Geschreven in januari 2020
Wij, Merel en Myrthe van het Klookerteam probeerden iets nieuws: Slow Cooking met de Ecostoof. Dat is een soort grote linnen theemuts waar je een hete pan in zet. Deksel erop, trekken aan het touwtje en de stoof houdt je pan urenlang warm terwijl je eten langzaam verder gaart. Werkt het echt? Daar waren wij ook wel nieuwsgierig naar. We namen de proef op de som en dat smaakte naar meer!
Een architect en een hooikist
Caro Nieker was voor haar werk als architect altijd al bezig met isolatie en duurzaamheid. Toen ze gefascineerd raakte door de hooikist van vroeger, een stokoude methode om je pan lang warm te houden, ontsproot het idee voor een eigen variant op die kist. Met haar isolatiekennis moest het toch mogelijk zijn om een hedendaagse, circulaire, energiezuinige kookmethode te ontwikkelen? En jawel hoor, het eindresultaat is de Ecostoof die nu bij ons in de keuken ligt te wachten op zijn eerste stoofpot.
Waar is het van gemaakt?
Biologisch linnen, gerecyclede wol en duurzame kurk. Fijne kleuren en mooie materialen!
Ons eerste stoofje
Via de website van Ecostoof kozen we een recept voor vegan stoofpot met kikkererwten. Lekker veel venkel en zoete aardappel, dat zijn fijne groenten voor een stoofpotje. We vragen ons wel af of er genoeg andere smaakmakers in gaan. Een theelepel dragon, tijm, peterselie en twee laurierblaadjes. Zijn drie theelepeltjes genoeg voor een volle pan groenten? Wij gebruiken zelf meestal wel wat meer, maar we’ll see. We vertrouwen op het recept!
Voorbereiding
De kikkererwten moeten eerst een nacht weken, dan even gekookt op het fornuis en anderhalf uur verder garen in de Ecostoof. Daar begint slow cooking dus al: voorbereiding en geduld. Gelukkig hoeven we zelf niet veel te doen behalve slapen, wachten en een flesje wijn opentrekken. Geen probleem hoor, laat dat maar aan ons over.
Pruttelen maar
De groenten en kruiden verhitten we in een pan en blussen we af met witte wijn en bouillon. Nog even zorgen dat het écht goed heet is en daar gaat ie: de deksel erop en de hete pan stoppen we in zijn zachte linnen bedje. Nog even toedekken met het deksel, trekken aan het touwtje, strik erin en de kookwekker op 40 minuten. Nog een wijntje dan maar?
Spannend…
Het is net alsof je een cadeautje op je eigen kinderfeestje uit mag pakken als je de touwtjes van de stoof losmaakt. De vrolijke spanning na het wachten, maar ook de grote vraag wat je aantreft als je het pakje geopend hebt. Is het wel gaar genoeg? Is het niet te veel afgekoeld? Hadden we niet toch wat extra kruiden moeten toevoegen? Aaaah, maak open!
Dampend stoofje
Geurige dampen wolken omhoog wanneer we het deksel optillen. Oeh dat ruikt goed! En warm is het dus zeker gebleven. Het ziet er wel een beetje uit als een prutje, maar ja, wat wil je met stoofpot, dat is ook een prutje. De kikkererwten zijn gelukkig goed gaar geworden in die 40 minuten en we zijn heel benieuwd hoe ze smaken ten opzichte van kikkererwten uit blik. Nou, we zijn om! Ze hebben net iets meer bite dan hun ingeblikte soortgenoten, maar vooral veel meer smaak. Dat geldt eigenlijk voor alles in het stoofpotje, het is stevig en heeft heel veel smaak behouden. De groenten zijn gaar, maar allesbehalve slap, en vormen een heel geurig geheel met de kruiden. De twijfel over de hoeveelheid kruiden was dus niet nodig; misschien doordat er niets verdampt in de pan en alle smaken er lekker in blijven zitten?
Voor erbij
Het recept beveelt aan het stoofpotje te vergezellen met geroosterd zuurdesembrood en een dikke lik pesto. Daar hebben wij ons netjes aan gehouden en dat was een goed idee! Wel een kleine sidenote bij deze aanbeveling: in de meeste pesto zit pecorino, Italiaanse kaas. Laat dat nou net niet vegan zijn, dus als je het recept graag vegan houdt, let dan op dat je pesto geen kaas bevat.
En het eindoordeel?
Hier willen we meer mee experimenteren. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je curry maakt in deze stoof, krijg je dan een echte smaakexplosie? En we lazen dat je er ook yoghurt mee kunt maken, dat willen we wel eens proberen! We hebben nu alleen groenten en erwten gegaard, maar de Ecostoof is ook heel geschikt voor het langzaam garen van vlees en vis. Daar heb je weer heel andere wachttijden voor, die voor een weekenddiner heel geschikt zijn, maar na een dag werken toch echt iets te lang duren. Tenzij je het voor je werk al in de stoof kunt stoppen. En dan thuiskomen om je cadeautje open te maken. Hmmm geen slecht idee…