Klooker is jouw onafhankelijke gids om stap voor stap niet méér, maar juist duurzamer te consumeren.

Meer weten over jouw kleding(kast) en duurzaamheid? Lees dan door. Alle vetgedrukte grijze schuine woorden linken door naar andere pagina's. Klik HIER om direct naar de vijf kortingsacties te gaan.

Kledingindustrie

Je hebt fast fashion en slow fashion.
Fast fashion. Denk aan grote internationale kledingmerken die een hoge productiesnelheid kennen, lage productiekosten (met alle gevolgen van dien) en fabrieken in landen als China of Bangladesh. Check Schonekleren voor meer achtergrondinformatie over fast fashion. 

Slow fashion. Gelukkig ontstaat er een tegenhanger voor die razendsnelle, vervuilende industrie. Lees in dit artikel meer hierover. Slow fashion bestaat uit de talloze duurzame kledingmerken die tegenwoordig ook bestaan. We stellen jullie straks graag aan een aantal labels voor met een leuke kennismakingskorting, maar we duiken eerst in de tips&trics over hoe je die duurzame kledingkast nou echt voor elkaar krijgt (gelijk naar de aanbiedingen, klik dan HIER ).

Een duurzame kledingkast

De meeste Nederlanders willen wel een duurzamere kleding, maar weten niet waar ze moeten zoeken. De ‘’fast fashion’’ winkels zijn vaak nog veel makkelijker te bereiken, zowel online als in stenen winkels. Maar daar komt verandering in!

Zo kan je op het Klooker platform veel duurzame kledingmerken vinden, neem daar eens een kijkje! Op de website Eerlijk Winkelen, kan je via de map zoeken naar duurzame (kleding)winkels in jouw stad. Voorbeelden van handige webshops zijn Project CECE en Takeitslow, beide met handige zoekfilters. Op het Klooker platform vind je er nog meer.

Bij het zoeken naar duurzame kleding is dit niet overbodig: een keurmerkenwijzer van Milieucentraal, die je vertelt waar elk keurmerk voor staat. Ideaal, want met al die verschillende certificaten houden ook wij het soms niet meer bij. 

En een open deur, maar de meest simpele duurzame tip: zorg goed voor de kleding die je al hebt, zodat die langer mee gaat! Zo heeft Man Man een aantal tips op een rijtje gezet: was niet te vaak, hang je kleding eens uit om te luchten, prop je kast niet te vol, gebreide items nooit ophangen en zo verder. 

slowfashion.jpg

Prijskaartje duurzame kleding 

Duurzame, slow fashion, kledingmerken zijn vaak duurder dan de fast fashion merken. En om goede reden, want de lage prijzen die je soms betaalt voor bepaalde fast fashion items zijn helemaal niet realistisch. Het eerlijk en duurzaam produceren van goede kwaliteit kleding kost nou eenmaal meer dan uitbuiting van arbeiders en het gebruik van goedkope, slechte stoffen. 

Hoewel er steeds meer betaalbare labels op de markt komen zoals ArmedAngels en GOAT Organic Apparel (hierover later meer), zijn de hogere prijzen vaak een reden om toch niet duurzaam te gaan shoppen. En dat snappen wij best. Daarom hier wat tips om hogere uitgaven te omzeilen, maar toch naar die duurzame kledingkast toe te werken.  

Vintage/Tweedehands items scoren. In Nederland hebben we veel vintage en tweedehandskleding winkels, hier een paar leuke op een rijtje:

 • Episode: Deze winkel verzamelt kleding van over de hele wereld. Vervolgens wassen, repareren of maken ze zelfs iets nieuws van de kledingstukken. Daarna komen de kledingstukken in een van hun filialen terecht in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag of Haarlem.
 • Appel en Ei: Arda Palm heeft in 2001 de eerste winkel opgericht in Leiden. Het leuke aan dit concept is dat je 40% van de verkoopprijs van je ingebrachte kleding zelf krijgt uitbetaald! Inmiddels vind je ze in heel Nederland met duurzaam gebouwde winkels. 
 • ReShare Store: Deze winkel is opgericht door het Leger des Heils, maar is open voor iedereen! Van iemand die weinig te besteden heeft, graag duurzamer wilt leven of iemand die op zoek is naar iets unieks. Er worden ook werkplekken aangeboden voor vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze groeien razendsnel, dus check hun site of ze al bij jou in de buurt te vinden zijn!
 • Sussies: Deze winkel focust op het echte vintage aspect, van cowboyboots tot jurkjes uit de jaren 70, tot Japanse kimono’s. Bij Sussies kan je terecht voor stylingadvies en omdat je ook nog binnen 8 dagen terug kan komen om te ruilen kan het haast niet missen! Sussies vintage kleding kan je bezoeken in Utrecht en Nijmegen.

We hebben nu een paar leuke genoemd, maar op deze pagina kan je nog meer vintage winkels in Nederland vinden.

Items scoren in de sale. Slow fashion kledingmerken met goede kortingen, zoals een paar van de volgende:

 • Thought: Verkoopt vrouwen- en mannenkleding met kortingen rond de 50%.
 • ASOS Reclaimed Vintage: ASOS is op zichzelf geen slow fashion/duurzaam kledingmerk (zie hier hun RankABrand pagina). Maar ze hebben wel de eerste stappen gezet met hun reclaimed vintage lijn. Die heeft soms kortingen tot en met 70%!
 • Living Crafts: Verkoopt basics met 'Extra Sale' die ook oploopt tot en met 50%.

Kledingruil. LittleGreenDress organiseert regelmatig een kledingruil door heel Nederland! Ook kan je je eigen kledingruil organiseren met je vriend(inn)en. Hier kan iedereen zijn of haar eigen kledingstukken meenemen en ruilen maar!

Kleding lenen. Winkel (en webshop) LENA in Amsterdam is een kledingbibliotheek. Voor een klein bedrag per maand huur je zo originele tweedehands- of designerkleding. 

Minder items kopen. Zo spaar je je portomonnee en is je impact op milieu kleiner. Win, win! Een handig hulpmiddel hierbij is het stappenplan voor een Capsule Wardrobe: een minimalistische kleding kast met maximaal 50 items. Zie hier een uitgebreide uitleg, hier een korte samenvatting:

 1. Haal alle kleding uit je kledingkast
 2. Maak vijf aparte stapels van je kleding
  1. Hou van
  2. Nee
  3. Verkoop
  4. Seizoen kleding
  5. Gelegenheidskleding
 3. Stop je ‘’Hou van’’ kleding terug in je kledingkast
 4. Berg de overige stapels op
  1. Breng de ‘’Nee’’ stapel naar de kringloop/kledingcontainer/doneer 
  2. Breng de ‘’Verkoop’’ stapel naar een vintagewinkel of verkoop online
  3. Berg de Seizoen kleding & Gelegenheidskleding op op een andere plek
 5. Probeer niet zo veel te shoppen. Gebruik de tijd om te sparen en inspiratie op te doen voor items die je écht graag wil toevoegen aan de collectie
capsule wardrobe.jpg
 
 

SKOT fashion

Het duurzaamste overhemd ter wereld

SKOT Fashion is hét label dat laat zien dat design, kwaliteit en betaalbaar samen gaan met duurzame mode. En niet te vergeten: speciaal voor mannen! Eigenaar Ruben miste duurzame fashion labels voor mannen en is zelf aan de slag gegaan. Hij heeft het label SKOT Fashion opgezet en produceert duurzame overhemden volgens de ‘3x fair principes’: fair materials, fair production en fair chain. Van biologisch katoen tot statiegeld op het inleveren van je oude overhemd en van hoge en eerlijke arbeidsstandaarden tot knopen gemaakt van gerecyclede kokosnoot. Overal is aan gedacht, op hun website lees je nog veel meer over het slimme, innovatieve productieproces.

Als je een overhemd koopt, koop je niet alleen een kwalitatief overhemd. Je maakt ook impact, onder andere door per overhemd 2.000 liter water en 200 milliliter chemische stoffen te besparen. Maar ook doordat kinderarbeid, onveilige werkomstandigheden, een grotere afvalberg en watervervuiling worden voorkomen. Dat klinkt toch te gek?

En om het nog leuker te maken, geeft SKOT speciaal voor Klooker-leden 20% welkomskorting op een nieuw overhemd. Gebruik de kortingscode [...].

Urban goddess

Hippe, eerlijke en duurzame yogakleding

Bij Urban Goddess kan je terecht voor hippe yogakleding voor zowel op de yogamat als daarbuiten. De eigenaresse heeft jarenlange ervaring en passie voor yoga, dus ze weet precies waar de items aan moeten voldoen. Bijna alle stoffen zijn GOTS gecertificeerd (katoen en bamboe), dus ze letten extra goed op goede werkomstandigheden, zuinig energieverbruik en milieu impact. Chemicaliën die in het productieproces worden gebruikt (met name voor bamboe) zijn OEKO-TEX gecertificeerd om de impact op milieu te minimaliseren. En niet te vergeten: ze produceren vegan en dierviendelijk, het PETA logo is al onderweg.

Urban Goddess richt zich ook op recycling van je oude yogatop. Hoe? Lever je oude items bij hun in en ontvang een korting op je nieuwe aankoop. Alle restjes (ook onverkocht items uit hun oude collectie) vinden bij het Leger des Heils toch nog een gelukkige eigenaar!

Wij worden hier blij van en nog blijer omdat we speciaal voor de Klooker-leden 20% korting mogen aanbieden. Gebruik de kortingscode [...].

GOAT organic apparel

100% vegan company

De oprichters van het label GOAT houden van de wereld, worden blij van dieren en geven om mensen. Die drie kernwaarden vind je terug in de productie van hun kledinglijn: strikte ‘mensen-eerst’ standaarden, zo laag mogelijke afval-, water- en energievoetafdruk en gebruik van eco-vriendelijke stoffen. De kleding is gemaakt van katoen (GOTS-gecertificeerd), tencil, linnen en modal. Wil je meer weten over die verschillende stoffen, check hun website! En dat ze niks met dierenleed te maken willen hebben is overduidelijk; het hele bedrijf, van oprichters tot productie is 100% vegan!

We zouden bijna vergeten dat ze ook nog hippe, betaalbare kleding verkopen (zowel online als bij de Geitenwollenwinkel in Amsterdam). Een basic t-shirtje vind je er al voor 17,95! Of zelfs nog minder, want speciaal voor Klookerleden geven ze 20% korting op hun collectie. Gebruik de kortingscode [...].

Ecotex

Duurzame webshop

Marita heeft lange tijd in de textielindustrie gewerkt en is helemaal thuis in de wereld van ecologische stoffen. Naast haar werk als consultant voor textielbedrijven, heeft haar drive voor mens en natuur geleid tot de oprichting van webshop Ecotex. Je vindt er een groot assortiment kleding voor zowel dames, heren als kinderen gemaakt van biologisch gecertificeerde stoffen. Op de website vind je ook informatie over waar de meest gebruikte keurmerken voor kleding voor staan. Erg handig, want soms zie je door de 'keurmerk'-bomen het bos niet meer! En speciaal voor Klookerleden krijg je nu 15% korting (een minimum bedrag van 25,00). Gebruik de kortingscode [...].

The KNITWITSTABLE

Bijzondere items van wol

Op de stal en minifabriek van The Knitwit Stable in het dorpje Baambrugge wordt op duurzame wijze wol geproduceerd van eigen angorageiten en schapen. Oprichtster Reina organiseert ook workshops voor professionals in de modewereld, zodat de kennis over het bijzondere productiepoces niet verloren gaat. Met hun TREK&TREES collectie onderzoeken ze de duurzaamheid van de materialen die in hun kleding gebruikt wordt, om zo te laten zien dat duurzaam en transparant produceren wel mogelijk is.

Ze werken on-demand. Dit betekent dat pas als jij een kledingstuk bestelt, dat kledingstuk ook daadwerkelijk wordt gemaakt. De levertijd is 2-4 weken, je wordt tijdens het maakproces op de hoogte gehouden en bij levering krijg je een filmpje over de making-of. 

Het kost even wat, maar als je het kan besteden is dit echt heel erg gaaf! En speciaal voor de Klookerleden hebben 15% korting geregeld voor de omslagdoeken van The Knitwit Stable. Gebruik de kortingscode [...].

 

Nou, bevalt onze mailing je? 🤗