Ben jij klaar om je aan te sluiten bij Klooker en je leven stap voor stap te verduurzamen? Meld je hier aan voor Klooker

Lees verder als je meer wilt leren over duurzaam dineren. Benieuwd naar Klooker’s andere duurzame Food Habits onderwerpen? Neem een kijkje


Geniet nu van gratis toegang tot een Klooker artikel

 
 

Leer duurzamer te dineren in 3 stappen

Duurzaam dineren.jpg

We gaan als Nederlanders weer vaker buiten de deur eten. Maar kun je ook duurzaam dineren? En hoe pak je dit dan aan? In deze post geven we je wat houvast mee. Niet meteen met een korting, wel met meer inzicht.

Allereerst, hoe vaak gaan we eigenlijk uit eten? Volgens een onderzoek van het FoodService Instituut Nederland in 2017 gaat minstens 29% van de 18-36 jarigen minstens eens per week uit eten, tegenover 21% van de 39-50 jarigen en 10 procent van de 51- tot 70-jarigen.

En bijna 1 op de 3 millennials laat minstens eens per maand eten thuisbezorgen, tegen 1 op de 11 babyboomers.

Dus je kunt gerust zeggen dat uit eten gaan een deel van ons leefpatroon is.

Hoe dit dan te verduurzamen? Lees dat hier in de volgende stappen.

 
 

1. Eten met minder CO2 footprint

 
Duurzaam reizen.jpg

Om te beginnen, als je het kunt vermijden, kun je proberen te vermijden met de auto uit eten te gaan. De kleinere CO2 footprint van je duurzame diner wordt dan weer teniet gedaan door die van het rijden met de auto. 

Verder, gaan we er vanuit dat als je thuis vlees vermijdt en lokale seizoengebonden groenten eet, dat je dit in restaurants ook wilt doen. 

 
 

Dus over milieuvoordelen van deze eetgewoonten gaan we het in deze post niet zozeer hebben. De vraag is wel WAAR je restaurants kunt vinden waar je duurzaam kunt dineren. Je kunt hiervoor een aantal bronnen gebruiken:

Puur! uit eten.png

Puur! uit eten (landelijk). Biologisch, duurzaam en meer met groenten. Puur! uit eten houdt je op de hoogte van de nieuwste hotspots, recepten en culinaire reistips over eerlijk en lekker eten.

Of, als je voor strikt vegan wilt gaan:

Happy Cow.png
Lisa goes vegan.png
Your little black book.png
Twente Vegan.png

Zo kun je dus zelf in jouw buurt voldoende keus vinden. Of je kunt ook gewoon in een regulier restaurant die gerechten nemen die minder milieubelastend zijn natuurlijk. It’s up to you. 

 
 

2. Check het kraanwater beleid

Kraanwater beleid.jpg

Een andere invalshoek is om te zien of restaurants ook gratis kraanwater schenken. Omdat kraanwater enorm veel minder milieu-impact heeft dan gebotteld water. Wil je meer weten, check dan dit 4 minuten durende filmpje van KRNWTR . Waarschuwing : dit opent echt je ogen! 

 
 

3. Uit eten met oog voor voedselverspilling

11132-min.jpg

In Nederland wordt er jaarlijks 51 miljoen kilo voedsel verspild in de horeca. Dat is één derde van al het voedsel in de horeca, oftewel bijna 77 miljoen warme maaltijden op jaarbasis.

Maar iets wat steeds meer ingeburgerd raakt is de doggy bag!

Natuur & milieu is met een doggy bag campagne bezig geweest en 1 op de 3 Nederlanders vindt het al geen probleem meer om met de doggy bag het overgebleven eten van het restaurant mee naar huis te nemen. Laten we de doggy bag uit de taboe sfeer halen!

Daarnaast zijn er een aantal initiatieven opgestaan die enkel nog koken met producten die anders weggegooid zouden worden. Instock is hier een goed voorbeeld van. Nu al 3 restaurants in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. We zouden erg graag meer van dit soort initiatieven willen zien opbloeien!

Instock.jpg
Natuur en Milieu.png
 
 

Wil je nog meer weten en op de hoogte blijven? Lees dan onder verder!

 

Wil jij weten hoe je je Food Habits kan verduurzamen? 

Van het probleem..

We hoeven je niet meer te vertellen hoe duurzaam eten bijdraagt aan het verminderen van de aanslag op ons milieu. Jij weet vast al dat intensieve landbouw onze grondoppervlakte te veel aantast. Dat er watertekorten ontstaan, dat massale ontbossing voor nieuwe plantages onze biodiversiteit ernstig aantast, net zoals overbevissing dit doet. Dat ons fossiele brandstofverbruik het klimaat opwarmt.

Grote wereldwijde issues. Maar als we het praktisch maken: wat kunnen wij als consument doen om te zorgen dat onze aardbol zo min mogelijk wordt belast?

Naar de oplossing!

Middels kleine aanpassingen in je dagelijks leven kan jij je eetpatroon verduurzamen. Dat is beter voor het milieu, de boeren, arbeiders in de voedselketen, de dieren en jezelf. Klooker’s doel is om je hierbij op weg te helpen.

Zo houden we in de gaten wat de laatste ontwikkelingen zijn en wij helpen je stap voor stap te verduurzamen.

Zo helpen we je beetje bij beetje bij te dragen aan een betere oplossing 😊🍀.


Wat leer je nog meer bij Klooker over duurzame Food Habits?

 • Biologischbier.nl: Over bier en duurzaamheid

 • Ekoplaza: Duurzame supermarkt

 • Instock: Duurzaam restaurant en over voedselverspilling

 • Willem en Drees: Duurzame maaltijdboxen

 • Moyee Coffee: Duurzame koffie

 • Koffiebranderij Peeze: Duurzame koffie

 • Chocoladeverkopers: Duurzame chocola

 • By The Grape: Duurzame wijnen

Monthly Topic Mailings

 • Week zonder vlees

 • Chocolade

 • Duurzaam eten bestellen

Weekly Mailings

 • Pindakaas, pindakaas, pindakaas! Smullen geblazen.

 • Duurzame drank: van biologisch bier tot biologische tequila.

 • InCampagna: over biologisch voedsel en Siciliaanse voedselinnovaties


Meld je vandaag nog aan bij

KL-Logo.png

 

Met Klooker heb je eindelijk alles op één plek

We weten dat de wereld van duurzaamheid steeds groter wordt. Er is zoveel om te ontdekken. Nieuwe levensstijlen, nieuwe duurzame producten en vele handige tips. Ons team hier bij Klooker helpt je hierin te navigeren en selecteert alleen de beste opties zodat jij tijd overhoudt voor ontspanning, je (klein)kids, je werk en andere dingen.


Eerlijk, duurzaam én onafhankelijk

We highlighten alleen eerlijke en duurzame producten die gewoon echt verantwoord zijn. Klinkt logisch, toch? Maar anders dan de meeste duurzaamheidsblogs, werken wij niét met gesponsorde content. Merken die wij vermelden verdienen hun plek puur door hun kwaliteit en oprechte duurzaamheid, en niet omdat zij ons betalen om getoond te worden. Met de steun van je membership kunnen onze mensen in onafhankelijkheid zoeken naar de beste duurzame producten en tips voor je op een rijtje zetten. We vragen daarvoor een kleine bijdrage vanaf €4,- per maand.


Hoe we de beste shops en tips voor je selecteren

Als onafhankelijk platform onderzoeken wij of producten, merken en shops OK zijn. Daarbij kijken we als belangrijkste pijlers naar: 1. minimale milieu-impact 2. leefbare inkomens & fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en 3. geen dierenleed. We checken keurmerken, company policies en allerlei andere (openbare) informatie, gebruik makend van alle bronnen die we kunnen vinden en eigen onderzoek.


Duik met je membership in de wereld van Klooker, en geniet van…

 • Toegang tot de volledige Klooker Catalogus met al ons advies per product of onderwerp

 • Wekelijks Klooker Mailings met tips, inspiratie en duurzame producten

 • Specifieke Topic Mailings naar keuze (kies uit ‘Food Habits’, ‘Duurzame Mode’ en ‘Plastic & Jezelf’), zodat jij bij blijft wat er op dit gebied gebeurt.

 • Leuke kennismakingskortingen voor duurzame producten

 • Klooker Challenges, waarmee je wordt uitgedaagd je leven te verduurzamen op een specifiek gebied

 • De sociale Klooker Community, waarin we elkaar helpen en dieper op onderwerpen ingaan

Samen maken we impact! Doe jij ook mee?

 
 

Meld je nu aan voor Klooker en ontvang naast ons standaard membership extra ‘Food Habits’ mailings

Kies je ideale abonnementsvorm

 
 

Basisabonnement

MEEST GEKOZEN

Meest voordelig

 
 
 

= €4.83 per maand

Nu 40% korting!

 = €4.08 per maand

49% voordeliger

Klooker doet het anders. Een beetje tegendraads.

Klooker kost een speciaalbiertje per maand. In ruil daarvoor zul jij als lid verrast worden met mooie, eerlijke en duurzame producten. Met veelal aantrekkelijke kennismakingskortingen.

En wij zijn onafhankelijk van retailers, we laten ons niet door hen betalen. We vragen retailers geen vergoeding, maar een prijskorting voor onze leden. Zo maken we samen eerlijke en duurzame producten zo snel mogelijk mainstream! 

 

Nieuwsgierig naar meer Klooker Mailings?

Het bovenstaande artikel is een Klooker Mailing. Neem hieronder een kijkje in nog 2 andere voorbeeldmailings

 

Heb je nog vragen?

Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen
 

 • Hoe checkt Klooker of producten ook echt verantwoord zijn?

  Er is verspreid over het internet veel informatie te vinden over producten en hun duurzaamheid. Voorbeelden zijn Rank a Brand, de keurmerken checker van goedewaar.nl, de keurmerkenwijzer van milieucentraal, Ethical Consumer in de UK en nog veel meer. Maar het is vaak best wat uitzoekwerk. Wij ontlasten je daarin. Wij checken of een product ook verantwoord genoeg is. En pas dan gaan we het product meenemen in onze challenges, mailings en catalogus. Dat scheelt jou veel tijd!

 • Hoe komt het dat ik nog nooit eerder van Klooker gehoord heb?

  Waarschijnlijk omdat Klooker nog super jong is. Na een heroriëntatie is Klooker eigenlijk pas echt begonnen november 2016, dus dat is kort geleden.

  Inmiddels groeit Klooker als kool.

  Allicht dat je ons binnenkort meer zult tegenkomen. Je ziet ons straks steeds vaker in de pers en via blogs.

 • Hoeveel andere mensen doen mee?

  Sinds onze start in november 2016 hebben zich elke maand honderden mensen aangemeld. Het beste nieuws: Klooker groeit als kool! Elke maand is (veel) beter dan de vorige. We hebben nu een paar duizend leden en daardoor wordt onze impact ook elke maand groter en groter!

 • Wat betekent Klooker eigenlijk?

  Klooker is afgeleid van het Twentse woord 'klook', dat 'verstandig' betekent. In het (oud-) Engels en (oud-) Duits heeft het ook die betekenis. Een naam waarvan wij vinden dat die precies past bij wat we willen bereiken!

 • Kan ik Klooker vertrouwen?

  Zo af en toe krijgen we een berichtje van iemand die zich afvraagt of Klooker wel ‘legit’ is. En dat is best een vraag die we ons kunnen voorstellen, omdat we ook nog niet zo lang bestaan.

  Klooker is helemaal betrouwbaar. We hebben ook al met vele toonaangevende duurzame winkels samengewerkt. En onze duizenden leden kunnen dit beamen.

  Je kunt ons altijd bereiken op 085-3033925 of via een DM via Facebook.

    Klooker is gevestigd in Amsterdam, haar Kamer van Koophandel nummer is 62546252 en ons BTW nummer is NL854860800B01. En je zult in de komende periode ook steeds meer persberichten, artikelen en blogs over ons zien.

 • Waarom kost Klooker geld? Waarom niet gratis?

  Bij Klooker geloven we in transparantie en eerlijkheid.

  De meeste sites die gratis iets vertellen over eerlijke en duurzame producten krijgen een vergoeding als zij producten van een bepaalde winkel of bedrijf in het zonnetje zetten. Vaak in de vorm van een 'transactiefee' achteraf. Wij vinden dan dat de onafhankelijkheid in het geding is. En dan doe je al snel concessies aan transparantie en eerlijkheid.

  En soms wordt het gedaan zonder vergoeding, uit pure liefhebberij. Maar dan is de impact vaak klein. Onze missie is om eerlijke en duurzame producten mainstream te maken. Zo snel mogelijk, dus veel impact. Dan maak je kosten en uiteindelijk moeten die kosten ook ergens door afgedekt gaan worden. 

  Daarom doen wij het anders. Een beetje tegendraads. Wij vertrouwen op de community. En dat de community hier graag een symbolisch klein bedrag voor over heeft. Heel transparant en eerlijk.

 • Hoe wordt mijn geld besteed?

  We gebruiken het geld grofweg voor twee doelen: 1. om onze kosten te dekken (wat het nu nog niet doet trouwens 😉) en 2. om te groeien.

    Groeigeld gebruiken we voor marketingactiviteiten om te zorgen dat meer mensen Klooker ontdekken, zodat we samen een grotere impact kunnen maken.

  P.s. wil je Klooker helpen groeien? Deel Klooker dan op Facebook, via email, check ook onze member-get-member actie. Of vertel het je collega's bij het koffiezetapparaat. Dat helpt ons enorm!

 • Wat is het verschil tussen de verschillende abonnementsvormen?

  Inhoudelijk is er geen verschil. Het enige is dat je meer korting krijgt als je een abonnement afsluit met een langere frequentie. Dus op het jaarabonnement krijg je de meeste korting. De meeste mensen nemen trouwens het halfjaarsabonnement.

 • Wie zit er achter Klooker?

  Hoi, ik ben Dennis Kamst. Ik ben de eigenaar en initiatiefnemer van Klooker. Ik ben ondernemer, vader, dichter en Tukker. Leuk om je hier te zien!

  Als lid ontvang je met regelmaat mailtjes direct van mij. Naast mijzelf werkt er een klein team van mensen om Klooker mogelijk te maken en te laten groeien. 

 • Kan ik makkelijk opzeggen / stoppen?

  Ja, dat kan! Soms past Klooker toch niet bij je levensstijl. Of leef je al helemaal duurzaam.

  Je kunt Klooker altijd opzeggen door een mailtje te sturen naar opzeggen@klooker.com. Als je wilt annuleren hoef je nooit een reden te geven, formulieren in te vullen of door hoepeltjes te springen: een simpel mailtje is genoeg.

 • Kan ik zelf een product aanbevelen of aanvragen?

  Goed dat je het vraagt. 

  Ja, dat kan!

  We werken er momenteel hard aan om de 'Klooker community' vorm te geven, zodat je met andere Klookeraars in contact kunt komen. Als je lid bent geworden, dan kun je je aldus aansluiten bij onze besloten Facebook groep "Klooker NL Community". 

  Ook kun je simpelweg een mailtje naar ons sturen met ideeën, tips, suggesties of verzoekjes. Gewoon sturen naar dennis@klooker.com.

 • Ik vind Klooker leuk, maar ik vind dat het nog steeds kopen promoot. En ik wil juist consuminderen

  We zijn helemaal voor consuminderen. Wij vinden sowieso dat als je iets niet nodigt hebt, dat je het dan niet moet kopen.

  Maar je kunt jezelf nooit 100% consuminderen. Iedereen zal in zijn levenspatroon op een bepaalde manier blijven consumeren. En ons streven is DIE consumptie te verduurzamen. Dus niet meer consumeren, maar duurzamer consumeren.

 • Hoe kan ik een bijdrage leveren aan het succes van Klooker?

  Vind je Klooker leuk en wil je graag een bijdrage leveren? De makkelijkste manier is om Klooker lid te worden. Dit helpt ons op een aantal verschillende manieren:

  - je betaalt een klein bedrag per maand. dit helpt ons om de kosten te dekken.
  - door jouw lidmaatschap groeit de Klooker community. Hierdoor krijgen we meer slagkracht, want 'samen staan we sterk'.
  - Uiteindelijk maakt jouw koopgedrag natuurlijk het echte verschil. 

  Nog aan andere tip om Klooker te helpen: deel ons op Facebook, via email of op de vrijdagmiddagborrel. En sluit je aan bij ons leuke member-get-member programma. Dank je wel!

 

Klooker members aan het woord

 
 
 
Pieter Moorman rounded.png
Ik wil wel graag duurzaam, maar al dat uitzoekwerk, dat vond ik maar niets. Klooker helpt prima. En ik wist niet dat er al zoveel kan. Ik kijk elke keer uit naar hun volgende mailing!
— Loes (Oldenzaal)
Ik vind het er echt super uit zien! Leuk dat er altijd een kennismakingskorting bij zit en een heel fijne manier om met nieuwe merken in aanraking te komen.
— Kimberley (Waddinxveen)
Ik ben al 15 jaar vegetariër, en over het algemeen vrij bewust van hoe ik leef. Aan de andere kant; ik ben ook een gemaksdier. Klooker is er eigenlijk precies voor mij.
— Pieter (Utrecht)
 

Meer over duurzaamheid? Sluit je aan bij onze sociale kanalen