting bij jouw duurzame tuin past
  • Hier een lijst van Milieu Centraal met een aantal stappen om je tuin meer welkom te maken voor dieren zoalszoalsvogels, insecten (bijen en vlinders), amfibieën (kikkers en salamanders) en kleinere zoogdieren zoals egels.
  • Als je bloeiende planten hebt, blijven insecten als vlinders en bijen voedsel in jouw tuin vinden. De wereldwijde bijensterfte is een alarmerend bericht, omdat bijen ongeveer een derde van de gewassen bestuiven. Greenpeace heeft een website opgericht om de bijen te redden (en dus onszelf ook!), lees hier over wat je allemaal kan doen.
  • Besteed aandacht aan waar je je planten vandaan haalt. Sprinklr vertelt hieronder waarom ‘biologische’ -dus gekweekt zonder pesticiden- planten beter zijn.
  • Het aanbod biologische planten bij Intratuin is nog klein, een half procent van het volledige assortiment, maar volop in ontwikkeling. Voor nu nog niet ideaal, maar ze zijn onderweg. Dus als je er naar toe gaat, koop biologisch!
  • Je kan ook je eigen groenafval hergebruiken doormiddel van composteren. Het meeste groenafval kan je fijn knippen en in de tuin uitstrooien.
  • Oud tuingereedschap hoef je ook niet weg te gooien maar kan je inleveren bij speciale afvalpunten van Stichting Gered Gereedschap (o.a. bij de Praxis). En met het tuinmeubillair dat jij niet meer mooi vindt kan je vast nog iemand anders blij maken op bijvoorbeeld marktplaats of bij de kringloopwinkel. 
  • In de tuin zit veel mogelijke energiewinst, bijvoorbeeld door het verminderen van alle machines voor het onderhoud van de tuin. Kijk eens op Peerbyom je spullen te delen met je buurt, wie weet heeft je buurman nog wel een handig apparaat dat jij weer kan gebruiken. 
  • Kun jij wel wat hulp gebruiken om je tuin levend, groen en duurzaam in te richten, kijk dan eens bij NL Greenlabel. Neem bv contact op met een aangesloten NL Professional. Zij zijn speciaal opgeleid om deze methodiek in de praktijk te brengen.

DUURZAME (WEB)SHOPS EN EXTRA INFORMATIE

Bloemen en planten

  • In de webshop van Biologische Planten vind je losse biologische planten en pakketten uit de biologische kwekerij op de Utrechtse Heuvelrug
  • Sprinklr ken je misschien al uit onze eerdere mailings, zij verkopen biologische buitenplanten en bollen.
  • Ecologisch en verantwoord geteelde bloembollen kun je kopen bij Natural Bulbs en NLG Holland.

Tuincentra

  • De Duurzame Tuin is een webshop van hoveniersbedrijf Willemstein Hoveniers, uitgeroepen tot duurzaamste hovenier van Nederland! Het bedrijf is ook aangesloten bij NL Greenlabel. Je vindt er vanalles: verlichting, bollen en zaden, insectenhotels en bodemvoeding.
  • De webshopDuurzame Tuinartikelen heeft ook een uitgebreid assortiment, waaronder kassen, compostbakken en gereedschap.
  • We hebben hier nog een lijst met biologische kwekerijen in Nederland van Drachtplanten.nl.

Leuke specials

  • Rotterzwam gelooft in een samenleving die kringlopen sluit, grondstoffen maximaal benut en voedsel lokaal produceert. Zij kweken op Rotterdams koffiedik superverse oesterzwammen en verkopen deze aan restaurants en supermarkten in het 010-gebied. en dit kun je ook zelf doen, check hun doe het zelf pakketten!
  • Buginn bijenhotel. Hoe mooi is het je eigen bijenhotel in je tuin te kunnen toevoegen. Waar bestaat het uit: een double room Beehotel steen die dient als huis, 15 cocons met niet stekende bijen van knuffelbijen.nl die na twee weken zon uitkomen en een biologisch bloemenmengsel van Cruydt Hoeck. Wij zijn fan!
  • Bijenlint is een aaneenschakeling van initiatieven ter bevordering van de overlevingskansen van de bij. Wat in Zutphen begon als een mooi, lokaal initiatief, is opgepakt door de Bijenstichting en is nu een landelijk fenomeen, met een eigen webshop. 

Bij Klooker wensen we je veel plezier met het tuinieren en het starten van je eigen duurzame tuin! Als er nog onderwerpen over duurzaam tuinieren zijn waar je graag meer over wilt weten, laat het ons dan vooral weten!

SPRINKLR

Sprinklr wil steden vergroenen, mensen weer in contact brengen met natuur en de teeltsector een schop onder de kont geven. Suzanne van Straaten startte Sprinklr in mei 2016 middels een crowdfunding-actie en samen met co-founders Mark en Liedewij heeft ze nu een klein team dat meehelpt.

Ze leveren biologische kamerplanten, tuinplanten en bollen, ze hebben er zelfs een handige app bij. Wat ook leuk is om te vermelden is dat ze nu in de steden Amsterdam, Utrecht & Rotterdam de bollen (en planten) elektrisch kunnen bezorgen!

  • Klooker-leden krijgen een speciale kennismakingskorting van 3 dahliabollen ter waarde van €14.95 in totaal per bestelling. Gebruik daarvoor de code “Klooker18” bij de checkout.
Naar sprinklr

Copyright © 2025 · Klooker on Genesis Framework · WordPress · Log in