Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven en genieten èn tegelijkertijd bewust kunt leven. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en ook betaalbaar.

Fast fashion?!

In de mode volgen collecties elkaar in rap tempo op, waardoor kleding een wegwerpartikel is geworden.

Fast Fashion.

Met verspilling, milieuvervuiling en schrijnende productieomstandigheden als neveneffect. 

Wat is dit nu, Fast Fashion?

Er zijn een aantal kenmerken.

1. de mode industrie is ontworpen om je zo snel mogelijk 'out of trend' te laten voelen.

Vroeger hadden we lente/zomer en herfst/winter collecties. No more. Nu zijn er 'micro-seizoenen', liefst 52 per jaar. Met één doel: zo snel mogelijk zoveel mogelijk kleding verkopen.

Volgens Elizabeth Cline in haar boek Overdressed: The Shockingly High Cost of Cheap Fashion, is fast-fashion typisch lager geprijsd dan de concurrentie, waarbij gewerkt wordt met een business model van lage kwaliteit/ hoge volumes.

Bijvoorbeeld Primark, Zara en H&M krijgen elke week nieuwe collecties. 

2. Fast fashion is ontwerpen om snel te verslijten.

Combineer je 52 wekelijkse 'micro-seizoenen' met dit soort goedkoop geprijsde kleding die snel verslijt, dan krijg je een beeld wat dit soort winkels beogen met hun business model.

Sommige kleding is zelfs te goedkoop om terug te brengen naar de winkels als het niet bevalt.

En de meeste kleding eindigt wereldwijd nog steeds op vuilnisbelten. Waar alle kunststof materialen en chemische toevoegingen voor de bekende milieuproblemen zorgen...

3. Kinderarbeid. 

Over kinderarbeid in de kledingindustrie wordt steeds meer bekend. Er wordt stapje voor stapje ook wat aan gedaan. Maar de kledingindustrie kan nog steeds niet uitsluiten dat hun kleding kinderarbeid vrij is.

Bijvoorbeeld, kralen en pailletten op fast fashion kleding zijn vaak een teken dat er kinderarbeid in het spel is. Er bestaan machines voor, maar die zijn vaak te duur voor de kledingfabrieken in de Aziatische landen.

Hele gezinnen, dus inclusief de kinderen, werken thuis om dit soort versiering op kleding te naaien, volgens Lucy Siegle in haar boek, To Die For: Is Fashion Wearing Out the World?

Toch iets om bij stil te staan. 

Dat deden Alice Kok en Bart Baekelandt ook. Begonnen als ontwerper en illustrator in de creatieve industrie, hebben zij nu de overstap gemaakt naar kinderkleding.

Naar Slow Fashion.

 
 

Een merk met een missie.

Swear is de Engelse term voor een eed afleggen. In het geval van Alice en Bart gaat dat over goed willen doen. Succesvol zijn, maar niet ten koste van anderen.

Ze maken zoveel mogelijk gebruik van GOTS-gecertificeerde stoffen. Dit certificaat controleert zowel ecologische als sociale standaarden in het productieproces.

Zodat je ervan uit kan gaan dat het goed is.

Ze zijn ook een van de weinige labels die in Nederland kinderkleding produceren, met hun eigen ontwerpstudio in Rotterdam.

Daarmee kunnen ze designs realiseren, die normaliter lastig te maken zijn.

Hun designs zijn tijdloos, van goede kwaliteit (dus niet snel versleten) en uniseks. 

Het maken van een goed kledingstuk zien zij als een ambacht.

Een ambacht dat meer waardering verdient. Zodat je kleding ook weer niet sneller weg gooit.

Quality over quantity. Slow Fashion over Fast Fashion.

En dat zij wij helemaal met ze eens!

Organische kinderkleding om trots op te zijn!

 
 

Swearhouse en Klooker hadden elkaar snel gevonden.  Swearhouse geeft Klooker leden 20% korting op hun hele collectie. De kortingscode is: klooker17 (geldig tot en met 31-12-2017). Klik hieronder om naar Swearhouse te gaan.

 

 

P.S. Wat vond jij van deze post? Laat het ons weten, b.v. via onze community!