Klooker is jouw onafhankelijke gids om stap voor stap niet méér, maar juist duurzamer te consumeren.

Meer weten over tweedehandskleding en leuke tips en shops leren kennen? Lees dan door. Direct naar de korting? Klik HIER.

Een tweede kledingleven

Shoppen is leuk, maar je wilt niet meedoen aan die fast-fashion. Een mooie oplossing? Tweedehands! Ook wel vintage genoemd door mensen die hippe tweedehandskleding zoeken.

In deze post maken we je een beetje wegwijs.

 

Maar waarom is tweedehands eigenlijk beter?

De kleding industrie is gecompliceerd. De helft van de kleding wordt gemaakt van katoen. Katoenteelt (klik hier) verbruikt veel water en –de niet-biologische variant – veel bestrijdingsmiddelen. Met een enorme milieu-impact op de landen waar het verbouwd wordt.

Synthetische kleding (klik hier) van Nylon (polyamide), polyester, fleece, lycra of microvezel wordt gemaakt uit aardgas en aardolie. 

plastic-soep.jpg

De vezels van deze synthetische kleding (die vrijkomen bij een wasbeurt) vervuilen (klik hier) onze wateren en dragen bij aan de plastic soep in de oceanen.

Dan bamboe. Dit groeit veel sneller dan katoen en heeft veel minder water en bestrijdingsmiddelen nodig. Maar de meest voorkomende bewerking (klik hier) van bamboe tot vezels (viscose) heeft wel weer veel chemicaliën nodig, die slecht zijn voor mens en milieu.

Als er echter geproduceerd wordt in een gesloten systeem, dan wordt de impact van deze chemicaliën wel sterk geminimaliseerd. Het is alleen lastig om erachter te komen of met zo'n gesloten systeem gewerkt is. Er is ook een betere, mechanische verwerkingswijze, maar die is veelal nog te duur voor producenten. 

Van Bamboekleding met het OEKO-TEX keurmerk kun je trouwens sowieso op aan dat het ok is.Lees hier meer over bamboe vs katoen (klik hier).

Er kan ook kleding worden gemaakt van eucalyptusbomen varianten, zoals (Tencel - klik hier), maar dit wordt nog niet veel gedaan.

Al met al koopt de gemiddelde Nederlander per jaar meer dan 18 kledingstukken (308 miljoen kledingstukken op 17 miljoen inwoners).

Elk materiaal vereist dus grondstoffen, water en energie, met op dit moment nog steeds vaak een grote milieu-impact. Bij tweedehands kleding produceer je niet opnieuw.

Daarom is tweedehands beter. En ook goed voor de portemonnee trouwens ✌🏻.

 

Wegwijs in tweedehands

Textielcontainers.

Daar kan je kleding en ander textiel in kwijt (ook kapot of uit de mode, want dan worden de vezels gerecycled). Vaak hebben inzamelaars een contract met een kringloopbedrijf, zoals met het goed (klik hier) of Sympany (klik hier). Bedrijven met respect voor milieu en mens. Ze bieden mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt op een laagdrempelige manier de kans werkervaring op te doen. Dus je doet dubbel goed.

Zoek hier voor een kringloopbedrijf bij jou in de buurt. Om in te leveren of te kopen!

Je kan gratis van je oude kleding af, maar vaak kan je er ook nog iets voor krijgen.

In 11 steden kan je appel & ei (klik hier) vinden. Als jouw eigentijdse kledingstuk verkocht wordt, krijg je een deel van de opbrengst, net als bij Second Lifestyle (klik hier) of OVERenWEER (klik hier). Online winkel Mijnes Jouwes (klik hier) biedt deze mogelijkheid ook voor merkkleding voor kinderen..

Platforms cazou (klik hier), The Next Closet (klik hier) voor designerkleding of United Wardrobe (klik hier) laten je je kleding verkopen vanuit je luie stoel. En dan is er natuurlijk ook nog Marktplaats (klik hier) of een van de vele marktplaatsen op Facebook (klik hier).

Wat ook leuk is: kledingruil.

Zelf met vriendinnen of ga naar een event van Little Green Dress (klik hier). Ook de online 2e hands kledingwinkel KLERETOKO (klik hier) heeft op hun social media pagina (klik hier) een lijst van events.

En nog een leuk idee: ontwerpers hackten de fast-fashion (klik hier) door hun overproductie te gebruiken in nieuwe ontwerpen.

Kledingbeurzen

In de afgelopen 10 jaar is het aantal tweedehands kledingwinkels met bijna 33% (klik hier) toegenomen. Als je via bovenstaande links niets bij je in de buurt kan vinden, kijk dan eens op meukisleuk (klik hier) voor locaties waar kledingbeurzen gehouden worden, of hier voor kinderkledingbeurzen.

Zo is er voor eenieder wat. Dus als je de volgende keer iets wilt kopen, check dan eens tweedehands!

 
 

Martine de Gelder vond als moeder van drie zoons dat mooie merkkleding meestal wel een tweede leven verdient. En zo is ze begonnen met Mijnes Jouwes

Zo wordt gewerkt aan een betere, duurzamere wereld omdat kinderkleding wordt doorgegeven en niet wordt weggegooid. En het is ook nog eens beter voor de portemonnee!

Wij zeggen: goed bezig!

Klooker-leden krijgen van Mijnes Jouwes een speciale 10% kennismakingskorting.

Gebruik daarvoor de code "KLOOKER17" (hoofdlettergevoelig) bij de checkout (geldig tot en met 31-12-2017).

 

P.S. Vond je het een leuke post? Deel het dan. 

Naar Klooker? Klik dan HIER.