Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven en genieten èn tegelijkertijd bewust kunt leven. Niet meer consumeren, maar meer duurzaam consumeren.

Meer informatie? Lees dan verder. Met name geïnteresseerd in de korting? Klik dan HIER

Het issue: de impact van verf

Schilderen is zo oud als de weg naar Rome. Ouder eigenlijk 😉. Schilderingen van meer dan 35.000 jaar oud, aangebracht op rotswanden zijn de eerste vorm van schilderkunst.

Verf is overal om ons heen. Er bestaan weinig oppervlaktes waar we in leven die niet geverfd zijn. 

Maar verf heeft wel een grote impact op het milieu. 

Verf bevat veel stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. In de basis bestaat verf uit 4 elementen, te weten kleurpigment, bindmiddel ('binder'), oplosmiddelen en 'additieven' (tegen b.v. bacteriën in de verf).  

Een titaanertsmijn in Noorwegen

Een titaanertsmijn in Noorwegen

De meeste mensen denken dat de oplosmiddelen het slechtst zijn, omdat je die vaak ruikt. 

Maar veruit de meeste milieu-impact komt van de winning en de productie van de benodigde kleurstof. Die wordt gemaakt met titaniumdioxide.

Dit wordt wereldwijd gewonnen in titaanertsmijnen.  En daarna via zwaar chemische, energie-intensieve processen verwerkt tot titaniumdioxide.

Maar liefst 95% van het erts wordt hiervoor gebruikt en maar 5% voor productie van titanium.

En titaniumdioxide zit in vrijwel alle verfsoorten. Zie hier voor meer info.

 

Verf heeft ook een impact op onze gezondheid.

Er bestaan verschillende studies die aantonen dat in beroepen waarin veel verf wordt gebruikt er meer kanker voorkomt en dat er een sterke link met leukemie en astma is vastgesteld. 

De andere kant van het verhaal is wel dat hoe langer en beter een liter verf bescherming kan bieden, des te milieuvriendelijker het is. Want dan is er minder nodig van hetgeen dat de verf beschermt.

Maar ja, het mooist zou natuurlijk zijn als de verf zelf ook minder milieu- en gezondheidsimpact geeft.

Maar hoe weet je nu welke verf duurzaam is?

Het onderzoek naar duurzame verf

Daarom zijn wij er ingedoken en we hebben wat middelen op een rijtje gezet. Al was het alleen maar omdat ieder merk verf tegenwoordig roept dat het 'eko' en 'milieuvriendelijk' is. 

Waar hebben we op gelet?

1. Water gebaseerde verf met geen tot lage niveaus van titanium dioxide

2. lage hoeveelheden binder

3. geen tot lage hoeveelheden vluchtige oplosmiddelen

4. of er überhaupt wel duidelijk opstaat wat erin zit (als dan niet duidelijk is, dan vermijden) en

5. keurmerken, zoals het Europees Ecolabel, DUBOkeur en NaturePlus; die zien onder meer toe op zo min mogelijk gebruik van pigment en oplosmiddelen (VOS).

 

 

Bekende merken die je beter kunt laten staan:

  • Cetabever, Flexa, Hammerite, Histor.
  • Sikkens kun je ook beter mijden, behalve hun Ecosure productlijn, die voldoet wel 
  • Sigma kun je ook beter mijden, behalve enkele verfsoorten met het DUBOkeurmerk

Duurzame verfsoorten zijn onder meer

Er zijn er zeker meer, maar dit zijn degenen die we gechecked hebben.

Speciale aandacht besteden we aan fairf. Een nieuw Nederlands merk duurzame verf van een bevlogen startup, ondersteund door een vrij unieke online propositie.

 
 

fairf

Laurens van Dort heeft fairf opgericht. Fairf is een duurzaam verfbedrijf dat zich helemaal richt op consumenten. Een nieuw merk in de NL markt.

Fairf gebruikt verf op basis van een plantaardig bindmiddel en andere natuurlijke grondstoffen. In fairf zitten geen vluchtige organische stoffen, parabenen of zware metalen. Fairf heeft daardoor ook bijna geen geur. 

Ze maken als binder gebruik van olie die verkregen is uit gerecycled sloophout. Op deze manier blijft de CO2 in het product en hoeven er geen bomen gekapt te worden.

De fabriek waar fairf geproduceerd wordt werkt energie neutraal omdat ze al benodigde energie zelf met zonnepanelen opwekken.

Ze hebben zichzelf ook laten testen. Onafhankelijke externe experts hebben hun duurzaamheid aangetoond, waarmee ze zijn geslaagd voor een hele reeks certificaten, zoals het Europese Eco-label, A+ label voor minimale uitstoot en USDA biobased certificaat.

En oja, je kunt gratis kleursamples thuis laten komen. En als je dan bestelt, dan worden goede kwasten en andere benodigde spullen om te verven meegezonden.

Hoe makkelijk is dat?

Met hun Stichting Fairf Charity Projects ondersteunen ze ook goede doelen. Er is onlangs een team van ambitieuze studenten afgereisd naar Rio om een kleuren fabriekje op te zetten midden in een favela. 

Kortom, verf om trots op te zijn!

 
 

Fairf is duurzame verf van een nieuwe Nederlandse online startup die veilig is voor jou en je omgeving. Kleur samples krijg je vooraf thuisgestuurd om je kleur te bepalen. Je verf wordt super makkelijk met al je verfbenodigdheden gratis aan je voordeur bezorgd.

Fairf geeft Klooker leden 15% korting.  Vul daarvoor 'KlookerGeeftKleur' in bij de kortingscode bij de checkout (geldig tot en met 31-12-2017). Klik hieronder!

P.S. Wat vond jij van deze post? Laat het ons weten, b.v. via onze community!