Bij Klooker staan wij garant voor eerlijk en objectief advies over hoe jij je leven duurzamer kan maken.

Hoe we dat doen? Dat lees je hieronder, beginnend bij je kledingkast!

Verduurzaam je kledingkast in 5 stappen

1. Word bekend met fast en slow fashion

Fast fashion.

Denk aan grote internationale kledingmerken, die enorm veel geld verdienen door steeds nieuwe - steeds kortere modetrends te stimuleren van kleding die ontworpen wordt om steeds minder lang mee te gaan.

slowfashion.jpg

Kleding die vervolgens tegen enorm lage productiekosten wordt gemaakt in landen als China of Bangladesh.

Vaak tegen lonen waar mensen niet van kunnen leven, onder mensonterende arbeidsvoorwaarden (waar kinderarbeid nog steeds niet kan worden uitgesloten) en met een enorm vervuilende milieu-impact. 

Textielarbeiders worden er dagelijks blootgesteld aan schadelijke chemicaliën, wat hun levensverwachting aanzienlijk verlaagt.

Check ook Schonekleren voor meer achtergrondinformatie over fast fashion of bekijk de serie Genaaid met Jennifer Hoffmann. 

Slow fashion.

Gelukkig ontstaat er een tegenhanger voor die razendsnelle, vervuilende industrie. Lees er in dit artikel meer over. 

Slow fashion bestaat ondertussen al uit talloze duurzame kledingmerken.

Die doen er stuk voor stuk wel alles aan doen om kleding zo te ontwerpen dat ze fysiek langer meegaat en ook langer meegaat met modetrends.

Kleding die gemaakt worden onder omstandigheden waar wel een leefbaar loon wordt betaald. Waar wel voor goede arbeidsomstandigheden wordt gezorgd en waar de milieu-impact geminimaliseerd is.


2. Weet waar je duurzame kleding kan vinden

De meeste Nederlanders willen wel duurzamere kleding, maar weten niet waar ze moeten zoeken. De ‘’fast fashion’’ winkels zijn vaak veel makkelijker te bereiken, zowel online als in stenen winkels. Maar daar komt verandering in!

Zo kan je op het Klooker platform veel duurzame kledingmerken vinden, neem daar straks maar eens een kijkje! Op de website Eerlijk Winkelen, kan je via de map zoeken naar duurzame (kleding)winkels in jouw stad. Voorbeelden van handige webshops zijn Project CECE en Takeitslow, beide met handige zoekfilters. Op het Klooker platform vind je er nog meer.

Bij het zoeken naar duurzame kleding is dit niet overbodig: een keurmerkenwijzer van Milieucentraal, die je vertelt waar elk keurmerk voor staat. Ideaal, want met al die verschillende certificaten houden ook wij het soms niet meer bij. 


3. Leer hoe je kleding langer mee gaat

En een open deur, maar de meest simpele duurzame tip: zorg goed voor de kleding die je al hebt, zodat die langer mee gaat! Zo heeft Man Man een aantal tips op een rijtje gezet:

 • was niet te vaak,

 • hang je kleding eens uit om te luchten,

 • prop je kast niet te vol,

 • gebreide items nooit ophangen

 • en zo verder. 

Gewoon simpele dingen die ervoor zorgen dat je langer van je kleding kan genieten.

4. Ontdek wat een prijskaartje nou echt inhoudt

Duurzame, slow fashion kledingmerken zijn vaak duurder dan de fast fashion merken. En om goede redenen, want de lage prijzen die je soms betaalt voor bepaalde fast fashion items zijn helemaal niet realistisch.

Afvalstorting in het milieu - in plaats van netjes opruimen. Grondstoffen die massaal met pesticiden zijn bespoten - in plaats van biologisch geteeld. Arbeidsvoorwaarden die niet veilig zijn. Lonen onder het leefbaar inkomen. Op dat laatste gaan we in onderstaand voorbeeld wat dieper in.

image.jpeg

In lage loonlanden krijgen de arbeiders meestal minimum loon. In India (zoals in het bovenstaande voorbeeld van de Schone Kleren Campagne) krijgen de mensen minimum loon van ongeveer 4.370 roepies per maand, oftewel €0,18 per maand.

Dat is 27% van wat internationaal, gecorrigeerd voor landen, als een leefbaar loon wordt gezien.

Een merk dat dus zorgt dat alle werknemers een leefbaar loon krijgen verhoogt zijn arbeidskosten van (in het geval van dit voorbeeld) €0,18 naar €0,67 per shirt.

Maar ja, de meeste ‘mainstream’ kledingmerken zorgen er niet voor dat er leefbare inkomens worden betaald. En daarom zijn de merken die dit wel doen vaak wat duurder.

5. Word kost-efficiënt

Hoewel er steeds meer betaalbare labels op de markt komen zoals ArmedAngels en GOAT Organic Apparel (hierover later meer), zijn de hogere prijzen vaak een reden om toch niet duurzaam te gaan shoppen. En dat snappen wij best. Daarom hier wat tips om hogere uitgaven te omzeilen, maar toch naar die duurzame kledingkast toe te werken.  

Vintage/Tweedehands items scoren. In Nederland hebben we veel vintage en tweedehandskleding winkels, hier een paar leuke op een rijtje:

 • Episode: Deze winkel verzamelt kleding van over de hele wereld. Vervolgens wassen, repareren of maken ze zelfs iets nieuws van de kledingstukken. Daarna komen de kledingstukken in een van hun filialen terecht in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag of Haarlem.

 • Appel en Ei: Arda Palm heeft in 2001 de eerste winkel opgericht in Leiden. Het leuke aan dit concept is dat je 40% van de verkoopprijs van je ingebrachte kleding zelf krijgt uitbetaald! Inmiddels vind je ze in heel Nederland met duurzaam gebouwde winkels.

 • ReShare Store: Deze winkel is opgericht door het Leger des Heils, maar is open voor iedereen! Van iemand die weinig te besteden heeft, graag duurzamer wilt leven of iemand die op zoek is naar iets unieks. Er worden ook werkplekken aangeboden voor vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze groeien razendsnel, dus check hun site of ze al bij jou in de buurt te vinden zijn!

 • Sussies: Deze winkel focust op het echte vintage aspect, van cowboyboots tot jurkjes uit de jaren 70, tot Japanse kimono’s. Bij Sussies kan je terecht voor stylingadvies en omdat je ook nog binnen 8 dagen terug kan komen om te ruilen kan het haast niet missen! Sussies vintage kleding kan je bezoeken in Utrecht en Nijmegen.

We hebben nu een paar leuke genoemd, maar op deze pagina kan je nog meer vintage winkels in Nederland vinden.

Minder items kopen. (misschien wel het aller belangrijkste!) Bedenk je bij elke ‘bijna-aankoop’ af: Heb ik dit kledingstuk echt nodig? Kan ik niet iets ouds wat ik al heb repareren of upcycelen? Zo spaar je je portemonnee en is je impact op milieu kleiner. Win, win! Een handig hulpmiddel hierbij is het stappenplan voor een Capsule Wardrobe: een minimalistische kleding kast met maximaal 50 items.

Items scoren in de sale. Slow fashion kledingmerken met goede kortingen, zoals een paar van de volgende:

 • Thought: Verkoopt vrouwen- en mannenkleding met kortingen rond de 50%.

 • ASOS Reclaimed Vintage: ASOS is op zichzelf geen slow fashion/duurzaam kledingmerk (zie hier hun RankABrand pagina). Maar ze hebben wel de eerste stappen gezet met hun reclaimed vintage lijn voor kleding en accessoires. Die heeft soms kortingen tot en met 70%!

 • Living Crafts: Verkoopt basics met 'Extra Sale' die ook oploopt tot en met 50%.

Kledingruil. Wist je dat daar veel mogelijkheden voor zijn? Check het hier. Ook kan je je eigen kledingruil organiseren met je vriend(inn)en. Hier kan iedereen zijn of haar eigen kledingstukken meenemen en ruilen maar!

Kleding lenen. Winkel (en webshop) LENA in Amsterdam is een kledingbibliotheek. Voor een klein bedrag per maand huur je zo originele tweedehands- of designerkleding. 

Kortom, genoeg mogelijkheden! Nieuwsgierig geworden? Lees dan verder!

 

Ontdek jouw duurzame bijdrage

Wil jij weten hoe je je fashion sense kan verduurzamen?

We zijn blij dat jij je al (grotendeels) bewust bent van de gevaren van de mode-industrie. Hoe deze industrie één van de grootste milieuvervuilers in de wereld is. Dat er enorm veel geld omgaat in de Fast Fashion wereld, maar dat er toch wordt gekozen voor de goedkoopste grondstoffen (bv met chemische middelen en pesticiden bespoten katoen), dat er in het algemeen geen leefbare inkomens worden betaald en arbeidsomstandigheden vaak erbarmelijk zijn. Dat kledingstukken niet worden ontworpen om lang mee te gaan, maar juist om sneller te slijten. Zodat er opnieuw gekocht moet worden.

Hier willen we natuurlijk vanaf. En dat kan steeds makkelijker!

 
 

Naar de oplossing

Met het verduurzamen van je kledingkast kan jij jouw steentje bijdragen. Duurzame en eerlijke kleding kopen (alleen wanneer écht nodig natuurlijk) draagt bij aan een beter milieu, het verminderen van afval, het waarborgen van mensenrechten en het verhogen van de kwaliteit. Een win voor jezelf, de wereld en iedereen die met jouw kledingstuk in aanraking komt. Wij houden doorlopend in de gaten wat er gebeurt en we helpen jou stap voor stap te verduurzamen. Gewoon een goed verhaal 😊🍀.

 
KL-Logo.png
 

Klooker maakt duurzamer leven makkelijk en leuk!

Als onafhankelijk platform checken wij of producten, merken en shops OK zijn. Dus leefbare inkomens & fatsoenlijke arbeidsomstandigheden, minimale milieu-impact en geen dierenleed.

Wij werken wij niét met gesponsorde content. Merken die wij vermelden verdienen hun plek puur door hun kwaliteit en oprechte duurzaamheid.

Als Klooker-lid geniet je van alle voordelen.

 • Toegang tot de volledige Klooker Catalogus met al ons advies

 • Wekelijks Klooker mailings met tips, inspiratie en duurzame producten incl. leuke kennismakingskortingen

 • Specifieke Topic Mailings naar keuze

 • Klooker Challenges waarmee je jezelf gaat uitdagen om je leven te verduurzamen op een specifiek gebied

 • De sociale Klooker Community waarin we elkaar helpen en dieper op onderwerpen ingaan

Samen maken we impact!

Doe jij ook mee?

 
 

Meld je nu aan voor Klooker en ontvang naast ons standaard membership extra ‘Duurzame mode’ mailings

Abonnementsvormen

 
 

Basisabonnement

MEEST GEKOZEN

Meest voordelig

 
 
 

= €4.83 per maand

Nu 40% korting!

 = €4.08 per maand

49% voordeliger

Klooker doet het anders. Een beetje tegendraads.

Klooker kost een speciaalbiertje per maand. In ruil waarvoor jij als lid verrast gaat worden met mooie, eerlijke en duurzame producten. Met veelal aantrekkelijke kennismakingskortingen.

En wij zijn onafhankelijk van retailers, wij laten ons niet door hen betalen. Wij vragen retailers die vergoeding als prijskorting aan onze leden door te berekenen. Zo maken we samen eerlijke en duurzame producten zo snel mogelijk mainstream!